vineri, august 10, 2012

V-a muscat vreodata o capusa?

 De cateva zile ne luptam cu o viroza, care se manifesta prin varsaturi, febra si dureri musculare. Prima afectata a fost Otilia, am urmat eu, apoi Ilinca si in final Teodora. Din fericire ne-a tinut pe fiecare doar doua zile. Teodora a inceput asera cu febra mare si varsaturi. Dimineata, pe cand incercam s-o consolez si o mangaiam prin par, am simtit ceva ca un ghemotoc la ceafa. Cand m-am uitat mai bine am observat ca era o capusa grasa de sange, infipta sub parul copilului.. Am fost in uichend la munte, dar nici prin gand nu mi-a trecut ca la intoarcere sa scotocesc prin parul copiilor in cautare de ganganii.E prima oara cand vad o capusa, si nu mi-am imaginat vreodata ca o sa vad una. Credeam ca se intampla rar sa te intersectezi cu asa ceva, ca e un fel de legenda, si de aceea nici nu mi-am pus problema sa iau vreo masura de precautie in acest sens.Silly me!
 In ultima vreme pericolul muscaturii de capusa a fost destul de mediatizat, asa ca m-am speriat groaznic si am plecat la medicul de familie, care ne-a indrumat spre spitalul de infectioase Babes. Din pacate ei nu scot capuse, dau doar tratamentul. Asa ca ne-au trimis la  Budimex, la urgente. Prima vizita a fost la chirurgie, unde am primit un pansament cu spirt ca sa-l punem pe insecta. N-a mai fost nevoie de extractie, a cazut singura, fara ca sa-si lase, sper, nimic sun pielea Teodorei. De la chirurgie am mers la pediatrie, fiindca saracuta avea febra mare. Cu diagnosticul de viroza si muscatura de capusa ne-am intors la spitalul de infectioase Babes. Acolo iar consult, si tratament cu antibiotic 14 zile.
Am ajuns acasa terminati dupa atata alergatura. Sper sa nu fi fost o capusa infectioasa (am inteles ca doar 1 din 20  poarta agentul patogen al boreliozei), si tratamentul cu antibiotic sa fie suficient pentru a preveni boala.
Am povestit toate astea ca sa avertizez mamicile nestiutoare ca si mine. Se pare ca in ultima vreme e invazie de astfel de ganganii, si e bine sa va luati masuri de precautie daca umblati prin paduri, sau prin locuri cu iarba mare, copaci sau tufisuri.
In caz ca aveti ghinionul sa va muste una, e bine sa mergeti de urgenta la medic, ca s-o extraga si sa va dea antibiotic.

Irina

16 comentarii:

  1. Doamne ajuta sa va faceti bine! Si eu am tinut o capusa pe mine 2 zile, desi am evitat contactul cu iarba, mi-au extras-o la Babes (dar eu sunt adult)si antibiotic 7 zile. Nu am prezentat febra sau altele, nici nu m-a durut ceva. Sunt multi copii care prezinta febra si varsaturi in perioada asta, fara legatura cu capusele. Nu va panicati, urmati tratamentul si mergem inainte!
    Sinziana

    RăspundețiȘtergere
  2. Irina, imi pare asa de rau de ce s-a intamplat. Domnul sa va dea vindecare. Cu drag, Roxana.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai, Irina, ce rau imi pare. Bine ca ai descoperit-o acum si nu mai tarziu. Sanatate multa va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sanziana, te-a durut locul dupa ce au scos-o?ca Teodora se plange ca o doare, si nu ma lasa s-o ating, sper ca n-a ramas ceva sub piele.Am observat ca roseata se retrage totusi, daca mai era ceva acolo pp ca s-ar fi inflamat?

    Alina, Roxana, multumesc pt gandurile bune

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu e invazie de capuse, Irina, e invazie de lume panicata. Tu ai crescut la oras si de asta nu ai vazut niciodata o capusa. Eu am crescut la tara si am vazut destule, inclusiv infipte in mine :)Dar nu exista boala asta pe atunci. Ele nu sunt purtatoare din start, ci doar daca au luat-o de undeva, in special de la caini am inteles.
    Maica Domnului sa va acopere, unge locul cu mir si fa-i semnnul crucii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat de greu trebuie sa-ti fi fost!
    Sper din suflet sa va reveniti repede!
    Sanatate si week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  7. Irina, imi pare tare rau de ce ati patit, multa sanatate! Sa supraveghezi totusi in continuare zona aceea, sa vezi daca o doare din ce in ce mai putin pana ii trece, cum ar trebui...

    RăspundețiȘtergere
  8. Uff, imi pare rau, Irina! Ce "dihanie", unde si-a gasit sa se ascunda ...
    Sotul meu a avut si el o capusa acum 2-3 ani, colectata de la iarba verde. Nici noi n-am observat-o cand ne-am intors seara acasa, iar a doua zi dimineata il durea rau capul si-i era greata tare. Cum statea el asa, cu capul in maini, a observat 'jivina' pe picior ... Ne-am dus imediat la Spitalul de urgente si tot asa au scos-o, cu spirt. Cum a scapat de ea, cum s-a simtit mult mai bine, nu mai avea aproape nimic. Nu-mi amintesc daca i-au dat antibiotice, tin minte numai ca i-au facut o injectie (nu stiu cu ce) ca sa nu se raspandeasca infectia.
    Imi amintesc ca la fel, locul muscaturii era inrosit; roseata a disparut dupa cateva zile.
    Parerea mea e c-o sa fie bine, capusa a iesit singura de acolo, deci n-au ramas resturi (raman daca nu e extrasa corect, daca te/o chinui cu penseta).
    Cand se simte Teodora mai bine (dupa viroza) o duci la impartasit. Sf. Impartasanie e cel mai puternic "antibiotic" daca pot sa zic asa si de aceea totul o sa fie bine. Domane ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  9. La Sibiu au fost vara asta multi muscati de capuse si fetita la o vecina a fost muscata de o capusa in parc, nici macar nu a intrat in iarba, ca era in tricicleta, i-a cazut de undeva din copaci, ziceau parintii (asta si pentru ca i-au gasit o in par ca la Teodora). Eu am luat o data o capusa de la iarba verde, eram in pantaloni scurti si acasa m-am trezit cu ea pe piele dar slava Domnului nu apucase sa ma muste. Si eu sunt ceva mai panicarda in privinta asta, toata vara i-am cautat obsedata pe ai mei pe piele, mai ales ca sunt mari amatori de iarba inalta, tufe ascunse si toata cele. O prietena mi-a spus de curand ca foarte eficiente in privinta capuselor niste bratari care se gasesc la farmacie si care contin o substanta care fac capusele sa nu muste. Oricum multa sanatate!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Irina, cred ca exista si pe atunci boala, dar nu se stia de ea.

    Laura, multumesc, o sa intreb la farmacie ce au.Sibiul e zona endemica, din cate stiu, ca noi tot de pe-acolo am luat-o- am fost la Sambata

    Melly, Iulia, Maria, multumim de urari.Teodora e bine acum, locul se vindeca, nu mai e asa rosu, dar inca o doare un pic

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu am fost muscata in primavara de o capusa tot in cap.M-a durut foarte tare locul unde am fost muscata.Am mers la urgenta unde mi-au administrat un vaccin antitetanos si am luat 5 zile amoxicilina.Trebuie neaparat sa duci fetita la medic si sa faca un tratament.Traim vremuri noi,pline de boli si nu putem compara timpurile deci nu trebuie sa riscam.Va doresc multa sanatate si grija Bunului Dumnezeu sa fie todeauna cu voi!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sănătate Teodorei! Şi la mulţi ani (cu întârziere))!

    RăspundețiȘtergere
  13. Sanatate Teodorei, sper sa nu fie nici o complicatie de la muscatura.

    RăspundețiȘtergere
  14. eu stau la tara de 5 ani. Pana anul acesta nu am vazut nici o capusa la fata. Anul acesta insa a fost teribil , m-a muscat si pe mine si pe cea mica, iar de fiecare data cand mergeam la gradina de legume gaseam cate una pe mine misunand. Am luat antibiotic dar nu am facut teste pentru borelia. Am uns cu ulei sfintit si Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  15. aaa se mai gaseste la farmacie un spray impotriva capuselor. Am luat si eu asa ceva si am dat pe picioare in special.

    RăspundețiȘtergere
  16. Irina, m-a durut un pic locul dupa ce a fost scoasa, dar nu f tare, insa roseata a persistat vreo 7 zile...Sinziana

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.