joi, iulie 18, 2013

Provocare la o viata simpla



Simplu, simplificare, simplitate...sunt cuvinte pe care le auzim tot mai des in ultima vreme.Stresul ne copleseste si seara, cand punem capul pe perna, visam la o viata in care sa nu avem atatea pe cap. Eu incerc sa trec de la vis la realitate :), si am acceptat provocarea de mai jos.
  Se spune ca in ziua de azi e mai greu sa traiesti simplu, datorita felului de viata contemporan, dar eu cred ca, dimpotriva, modernitatea ne-a deschis multe cai spre a trai conform credintelor proprii. Desi societatea actuala vine cu problemele ei, adevarul e putem beneficia de progres in multe feluri. Nu cutitul e rau, ci modul in care il folosim.
In ceea ce priveste o viata mai simpla, ea poate fi dusa oriunde - la oras sau la tara. Fiecare alegere are avantajele si  dezavantajele ei, ramane sa ni le asumam pe cele din urma.
Am preluat aceasta provocare de aici :
Ce inseamna sa traiesti simplu?
  • identifica ceea ce este mai important pentru tine, si elimina restul
  • elibereaza-te astfel incat sa ai mai mult timp pentru a face lucrurile care iti plac, care te inspira si pentru a fi cu cei pe care ii iubesti
  • fa-ti curatenie in minte si in suflet, in viata ta zilnica si in viata ta virtuala
  • fa lucrurile unul cate unul, pe rand,  micsorand stresul
  • straduieste-te sa traiesti cumpatat, cumparand doar cea ce consideri ca iti este cu adevarat necesar
  • incetineste ritmul si traieste prezentul in mod activ
  • incearca sa traiesti sanatos, atat in ceea ce priveste curatenia casei si a corpului, cat si hrana, miscarea si gandirea
  • straduieste-te sa traiesti "verde" si sustenabil atat cat iti permit imprejurarile
  • bucura-te de micile placeri ale vietii
  • simplifica-ti scopurile, sarcinile zilnice si asteptarile
Ce este provocarea "traieste o viata  simpla"?
 E o promisiune solemna si personala de a trai o viata simpla intr-o lume complicata. Viata simpla este un act constient de a-ti curata mintea si mediul inconjurator de lucruri inutile, de gunoaie, si de a te inconjura cu lucruri pe care le valorizezi si le pretuiesti.
De ce as accepta aceasta provocare?
Preluand aceasta provocare faci o decizie constienta de a-ti pastra sanatatea mentala in lumea moderna, plina de agitatie si stres. Se stie ca atunci cand iti pui ceva in minte este bine sa iti si notezi. Insigna provocarii iti va aminti mereu sa incetinesti ritmul, sa te relaxezi si sa cauti adevarurile simple ale vietii atunci cand esti tentat sa uiti si sa te reintorci la normal. Fa ca simplitatea sa fie noua ta normalitate!



13 comentarii:

  1. Draga Irina, o provocare aparent simpla. Dar a duce o viata simpla intr-o lume tumultoasa nu este usor deloc.
    Si eu incerc, pe cat pot sa duc o viata simpla, asa ca ma inscriu in provocare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Irina ce frumos si concis ai pus totul pe hartie!!! Si eu ma indrept cu ajutorul Domnului spre o viata simpla de aproximativ un an, cu multe poticniri, cu renuntari, cu reveniri...Dar, de cand am constientizat necesitatea unei vieti mai linistite, mai tihnite lucrurile mi-au devenit mai clare, iar unele s-au simplificat de la sine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca primul pas e sa fim mai constienti de noi insine, si de ceea ce ne dorim de la viata cu adevarat, si in timp vom progresa.Cred ca e vorba de o calatorie, nu neaparat de o destinatie :)

      Ștergere
  3. Ma preocupa intens problema asta de cand am constatat ca avem o groaza de lucruri de sortat, demontat, ambalat, carat, asamblat iar, aranjat, cand ne vom muta dincolo numai usor nu va fi cu atatea boarfe. Tanjesc dupa o casa simplista, fara prea multa incarcatura si deja am inceput sa sortez lucrurile, inclusiv mobilierul. Prea multe lucruri,griji si situatii de administrat iti complica viata. Si asta in conditiile in care eu in general ma straduiesc sa traiesc cat mai simplu, sunt destul de scutita de griji (sotul meu le poarta deseori singur pe toate si imi fac griji mai mult pentru el)... Nu mai spus ca eu sunt cea care trebuie sa tina ditamai casa curata si sa stearga o gramada de lucruri de praf zi de zi. De cand lucrez e si mai greu, nu mai pot dispune de toata ziua si trebuie sa fac multe in timp scurt.
    E un articol foarte folositor, ma bucur mult ca ai revenit pe blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mari, ce sa mai zic, noi nici acum n-am dus totul de la apartament...avem si noi o gramada de lucruri, n-am idee cand si cum s-au strans atatea.

      Ștergere
  4. O postare pe gustul meu, dar intrand in amanunte, sunt cateva puncte pe care chiar nu stiu cum sa le duc la bun sfarsit:
    - identifica ceea ce este mai important pentru tine, si elimina restul - daca elimin ceva ce e important si nu-mi dau seama? si cum adica sa elimin?
    - fa-ti curatenie in minte si in suflet - cum??
    - incetineste ritmul si traieste prezentul in mod activ - ce fac cu senzatia ca timpul s-a comprimat?
    - bucura-te de micile placeri ale vietii - si aici trebuie mult exercitiu, ca am cam uitat cum sa ma bucur
    - simplifica-ti scopurile, sarcinile zilnice si asteptarile - din astea nu pot sa simplific nimic, sunt deja aduse la strictul necesar. deci cum sa fac, mai ales cu sarcinile?

    vezi? poate n-ar fi rau sa spunem cum facem fiecare, sa invatam unele de la altele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristina, cred ca astea sunt intrebari cu raspunsuri foarte personale, la care fiecare trebuie sa gaseasca raspunsul propriu.
    De ex., eu imi fac curatenie in minte si in suflet mergand sa ma spovedesc, incerc sa ma impac cu toti, sa nu ma imprastii pe la tvsau cu emisiuni radio, ori pe net in multe locuri...dar asa fac eu, poate tie ti se potriveste altceva.

    daca ai uitat cum sa te bucuri de viata..viziteaza un om grav bolnav sau mergi la o inmormantare, si ai sa-ti dai seama ce binecuvantata esti si cate motive de bucurie ai de cum deschizi ochii :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate. durerea, suferinta, neputinta de a te ajuta singur sunt cumplite. ar trebui sa fiu recunoscatoare pentru ca nu le traiesc pe acestea inca.

      Ștergere
  6. Ma bucur nespus ca ai revenit. Te-am tot asteptat. :)
    Provocarea e una la care si noi ne straduim de ceva vreme si suntem in situatia de a decide daca ne vom cumpara un teren la tara cu o casa batraneasca sau nu. Desi ne dorim f mult acest lucru, ne retine serviciul de la oras. Poate o sa reusim si noi in vreo 20 ani cand copii deja vor fi mari.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi era dor de felul tau frumos si direct de a ne vorbi despre lucrurile simple. Accept si eu provocarea. De fapt ma lupt de ceva vreme cu punctele enumerate de tine mai sus. Unele imi ies mai bine, altele mai putin bine, important pentru mine e sa fiu cu adevarat prezenta in gandurile mele, sa nu uit ce mi-am propus si sa fac pas dupa pas in acea directie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bucur foarte mult ca ai revenit. Trec printr-o perioada foarte dificila si blogul tau e ca un mic refugiu care ma ajuta sa gasesc putina liniste. Am simtit nevoia sa-ti spun asta.
    Va doresc sa va bucurati de casuta si sa o stapaniti sanatosi.

    Laura

    RăspundețiȘtergere
  9. Maine pun si eu pe blog un raspuns la provocarea ta :). Te pup!

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.