joi, iunie 28, 2012

Concluzii la sfarsit de clasa intai

Da, in sfarsit s-a terminat anul scolar (pentru elevi, ca profesorii mai au de lucru pana pe 1 iulie) si vin cu impresiile dupa finalul clasei intai, pe care Ilinca a terminat-o cu bine, multumesc lui Dumnezeu.
Din punctul meu de vedere a fost un an greu pentru toata familia, fiindca, odata cu intrarea ei la scoala am reinceput si eu serviciul, ceea ce a dus la necesitatea unei organizari destul de riguroase a tuturor, ca sa tinem pasul cu programul. In acest an am renuntat la activitatile suplimentare (balet).M-am gandit ca e suficient ca Ilinca  trebuie sa urmeze un program fix dimineata si sa-si faca temele, nu mai e nevoie si de alergatul cu autobuzul de doua ori pe saptamana, fie ploaie, fie vant. A fost o alegere buna, fiindca a avut foarte mult de lucru zilnic, abia ii mai ramanea ceva timp de joaca, si cred ca i-ar fi daunat oboseala adunata in plus.
Prima problema pe care am intampinat-o la inceputul clasei a fost cea a scrisului cu stiloul. Ca o mamica naiva ce ma gaseam :)), am crezut ca e suficient ca la inceputul clasei intai sa stie sa citeasca, sa numere si sa faca ceva socoteli simple. Ei, mare greseala. Ar fi fost bine sa-i pun in mana stiloul cu cel putin jumatate de an inainte, si sa lucram zilnic bastonase, cerculete, samd. macar jumatate de pagina.Sau mai  bine s-o fi invatat deja sa scrie. As fi scutit copilul (si pe mine) de un mare efort initial, de plansete (ale copilului- ca nu mai vrea sa scrie), de nervi (ai mei- ca-mi venea sa arunc stiloul pe geam, cu caiet cu tot). Ma rog, a trecut si asta, treptat si-a deprins mana cu stiloul si cu scrisul,  dar nu as putea spune ca exceleaza la caligrafie.Pot spune ca a salvat-o faptul ca scrie corect, si sper sa continue asa. Dar e clar ca avem de lucrat la motricitatea fina, daca vreau sa-si imbunatateasca aspectul scrisului.
A doua problema, din punctul meu de vedere, a fost multimea de manuale si caiete suplimentare. La matematica- manual, culegere, caiet suplimentar, caiet obisnuit. Abecedar- manual, caiet suplimentar, caiet obisnuit, caiet de dictari. Tema pe fiecare, la diverse pagini, de am zapacit. Manualele, in special la matematica, mi s-au parut super-incarcate de tot felul de zorzoane inutile, si zeci de exercitii care trebuiau lucrate zilnic. .
Va spun drept ca mi-a lipsit simplitatea manualelor noastre. Sa aiba un manual, un caiet de teme in clasa si unul de teme acasa. Sa faca trei exercitii, dar pe alea sa le scrie cu manuta lor de pe tabla (sau din manual) pe caiet, nu sa socoteasca zeci de coloane si sa treaca doar rezultatul. Sa scrie o problema, cu plan si rezolvare, ca lumea, nu sa rezolve doua- trei pagini de probleme direct pe carte. Sa treaca mai lent prin materie, ca sa aiba timp sa aprofundeze, nu sa faca multe si sa nu ramana cu nimic. Ma gandesc- mie ca parinte imi era greu sa corectez seara atata amar de pagini, pai cum reuseste doamna sa verifice 30 de teme?
Din fericire Ilinca a facut fata foarte bine, cu foarte putin ajutor din partea mea, dar a fost obositor, si pentru mine, si pentru ea. Ma gandesc la alti copii, ai caror parinti poate n-au timpul sau chef sa-i ajute- cum vor evolua ?clar ca la un moment dat vor ramane in urma , vor acumula goluri din ce in ce mai mari, si asa mai departe. Oricum, din observatiile mele asupra elevilor (cu care am lucrat eu), de-a lungul anului scolar, pot spune ca nivelul acestora este tot mai scazut- la clasa a patra multi nu cunosc lucruri elementare in materie de scris, citit si socotit, ca sa nu mai spun ca lectura e ceva de poveste :)). Aspectul caietelor obisnuite, alea putine pe care le au, e dezordonat, fiindca lucrand mai mult pe fise si caiete pretiparite nu s-au invatat sa incadreze frumos in pagina.
Dar mergem inainte, ca doar zece clase sunt obligatorii :) (adica nu conteaza ca esti semi-analfabet, 8-10 clase, ba chiar 12, tot treci). Nu ma mira ca atatia elevi nu au luat bacalaureatul, le lipsesc cunostinte elementare.
           Revin la clasa intai. Trecand peste cele de mai sus, am ajuns la problema concursurilor scolare. Cam multe, si cu nu stiu cate etape fiecare. Evident, platite din buzunarul propriu. Aici trebuie sa spun ca doamna e chiar o doamna, adica a specificat clar ca nu e obligatoriu sa participe copilul la ele. Dar daca toti copiii merg ce sa faci, vrea si al tau sa se duca. Si asa am sarit o etapa la Eurojunior, si mi-a reprosat Ilinca ca uite, de asta n-a luat si ea medalie la sfarsit , ca nu i-am dat voie sa participe. Dar zau ca mi s-au parut bani aruncati, si timp irosit, cand am vazut in ce consta faimosul concurs.Asa ca a trebuit sa-i  promit ca anul viitor o sa am grija sa nu lipseasca de la vreunul.
          In concluzie, daca vrei sa stai linistit ca parinte in clasa intai, trebuie sa inveti copilul tot ceea ce, in conditii normale, el ar fi invatat pe incetul de-a lungul primului an scolar. Si sa te inarmezi cu mult calm, rabdare si mai ales timp.
           Una peste alta, ma bucur ca s-a terminat. Din fericire, mai sunt doi ani pana cand o vom lua de la capat cu clasa intai, si acum stiu la ce sa ma astept.
            Va doresc o vacanta placuta alaturi de scolarei! :)

Irina

16 comentarii:

  1. Felicitari pentru acest prim an!
    vacanta placuta sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări Ilinca și mami! Vacanță frumoasă și de la noi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Offf!!! Cand ma gandesc ca incep clasa I la toamna, ma ia cu ameteli! Pana atunci mai copilaresc odata cu copilul!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari!Si noi am terminat clasa intai(cu fetita.ca baiatul e mai mic) dar nu cu fb ci cu b,si la noi a fost un an greu,foarte greu si-a insusit lectiile pentru ca nu-i place si deduc ca a emai mult din cauza invatatoarei care ii priveste rece,distanta,repezita si critica,si lasa mult pe parinti ca ea n-are timp(ce-o fi facand in clasa ca n-are vreme s atreaca pe la copiii s avada daca au inteles si daca scriu bine),desi ei sunt 15...asa m-am enervat am zis ca ami bine o invatam eu acasa daca tot trebuie sa acopar eu atatea...speram ca la anul va fi mai bine.Vacanta placuta!Voua nu v-a dat si caiet de vacanta?

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari! Noi am terminat clasa a VI a, dar este aproximativ la fel ca dupa clasa I in sensul ca daca vrei sa nu acumuleze goluri trebuie sa muncesti acasa, este un fel de scoala paralela si este foarte foarte obositoare. Multa succes in continuare!
    Aristita

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari ! Si noi tot clasa intii am terminat, iar mama probabil are citeva fire de par alb in plus... Aici e aiurea rau de tot, carti nu au, teme acasa le dau doar de doua ori pe saptamina, adica mai mult un fel de jocuri, iar ce e mai rau e ca nu am invatat-o sa citeasca si sa scrie inainte de scoala, dar cum spuneau ca au metodele lor cica era mai bine sa nu invete inainte... Gresit din punctul meu de vedere, ca ma trezisem ca in februarie nu invatasera aproape nimic, asa ca... mama (adica eu, fiind casnica), m-am pus serios pe treaba, ca nu vroiam sa ma trezesc la sfirsit de an ca ramine copilul tot in clasa intii. Si mai e o problema mare din punctul meu de vedere, daca nu ai timp sa te ocupi de copil, la scoala nu fac aproape nimic... Mediile le-a avut de la 8 in sus, desi mama vrea mai mult, dar fiind un copil bilingv, sintem multumite pentru primul an, sper sa o tinem tot asa... Hai ca m-am lungit, de te-am zapacit... Bafta in noul an, ca abia s-a terminat asta, dar aici cel putin, pe 1 septembrie il incepem pe urmatorul...

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa fiti voi sanatoase si fericite si sa va bucurati de vacanta. Copiii se adapteaza la situatiile noi de acum dar pentru noi par intradevar complicate si diferite. Ma ia cu fiori cand ma gandesc ce ne asteapta :). Imbratisari multe!

    RăspundețiȘtergere
  8. Gianina, conteaza foarte mult invatatoarea, intradevar. Noi am gasit o doamna foarte buna, e din `garda veche`, asta e penultima ei generatie, si sper ca s-o prinda si Otilia. Are mare dragoste de copii, asa frumos le vorbeste, ii incurajeaza, e mereu cu zambetul pe buze, intelegatoare cand trebuie.Ei invata mult de dragul ei.Avem si caiete de vacanta, 3 bucati, si multa lectura suplimentara (asta de la mine :)) )


    Aristita, asa e, trebuie munca sustinuta acasa, altfel nu merge.

    Daniela, voi sunteti in Italia, nu?mi-a mai spus cineva ca scoala acolo e foarte superficiala, nu se invata mare lucru.Multumim la fel!

    Vavaly, intradevar, nu e usor, dar cu putina pregatire psihica si stiintifica :)) dinainte trece si asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari si o vacanta placuta in continuare! Foarte util tot ce ai scris in acest post mai ales pentru mine, o mamica plina de emotii legate de inceperea clasei intai. Eu am un baietel, care la fel ca si Ilinca stie sa citeasca, sa faca cateva socotele cu degetele sau cu numaratoarea, sa numere pana la o suta. In rest e cu gandul doar la joaca. Nu am insistat prea mult pe lucruri pe care in mod normal un copil le facea in clasa intai pentru ca parerile sunt impartite, ba ca-i bine, ba ca nu. Acum intalnesc mamici care-mi spun ca copiii lor sunt pregatiti sa faca fata clasei a III-a. Si asta m-a dezarmat rau, dar vacanta e lunga si macar doua ore pe zi trebuie sa lucreze. Multumesc pentru "pontul" cu stiloul. Nici noi nu am incercat pana acum, decat cu pixul cu gel, dar sper sa recuperam in doua luni.

    RăspundețiȘtergere
  10. Va felicitam pentru anul incheiat cu foarte bine. As vrea sa cred ca invatatorii copiilor nostri vor avea intelepciunea sa-i invete lucruri folositoare in viata, nu doar multa cantitate de lectii pe care le vor uita. Cand ma uit la ce ii invata mamele care fac homeschool in tarile civilizate pe copiii lor, ma gandesc ca suntem singura natie care "abuzam" copiii in loc sa-i educam. Va doresc vacanta placuta si lectura frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna Irina si felicitari pentru terminarea clasei I.
    Intr-un fel ai exprimat cam tot ce am experimentat si eu anul acesta cu baietelul. A fost un an foarte greu pentru amandoi, dar cred ca mai ales m-a afectat pe mine.
    Dupa ce vreme de doi ani educatoarele mi-au repetat ca sa nu care cumva sa-l invat sa scrie sau sa tina stiloul in mana, ca nici la scoala in clasa I n-or sa aibe teme, clasa I a venit peste mine ca un dus rece.
    A trecut cu bine, dar mi-a lasat un gust amarui pentru ca as fi putut sa-l pregatesc incet-incet dinainte si sa-i fie mai usor.

    RăspundețiȘtergere
  12. felicitari pt sf de an scolar!
    Fetita mea e mai mica, si va incepe scoala epste 2 ani, si nu in Romania.
    Din ce am mai discutat cu prietene/rude, eu nu sunt de acord cu caiete speciale. Acel: copiat exercitiul din carte pe caiet, si apoi rezolvat are un rol aparte: sa obisnuiasca copilul sa scrie. Cred ca sunt prea multe carti+caiete si asta da confuzie si neinceredere. In plus, copilul trebuie sa le duca, coloana lui are de suferit.

    In plus, eu consider ca clasa 1 ar trebui sa preia toti copiiii la fel: ca si cum nu ar fi citit/scris niciodata. Ca atlfel ar fi clasa 2a.

    F. important lucrul asta cu scrisul cu stiloul de dinainte. Pixurile + creioanele sunt mult mai facile, dar scrisul cu pix e mult mai urat, imprecis.

    Eu discutai putin de scoala Waldorf, ce face totul ca o joaca. Mi s-a parut f. buna pt copii, pt ca nu ii forteaza din clasa 1. Ce mi-a placut este ca scriu pe foi albe. Astfel, am vazut copil in clasa a 3a ce ajunsese sa scrie drept, mai drept ca mine la examenul de clasa a8a ...

    RăspundețiȘtergere
  13. Si uite asa, imi vine sa-mi dau niste palme ca nu am citit ce face in clasa I. Ca nu am stiut ca trebuia sa chinui copilul sa lucreze si cu stiloul nu doar cu creionul. Sa speram ca ne vom descurca. Clar, il voi nvata si eu acasa ceea ce va face la scoala. Sa fiu sigura ca opereaza cu toate concepetele gasite in manuale corect. Stai sa vezi ce googalesc eu curand dupa definitii si nu numa.
    Am vrut si eu sa-l dau la waldorf dar mi s-a bagat in cap ca ar fi secta sau asa ceva si am renuntat.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.