miercuri, noiembrie 14, 2012

Postul Craciunului 2012 - saptamana 1 (14-18 nov.)

sursa google


Astazi a inceput postul Craciunului, si odata cu el, calatoria noastra spre praznicul Nasterii Domnului!La fiecare inceput de saptamana veti gasi aici un citat de folos despre post, si meniul meu saptamanal.Daca nu ati postit niciodata, acum e momentul sa incercati, Postul Craciunului fiind unul mai usor din punct de vedere alimentar, cu multe dezlegari la peste. Desigur, timpul postului nu trebuie sa fie unul centrat doar pe alimentatie, ci si unul de pocainta si de impacare cu Dumnezeu. Sa ne impacam cu toti, sa ne spovedim si cu ingaduinta duhovnicului sa ne impartasim, ca sa usuram nu doar trupul, ci si sufletul.
Va doresc post binecuvantat si cu folos!

"Mulţi dezleagă postul înţelegând greşit cuvântul din Evanghelie care spune că: nu ceea ce intră în gură spurcă pe om, ci cele ce ies din om, acelea sunt care îl spurcă (Marcu 7, 15). Ei nu înţeleg însă că mai înainte de mâncare este pofta, astfel că omul încuviinţând pofta se spurcă. Pofta, ştie fiecare, iese dinlăuntrul nostru, astfel încât, atunci când ne-am învoit cu gândul, deja am căzut.
 Ajungând aici, trebuie să spunem că neînfrânarea Evei a fost cauzată nu doar de pofta gustului, ci, după cum bine ştim din Sfânta Scriptură, a fost cauzată şi de plăcerea ochilor şi de dorirea înălţării (cf. Facerea 3, 6). Postul nu trebuie să fie doar unul al bucatelor, ci şi al ochilor şi al dorinţelor. Pentru ce a apărut despărţirea dintre Dumnezeu şi om? Pentru poftele imaginate. Poftiţi şi nu aveţi, spune Apostolul (cf. Iacov 4, 2). Atâta timp cât vom avea în noi pofte lumeşti, este între noi şi Dumnezeu această despărţire, pentru că harul nu lucrează în războiul poftelor.
Cum spuneam, postul fără a face lucrarea lui Dumnezeu, adică fără a face ceea ce cere Dumnezeu de la noi, este sterp. Spun părinţii că, atunci când posteşte cineva dar nu face dreptatea lui Dumnezeu, postul acesta este urâciune înaintea Lui, iar Proorocul Isaia spune:
Nu ştiţi voi postul care îmi place? Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dă drumul celor asupriţi, împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi tămăduirea ta se va grăbi (Isaia 58, 6-8).
Postul este pentru tămăduirea trupului şi a sufletului, pentru că bolile sunt cauzate şi de o alimentaţie fără discernământ, şi de o viaţă fără rânduială. O viaţă înţeleaptă, cu o alimentaţie simplă, neexcesivă, o viaţă în mulţumire, adică în linişte faţă de orice s-ar întâmpla în jurul nostru, având încredere că toate sunt în mâna lui Dumnezeu, ne duce la o vigoare a sufletului, la o sănătate sfântă în care iradiem de credinţă, nădejde şi dragoste”.

 Ed. Man. Jacul Romanesc).



Meniul saptamanii

Miercuri 
 hummus, mancarica de fasole scazuta cu mamaliguta, salata de varza si morcov

Joi
 salata de vinete, orez sarbesc, falafel,salata de varza cu marar

Vineri 
spaghete cu ciuperci, pizza de post
Sambata
 supa-crema de ciuperci cu crutoane, ardei umpluti , zacusca

Duminica
 la fel ca si sambata


 Dimineata si seara- ceai de plante, zacusca, unt de arahide, miere sau dulceata, lapte vegetal cu musli

Desert - fructe de sezon, nuci, alune, baclava cu susan
 
gasiti retete de post AICI


Irina

4 comentarii:

  1. Draga Irina,

    Iti urmaresc postarile de mult timp si vreau sa-ti multumesc foarte mult pentru timpul alocat ca sa ne transmiti ganduri folositoare zilnic.

    Numai bine,

    Mara

    RăspundețiȘtergere
  2. Irina, de unde cumperi naut?
    Eu cumparam conserva de la Kaufland, dar in ultima perioada nu am mai gasit...

    RăspundețiȘtergere
  3. iau de la mega image, 8 lei 500 kg daca nu ma insel.Tot de aici iau si linte.Am vazut si in cora, si la magazinele naturiste

    RăspundețiȘtergere
  4. Irina, multumesc pentru raspuns.
    Din pacate, la noi in oras nu este nici Mega image, nici Cora... Am sa caut la magazinele naturiste, poate o sa am noroc.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.