luni, iunie 01, 2009

Dulceata de trandafiri




Dulceata de trandafiri e una din cele mai aromate si parfumate dulceturi. Se face din petalele trandafirului de dulceata (Rose de Resht sau Kazanlik- trandafir bulgaresc).


Se culeg trandafirii cand sunt infloriti, se smulg petalele astfel incat sa indepartam partea alba (sau aceasta se taie ulterior cu un cutit sau o forfecuta). Se scutura de polen si se cantaresc.

La 300 - 500 g de petale avem nevoie de 1kg de zahar si 1 l apa. Nu se pregatesc deodata cantitati mai mari, deoarece dulceata fierbe greu si isi pierde culoarea si aroma.Daca veti respecta cantitatile si timpul de fierbere indicat mai jos dulceata va iesi aromata, frumos colorata si bine legata.

Petalele se pun intr-un castron mare si se freaca cu o lingurita sare de lamaie si doua de zahar, pana se inrosesc. Se pun la frigider pentru 24-48 de ore, astfel incat petalele sa-si lase aroma si culoarea.

Dupa 24-48 de ore scoatem petalele de la rece.Intr-o cratita cu fundul gros se pune apasi cand da in clocot se adauga petalele si se fierb pentru 10-12 minute.Cand ,,incercam,, petala ea trebuie sa fie moale, sa nu ,,scartaie,,.Dupa ce petalele au fiert, le scoatem din apa cu o strecuratoare si le punem separat.In apa in care au fiert petalele adaugam zaharul si fierbem siropul pentru 10 minute, curatand spuma.

Dupa ce siropul incepe sa se lege adaugam petalele si mai fierbem 10 minute pe foc iute (daca se fierbe la foc mic dulceata isi pierde culoarea)..Spre final adaugam un sfert de lingurita cu sare de lamaie, astfel ca dulceata sa isi intensifice culoarea. Verificam daca siropul s-a legat.
 Siropul e legat atunci cand, daca il picuram cu lingurita pe o farfurioara rece, raman picaturi rotunde, nu se latesc.

Daca dulceata e gata dam cratita deoparte si o acoperim cu un servet curat, udat in apa rece si sors foarte bine. Sa avem grija ca nu cumva sa picure apa in ea, ca se zahariseste. Se pune in borcanele curate si sterilizate cand s-a racit. Se pune capacul si o pastram intr-un loc intunecat si racoros.


Irina

13 comentarii:

  1. Uite ce am gasit despre clematita : Solul trebuie sã aibã drenaj bun si sã fie bogat în substanþe nutritive. În groapa în care se face plantarea se adaugã compost sau gunoi de grajd vechi de peste un an. Pozitia idealã pentru clematite este cu rãdãcina la umbrã si cu tulpina la soare. De aceea este recomandat ca în jurul clematitei sã fie plante care sã-i umbreascã solul. Sunt recomandate plante cu rãdãcini putin adînci, care sã nu deranjeze rãdãcinile clematitei. De asemnea, se recomandã fie plante perene, fie plante anuale care se auto-însãmînteazã, deoarece clematitei nu îi place sã fie sãpat pãmîntul în jurul sãu.
    Dacã planta este tinutã în ghiveci, acesta trebuie asezat la umbrã si îmbrãcat cu staniol. Se recomandã ghivece adînci, de mari dimensiuni (diametrul de 30 cm si adîncimea de 40-50 cm).

    RăspundețiȘtergere
  2. Yammi, ce pofta mi-ai facut!!! Imi ploua in gura*-*!!!
    As vrea sa spun ca as incerca si eu, dar n-am materia prima, asa ca n-am decat sa visez la gustul deosebit al dulcetii facute de tine...

    RăspundețiȘtergere
  3. dar sirop ai facut?..si cu cea de nuci verzi ce s-a intamplat?

    stii cu ce merge dulcetata ta?...cu niste clatite si un pahar mare de sirop cu apa minerala...de obicei beau plata, dar la asiropul de trandafiri nu merge

    Irina, mi-ai facut o poftaaaaa...

    RăspundețiȘtergere
  4. Concurs pt mamici si copii: http://floridecires7.blogspot.com/
    Te astept! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Oau, e dulceata mea preferata.Culmea e ca am trandafir de dulceata in gradina dar am aflat prea tarziu, s-au scuturat florile.Dar pastrez reteta pentru viitor.Ai putea sa mai imi dai detalii despre acest trandafir ca sa fiu sigura ca al meu este chiar de dulceata.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Trandafirii sunt exact cei prezentati in imaginea Irinei, au tepi mici si multi, si daca ii mirosi te duc cu gandul la dulceata cu pricina.
    Am si eu in curte sa vedem dca mai resesc sa strang de o lingurita doua de delicatesa ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  8. Adriana, poate o sa fac sirop de capsuni.

    Melianda, trandafirul de dulceata are flori roz, si extrem de parfumate.

    Gabriela, ai mai gasit ceva floricele?

    RăspundețiȘtergere
  9. doar roz sint trandafirii aia? Am si eu 2 trandafiri rosii tare mirositori si mereu ma intrebam daca as putea sa ii fac dulceata

    RăspundețiȘtergere
  10. a iesit grozav de buna,dar ingrozitor de putina...nu stiu cum sa o impart...

    RăspundețiȘtergere
  11. n-o imparti, o mananci singura pe ascuns :)) ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc pt.reteta!Voi face dulceata miine,pina nu se scutura trandafirii parfumati...sper sa imi iasa buna,nu am facut niciodata aceasta dulceata,desi e preferata mea.Mama o facea des cind eram micuti...

    RăspundețiȘtergere
  13. as fi vrut sa gasesc o reteta in care sa specitice citi trandafiri trebuie ca numar nu in grame




    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.