marți, septembrie 16, 2008

Gogosele libaneze

Am gasit mai de mult reteta , dar a durat un pic pana am facut rost de ingredientele pentru sirop.
M-a tentat fiindca mi s-a parut exotica, dar si foarte usor de facut. Intradevar, e un desert delicios si destul de rapid.




Se prepara intai siropul, din:

  • 375 g zahar
  • 125 ml apa
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 lingurita apa de trandafiri
  • 1 lingurita apa de flori de portocal (ultimele doua ingrediente se gasesc la magazinele arabesti, si dau siropului un gust si un parfum deosebit. Mie mi le-a adus un prieten din Liban- daca nu gasiti, puteti pune vanilie )

Zaharul , apa si zeama de lamaie se pun la fiert, si cand siropul se leaga (devine gros) se adauga aromele. Se lasa la racit si se prepara gogoselele.



Acestea se fac din :
  • 250 g de faina
  • 300 g iaurt
  • 1 jumatate plic praf de copt




Se mixeaza ingredientele pana se obtine un aluat cremos, si se lasa deoparte 45 de min. Intr-o fripteuza, sau intr-o tigaie adanca se toarna ulei (sa fie o "baie" de ulei), si se incinge bine, apoi se lasa la foc mediu. Cu o lingurita se pune compozitia la prajit. Cand s-au facut aurii se scot si se pun in sirop. Dupa ce s-au patruns se aseaza pe o farfurie si se servesc imediat ce s-au racit.

Acesta este un desert traditional pentru crestinii ortodocsi din Liban si din Syria, si se pregateste la Boboteaza.


Irina


6 comentarii:

  1. Vai de mine, eu sunt la cura de slabire si azi sotul meu mi-a facut pofta cu paine prajita...Acum vii tu cu gogosile din care am mancat pe vremuri, dar culmea, pregatite de o prietena congoleza...Hmm, de mult ma abtin sa fac ceva dulce...

    RăspundețiȘtergere
  2. da, arata bine, si sunt asa de buuuneee! :)

    Mari, dar de ce tii cura? ca tu esti slaba

    RăspundețiȘtergere
  3. Gogoselele arata fenomenal!
    Scumpa Irina, ai un premiu la mine pe blog. Multumesc ca-mi inseninezi orele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristina, multumesc mult pentru premiu, si felicitari pentru tine ca l-ai primit!astept cu nerabdare urmarea povestirii despre cum ati petrecut in concediu! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Irina, nu prea mai sunt slaba, in ultimele doua posturi mari am luat cate 5 kg. Acum fac eforturi sa slabesc, cred ca imbatranesc si ma cam lasa balta arderile...
    Pana la 26 de ani aveam sub 50 kg, apoi cand a venit Anna am pus zdravan, am slabit dupa nastere intr-un an 20 kg si acum iar ma incearca...

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.