vineri, august 01, 2008

Post cu folos!



Intru Nastere Fecioria ai pazit,
Intru adormire lumea nu ai parasit, de Dumnezeu Nascatoare.
Sculatu-te-ai la viata fiind Maica Vietii,
Si cu rugaciunile tale, izbavesti din moarte sufletele noastre.
( Tropar)




Astazi am intrat in post, o perioada de doua saptamani in care ne pregatim pentru Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului prin abtinerea de la alimente de origine animala, prin spovedanie, impartasanie si prin participarea mai deasa la slujbele Bisericii ( in timpul saptamanii se slujeste Paraclisul Maicii Domnului). 

Conform tipicului luni, miercuri si vineri se ajuneaza pana la orele 15, dupa care se poate consuma mancare negatita. Marti si joi se consuma gatit, dar fara ulei, iar sambata si duminica avem dezlegare la ulei si la vin. Pe 6 august (sarbatoarea Schimbarii la Fata ) se dezleaga la peste, ulei si vin. De obicei postul asa aspru se tine in manastiri, mirenii postind dupa puteri, cu sfatul si binecuvantarea duhovnicului.

Fiindca acest rastimp este dedicat Nascatoarei de Dumnezeu, mi-am propus sa ma apropii mai mult de ea prin rugaciune si in acelasi timp sa aprofundez gandirea Bisericii referitoare la dansa, incercand sa raspund mai bine la intrebarea " cine este pentru mine Maica Domnului?".

Pentru rugaciune m-am gandit sa folosesc o carticica pe care o am de mult- "Buchet de acatiste ale Maicii domnului"



In ceea ce priveste lectura- o carte care mi-a placut foarte mult, si as vrea s-o recitesc, este "Maica Domnului in spiritualitatea ortodoxa", scrisa de parintele Teofil Paraian.

Am gasit si pe internet doua carti interesante:

"Sapte talcuiri biblice despre Maica Domnului" de pr. Vasile Mihoc - aici
"Maica Domnului in teologia Sfintilor Parinti" de pr. Adrian Lucian Dinu - aici

Cu aceasta ocazie am observat ca nu am mai nimic despre Maica Domnului, asa ca am imprumutat de la o prietena "Maica Domnului in teologia si imnografia Sfintilor Parinti" de monah Teoclit Dionisiatul si "Viata Maicii Domnului" de protos. Nicodim Mandita.







In ceea ce priveste meniul de azi, m-am gandit sa fac o mancarica de fasole uscata, salata de rosii si ceapa , iar ca desert avem pepene galben.

Va doresc post cu folos, cu rugaciunile Maicii Domnului!

Irina






2 comentarii:

Irina spunea...

frumoase ganduri si idei :).

post cu folos iti urez si eu, Doamne ajuta!

@irina_sweet_home spunea...

multumesc la fel!Doamne ajuta!