miercuri, februarie 22, 2012

Dar de februarie, dar de blog


„să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci El a zis: Mai fericit este a da decât a lua.”
(Faptele Apostolilor 20:35 ) 




Bine v-am regasit la darul de februarie!
Fiindca se apropie Sfantul si Marele Post, m-am gandit sa daruiesc ceva care sa fie de folos in aceasta perioada deosebita pentru noi, ortodocsii:
❤cartea Sf. Teofan Zavoratul, Predici la Triod, care este de mare folos in pregatirea pentru spovedanie si impartasanie
❤revista Familia Ortodoxa, numarul din februarie, dedicat Sf. Taine a Spovedaniei
❤cartea Rugaciunile Postului Mare, in care gasim Canonul Infricosatei Judecati, Canonul cel Mare, si plansurile lui Efrem Sirul

Parintele Nicodim Mandita, marele duhovnic , a carui viata am recitit-o recent cu mare drag, spunea ucenicilor sai :
„De veti citi si asculta invatatura sfanta, va veti lumina mintea si veti fi capabili sa duceti o viata  plina de fapte bune si placuta lui Dumnezeu. De va dau sa postiti mult sigur ca nu va cunosc puterea voastra si starea sanatatii.Si ursul si sarpele postesc, dar dupa un post asa indelungat, ursul e tot urs, si sarpele tot sarpe.Asa si voi. De veti ramanea numai cu postul si invatatura sfanta o nesocotiti si nu va hraniti sufletele voastre cu ea zi de zi, sunteti in intuneric, petreceti in intuneric, ramaneti pe mai departe in intuneric si muriti chiar in intuneric cu singura speranta ca ati postit pana v-ati uscat de post. ....
Crestinul care isi impleteste firul vietii lui cu rugaciunea si citirea cuvantului Dumnezeiesc zi de zi treptat-treptat se dezbraca de omul cel vechi si se imbraca in omul cel nou, urcand pe treptele virtutilor prin innoirea vietii si luptand lupta cea buna pana la sacrificiu, ajunge cu darul lui Dumnezeu in Patria Luminii celei de sus.”

  Tot sfintia sa recomanda  sa cumparam carti de invatatura ortodoxa si sa le daruim ca pomana pentru cei morti, sau ca milostenie, fiindca asa vom lucra la luminarea si mantuirea altor suflete, ceea ce e mai important decat pomana trupeasca (oale, ulcele, mancare, haine, etc.).

 Daca doriti sa participati lasati un comentariu la aceasta postare, in care sa scrieti un scurt cuvant de folos care va este drag (din Sf. Scriptura, Sf. Parinti, sau din marii duhovnici,etc.) pana pe 25 februarie inclusiv. Pe 26 februarie voi face tragerea la sorti, folosind random.org.

Va astept cu drag, si va multumesc!
Irina



47 de comentarii:

  1. "Numai cand slabeste trupul prin post si smerenie,sufletul se intareste in rugaciuni.De voieste cineva sa locuiasca Domnul in el,atunci isi sileste trupul sau si se face slujitorul lui Dumnezeu prin implinirea poruncilor Duhului si-si pazeste sufletul sau de faptele carnii"Sf Isaac Sirul
    Post cu folos sa ai ,draga Irina si bucurie celui ce va primi darul de la tine.

    RăspundețiȘtergere
  2. „Cucereşte-te şi sfieşte-te, omule, de bătrâneţea şi vechimea postului, pentru că de o vechime cu lumea este porunca postului. Căci în rai s-a dat această poruncă, atunci când a zis Dumnezeu lui Adam: Din toţi pomii raiului poţi să mănânci, dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit (Fac. 2, 16–17)”.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne Ajuta draga mea! M-as bucura sa fiu castigatoarea acestor premii atat de frumoase! Pentru mine cuvantul de folos este "rugaciunea" alaturi de cateva pelerinaje pe care le fac anual la Manastirile din Romania! Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu o sa pun fericirea a 5-a a parintelui Paisie:
    "Fericiţi sunt cei care se bucură când sunt clevetiţi pe nedrept, iar nu atunci când sunt lăudaţi pe drept pentru viaţa lor virtuoasă. Acesta este semnul sfinţenieişi nu nevoinţa seacă a faptelor trupeştişi numărul mare al nevoinţelor, care, atunci când nu se fac cu smerenieşi cu scopul de a omorî pe omul cel vechi, creează numai simţăminte false."
    Doamne ajuta Irina!

    RăspundețiȘtergere
  5. "Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati, si Eu va voi odihni pe voi.
    Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima, si veti gasi odihna sufletelor voastre.
    Caci jugul Meu e bun si povara Mea este usoara." Matei 11, 28-30

    Multumim de daruri. Te asteptam cu drag si dor sa apari pe blog.
    Viorica

    RăspundețiȘtergere
  6. Post binecuvantat draga Irina!

    RăspundețiȘtergere
  7. Post binecuvantat si cu folos sufletesc! Ma inscriu si eu la darul de blog. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamne ajuta,Irina!
    Eu voi participa cu randurile care ma tin "treaza":
    "Iar despre ziua aceea şi despre ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl.
    Luaţi aminte, privegheaţi şi vă rugaţi, că nu ştiţi când va fi acea vreme. " Marcu 13,32:33
    Post cu folos tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  9. "Cine iubeste pe Domnul, acela isi aduce aminte intotdeauna de El, iar aducerea-aminte de Dumnezeu naste rugaciunea. Dar, daca nu-ti vei aduce aminte, atunci nu te vei mai ruga, iar fara rugaciune sufletul nu va ramane in dragostea lui Dumnezeu, caci prin rugaciune vine harul Duhului Sfant. Prin rugaciune se pazeste omul de pacat, fiindca, rugandu-se, mintea e ocupata de Dumnezeu si cu duh smerit sta inaintea Fetei Domnului, pe Care sufletul ce se roaga il cunoaste." Sf Siluan

    RăspundețiȘtergere
  10. "Pot totul intru Hristos, care ma intareste."(Filipeni,4:13)
    Acesta e unul dintre cele mai dragi citate ale mele.
    Post usor si binecuvantat!
    ecaterina si xeniuta

    RăspundețiȘtergere
  11. Doamne ajuta!
    Vizualizez cu drag atat cartile:cat si comentariile pline de versete-comori pline de putere si intelepciune!Ma bucur mult
    sa vad ca oamenii sunt atat de insetati dupa Dummnezeu si Cuvintul Sau!
    Ma voi alatura si eu cu un verset din Intelepciunea lui Solomon,verset care imi place foarte mult:
    "13. Caci Dumnezeu n-a facut moartea si nu se bucura de pieirea celor vii."
    Cu drag,
    Mihaela V.

    RăspundețiȘtergere
  12. ”Cercetati si veti afla ca ascultatea vine de la Dumnezeirea Treimica. Hristos spune ca: ”N-am venit sa fac voia Mea, ci voia Celui Ce M-a trimis pe Mine” (Ioan 6,38). De acolo incepe ascultarea. De aceea cel care face ascultare Ii urmeaza lui Hrostos!” Staretul Efrem Katunakiotul
    Post cu folos tuturor, cu sanatate si bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  13. "sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci Tatalui tau, Care este in ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie" (Matei, 6.18).

    Numai bine,

    Oana

    RăspundețiȘtergere
  14. Mie imi place mult de tot Pavecernita Mare si fiindca nu o pot pune aici pe toata:) ma opresc la cantarea asta minunata: "Doamne al puterilor, fii cu noi, că pe altul afară de Tine, ajutor întru necazuri, nu avem. Doamne al puterilor, miluieşte-ne pe noi". Post cu folos tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi cer iertare pentru mesajul postat mai sus nu-l lua in considerare
    Acum citesc cartea Crimpeie de viata din viata si invatatura Parintelui Epifanie si am ramas la:
    "De la oameni sa primim ce ne dau.Unuia ii daruiesti un ocean de dragoste.Si el iti raspunde in felul urmator:Ia o eprubeta, si-ti spune:"Deschide-ti palma!" Una...doua...si-ti da doua picaturi de dragoste. Ce sa facem? Primesti-le pe acestea !"

    RăspundețiȘtergere
  16. "Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea " Ps.50
    Post binecuvintat tuturor !
    Monica

    RăspundețiȘtergere
  17. “Totdeauna sa te cercetezi pe tine insuti sa vezi daca te afli in Duhul lui Dumnezeu sau nu. Sa nu te lasi pana ce Domnul Dumnezeu Duhul Sfant, Cel cautat nu va fi aflat si va petrece iarasi impreuna cu noi prin harul Sau”. Sfantul Serafim de Sarov

    Post cu folos!

    RăspundețiȘtergere
  18. "Doamne, Iisuse Hristoase ,Fiul lui Dumnezeu,miluieşte-mă pe mine ,păcătosul/a" este rugaciunea cea mai draga sufletului meu
    Post binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere
  19. "Cautati de acum bucuria Duhului Sfant, pe care nu o fura nimeni" Sf Serafim de Sarov

    RăspundețiȘtergere
  20. Corinteni : "12) Toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nimic nu trebuie sa puna stapanire pe mine." Cred ca mai ales in post trebuie sa avem in vedere aceste sfaturi.

    Darul e minunat.

    Ana

    RăspundețiȘtergere
  21. Sfântul Ioan Gură de Aur:
    "Dacă am duce viaţa într-un duh cumpătat, dacă toată vremea noastră slobodă ar fi hărăzită lucrurilor duhovniceşti, dacă ne-om atinge de hrană numai pentru a ne îndestula nevoile şi vom folosi întreaga noastră viaţă în lucrări bune, n-am avea ce face cu ajutorul pe care ni l-ar da postul. Dar firea omenească trândavă fiind, atrasă mai ales spre moleşeală şi bucurie, stăpânul nostru, cel plin de bunătate, ca un duios părinte, a închipuit pentru noi leacul postului, ca să smulgă moliciunea din inimile noastre şi să ne facă să ne strămutăm grija de la lucrările lumii acesteia la cele duhovniceşti…"

    Cristina P

    RăspundețiȘtergere
  22. foarte frumos!Dumnezeu sa te binecuvanteze!:)

    RăspundețiȘtergere
  23. Editare mesaj : < Cred, Doamne! Ajuta neceredintei mele.> Evanghelie dupa Marcu,9-24.
    Multumim Irina.

    RăspundețiȘtergere
  24. Imi place acest dar de blog. Cuvinte de invatatura de la tine, Irina, le primim cu mare drag.
    Iata si rugaciunea mea draga:
    "Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert departeaza-l de la mine. Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-l mie."

    RăspundețiȘtergere
  25. ,,În relaţia dintre cel ce se roagă şi cel pentru care acela se roagă, nu e activ numai cel ce se roagă, ci şi cel pentru care acela face rugăciune. Cel pentru care se face rugăciunea se roagă şi el pentru cel ce se roagă pentru el, ca acela să fie ascultat. Desigur, el se roagă în interesul său. Dar întrucît rugăciunea sa contribue la ascultarea de către Dumnezeu a celui ce se roagă pentru el, rugăciunea lui îl foloseşte şi pe cel ce se roagă pentru el, făcîndu-l ascultat la Dumnezeu, atrăgînd atenţia lui Dumnezeu asupra lui. Amîndoi se folosesc din această rugăciune reciprocă. E o relaţie care întăreşte dragostea fiecăruia către celălalt. E un curent care porneşte dela fiecare şi se îndreaptă spre celălalt. Rugăciunea lor se îndreaptă spre Dumnezeu, dar în folosul fiecăruia dintre ei. Amîndoi se întîlnesc în Dumnezeu. Acesta e sensul cel mai deplin al sobornicităţii" FILOCALIA volumul 11, pag.212

    RăspundețiȘtergere
  26. "Fara iubire, rugaciunea nu foloseste, sfatul raneste, mustrarea il vatama pe celalalt si-l nimiceste, caci simte daca il iubim sau nu si raspunde pe potriva" (Pr.Porfirie) . Zile binecuvantate si pline de lumina!

    Elena M.

    RăspundețiȘtergere
  27. "Pot totul in Hristos, care ma intareste!"

    RăspundețiȘtergere
  28. Multumim de cuvantul minunat al parintelui despre post! Doamne, ce adevarat si ce bine a subliniat! Darul de februarie va fi tare bine primit. Sa dea Domnul sa ajunga la cine are nevoie de el!:)

    RăspundețiȘtergere
  29. Curatindu-va sufletele prin ascultarea de adevar, spre nefatarnica iubire de frati, iubiti-va unul pe altul, din toata inima, cu toata staruinta. (1 Petru 1.22)
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  30. Dacă nu te-ai golit complet de părerile tale, nu încape Dumnezeu; de tine nu incape, fiindcă ocupi un spaţiu în care nu-I permiţi lui Dumnezeu să fie. Numai cine se goleşte de sine, dovedind prin aceasta că aşteaptă de la Dumnezeu tot adevărul, acela îl va şi afla, pentru că Dumnezeu va încăpea în el. Dacă îţi ţii umbră cu părerile tale, nu-L mai vezi pe Dumnezeu.
    Pr. Miron Mihălcescu, Vorbeşte Dumnezeu
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  31. Dragostea nu cade niciodata!
    Post cu folos!

    RăspundețiȘtergere
  32. Subcriu la postarea Andei :

    "Pot totul in Hristos, care ma intareste!"

    Multumim pentru minunatele si de folos postari ale tale !!


    Mariana

    RăspundețiȘtergere
  33. "Nu locul te mantuie, ci purtarea si vointa. Adam era in rai, ca intr-un port, si s-a inecat (Facere 3, 1-24); Lot era in Sodoma, ca pe mare, si s-a mantuit (Facere 19, 16); Iov statea pe gunoi si s-a indreptatit (Iov 2, 8), iar Saul era in mijlocul bogatiilor si si-a pierdut imparatia - si pe cea de aici si pe cea de dincolo. Nu te poti apara spunand: "Nu pot sa fiu si in lume, inconjurat de treburi si sa ma si mantui".... Ce faci, omule? N-ai fagaduit zicand: "Avem catre Domnul", cand preotul a spus: "Sus sa avem mintea si inimile"? Nu ti-i teama, nu te rusinezi sa fii gasit mincinos in acel ceas infricosator? "(Sf. Ioan Gura de Aur, Din ospatul Stapanului)

    Manuela A.

    RăspundețiȘtergere
  34. "Sa avem rabdare pana la sfarsit, nu pana la prasit!Manca-v-ar raiul!Asa cum va vad pe toti aici, asa sa va avd pe toti la rai!", cuvintele parintelui drag inimii mele, izvorate dintr-o iubire nemasurabila pentru Dumnezeu si oameni.
    Foarte de folos premiul.

    RăspundețiȘtergere
  35. Post cu folos! Doamne ajuta! Manuela, cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  36. "Apostoli,cei doisprezece de Dumnezeu alesi,aduceti acum rugaciunea lui Hristos,ca sa trecem toti curgerea postului,savasind rugaciuni de umilinta si savarsind virtuti cu osardie ; ca in acest chip sa ajungem sa vedem Invierea ce slavita a lui Hristos Dumnezeu ,slava si lauda aducand." (Cantarea 3 ,Canonul cel Mare). Doamne ajuta,Irina! Dana

    RăspundețiȘtergere
  37. Am pacatuit, Doamne, am pacatuit si faradelegile mele eu le cunosc,

    Insa cer, rugandu-Te: Iarta-ma Doamne, iarta-ma si nu ma pierde in faradelegile mele si nici nu ma osandi la intuneric sub pamant,

    Caci Tu esti, Dumnezeule, Dumnezeul celor ce se pocaiesc. Arata-Ti peste mine bunatatea Ta, mantuindu-ma pe mine nevrednicul, dupa mare mila Ta
    (Rugaciunea Regelui Manase)

    Ramona

    RăspundețiȘtergere
  38. My favorite psalm verse is "seek peace and pursue it"

    What a lovely giveaway

    RăspundețiȘtergere
  39. ...Vin si eu in ultimul ceas ...
    Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa trecem postul spre folosul sufletelor noastre."cu noi este Dumnezeu intelegeti neamuri si va plecati,caci cu noi este Dumnezeu"

    RăspundețiȘtergere
  40. "Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel ce rămâne în Mine şi Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic." (Ioan 15,5)
    Post cu folos vă doresc şi eu!

    RăspundețiȘtergere
  41. Post cu bucurie si folos duhovnicesc!
    Cele bune! Cu drag,
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
  42. Rugaciunea sa ne insoteasca in toata ziua.
    Joanna

    RăspundețiȘtergere
  43. "Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica". (Ioan, 3:16)

    RăspundețiȘtergere
  44. "Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile Domnului; certandu-ma m-a certat Domnul, dar mortii nu m-a dat" - este din Psalmi, dar nu mai stiu trimiterea. Post binecuvantat sa primim cu totii in dar!

    RăspundețiȘtergere
  45. "Să te binecuvânteze Domnul şi să te păzească! Să caute Domnul asupra ta cu faţă veselă şi să te miluiască! Să-Şi întoarcă Domnul faţa Sa către tine şi să-ţi dăruiască pace!" (Numeri 6, 24-26)


    Post binecuvantat si cu folos!

    RăspundețiȘtergere
  46. Cred Doamne, ajuta necredintei mele!
    Multumesc! Carmen Roman

    RăspundețiȘtergere
  47. "Dobandeste pacea si mii de oameni in jurul tau se vor mantui!"Sf Serafim de Sarov

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.