sâmbătă, mai 12, 2012

Masina de spalat vase - merita banii?



Intr-o postare Iulia a trimis catre un articol care motiva utilitatea masinii de spalat vase. Din experienta proprie trebuie sa spun si eu ca masina de spalat vase isi merita intradevar banii, in special daca familia e mai mare de doi-trei membrii, sau daca obisnuiti sa dati adesea mese, si aveti multi musafiri.
Eu o am de vreo trei ani, si o folosesc in special iarna, cand economisesc  apa calda folosind-o. Vara, apa rece de la robinet e calda de-a binelea, asa ca pot spala vasele cu ea,asa ca nu prea le pun la masina. O mai utilizez si dupa cate o zi grea, cand s-au adunat multe vase si sunt prea obosita ca sa ma mai ocup de ele, sau cand avem musafiri la masa.
Consumabilele sunt putin mai scumpe ca investitie initiala, dar tin  mult timp, fiindca se folosesc cantitati mici. Dar exista retete pentru prepararea acasa a unor detergenti mai ieftini- ca cea din filmuletul de mai jos.


In  loc de solutie pentru clatit vase se poate pune otet alb, care ajuta foarte mult si la intretinerea masinii in stare buna de functionare.
Ca sa nu consum mult curent, folosesc un truc pe care l-am aflat de pe internet - atunci cand masina ajunge la programul de uscare, o opresc, o scot din priza si o deschid.Vasele, fiind fierbinti, se usuca imediat.
Pentru a obtine rezultate maxime din spalarea vaselor  la masina trebuie sa le incarcam in mod corect. Din filmuletul de mai jos putem invata cum sa folosim tot spatiul :


In principiu, spalatul la masina de vase e mai scump (financiar) decat spalatul la mana- daca spalati la mana folosind chiuveta plina cu apa calda, si nu lasand incontinuu robinetul sa curga- dar ne economiseste de multe ori timpul si oboseala. Ramane ca fiecare sa decida ce e mai pretios pentru el :).

Irina

16 comentarii:

  1. Uau, ce filmulete interesante!:) Constat ca nu folosesc la maxim spatiul din masina mea de spalat. Eu o am de la Craciun, acum cativa ani ziceam si eu ca e o fita- ce mare lucru sa speli cateva vase. Dar de cand ii am pe vitejii mei doi, am constatat ca petreceam o gramada de timp la chiuveta, abia spalam si apareau alte vase, e destul de munca si cu curatenia, asa ca masina de vase a devenit nepretuita. Normal ca daca esti doar tu cu sotul sau doar o singura persoana, nu prea are rost sa achizitionezi asa ceva dar daca e familie mare se merita zic eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu zic că depinde de... nr. de vase nu de câţi membrii sunt în familie. Deşi îmi plac toate minunăţiile astea legate de bucătărie (castronaşe, farfurii, ustensile, aparaturi...) prefer simplitatea aşa că nu-mi cumpăr des. Şi chiar şi din cele pe care le am folosesc doar câteva, care-mi plac mai mult.

    În cazul nostru nu merită maşina. În plus, mă relaxează să spăl vase. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am masina de spalat vase, un Whirlpool de 9 seturi..azi daca as mai lua, ar fi de 12.

    Eu spun ca merita...mai ales cu copii mici, decat sa stai de ficare data jumatate de ceas sa tot speli, mai bine la finalul zilei apas pe buton si voila..vase curate si uscate :)

    Elena

    RăspundețiȘtergere
  4. Laura,asa e, cu cu copiii ai mereu cate ceva de spalat.

    Adelina, inmod logic, chiardaca folosesti cate o farfurie de persoana, cand sunt de la 5 persoane in sus la masa se aduna.Pe langa farfurii mai sunt tacamurile, oalele in care gatesti, samd.SI asta de cel putin 3 ori pe zi, ca s- ar putea sa mai aduni si intre mese cate ceva.

    ELena, intradevar, in timpul zilei se tot aduna

    RăspundețiȘtergere
  5. Hm, probabil suntem noi o familie atipică. :) Că şi alte mămici zic că merită maşina. Eu gătesc doar o dată pe zi, deci atunci am vase serios de spălat. De obicei seara când doarme copilul. Le spăl pe loc şi gata. Între mese nu se strâng farfurii că nu luăm gustări, doar fructe şi de-astea. Dimineaţa de obicei murdărim 2 farfurii. Iubi îşi spală noaptea farfuria când vine de la lucru şi mănâncă singur...
    Probabil după ce mai creşte copilul şi începem diversificarea o să fie ceva vase în plus.

    A, când fac şi ceva dulce e mai aiurea. Că mai apelez la robot şi alte celea. Dar bine că nu se întâmplă zilnic. :))

    RăspundețiȘtergere
  6. O completare: n-am zis că nu-i utilă pentru tine, stai liniştită. M-am referit strict la noi în comentariul anterior.
    La o familie până-n 4 persoane mi se pare un moft. Că până la urmă nu găteşte nimeni de 5 ori pe zi, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei bine, eu gatesc de minim 2 ori pe zi, adica la pranz si seara. La noi se mananca numai mancare gatita pe loc. Gatesc de regim pt mine si sot si orice pt baiat. Foarte rar o ciorba, dar si atunci, pe langa gatit, se aduba farfuriile. Plus pahare si cani de kapte, ceai, cafea, minim 7_8 pe zi. Am zile cand spal si de doua ori pe zi cu masina. Nu am program normat nivi eu nici sotul, abvem firma noastra si avem birourile acasa. Pentru mine, masina este o fericire, nu as renunta la ea nici moarta. O am din 2008 si de atunci nu am mai spalat cu mana decat pahare. Si suntem 4 in casa, impreuna cu soacra mea. O recomand oricui gateste, ca noi, zilnic. Bine, eu gatesc zilnic 4 feluri de mancare, desi imi dau seama ca pt cei care consuna mancare gatita situatia poate fi alta. In cazul meu cred ca e limpede, fara ea as fi sclava la chiuveta. Eu sau altul din casa.

      Ștergere
  7. Adelina, noi suntem doar 3, si tot se aduna..gatesc zilnic de 3 ori pt copilasul meu de 11 luni, gatesc zilnic macar 1 masa proaspata pt mine si sotul meu....eu le spal seara, dupa ce le cladesc in masina peste zi, si cateodata nici nu imi incap toate.

    Eu imi iubesc masina de vase :) Si o astept pe aia de oaine, cat mai curand :)

    Elena

    RăspundețiȘtergere
  8. Cand aveam un singur copil, o foloseam doar atunci cand veneau musafiri.
    de cand am 3copii, merge zilnic. Ramane munca de aranjare si scoatere din masina a vaselor, la care a inceput sa ma ajute cel mare.
    Eu cred ca e foarte utila pentru familii mari.

    RăspundețiȘtergere
  9. "Ca sa nu consum mult curent, folosesc un truc pe care l-am aflat de pe internet - atunci cand masina ajunge la programul de uscare, o opresc, o scot din priza si o deschid."

    Multumesc pentru sfat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Si noi folosim mașina de spălat vase de câteva ori pe săptămână și e de un real folos. Suntem trei persoane însă avem vase multe și deseori vin rudele sau dăm mese pentru 10-15 persoane. Când avem o petrecere în casă spăl și două mașini de vase după. Nu mai spun cât de util este faptul că igienizează vasele, la temperatura de 70-75 grade. În mod normal o folosesc la două zile, când se încarcă. Cred că o pot compara ca utilitate foarte bine cu cea de spălat rufe.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pana acum nu mi s-a parut foarte importanta o masina de vase, dar in ultima vreme nu prea mai fac fata cu atata spalat. Suntem multi, 9 persoane, dintr-un foc sunt noua farfurii doar pt un singur fel de mancare, plus tacamuri, cani, oale multe, ca trebuie sa gatesc mult la atata popor. Si a inceput sa-mi ia prea mult timp operatiunea asta, iar copiii nu par prea dornici sa ma ajute la capitolul asta. Asa ca am cumparat masina dar o tin depozitata undeva, pana o sa-mi fac mobila de bucatarie in care s-o incastrez. Chiar ma gandeam azi daca e musai sa fie incastrata in mobila. Nu pot s-o pun undeva, asa, singura? Ca nu am sanse sa fac mobila prea curand si nu mai am rabdare

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca masina este folosita in mod corect si este mai noua( cele noi sunt facute astfel incat sa consume putina energie si putina apa) am inteles ca iasa mai ieftin.Clatitul vaselor in chiuveta consuma foarte multa apa....

    RăspundețiȘtergere
  13. Deja ma interesez serios de optiunea asta pentru ca nu mai facem fata cu vasele. Cat dureaza un ciclu de spalare?

    RăspundețiȘtergere
  14. Diana, depinde, e ca si la masina de spalat haine- exista mai multe programe, si fiecare difera ca si durata.

    RăspundețiȘtergere
  15. E pe lista de dorinte masina asta minune. uneori spal si de 5 ori pe zi vase si nu e asa placut cand ajungi acasa seara si inloc sa stai cu copilul trebuie sa stai o ora la chiuveta. Un DA hotarat in favoarea tehnologiei :)

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.