miercuri, mai 14, 2008

Auditii / ascultarea cu atentie a unui text (4)



Lista celor 10 lucruri de facut :


1.Scris si citit
2.Povestirea orala
3.Memorarea
4. Auditii& ascultarea cu atentie a unui text

5. Rugaciune in familie
6.Arte & lucru manual
7. Excursii & biblioteca
8. Munca & slujirea altora
9. Disciplina
10. Jocuri &explorare

4. Auditii& ascultarea cu atentie a unui text





Citind copiilor cu glas tare acestia invata sa distiga sunetele, isi imbogatesc vocabularul, isi largesc conceptia despre lume, si isi dezvolta imaginatia. Este recomandat sa faceti asta cel putin doua ore pe zi. Puteti alege intre carti de literatura buna, biografii, si povestiri istorice. Puteti include carti de stiinta, geografie, arta, muzica si istorie.


Nu va temeti sa cititi copiilor mici carti cu capitole lungi. Un copil de 5 ani este capabil sa fie atent si sa inteleaga mult din carti ca "Insula comorilor" sau "Calatorie spre centrul pamantului".

Nu pierdeti timpul citind carti "usurele" ( de tipul "misterele lui Nancy Drew ").

In timp ce cititi nu cereti copilului sa stea linistit pe canapea langa dumneavoastra . Cat timp copilul este in camera si nu distrage sau nu intrerupe lectura, ii vom permite sa se joace in liniste, sau sa lucreze la ceva ( sa coase, sa lipeasca, sa coloreze, etc.), in timp ce noi citim cu glas tare. Majoritatea copiilor asculta mult mai bine cand fac ceva cu mainile- in special baietii. Unii parinti combina lectura cu glas tare si povestirea.


Nu vom citi copilului doua ore neintrerupte, ci vom imparti timpul de lectura - dimineata, la pranz si seara.

Nu cititi varianta prescurtata a cartilor, sau cea tip benzi desenate, ci cautati varianta originara. Nu este important ca cel mic sa cunoasca povestea, ci sa auda fraze care ii atrag atentia si il provoaca sa gandeasca. Variantele prescurtate sunt scrise intr-un limbaj simplu, cu vocabular elementar, si nu dezvolta placerea pentru lectura si pentru literatura buna.

Ocazional putem da copilului sa asculte carti inregistrate pe casete / CD, mai ales in timpul calatoriilor lungi cu masina. Este bine sa avem si cartea, astfel incat copilul sa asculte povestea si sa se uite la imagini. Insa aceste auditii nu trebuie sa inlocuiasca cititul cu glas tare impreuna cu parintii.

(idei si sugestii luate de aici : http://www.triviumpursuit.com/articles/ten_to_do_before_ten.php )


Irina


Un comentariu:

  1. "Nu cititi varianta prescurtata a cartilor, sau cea tip benzi desenate, ci cautati varianta originara. Nu este important ca cel mic sa cunoasca povestea, ci sa auda fraze care ii atrag atentia si il provoaca sa gandeasca. Variantele prescurtate sunt scrise intr-un limbaj simplu, cu vocabular elementar, si nu dezvolta placerea pentru lectura si pentru literatura buna."
    Foarte adevarat. Excelent materialul. Multumim.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.