luni, martie 26, 2012

Deo stick fara parabeni, facut in casa


  Inca din noiembrie ne-am hotarat sa renuntam la cosmeticele si detergentii chimizati, si sa le  inlocuim cu o  varianta bio si, pe cat se poate, mai economica. Despre ce si cum am reusit concret  sa facem o sa va povestesc  mai pe larg in alta postare.


Revenind la cosmetice, la noi principala „consumabila” in materie  este deodorantul, pe care m-am hotarat sa-l fac singura. Sunt foarte multumita de rezultat!

Reteta este calculata in „ tablespoons” (eu am un set de lingurite-masura).
Pentru a trece la treaba avem nevoie de :
 3 tbsp ceara de albine
 6 tbsp ulei de cocos cosmetic
3 tbsp unt de shea
3 tbsp amidon (alimentar)
3 tbsp bicarbonat de sodiu
2tbsp pudra de piatra de alaun
10 picaturi ulei esential de tea tree *arbore de ceai
un recipient de plastic pentru stick solid
 Toate ingredientele se gasesc de cumparat in magazinele bio online. Investitia initiala este un pic mai mare decat daca am cumpara un  deodorant din comert, dar merita, zic eu.

Revenind la reteta, etapele sunt urmatoarele :


1. punem un vas curat la bain-marie (nu trebuie sa fie mare) si topim in el ceara de albine
2.cand ceara s-a topit adaugam uleiul de cocos si untul de shea. Amestecam usor pana se topesc si se omogenizeaza
3. Separat amestecam pudrele : amidonul , bicarbonatul si piatra de alaun
4.Peste pudra turnam usor uleiurile topite si amestecam, pana obtinem o compozitie cremoasa, in care adaugam uleiul de tea tree
5. Punem crema in recipientul de stick si o lasam la frigider cateva ore, dupa care este gata de aplicare!

Consistenta este la fel cu cea a unui deodorant din comert. Se aplica foarte usor si nu lasa urme pe piele sau pe haine. Deodorantul meu miroase a  tea tree. Daca doriti o aroma diferita puteti folosi alt ulei esential , sau renuntati cu totul la acest ingredient, pentru a fi inodor. Eu am ales tea tree din cauza proprietatilor sale- este  dezinfectant si puternic antibacterian.
Se pastreaza la frigider pentru a-si mentine consistenta si proprietatile.

Va doresc o zi frumoasa!
Irina



19 comentarii:

  1. Bravo Irina! Ce fain ti-a iesit deodorantul...Poate imi fac intr-o zi curaj si prepar si eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. arata super rezultatul. De mult timp tanjesc si eu sa prepar anti-perspirant acasa (solid sau lichid), insa intotdeauna ma poticnesc de lista de ingrediente, si asta pt. ca nu mi se par la indemana (probabil ca trebuie sa mai lucrez un pic la capitolul rabdare). Oricum postarea ta e foarte motivanta :)

    o mica intrebare care nu se vrea a fi malitioasa, desi probabil asa va parea :D - de ce "tablespoons" si nu "lingura", daca reteta oricum e in romana ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Amalia, nu e nevoie de prea mult curaj :)

    Puisor, adevarul e ca ingredientele nu prea sunt la indemana.Am folosit tbsp fiindca m-am ghidat dupa niste retete din sua, si asta e masura lor.Eu am un set de masuri tbsp si mi-a fost mai usor asa.

    RăspundețiȘtergere
  4. cantitatea dintr-o 1 tbsp nu este egala cu cea dintr-o lingura romaneasca

    RăspundețiȘtergere
  5. Totusi ... piatra de alaun contine aluminiu. Se spune ca sarea de aluminiu din alaun nu este asa periculoasa ca cea sintetica si ca gradul de toxicitate este foarte scazut ... dar nu stiu, parca imi e teama si de asta. :(
    Untul de shea este foarte fain, hidrateaza si repara pielea foarte bine, eu il folosesc pentru calcaie, dar trebuie mentionat ca poate fi alergic; in special persoanele care sunt alergice la latex pot avea probleme.

    RăspundețiȘtergere
  6. buna Irina..dupa ce termin deodorantul pe care tocmai l/am cumparat o sa/mi fac si eu dar intrebarea mea e cat te/au costat toate ingredientele si de la mag cumperi. Acum caut o reteta buna de crema de fata,probabil tot cu unt de shea..daca ai ceva bun te rugam sa ne trimiti si noua. multumesc pentru tot,te urmaresc de mult .

    RăspundețiȘtergere
  7. Maria, am inteles ca aluminiul din piatra naturala de alaun nu patrunde in piele, deci nu constituie un pericol. Referitor la alergii- orice podus are potential alergen, cred ca fiecare trebuie sa testeze inainte, in special cei care stiu ca au probleme de genul asta.

    Maya, ingredientele pentru stick costa in jur de 50-60 lei, si cred ca ajung pentru cel putin 3-4 bucati.Nu as vrea sa recomand un magazin anume, cam toate cu specific bio au de vanzare ce e pe lista. O sa postez in curand si o reteta de crema.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu vreau sa incerc reteta ta (m-ai facut sa prind curaj). O intrebare: recipientul pentru stick e tot cumparat sau sa pastrez unul de la un deo mai vechi?

    RăspundețiȘtergere
  9. Irina, foarte fain arata stickul! Imi spui si mie, te rog, de pe ce site ai luat reteta? Eu locuiesc in Canada, asa ca mi-e mai usor sa caut ingredientele daca stiu cum le cheama in engleza. M-am uitat de curiozitate: piatra de alaun e tot aia cu 'piatra acra', dar habar n-am dupa ce sa ma uit la 'nature store' :)

    Merci mult,
    Laura

    PS 1: dupa Post, sper sa mai vad retete de-ale tale pe blog!
    PS 2: confirm, apropo de comentariul de mai sus: aici totul se masoara in tablespoons, teaspoons, cups etc. E destul de greu de echivalat asta in romana.

    RăspundețiȘtergere
  10. Laura, nu mai stiu, ca am cautat pe mai multe si am facut o combinatie proprie pana la urma. Uita-te dupa beeswax, coconut butter, shea butter, alum stone. La bicarbonat si amidon nu imi amintesc cum se spune.

    Ecaterina, eu am cumparat unul nou, curat, ca sa nu amestec cu resturi de la deodorantul din comert.

    RăspundețiȘtergere
  11. unde gasesc tbs de cumparat in Ro?

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna Irina,

    Excelenta ideea si naturala. Te rog sa imi spui cat te tine deodorantul, cat timp se pastreaza efectul antiperspirant?

    O zi buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca depinde de persoana si de anotimp. Vara trebuie sa-l aplici mai des, oricum.

      Ștergere
  13. Felicitari!



    https://gradinitafluturasilortalentati.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna Irina,

    As vrea sa stiu cu ce se poate inlocui piatra de alaun. Nu as vrea sa o folosesc dar as vrea sa prepar totusi reteta.

    Lore

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu cred ca exista echivalent. Poti s-o elimini din reteta, nu e necsar s-o inlocuiesti cu altceva.

      Ștergere
  15. Si de unde se cumpara stickul? am aproape toate ingredientele si as vrea sa mi fac cat de curand deodorantul. nu ar fi primul pe care il fac, insa reteta asta pare mai buna. multumesc

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.