sâmbătă, februarie 08, 2014

Jurnalul unei femei simple (8)


 


Jurnalul a fost adus  in blogosfera romaneasca de Corcodusa.
PENTRU ASTAZI...
8 februarie 2014, sambata, ora 7.00

Pe fereastra...
s-a luminat de ziua si se vede campul acoperit de zapada. Pare ca si azi va fi innorat si frig.


Ma gandesc ...
ca nu mi-am mai cumparat de mult o carte.

Sunt recunoscatoare...
pentru ca ziua s-a lungit si o sa plec la serviciu pe lumina.

In bucatarie... 
deocamdata e liniste.In curand voi deschide cuptorul ca sa pun la copt o paine.

Ce mai mesteresc/creez...
...lucrez la proiectele incepute deja.

Intentionez sa ...
crosetez ceva si sa-mi beau cafeluta  :).

Citesc...
... G.R. Walther - "Influenta limbajului pozitiv"

Sper...
ca zapada sa se topeasca in curand, si sa iasa soarele.Desi imi plac zilele innorate si cetoase, parca mi-e dor de un pic de soare stralucitor si cer albastru.

Abia astept sa...
ma intalnesc in oras cu prietenele.

Am invatat(invat) ...
sa fac paine artizanala. Se face foarte usor- nu trebuie framantata- si e delicioasa, cu miezul moale si coaja groasa si crocanta.

Prin casa...
toata lumea doarme...

Ma intreb...
ce noutati mai sunt pe blogurile preferate.

Un citat preferat pentru azi...
"Prin gânduri ne înălțăm și tot prin gânduri ne coborâm. Dacă ocrotim în mintea noastră gândurile rele - scădem, iar dacă înmulțim gândurile cele bune - ne ridicăm." parintele Teofil Paraian

Unul din lucrurile mele preferate...
painea proaspata
Cateva planuri pentru restul saptamanii...
sa ma culc si sa ma trezesc mai devreme

 O fotografie de astazi...



Irina

9 comentarii:

mihaela spunea...

ce devreme ai inceput ziua :)

Unknown spunea...

Mmm...miroase a paine de casa pana la mine! :)
Multumesc pentru citatul parintelui Teofil, tare drag sufletului imi este...

@irina_sweet_home spunea...

da, m-am trezit cu noaptea in cap ca sa pun painea la cuptor :)

@irina_sweet_home spunea...

cu drag!

Ingrid spunea...

Icoana cu Sf. Nicolae o am si eu :). Painea calda imi place si mie la nebunie dar din anumite motive nu imi voi lua niciodata o masina de paine...

@irina_sweet_home spunea...

asta nu a fost paine facuta la masina, ci paine "artizanala" - e doar dospita si coapta, nu se framanta. Am facut de doua ori saptamana asta, dar pana sa-i fac o poza s-a terminat. Poate a treia oara e cu noroc :)

Unknown spunea...

Buna Irina,

Paine neframantat fac si eu. Am gasit o reteta pe un blog. Acolo era reteta cu 500 grame faina si 340 ml apa. Si se lasa la frigider 12 ore (cica minim) si apoi se impatureste si se coace intr-o cratita cu capac pusa in prealabil la incins in cuptor.
Eu am facut painea asta pana acum in fel si chip. In orice caz ea dospeste si la cald si in frigider. Nu o las niciodata 12 ore si minim 4, maxim pana apuc sa o bag la cuptor. Pun 1kg de faina si 680 ml apa si cu ce mai pun pe acolo fac 4 painici de 400-500 gr care ne ajung cateva zile.
Deci te incurajez sa jonglezi cu dublarea cantitatilor si coacera ei pentru ca este un aluat foarte maleabil (eu am facut si gogosi cu el, iar soacra mea a facut si cozonac foarte bun dupa reteta asta neframantat) care cred ca se preteaza si la pizza si la orice vrei tu sa mai faci cu coca.
Nu o coc in cratita incinsa cu capac ci in orice forma (in special in vasele de iena mi se pare ca se coace mai frumos). Incalzesc cuptorul tare si pana se incalzeste framant putin painica si ii dau forma dorita si apoi o las la dospit pe aragaz. Daca o las mai mutl la dospit la cald se coace mai repede si iese mai pufoasa cu coaja mai subtire, daca o las mai putin se coace mai greu si iese mai indesata cu coaja tare.
Merge foarte bine sa pui si faina integrala (in comnatie cu alba), cu seminte de susan, in etc...In fine cred ca am facut aproape tot ce mi-a trecut prin cap si a iesit tot buna, mereu altfel. Am lasat-o (mai precis uitat-o) in frigider si doua zile si tot a iesit bun.
Mult spor la painica !!!

Elena spunea...

Eu ma gandesc de fiecare data la tine, atunci cand folosesc masina de paine! La tine am citit prima data si m-am convins de utilitatea ei. Acum abia astept sa vad reteta acestei paini... imi voi trada masina? :)

prietena-japoneza spunea...

ce plăcut cred că a mirosit în casă pâinea !!! şi cât de gustoasă !!! seară plăcută !