marți, ianuarie 08, 2013

Un alt exemplu de gradina permaculturala

 Am tot vorbit in ultima vreme despre permacultura aici pe blog, si nu numai. Multi nu prea au inteles despre ce este vorba, asa ca m-am gandit sa mai postez filmulete cu exemple practice de gradini permaculturale.
 Filmuletul de mai jos prezinta un experiment de succes realizat de Universitatea din Massachusetts (partea de nord-est a SUA), un stat in care clima este umed-continentala, cu veri calde, si ierni friguroase, dar fara temperaturi extreme.
Intre 2010-2011 Universitatea a transformat, cu ajutorul studentilor, o parte din terenul cu gazon intr-o gradina bogata,usor de intretinut, cu ajutorul careia au suplimentat hrana din catina campusului.





Pentru alte postari la subiect vizitati Jurnalul meu de gradina.

Irina

12 comentarii:

  1. M-am uitat ieri peste niste link-uri privind permacultura, apoi mi-am intrebat si vecinii (horticultori cu studii si experienta). Fara a sti prea multe detalii inca, am ajuns la concluzia ca nu e imposibil, dar trebuie totusi niste conditii (oarecare izolare a terenului), si eu personal vad lejer 3-5 ani de investitii, mai ales daca e [inca] in stadiu experimental la noi (n-am gasit exemple reusite din Romania).

    As vrea sa atrag atentia asupra unui lucru care mi s-a parut periculos - pentru ca cultura sa se "descurce" singura de la un an la altul, ar trebui sa te asiguri ca oe o raza de cativa km (5, poate chiar mai multi daca exista si stupi in zona) nu ai plante diferite de cele pe care le cultivi, dar din aceeasi specie. Ca albinele le "combina" si nu mai iese ce trebuie. Un exemplu e perechea morcov-cucuta - daca tu cultivi morcovi si in zona (pana la 5 km) exista cucuta (atentie, otravitoare), albinele iti vor combina cucuta peste morcovi si in anul urmator nu mai ai morcovi. Mai exista si alte combinatii, dar acesta e un exemplu clasic.

    In rest - unele idei sunt deja folosite si in agricultura noastra (gen combinatii de plante, sau aranjarea in functie de umezeala/soare etc), altele sunt inedite pentru noi, dar per ansamblu, in anumite conditii, e posibil sa mearga. Totusi, date fiind perioadele de seceta si canicula de la noi, recomand sa nu te bazezi exclusiv pe apa de ploaie, oricum ai colecta-o - macar primii ani, pana ajungi la o baza critica de plante/amenajare care sa te ajute in acest sens.

    Spor si bafta! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si inca ceva - atentie la compozitia compostului, ca de exemplu scoarta unor copaci cunoscuti de la noi (am uitat care, dar o sa re-intreb :D) este chiar ierbicid :)

    RăspundețiȘtergere
  3. nu stiu cat de mult ajuta sfatul horticultorilor cu scoala si experienta in agricultura clasica pentru permacultura.De ex. Sepp Holzer a trebuit sa 'uite' tot ce a invatat in scoala agricola, si sa-si urmeze instinctul si experienta de observare a naturii pentru a realiza gradina lui permaculturala de 45 ha.
    Un alt exemplu care imi vine in minte este al celor de la Urban Homsteader, care au o astfel de gradina pe un mic teren, in oras. Deci poti realiza oriunde asa ceva, nu e nevoie sa fie un teren izolat, sau foarte mare. Desigur, idealul este sa fie mare si mai izolat, dar in viata idealul e greu de gasit :).
    Sigur ca n-o sa ma bazez doar pe apa de ploaie, avand in vedere ca locuim in sudul tarii :)si nici n-am vreo cateva hectare, ca sa-mi inconjur gradina cu padure :). Oricum, prioritatea din aceasta primavara e sa formez o perdea de vant din gard viu si copaci, altfel nu stiu daca o sa am mare succes :).

    RăspundețiȘtergere
  4. din cate stiu de evitat sunt copacii care contin taninuri, cum ar fi nucul si stejarul. O sa revin cu schita gradinii si cu planul meu, si sper sa primesc sugestii de imbunatatire :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Treaba cu "sa uite" e doar chestiune de formulare :) eu cred ca unele cunostinte sunt foarte importante (gen tipurile de sol, ce plante cresc cel mai bine in fiecare, cum combini plantele, cum se inmultesc - vant, albine etc). Ideea de "a uita ce stia dinainte" se refera doar la "a gandi in afara cutiei" :)

    Poti sa gandesti in afara cutiei si fara sa ai cunostinte, dar cred ca rezultatul iese mai bine cand ai o baza buna de cunostinte si experiente :)

    Am citit aproape 1/3 din cartea lui Holzer, si categoric are si niste cunostinte teoretice bune care stau la baza experientelor lui...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie mi-au placut comentariile obiective ale Dianei. Irina, eu astept sa ne povestesti din experienta proprie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Superb blogul tau, Irina! De bun gust si de bun simt toate articolele.
    O sa revin des, merita!
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Alex, multumesc mult!esti binevenit oricat de des :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Am o gradina de 2000 de metripatrati, teren plat si m-ar ajuta enorm aceasta metoda de cultivare. Multumesc si astept informatii de la dumneavoastra. George (iubire999aum@yahoo.com).

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua!

    Am lansat de curand cu proiect in care promovam si vindem foisoare de gradina, casute in copac, balansoare si multe chestii dragute. Vroiam sa stiu daca v-ar interesa un schimb de link-uri sau o metoda de ajutor reciproc. Sunt convins ca veti gasi interesant site-ul nostru www.foisoare-gradina.ro . Astept un semn pe info@foisoare-gradina.ro .

    Va multumesc si va doresc un weekend minunat, alaturi de cei dragi!

    Valentin Danaila
    www.foisoare-gradina.ro

    RăspundețiȘtergere
  11. Un dar de Craciun: curs gratuit de permacultura, online, 72 de ore (se preda in Romania la pret de 400 de euro)...
    Craciun Fericit!
    Free Online Permaculture Design Course with Larry Korn
    www.permaculturedesigntraining.com
    The world's first free online permaculture design course with Larry Korn. Learn permaculture from the world's top experts from the comfort of your own home.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.