luni, noiembrie 14, 2011

Ne pregatim de post!

Astazi se lasa sec pentru postul Craciunului, asa ca vom consuma ce mai e de dulce prin frigider, ca sa nu existe ispite in saptamanile care urmeaza :). Postul Craciunului e un post usor din punct de vedere alimentar- sunt multe dezlegari la peste, si e un pic mai scurt decat cel al Pastelui.


Desi noi gospodinele ne concentram acum mai mult pe ce punem in farfurie, ar trebui sa fie exact pe dos - postul sa fie acea perioada in care simplificam meniurile, si le „usuram”, astefel incat sa avem mai mult timp pentru adancirea vietii duhovnicesti prin rugaciune, participare la slujbe si la Sf. Taine, lecturi duhovnicesti, milostenie si alte fapte bune dupa putere. Dar, dupa cum spun parintii induhovniciti, omul contemporan e tare slab si nu mai e in stare sa se nevoiasca ca cei din vechime, asa ca ramane sa ne smerim si sa facem cat putem, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Pentru aceasta saptamana  am incercat sa pregatesc un meniu de post cu ce avem prin camara, astfel incat sa mergem la cumparaturi cat mai putin spre deloc :). Intentionez sa pastrez totul cat mai simplu, cu produse pe cat posibil autohtone si  integrale.
Desigur, meniul e alcatuit in functie de gusturile noastre, deci pentru altii poate fi doar orientativ.
Gasiti alte variante de meniu pe blogul meu aici, si retete de post- aici.

Mic dejun
Marti -budinca de orez (integral) cu mere si cu scortisoara
Miercuri- ceai de fructe, paine (integrala, de casa) prajita, zacusca
Joi- musli cu fructe, lapte vegetal de cocos
Vineri - paste fainoase cu lapte de cocos
Sambata- budinca de orez cu mere si cu scortisoara
Duminica- ceai de fructe, paine (integrala, de casa) prajita, zacusca sau fasole batuta


Pranz
Marti - musaca de cartofi cu soia, muraturi
Miercuri - varza cu paste, salata de sfecla rosie
Joi- salata de cartofi cu masline, salata cruditati
Vineri - pilaf sarbesc, salata de cruditati
Sambata- mancarica de fasole, salata de cruditati
Duminica- ca si sambata, plus pizza de post

Cina
supa crema de legume/linte cu crutoane de paine integrala
sau ca si dimineata - dupa preferinte

Desert
 bomboane de arpacas
fructe (mere)
susan si nuci cu miere
castane coapte

Bauturi intre mese
suc de catina si de macese, apa

In salatele de cruditati adaug seminte crude de dovleac si/sau  floarea soarelui, si ulei de masline.

Pentru acest meniu mai am de cumparat :
nuci de cocos - 6 bucati 
seminte crude de dovleac, floarea soarelui
orez integral - 1 kg
arpacas-1kg
tofu -2 cutii
masline
nuca- 1kg
zahar brun din trestie zahar- 500g

Vreau sa spun ca unul din secretele reusitei de a tine post este sa ai intotdeauna  la indemana mancare de post, nu de dulce. De aceea e bine sa va faceti o mica aprovizionare, astfel incat, in caz de foame, sa aveti pe ce pune mana :). Eu am in congelator fasole si naut prefierte, astfel incat pot sa fac urgent fasole batuta sau hummus. Sau cateva pungute de pop-corn, care se pot transforma la urgenta in „floricele”. Ori ceva dulceata, care, unsa pe paine devine un desert ultra-rapid :)).
In rest- ajutor de la Domnul, care a facut cerul si pamantul!
Va doresc post cu folos!

Irina

14 comentarii:

  1. In general retetele umbla de la o casa la alta de la un blog la altul si suunt de real folos. Totusi am remarcat ca prin perindarea lor de ici colo se mai pierde din ingrediente. De exemplu nu prea mai vad prin retete un ingredient de baza care leaga orice fel de mancare, i se spune rugaciune:). Nu trebuie sa lipseasca de la prepararea nici unui fel de mancare.
    Post usor in cele duhovnicesti si trupesti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Irina, o sa trag cu ochiul la retetele tale saptamana viitoare :). Vroiam sa te intreb cum reusesti tu sa spargi nucile de cocos, eu am luat in vreo doua randuri si nu mi-ai iesit, si imi pare rau. Sper sa ma ajute Dumnezeu sa tin acest post.

    RăspundețiȘtergere
  3. Irina, un meniu de tinut gura sa nu mai spunem prostii sau de pus frana la ganduri aiurea nu ai? :D taaare mi-ar mai fi de folos!!!
    oricum, iti multumim si pentru acestea! :*

    Raluca

    RăspundețiȘtergere
  4. Fain meniul! Eu am facut o groaza de conserve pentru postul asta, am facut chiar si reteta ta de gogosari care mi-a iesit super-bine! Mai am de cumparat cate ceva dar deocamdata gatesc ce avem in casa. Post cu bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Laptele de cocos il iei din magazin sau cumperi nucile, le spargi si ce se se scurge din ele aduni intr-un recipient si pastrezi la frigider? Post cu folos!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nuca de cocos o bag putin la cuptor la temperatura scazuta si apoi o sparg lovind-o cu ciocanul in varf si se desface foarte usor. Saptamana asta am si eu pe blog o serie de retete de post, asa ca daca va paraseste inspiratia, va astept si acolo. Post cu folos tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte bun si practic!
    Post cu folos!

    RăspundețiȘtergere
  8. Andreea, multumesc!

    Pr. Victor, asa e, trebuie sa avem ambele aripi- rugaciunea si postul- ca sa ne ridicam spre cer!multumim, si Doamne ajuta si sfintiei voastre!

    Iulia, eu le sparg cu ciocanul de carne :)).Doamne ajuta la post!


    Raluca, pai meniul se personalizeaza, fiecare mai adauga ce are nevoie :))

    Mari,ma bucur ca va plac gogosarii, am pus si eu o portie.Noi n-avem unde sa tinem prea multe, ca in camara e cald.

    Laura, mersic de pontul cu nuca. Eu o sa te vizitez sigur :)

    RăspundețiȘtergere
  9. POST CU FOLOS SI FARA DE ISPITE,IRINA.

    RăspundețiȘtergere
  10. Si cum faci cu copiii mofturosi?
    Sau fetele voastre nu sunt :)?
    Mananca si ele de post?
    La noi e mai greu cu mancarea in posturi, caci de regula trebuie sa gatesc un fel de mancare pt mine si sotul, si altul pentru aripa tanara a familiei (in special cea mijlocie imi scoate peri albi cu mofturile de la masa).
    Post cu folos,
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  11. Diana, eu gatesc la fel pentru toata lumea, nu exista discriminari :). Si copiii tot de post mananca, ca nu avem altceva prin casa. Eu am avut o regula de cand erau mici- ce e pe masa, aia se mananca.Cine refuza masa la pranz o primeste la cina - foamea e cel mai bun bucatar :)). Asa a procedat mama cu mine, si mananc de toate, fara probleme.Desigur, nu sunt absurda- de ex. Ilincai nu-i plac ciupercile, si n-o silesc sa le manance.Sau am facut lapte de susan, si nu prea le-a placut, asa ca le fac din cocos.Dar in general nu avem probleme cu mancarea.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna, Irina! tare multa mangaiere am gasit in blogul tau-vietile noastre se aseamana fte mult-3 copii si la noi, teacher,...old-fashioned...ce sa mai zis despre Flylady, ca m-ai molipsit iremediabil...dar aveam ce-i drept mare nevoie de resuscitare. Te urmaresc de ceva vreme.poate vb in particular, taaare mi-ar placea ( dar cum oare).....despre food-as dori reteta de budinca de orez, dar si idei pt pachete de post-ia sa vedem aici provocare si pt alti cititori!!!
    Toate cele bune tuturor!
    L. L.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ma bucur ca pot sa gasesc inspiratie in meniul publicat de tine (mai ales ca sunt puse mancaruri simple) Ajuta mult tinerele ca mine care numai de curand au descoperit placerea de a gati si vor sa incerce lucruri noi.
    Ar fi util (parerea mea) sa pui retetele si la mancarurile simple. Sigur mai gasim lucruri care ne-ar ajuta.
    De exemplu, am vazut budinca de orez cu mere si scortisoara si as vrea sa stiu eu cum se face :)

    Multumesc si Doamne ajuta

    Corina

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.