marți, ianuarie 01, 2013

Meniul saptamanii 31.dec.'12- 6 ianuarie 2013

  In 2013 mi-am propus sa fiu mult mai organizata - sa reiau programul Fly Lady, sa-mi fac o planificare scrisa a timpului, sa-mi scriu listele de cumparaturi si cu ce am de facut, sa fac o curatenie "la sange" printre lucruri (asta e in desfasurare de anul trecut, dar mai e de lucru), si sa bifez cat pot tot ce am pe lista de obiective. 
Incep cu meniul saptamanii in curs, dar in continuare
 o sa imi pregatesc meniul pentru saptamana ce urmeaza in vinerea dinainte (idee preluata de la Iulia), astfel incat sa pot face cumparaturile din timp. Ma gandesc si la un "link-party" avand ca subiect meniul saptamanii, ce spuneti, va tenteaza? :). Stiu ca sunt cateva blogerite care obisnuiesc sa-si planifice un meniu saptamanal, si poate ne mai inmultim pe parcurs :).   
Cand pregatesc meniul incerc sa respect cateva lucruri:
 tin cont de zilele de post (miercuri si vineri), sambata si duminica gatesc cu carne (pasare, porc, vita), luni , marti si joi sunt zile de lactate, oua si peste. Uneori pregatesc cate o prajitura, dar in general ne ferim de dulciuri- si de cele preparate in casa, si de cele din comert. Le-am inlocuit cu fructe, nuci si alune. Nu consumam deloc mezeluri din comert , si nici sucuri (exceptie facand cate o cola/pepsi uneori).Nu mai folosesc ulei de floarea soarelui - pentru prajit (destul de rar) folosesc untura de palmier, iar la salate- ulei de seminte de struguri.Cam de un an nu mai folosesc ulei la gatit (in ciorbe, tocanite, etc.). Daca e cazul adaug ulterior ulei de masline.
Ne straduim sa nu mai mancam nimic dupa ora 20,  si nici sa nu ciugulim intre mese, dar mai avem de luptat :).
Saptamana asta vreau sa gatesc cu ce mai am prin casa, si sa nu cumpar decat strictul necesar.

Meniul saptamanii

Luni 
 meniul de Revelion :) : 
supa de pui cu taitei
 friptura (de porc) cu cartofi piure, salata de muraturi
tort diplomat cu fructe de padure

Marti (Sf.Vasile)
terminam ce a mai ramas de luni

Miercuri (harti- nu e post)
varza a la Cluj 
(mi-a ramas o varza si umplutura de la sarmalele de Craciun, 
si vreau sa le consum)

Joi
branza cu smantana si mamaliguta
(si varza a la Cluj daca mai ramane)

bors de sfecla
salata orientala
salata de varza si morcov

Sambata (Ajunul Bobotezei)-post
bors de sfecla(de vineri)

Duminica- Boboteaza

Mic dejun, cina 
lapte cu orez/paste/gris, ceai si paine cu unt (sau unt de arahide), 
ou fiert / omleta, cascaval, zacusca

Desert
fructe (mere, portocale, grefe, banane, kiwi), nuci, alune



9 comentarii:

  1. La multi ani, Irina! Si eu imi doresc o mai buna organizare si cred ca voi relua si eu programul flyLady, dar, de data aceasta voi face propriul program care sa se potriveasca familiei mele. Ideea meniului e folositoare si pentru mine si o aplic de multa vreme si....chiar functioneaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte buna ideea cu organizarea meniului saptamanal. Inspirata de tine si de Iulia (economisim.info) am incercat si eu aceasta strategie si chiar ajuta! Am obsevat ca: economisim bani cumparand doar ce ne trebuie, mancam mai sanatos si diversificat pentru, intocmind meniul intr-un moment limpede pot sa-l si gandesc cum trebuie, unde pui ca ma si distez organizand :)
    Asa ca, iti multumesc pentru idei si iti doresc in noul an sa fii in continuare sursa de inspiratie de care avem nevoie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Irina - m-am uitat in calendarul ortodox si am vazut ca vineri e Harti, prin altele se spune ca e dezlegare la oua lapte si branza.
    Oare difera de la Episcopie la Episcopie?
    Oricum, daca vrei, mai intreaba.
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu imi programez meniul saptamanal. Ma ajuta tare mult! Economisesc bani, timp si in timpul saptamanii sunt mai linistita ca nu trebuie sa-mi bat capul cu intrebarea "Ce sa gatesc astazi?"
    Daca organizezi "link-party", particip cu placere!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bfff, ma bag si eu la link party, poate asa n-o sa fiu asa haotica in ce pregatesc acasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. un bors de sfecla , buna idee , de mult nu am mancat !

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt alaturi de tine la facut liste :)). Cu meniul e mai greu, ca depind de ce mananca familionul si nu pot planifica eu ce se mananca pe o saptamana.

    Imi plac mult si listele care le-ai pus aici pe blog, cele saptamanale, cele personale, cele de familie, etc. Super! Si-mi place si ideea cu cartea de pe noptiera!

    Spor in toate, Irina!

    RăspundețiȘtergere
  8. Si in calendarul meu (Mitropolia Moldovei) vineri este harti, dar nu scrie si ca este dezlegare pentru oua, lapte si branza. Scrie doar asa: "Harti - zi aliturgica".

    RăspundețiȘtergere
  9. sunt un pic confuza, fiindca in calendar scrie dezlegare la lapte, oua, iar la biserica parintele a spus ca e zi de post.

    Irina, ma bucur ca-ti plac listele mele :).Vreau sa fiu mult mai organizata anul acesta,lasand si loc pentru neprevazut, desigur, si sa-mi fac bilanturi zilnic,saptamanal si lunar,in scris, pentru a vedea ce am realizat.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.