sâmbătă, iulie 24, 2010

Cum vopsim lana in casa


De o saptamana suntem la Suceava. Aer curat si mai ales racoareee. Desi sunt si aici vreo 27- 30 de grade parca aerul e mult mai rece, ba mi se pare chiar nitel tomnatec :)). Toata lumea se plange de caldura, eu tricotez de zor la esarfa mea de mohair :)). Mai am vreo 30 de cm si e gata.

 Si fiindca tot mi-am reluat activitatile cu andrele si lana am scotocit nitel pe net si mi-au ramas ochii la niste lana superba vopsita in degrade.


Din pacate e cam scumpa pentru bugetul meu actual, asa ca nu-mi ramane decat sa ma gandesc cum as putea obtine minunatiile astea in propria gospodarie. Sau macar ceva asemanator.

In magazinul Csillei am gasit niste lana  merino frumoasa, care poate fi vopsita. Si cum nu mi-am cheltuit inca bonuletul cadou o sa profit acum.

Pe youtube am dat de un tutorial care arata cum se poate vopsi lana cu coloranti alimentari.

Daca aveti experienta la vopsitul lanii va rog nu fiti zgarciti cu sfaturile :)).

Irina

16 comentarii:

  1. Bunica mea vopsea lana cu frunze de ceapa si iesea o culoare frumoasa.Si de asemenea, in coji de nuca.
    E u am cumparat prin martie,de la noi din piata, lana vopsita in mai multe culori la 8 lei sculul de 100g.Mi s-a parut acceptabil.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vopsit lana LA Liceul de arta, dar nu cu plante, cum mi-am propus recent. Eu te-as sfatui sa vopsesti lana cu plante :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru a vopsi lana este nevoie de o anume vopsea pentru lana care pe piata i se spunea gallus. Pe spatele plicului este scris pentru ce cantitate de apa se foloseste acesta ssi in plus se adauga sare sssi otet pentru ca sa nu iasa la spalat culorile. Spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  4. eu la vopsit nu ma pricep, dar m-am gindit ca v-ar interesa site-ul acesta. trebuie sa va faceti cont, dar e gratis. eu am incercat sa impletesc sosete, am folosit modelul acesta http://www.ravelry.com/patterns/library/bell-flower-boogie. primele mele sosete, dau mi-au iesit. si apropo, eu m-am nascut in suceava.

    RăspundețiȘtergere
  5. oops, sorry am uitat sa pun link-ul http://www.ravelry.com/

    RăspundețiȘtergere
  6. miki, alina, m-am gandit sa vopsesc cu plante, dar cred ca e un pic mai complicat, as incerca cu chimicale intai :)

    CT, multumesc, o sa caut vopsea din asta.

    Diana, am si eu cont pe ravelry, Irina-ro

    RăspundețiȘtergere
  7. Irina, ti-am trimis un mail cu multe linkuri legat de aceasta tema.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu e chiar asa de complicat, iar culorile rezista in timp si nu ies la spalat. Poti incerca cu coji de ceapa, ca e mai la indemana. Faci mai inatai o fiertura, iar cand e concentrata, o strecori si ai vopseaua. In functie de cat de intensa doresti sa fie culoarea, lasi mai mult lana in culoare sau o chiar pui la foc mic. Pentru a se fixa culoarea, poti adauga otet in apa.
    Sa ne prezinti si noua lana vopsita :-)
    Si eu am vopsit tot cu gallus, dar nu sunt prea multumita, culorile vegetale ma incanta!

    RăspundețiȘtergere
  9. scuze eu am citit postul din google reader, n-am intrat direct pe blog si n-am vazut butonul cu ravelry. anyway, http://peasoupoftheday.blogspot.com/2008/01/how-to-dye-yarn-with-food-colouring-and.html

    RăspundețiȘtergere
  10. Csilla, foarte bune linkurile, multumesc.

    Alina, o sa incerc si cu plante, am facut comanda de 600 g lana, cred ca imi ajunge :)

    Diana, mersic mult de link, foarte fain.Tu cu ce nume esti pe ravelry?

    RăspundețiȘtergere
  11. Când eram la părinți, mi-am vopsit niște jeans cu gallus, știu că și la noi acasă mama mea vopsea lână și culorile rezistau foarte mult. Pe de altă parte, știu și de ceea ce spune Adela, vopsitul cu coji de ceapă, poți încerca pe bucățele de împletitură mici (sau pe fire de lână, dar pe împletitură se vede mai bine nuanța finală obținută). Cred totuși că vopseaua naturală dă nuanțe mai pastelate decât cea industrială. Noi am avut un proiect pentru copii odată, de vopsit tricouri albe din bumbac, era o activitate destul de creativă care plăcea copiilor, dar nu mai știu exact de unde au fost procurate vopselele, mă refer la firmă (erau netoxice, nu produceau alergii și erau tolerante în contact cu pielea).

    RăspundețiȘtergere
  12. id-ul meu pe ravelry e dinare. nu am inca proiecte puse, dar voi fotografia primele mele sosete in curind.

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte util tutorialul adaugat de tine! Am vopsit si eu lana cu sfecla rosie si a iesit o culoare geniala! Lana alba natural am cumparat-o de aici:http://komfortbebe.blogspot.com/2011/11/lana-100-pentru-impletit.html.
    A fost foarte ieftina (3.7lei-100g)si foarte-foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna. La noi in Bucovina se vopseste lana naturala si astazi, dar culorile naturale nu se mai folosesc. Zilele trecute am vopsit lana cu ''gallus'' un colorant textil foarte bun, care-i confera lanii culori frumoase, vii si persistente.

    RăspundețiȘtergere
  15. pentru maro eu imi amintesc pe bunia mea ca vopsea lana cu Frunze de gutui !!!dar nu am idee un albastru turcuaz cum s-ar obtine!!!

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.