vineri, aprilie 04, 2008

Masina de paine


Deja e vineri si parca nu stiu cand a trecut saptamana. Zilele acestea nu prea am deschis calculatorul, am avut o gramada de treaba; in plus am facut o infectie la un dinte, si am avut niste dureri groaznice- si cu ocazia asta vrand- nevrand am fost la dentist.

Dar nu despre asta vroiam sa va povestesc, ci despre noua mea masina de paine, de care sunt teribil de incantata. Visez de multisor la ea, mai ales ca saracul meu robot de bucatarie facea cu greu fata la tot aluatul de paine pe care il aveam eu de framantat. In plus cu el nu puteam sa fac aluat pentru cozonac, fiindca acesta e cam lipicios si forta motorul. Asa ca bucataria noastra s-a imbogatit cu un moulinex ow3000, cu 10 programe si posibilitatea de a face peste 40 de retete de aluaturi in cantitate de maxim 1 kg.




Ca s-o probez am ales programul pentru "paine super-rapida". Intr-o ora si douazeci de minute am facut o paine alba de aproape 1 kg, din ingredientele clasice - faina , apa, ulei, drojdie. Bine, impropriu spus am facut, fiindca singura mea contributie a fost sa pun ingredientele in cuva, s-o bag in priza si sa selectez programul .

Mai jos sunt foto cu prima paine facuta la masina (de fapt a doua, ca prima s-a "topit" rapid, n-am mai avut cui sa fac fotografii ). Fiind de post n-am uns-o cu ou, probabil ar fi iesit mult mai aurie. Coaja e moale, iar miezul foarte pufos.


In caz ca v-ati gandit vreodata sa va luati o astfel de masina, dar nu erati foarte hotarati (sau poate nici nu v-ati gandit) eu v-o recomand cu caldura. Puteti realiza cu ea, fara prea mare efort o diverstate de tipuri de paine- de la paine alba, simpla pana la paine integrala, cu tot felul de adaosuri( seminte, ierburi, legume uscate, usturoi, cartofi, etc.). Cu ajutorul ei puteti avea mereu in casa paine proaspata, de calitate, si cu un pret mai mic decat cel al painii din comert ( in functie de ingrediente, si incluzand consumul de curent, o paine de 1 kg ajunge cam la 1, 5 lei - comparati cu ceea ce cumparati zilnic). Pe langa asta are un program doar pentru framantare (se poate folosi pentru aluaturi de taitei, dar nu numai), altul pentru framantare si dospire( pentru aluat de pizza), si unul doar pentru a coace (masina are trei trepte de "rumenire" ). Pe langa toate acestea exista un program separat pentru a face dulceata, gem si compot. Si "cireasa de pe tort" - masina se poate programa sa porneasca la o anumita ora, cu maxim 15 ore inainte- de exemplu, se pun seara ingredientele, se programeaza, si dimineata va puteti trezi in aroma de paine proaspat coapta (am de gand sa probez functia asta pentru maine dimineata ).
Acestea fiind spuse va las, ma duc sa pun la facut o paine integrala .

Irina


22 de comentarii:

  1. We just had to buy a new bread machine as our old one no longer worked. It's much quieter than the old one.

    But, I tend to just make the dough and then cook the bread the regular way.

    Enjoy! I love the smell of fresh bread.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mimi, please, can you tell me what kind of bread machine do you have? I want to buy one, but I'm feeling a little lost in such a variety!
    And not to expensive, is it possible?:D
    THank you :)

    RăspundețiȘtergere
  3. I have a Breadman - which is actually the kind we had before. It looks very similar to Irina's, and it was not too expensive - I just found one at Target for 49.99 on a search (ours was, I think, about 69.99, but we got it at Macy's and had some coupons so it came down in price)

    Good luck!

    RăspundețiȘtergere
  4. Irina, sa o folositi cu multa placere ... M-am uitat si eu pe internet dupa asa ceva, tot un Moulinex mi-a sarit in ochi, sotul pe alta parte, intr-un mare magazin, tot un Moulinex i-a facut cu ochiul. Ar fi cam urmatoarea achizitie din categoria electrocasnice, mai repede decat credeam ... Voiam sa te intreb de pret, cam cat a ajuns a voastra? Modelul pe care l-a vazut sotul era in jur de 350 ron, prin februarie. Sanatate multa (stiu cum sunt durerile de dinti).

    RăspundețiȘtergere
  5. scuze, am vazut pe chat ca e cumparata din italia ... scuze, inca o data ...

    RăspundețiȘtergere
  6. ceee super!!! o sa le propun alor mei sa cumpere una, dar nu stiu pe unde o mai depozitam, deja e full bucataria :P.

    sper ca esti bine acum, chiar ma intrebam cum de nu mai scrii pe blog.

    pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Irina, am tras de "tastatura" pe toti cei care au asa o minune a tehnicii:) si ma bucur ca ai pus pe blog experienta ta:) Eu nu mai mananc paine din comert decat rar pt. ca e... rea:( si sunt si la dieta:))
    Ma gandesc sa cumpar asa ceva, insa ce ma fac??? Ca mie mirosul de paine calda imi alunga orice interdictie de a medicului din minte?:)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Irina. Am si eu masina de paine, tot Moulinex, de aproape un an. Am facut multe cu ea, paine de multe feluri, pizza, diferite aluaturi, aluat de gogosi pe care le-am prajit ulterior dupa finalizarea ciclului de dospire, este foarte practica in casa. Mie imi place briosa facuta dupa reteta prezentata in brosura, insa putin mai dulce decat o mananca englezii. Iti recomand sa incerci, poti adauga la semnalul sonor si fructe uscate, gen stafide, coacaze uscate, etc. Si mai mult zahar. Iese un cozonac autentic. Eu pregatesc destul de des, cand mancam de dulce.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa stapaniti sanatosi masina si sa va bucurati multa vreme de ea !!!
    Si eu imi doresc o masina de facut piine pentru ca nu am timp si forta sa inlocuiesc piinea din comert cu piine framantata in casa.
    O masina m-ar ajuta foarte mult.

    Va pup,

    RăspundețiȘtergere
  10. Am avut una dar a ramas in alt stat cand ne am mutat. Am sa cer sotului inca una de craciun sau de ziua mea. ;) Este o necesitate la casa gospodinei. :) Pofta Buna Irina! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Mimi, I'm so happy for the bread machine does all the work ;))


    Aurelia, mie imi plac foarte mult aparatele moulinex,robotul de bucatarie si steamerul sunt tot de la ei.

    Irinuca, si la noi e plin, masina de paine o tin pe masa :)

    Elena, si noi mancam multa paine, e asa buna calda :))

    Mari, am facut si eu aluat de pizza si de gogosi cu ea, au iesit bune.Si abia astept sa incerc reteta de cozonac.

    Niko, sa-ti iei neaparat, o sa fi sigur foarte multumita.

    Cristina, intradevar.Nu stiu cum e painea din comert in state, dar aici e plina cu tot felul de mizerii chimice(afanatori, coloranti, etc.), si in plus s-a scumpit rau de tot si inca au de gand s-o mai scumpeasca.

    RăspundețiȘtergere
  12. Felicitari pentru decizie si pentru blog, am ajuns accidental aici, dar m-a linistit mult ce am citit.
    Pe de alta parte: eu mananc paine fara drojdie, o gasesc destul de rar, atunci iau mai multe, le tin in congelator etc...rezulta cumva din prospectul moulinex ca ar putea prepara si paine fara drojdie?
    Multumesc,
    Monica

    RăspundețiȘtergere
  13. Monica, eu am o reteta de paine fara drojdie, de la o prietena, dar n-am incercat-o inca niciodata.In loc de drojdie se foloseste un fel de faina fermentata, uite aici amanunte(in engleza):
    http://www.io.com/~sjohn/sour.htm
    Cred ca s-ar putea face si la masina de paine, chiar o sa fac o incercare dupa Pasti.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua,Marilena.Hristos a inviat!Eu sunt Simona din Arad.Am achizionat recent si eu masina de paine Moulinex ,as dori sa te intreb ce program folosesti pt.aluatul de gogosi.

    RăspundețiȘtergere
  15. Irina, am o curiozitate: cum ti-au iesit cozonacii cu masina de piine? Ai framintat doar aluatul, sau ai folosit o reteta de copt direct in masina de piine?
    Natalia

    RăspundețiȘtergere
  16. Nati, in masina doar am framantat aluatul si l-am dospit( cu programul special pentru asta) apoi l-am intins, l-am umplut, l-am pus in tava sa mai dospeasca un pic si l-am dat la cuptor. Exista si un program special pentru cozonac, dar in care poti pune doar bucatele de nuca, stafide, rahat, etc., nu umplutura de nuca sau mac.

    RăspundețiȘtergere
  17. Irina, multumesc frumos pentru raspuns. Mi-a cazut cu tronc masina ta de piine. Demult vreau sa-mi iau una, dar nicidecum nu ma puteam hotari asupra modelului. Blogul tau m-a ajutat sa ma decid. :-) O sa revin neaparat cu intrebari si comentarii, cind o voi avea.
    Natalia (Balbina)

    RăspundețiȘtergere
  18. Unde pot gasi cele 40 de retete pentru Moulinex OW3000

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua! Am si eu o curiozitate. Incerc sa caut aceasta masina de facut paine pt ca am citit ca are cuva din inox. Comand pe net si mi se spune ca are cuva de culoare care mie imi suna a teflon. OK! As dori daca se paote sa stiu cum are cuva masina dvs. de paine, Moulinex OW3000. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  20. Mai faci copii irina?sau te-ai gandit ca 3 sunt de ajuns?cum faci sa nu ramai gravida iar?te protejezi banuiesc

    RăspundețiȘtergere
  21. Crina, cred ca aici se face pane nu copii...:)
    Eu am alta intrebare, Irina: tot asa mult folosesti si acum aparatul, ca la inceput? Al meu sot isi doreste o masina din asta, dar eu nu stiu ce sa zic...

    Eva

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.