marți, august 12, 2008

Pateu de naut (hummus)



Azi am facut pateu de naut (hummus).



Nautul este bogat in proteine, saruri minerale( fosfor, magneziu, potasiu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B. Are o concentratie ridicata de proteine (24%), precum si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, ceea ce-l face sa aiba o valoare alimentara deosebita, inlocuind in mare parte proteinele din carne- deci excelent pentru meniul de post.

Cum spuneam si la reteta de falafel(chiftelute de naut) eu cumpar cate o punga de boabe (1 kg), le pun la inmuiat in apa rece, de obicei de seara pana a doua zi (tin castronul in frigider), apoi fac portii pe care le pun la congelator, in pungute. Pot fi puse in congelator si gata fierte, si cand vrem sa le pregatim le bagam la cuptor (sau la microunde) pana se dezgheata.

Pentru hummus am scos de la congelator o punga de boabe inmuiate, si le-am pus la fiert. In timpul fierberii apa trebuie schimbata de doua-trei ori. In ultima apa am adaugat sare, boabe de piper si frunze de dafin. Dupa ce boabele au fiert le-am  scurs de apa si le-am  bagat la robot.




Le-am mixat la robot cu apa rece pana au capatat o consistenta cremoasa. Am adaugat tahini (pasta de susan), si zeama de lamaie dupa gust. Hummusul se pune intr-un castron, se  netezeste cu o lingura, si se  toarna deasupra un strat subtire de ulei (eu folosesc ulei din samburi de struguri, care n-are nici un gust).

Se poate servi cu o salata tabouleh alaturi.

Irina



10 comentarii:

  1. I love hummus, especially homemade hummus. And, with tabouleh, flaffel, and pita, it's a great dinner!

    Enjoy!

    RăspundețiȘtergere
  2. Irina, unde ai gasit naut boabe?? vreau sa fac si eu hummus, ca tare mult imi place..

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai intai multumiri pentru blog, tare mult ma bucura.

    Apoi v-as ruga sa imi spuneti si mie cum se face tahini (pasta de susan), am cumparat naut si as vrea sa il prepar si eu pentru sotul si baietelul nostru.

    post binecuvantat!
    Ana

    RăspundețiȘtergere
  4. Ana, eu cumpar tahini, am incercat odata sa prepar si nu mi-a iesit. In principiu nu e greu de facut, sunt multe retete pe net.

    RăspundețiȘtergere
  5. Irina, am gasit naut la un magazin naturist.
    Oare am inteles eu bine: pentru hummus fierb nautul dupa ce in prealabil a stat 24 de ore la inmuiat, iar pentru falafel nu trebuie fiert ci doar inmuiat?
    Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  6. da, asa e, pentru falafel nu fierbi nautul, doar il inmoi

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc draga Irina,

    o sa caut atunci pasta.
    Cele bune!
    Ana

    RăspundețiȘtergere
  8. Su eu le fac cam dupa aceasta reteta, ador hummus! Multumesc pt ideea ta de a pune la congelator o parte din seminte deja germinate, cat de interesant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, si noi suntem fani- hummusul si supa de linte conduc in top 10 la noi in casa:))

      Ștergere
  9. Tare mult imi place hummusul! Si niciodata n-am avut curaj sa fac singura, dar pare asa simplu

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.