marți, 10 septembrie 2013

Eleganta sau ,,cernita") - o dilema asupra imbracamintii

...si un raspuns al maicii Siluana :


,,Maică, iubesc culorile, îmi place îmbrăcămintea de bun-gust, elegantă chiar, aş putea spune, dar observ în jurul meu, în biserică, femei în haine cernite şi mă simt stânjenită, însă în haine ca ale lor nu m-aş simţi eu însămi. Ce trebuie să fac?
Avem nevoie de curaj ca să fim noi înşine... Câteodată nu avem acest curaj, chiar dacă suntem corecţi în faţa lui Dumnezeu şi în faţa conştiinţei noastre. Unii nu au curajul să fie între ceilalţi, pentru că nu sunt la fel ca ceilalţi. Astea sunt obsesii: să fii în rând cu lumea, să nu fii marginalizat, să nu fii altfel... Alţii, însă, care se revoltă, vor să fie speciali: îşi fac, de exemplu, o creastă verde, tocmai pentru a-şi împlini nevoia de a fi cineva, de a fi altfel.
Avem nevoie de un curaj sănătos de a fi noi înşine, când nu facem rău celorlalţi cu felul de a fi. Aveţi nevoie să vă faceţi curaj să fiţi ca dumneavoastră, să vă cercetaţi în faţa oglinzii, să fiţi cum sunteţi. Să aveţi grijă să nu fie din mândrie sau slavă deşartă. Aici aveţi nevoie de discernământ şi sfat de la duhovnic. Dacă părintele duhovnic spune că felul în care vă îmbrăcaţi nu este smintitor pentru cei din jur, atunci să aveţi curajul acesta şi să nu fiţi ca ceilalţi.
Să aveţi curajul să vă exprimaţi ca persoană şi prin îmbrăcăminte. E importantă îmbrăcămintea pentru omul de după căderea din Rai. Prin cădere, ne-am pierdut expresivitatea trupească personală, n-am mai rămas decât la mâini şi la faţă. Nimeni nu ne recunoaşte după omoplat, nu? De aceea îl şi ţinem învelit. Dar învelişul pe care-l facem, haina pe care o facem, ne exprimă ca persoană, ne arată personalitatea.
Dar să nu judecaţi pe nimeni. Dacă majoritatea se îmbracă în negru, slavă Ţie, Doamne, că avem de ce jeli în această lume, avem de ce ţine post. Poate că vor să acopere o frumuseţe care îi poate tulbura pe cei din jur...
Fiecare are motivele sale să facă asta. Noi, călugării, ne îmbrăcăm în negru pentru că aşa sunt miresele lui Hristos, mai negre... Dar dacă dumneavoastră sunteţi elegantă şi frumos îmbrăcată, daţi slavă lui Dumnezeu. Sigur că s-ar putea ca cineva să vă invidieze, dar acela e păcatul celui care vă invidiază. Dar numai dacă vă veţi ruga, veţi avea pace în suflet, veţi cădea de acord cu dumneavoastră şi veţi avea binecuvântare de la duhovnic, care este ochiul lui Dumnezeu. Da, Dumnezeu Se uită la noi, ne cercetează, prin toţi ochii din jur, dar mustrarea şi învăţătura adevărată ne-o dă prin părintele nostru duhovnic - dacă ne ducem la el ca la un părinte, ca la cel ce are ultimul cuvânt.
S-ar putea să vă prindă bine o băsmăluţă mai modestă aşa, pentru smerenie, dar asta numai părintele ştie. Dar altfel cred că mai elegantă fiind, dacă vă veţi pune o basma aruncată strâmb sau o batistă pe creştet, crezând că deveniţi ascultătoare, mai degrabă smintiţi şi faceţi lumea să râdă...
Deci, uniţi curajul cu smerenia de a asculta de duhovnic şi va fi bine.

(MS)

5 comentarii:

 1. Multumesc, Irina, pentru ca la inceput de zi, la inceput de nadejde, ai adus-o pe Maica Siluana, maica mea buna.
  Fii binecuvantata!

  RăspundețiȘtergere
 2. BUNA IRINA !
  CE AR FI SA NE INVETI/SFATUIESTI SI PE NOI CAND NE ALEGEM UN PARINTE DUHOVNIC ?
  CUM SIMTI CA PARINTELE RESPECTIV ESTE CEL MAI POTRIVIT SAU CE AR TREBUI SA STIU EU ?
  TE ATEPTAM CU UN ARTICOL PE ACEASTA TEMA . SI INCA O DATA MA BUCUR CA AI REVENIT .
  GRIGORE RODICA

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si mai ales roaga/te la Maica Sfanta pt duhovnicul tau...ea o sa ti/l dea. Doamne ajuta.

   Ștergere
 3. Rodica,multumesc pentru vizita!chiar nu sunt in masura sa dau sfaturi in ceea ce priveste parintele duhovnic, dar iti pot povesti experienta mea.Eu m-am spovedit timp de multi ani la o manastire. Din cauza distantei am preferat sa ma reorientez spre biserica parohiala, care e foarte aproape de casa, si ma pot duce cat de des imi doresc, chiar si saptamanal.Ca idee, intai fa rugaciune ca Dumnezeu sa lucreze si sa gasesti omul potrivit. Apoi intereseaza-te despre preotii din zona, afla cum sunt.Daca te-ai hotarat pentru cineva mergi la liturghie, vezi cum slujeste, cum predica, eventual stai putin de vorba ca sa-l cunosti cat de cat ...nu stiu ce sa mai zic, dupa ce te spovedesti de multe ori incepi sa-ti dai seama cam ce fel de om iti trebuie ca sa te folosesti duhovniceste. Doamne ajuta!

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte bine imi prinde articolul...si eu ma intreb deseori (nu ca as fi eleganta dar nici cernita nu sunt).

  RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.

♥ Translate