joi, noiembrie 20, 2008

Lapte vegetal ( de post ) din nuca de cocos

Am facut azi lapte de cocos si sunt foarte incantata de rezultat. E foarte bun la gust si arata exact ca laptele obisnuit, in plus este mai gras fata de laptele de soia, de exemplu (in plus nu se compara gustul, cel de soia nu-mi place deloc).



Prepararea este extrem de usoara: miezul de nuca se da pe razatoare (este nevoie de o nuca proaspata), si se amesteca apoi intr-un vas cu 1 litru de apa fierbinte. Punem amestecul la blender (nu tot odata, cate o cana). Il mixam bine, si il strecuram. Punem laptele intr-o sticla, iar miezul poate fi folosit la orezul cu scortisoara, sau la budinca.

Se foloseste ca atare, sau in diverse retete de post/vegetariene.

Nuca de cocos poate fi folosita si ca desert- vedeti aici.

Laptele de nuca de cocos (a nu se confunda cu apa de nuca de cocos, care se gaseste in interiorul acesteia) are un continut ridicat de uleiuri si zaharuri, precum si de potasiu, magneziu si alte minerale. Este o sursa bogata de fibre si de vitamine.
Puternic antibacterian, antiviral si antifungic, datorita monolaurinei continuta de uleiul nucii, se foloseste si in scopuri medicinale.
Este eficient in extrem de multe boli.

Irina


13 comentarii:

  1. Foarte faina ideea. Am mai vazut-o odata pe un blog si m-am intrebat si atunci daca nu se da greu nuca de cocos pe razatoare...
    Si cum stim daca nuca de cocos e proaspata? Ca cred ca stau cu lunile prin depozite si magazine...:(

    RăspundețiȘtergere
  2. Edith, o zgaltai si daca se aude ca are "apa" in ea e buna. Se pastreaza cateva luni de la cules la temperatura camerei, deci nu e problema. Se razuieste foarte usor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Suna delicios, dar poate fi consumat si de copii? Din cate stiu eu nuca de cocos este un aliment destul de greu.

    RăspundețiȘtergere
  4. sigur ca poate fi consumat de copii, ba chiar e recomandat in convalescenta, pentru intarirea organismului.Chiar acum Ilinca a baut o cana :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am cumparat la indemnul tau Irina pe care l-ai lansat mai de mult cu reteta de post si trebuie sa recunosc ca este delicioasa, copiii cu exceptia celui mic care nu prea poate sa o mestece bine, o adora .E bine sa le mirosi la codita sau in fine acolo unde au cele trei mici adancituri daca are vreun miros ciudat sau de mucegai sa nu o luati...Eu o dau pe razatoarea fina si dupa ce termin presar putin zahar si o las putin sa o patrunda ... E foarte parfumata... Voi incerca si laptele... multumesc Irina Inca o data .Inca un truc , dupa ce terminati de razuit si adunati toate firicelele curatati cu mana uscata grasimea de pe razatoare si masati-va mainile amandoua usor cu ea si asteptati putin sa intre in piele inainte sa va spalati E o "crema" excelenta .Veti simti diferenta...Doamne ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Deja am pus in practica reteta ta. Vino pe blogul meu sa vezi ce-a iesit!

    Niko

    RăspundețiȘtergere
  7. In seara asta m-am mobilizat si am preparat lapte de cocos dupa reteta ta. Ne-a placut mult, desi a iesit un pic cam diluat. Am pus o nuca de cocos la 1 l apa, dar cred ca ar fi mers 2 nuci. L-am indulcit cu putina miere. Desi am razuit la nuca de am facut febra, si eu si sotul, cred ca o sa mai fac lapte de cocos, merita :) Multumim de reteta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca aveti un blender puternic puteti doar sa taiati bucati nuca....functioneaza la fel de bine!

      Ștergere
  8. Niko, am vazut cornuletele, yamyam


    Gabriela, multumesc de truc, o sa-l aplic si eu

    Raluca, ma bucur ca ti-a placut.Intradevar, se poate face si mai concentrat, prietena mea Nicoleta, care a avut ideea, il face cu jumatate de litru la o nuca, dar mie imi place un pic mai diluat. Putemm varia concentratia dupa gustul propriu, si dupa cate nuci avem in casa :).Poti sa razuiesti nuca si la robotul de bucatarie, daca ai, cred ca merge.

    RăspundețiȘtergere
  9. iata ca ma fascineaza povestea nucilor de cocos si revin :)

    1. am constatat experimental ca se poate obtine si unt de cocos. Se lasa laptele de cocos la frigider peste noapte, iar a doua zi il vom gasi cu un strat gros de unt deasupra, care mie personal imi place foarte mult.

    2. intrebare: ai incercat sa bagi nuca de cocos la storcatorul de fructe? Ma batea gandul sa o incerc si pe asta, dar nuca fiind destul de tare, m-am temut sa nu stric storcatorul.

    Robot n-am... am avut unul dar l-am considerat prea complex de utilizat si l-am dat, dupa care am cumparat storcator de fructe, de citrice, blender, mixer, masina de tocat clasica :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Raluca, foarte interesanta ideea cu untul!

    N-am incercat s-o bag la storcator, al meu abia rezista sa stoarca niste morcovi amarati, daca bag nuca sigur se strica.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sigur se strica daca pui nuca cu tot cu coaja!?

    RăspundețiȘtergere
  12. E absolut delicios,am folosit o nuca (nu prea mare),1 L de apa fiarta si........... a iesit delicios!!!!!!!!!!!!!
    Tin post si ma ajuta mult!
    MultUmesc mult de idee!

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.