sâmbătă, decembrie 01, 2007

Coronita de Advent






Imagini pentru advent wreath painting"




Gandindu-ma cum sa fac Nasterea Domnului cat mai reala in caminul nostru, am gasit cateva informatii despre obiceiul coronitei de advent.


Cuvantul "advent" inseamna "asteptare" si reprezinta insasi perioada de post, in care asteptam sarbatoarea Nasterii lui Hristos. Aprinderea lumanarilor de advent nu este un obicei prea intalnit in casele ortodoxe, cel putin in Romania. El este practicat mai mult de catolici, la care perioada de advent incepe pe 1 decembrie.Coronita are 4 lumanari, cate una pentru fiecare duminica a postului, si o lumanare in mijloc, pentru seara de Ajun. In tarile ortodoxe unde a fost preluat obiceiul, coronita de advent are in mod obisnuit 7 lumanari - cate una pentru fiecare duminica a postului, si o lumanare in mijloc pentru seara de Ajun.

Aceasta traditie a aparut in Germania, in sec. XIX. Prima coronita de advent a fost facuta de Johann Hinrich Wichern (1808-1881), un teolog si educator german, care a fondat o casa pentru copii saraci in Hamburg. Deoarece in perioada adventului copii intrebau in fiecare zi daca e Craciunul, in 1839 el a construit un inel de lemn, pe care a pus 19 lumanari mici rosii, si 4 lumanari mari, albe. In fiecare zi a adventului aprindea o lumanare mica, iar duminica- una din cele mari. De aici a ramas obiceiul actual de a face coronita de advent cu 4 lumanari. La inceputul sec. 20 coronita de advent a devenit o traditie germana de Craciun, raspandindu-se apoi in toata lumea.
Culoarea lumanarilor si ce simbolizeaza:

Prima lumanare:
culoare- rosie tema- nadejdea
se aprinde in prima duminica din advent

A doua lumanare: culoare- rosie
tema- dragostea
se aprinde in a doua duminica

A treia lumanare
culoare- rosie sau roztema- bucuria
se aprinde in a treia duminica

A patra lumanare

culoare- rosie
tema- pacea
se aprinde in a patra duminica

A cincea lumanare
culoare- alba
tema- nasterea Domnului se aprinde in seara de Ajun
Fiindca deja doua duminici din post au trecut, anul acesta vom avea o coronita cu 4+1 lumanari. Lecturand mai multe surse, m-am gandit la urmatorul mod de a folosi coronita de advent:

Prima duminica:
    • aprindem prima lumanare
    • citim Isaia 60: 2, 3
    • rugaciune : "Doamne, Iti multumim pentru ca ai trimis pe Fiul Tau, Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, care este lumina lumii. Noi cei care eram in intuneric am vazut lumina mare, lumina lui Iisus Hristos, nadejdea mantuirii noastre. Multumim Tatalui, si Fiului, si Sfantului Duh. Amin.”
      A doua duminica:
        • aprindem primele doua lumanari
        • citim Marcu 1:4
        • rugaciune:"Doamne, Iti multumim ca ai trimis pe Fiul Tau, Iisus Hristos, din dragoste pentru noi si pentru intreaga lume. Ca niste oi pierdute, am gasit, prin El, calea spre Tine. Slava Tatalui, si Fiului, si Sfantului Duh. Amin.”
          A treia duminica:
            • aprindem primele trei lumanari
            • citim Isaia 35:10
            • rugaciune: "Doamne, aIti multumim pentru ca ai trimis pe Fiul Tau Iisus Hristos sa ne aduca adevarata bucurie. Noi care umblam pe valea umbrei mortii am gasit Viata prin invierea Lui. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Amin.
              A patra duminica:
                • aprindem cele 4 lumanari
                • citim Isaia 9:6,7
                • rugaciune: "Doamne, Iti multumim pentru Mantuitorul nostru Iisus Hristos, care este Domnul Pacii. Noi care traiam in discordie si dezbinare am gasit pacea in promisiunea vietii vesnice, prin Iisus Hristos. Slava Tatalui, si Fiului, si Sfantului Duh. Amin.
                  Ajunul Craciunului (seara)
                    • se aprinde lumanarea alba din mijloc, si celelalte 4
                    • se citeste Luca 1:68-79, Luca 2:1-20
                    • rugaciuni:


                      Troparul Nasterii Domnului
                      "Nasterea Ta, Hristoase Dumnezeul nostru, rasarita lumii lumina cunostintei; ca intru dansa, cei ce slujeau stelelor de la stea s-au invatat sa se inchine Tie, Soarelui Dreptatii, si sa Te cunoasca pe Tine, Rasaritul cel de sus, Doamne, slava Tie."


                      Condacul Nasterii Domnului:
                      "Fecioara astazi pe Cel mai presus de fiinta naste si pamantul pestera Celui neapropiat aduce. Ingerii cu pastorii slavoslovesc si magii cu steaua calatoresc. Ca pentru noi S-a nascut prunc tanar, Dumnezeu Cel mai inainte de veci."

                      Daca mai aveti idei sau ganduri referitoare la aceasta perioada, m-as bucura sa mi le impartasiti .

                      Irina


                      6 comentarii:

                      1. AAdventul si coronita de advent sunt o traditie protestanta. In vremea nostra coronita de advent este formata din 4 lumanari si a 5 pentru ajun. Asa cum spunea si Irina, Adventul este o perioada de asteptare. Dar mai mult adventul pentru protestanti este un timp de veghere,de rugaciune, de meditare, de reflesie, si nu nu mai asupra nasteri Domnului, ci si a supra reveniri Domnului in Slava. dventul Protestant cuprinde 4 Duminici, cele 4 din luna decembrie dinaintea craciunului si ocazional si ultima din noiembrie daca nu sunt 4 in decembrie. in perioda 1-15-18 Biserica isi indreapta Privirea spre Adoua venire a lui Isus, si se canta imnuri specifice, "O vinoa azi Emanuel"(Veni veni emanuel, latina), "Vino mult asteptate Isuse"( Come, Thou long expected Jesus), Regele va reveni (The King shall come),in aceasta perioada credinciosi se gandesc in mod special la pregatirea lor pentru revenirea lui Cristos, iar primele doua lumanari depe coronita aprinse in primele doua duminici simbolizeaza speranta crestinilor ca intradevar regele lor va reveni si ii va rascumpara din lumea aceasta. Iar in perioada a doua a Adventului biserica se focalizeaza pe prima venire a lui Isus, si lumanarile simbolizeaza lunima ce-a profetita de prorocul Isaia in capitolul 9 din cartea sa. Si Adventul se incheie cu ajunul Nasteri Domnului, cand bucuria din inimile noastre ar trebui sa ajunga la apogeu.

                        RăspundețiȘtergere
                      2. NEDUMERIRE...Am citit cele scrise si il iubesc pe DOMNUL DUMNEZEU sincer si il slujesc zilnic,dar nimic din toate povestile scrise aici nu sunt scrise pe paginile Sfintei Scripturi.
                        Trebuie ca tot ceea ce facem sau ne incredem sa fie pentru Slava lui DUMNEZEUTATAL,GLORIA FIULUI SI BINECUVANTAREA SFANTULUI DUH,nu vad ce legatura au toate aceste lucruri omenesti si ieftine (hotarate de oameni)cu VESNICIA LUI DUMNEZEU...?uneori cred ca da-m mai multa importanta cuvintelor,traditiilor si altor nimicuri hotarate de oameni care au murit si ei; si ignoram ceea ce DOMNUL DUMNEZEU ne-a lasat scris in Sfanta Scriptura si trebuiesc implinite.VESNICIA spune SFANTA SCRIPTURA se ia cu navala...nu se bazeaza pe vorbe... nimic nu scrie de traditii.Sa fiti binecuvantati toti cei ce il iubiti si slujiti pe DOMNUL DUMNEZEU sincer !!!

                        RăspundețiȘtergere
                      3. Anonim, daca tot ai incercat sa lasi o marturie de credinta, cred ca ar fi fost frumos sa iti lasi si numele, ca sa mergi pana la capat cu credinciosia ta,nu?

                        As vrea tare mult sa stiu de ce voi protestantii nu ne lasati in pace pe noi ortodocsii? De ce ne hartuiti, de ce ne inghesuiti prin magazine, pe bloguri si in alte locuri unde, de bine de rau, mai palpaie credinta cea dreapta, ortodoxia nealterata de mai bine de 2000 de ani? Noi nu am venit in adunarile voastre si nici n-am incercat sa va convertim pe strazi. Mai bine sa-si vada fiecare de patratica sa si sa-si masoare faptele dupa masura iubirii lui Hristos. In loc sa judecati traditia, cea "scrisa de oameni muritori", mai bine ati cerceta si ati vedea ca oamenii acestia ce au trait in Duhul Sfant nu au murit, sunt vii, nu au putrezit, ci au trupuri intregi si complete de sute de ani si au ajuta si inca in prezent oamenii in nevoi (daca ai curiozitatea, cauta pe net despre Sfantul Spiridon si te vei minuna). Dar nu, ocupatia voastra e sa acuzati Biserica Ortodoxa Romana, sa va luati de popi, de slujbe, de credinciosi,de icoane, neavand habar cu ce se mananca toata povestea asta. Nu aveti idee nici macar la nivel cultural, sau istoric,de importanta acestor elemente constitutive ale cultului liturgic ortodox... Duceti o lupta furibunda importiva unor lucruri care va sunt total straine. Credeti orbeste in vorbele pastorilor vostrii, tot oameni, deci nu sfinti, dar pe de alta parte acuzati ortodocsii ca-s pe langa ca asculta de oameni...

                        Mai bine v-ati reevalua situatia din adunarile voastre, unde homosexualitatea prinde teren, unde pervesiunile sexuale sunt acceptate, unde metodele de contraceptie, abortive majoritatea, sunt ingaduite, si apoi vom mai sta de vorba despre Hristos, Viata, Duh Sfant si Biserica. In Biserica Ortodoxa nu facem spume la gura cand Il slavim pe Hristos, nu cadem la pamant in delir, nu topaim intr-un picior. Si va cred ca asa cum astfel de "manifestari ale Duhului Sfant" imi par penibile, asa va par si voua cele ce tin de ortodocsi (slujbe, cantari, vesminte). Dar, va rog mult, lasati-ne in pace!

                        In loc sa inmultiti hula aruncand cu noroi in ortodocsi, mai bine ramaneti in ale voastre si faceti tot binele. Macar asta sa va fie masura, daca rupti de dreapta credinta cea dreapta sunteti deja!

                        Alta Irina

                        RăspundețiȘtergere
                      4. Buna, va multumim pentru postare, ne-a inspirat si pe noi aceasta postare, este a-l doi-lea sau chiar al trei-lea an in care ne folosim de acest simbol pentru a preintampina Nasterea Domnului. Sunt evanghelic neo-neoprotestant si ma consider drept credincios si urmas a lui Hristos de aproape 2.000 de ani, chiar daca miscarea din care vin nu este o ruptura propriuzisa ci o incercare de revenire la invatatura primara apostolica, ma consider inca parte din Biserica Universala a lui Hristos, a carui monopol nu a fost incredintat vreunei singure confesiuni. Imi cer iertare in numele credinciosilor evanghelici, de buna credinta, care v-au agasat in diferite ipostaze [ nu si in numele miscarilor pseudocrestine gen Martorii ] , recunosc ca deseori fratii sunt impulsionati de o ravna nesabuita in a-i atrage si pe ceilalti "cu navala" in imparatia cerurilor putand jigni sau rani convingerile si credintele specifice ale celorlalti. Dar eu mi-as dori sa nu ne excludem din Imparatie unii pe altii, atat timp cat Iisus Hristos ne primeste pe fiecare din noi inaintea tronului sau cu cainta si pocainta, oferindu-ne mantuirea si viata vestinca fara sa ne intrebe de ce confesiune suntem ci doar pe baza credintei si acceptarii jertfei mantuitoare. Acceptati-mi si mie cu iertare si dragoste comentariul, dar vazandu-va ravna si dragostea de Dumnezeu nu am putut sa ma abtin si sa nu va zic: iubiti-ne chiar daca nu se intampla prea des sa va cerem iertare, iubiti-ne si acceptati-ne pentru ca poate Duhul Sfant ne este dat si noua celor desprinsi din biserica primara ce ne exprimam credinta fata de Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant in alt mod decat o faceti dumneavoastra; sa nu limitam dragostea lui Dumnezeu. Va multumesc de intalegere si va doresc si in acest an un Advent binecuvantat si un Craciun preasfintit, pana la a doua revenire a lui Histos pentru a-si lua la el Biserica. Cu respect si dragoste, prin Iisus Hristos, Domnul nostru ! Sam R.

                        RăspundețiȘtergere

                      ♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
                      Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.