joi, aprilie 24, 2014

Cartofi dulci


Sunt innebunita dupa cartofii dulci.Ii fierb domol in coaja, ii curat, ii tai felioare si ii bag in cuptor cu un pic de ulei pana se caramelizeaza. Pe feliile dulci si aburinde pun cateva lingurite de iaurt acrisor...si as manca la nesfarsit. Pe langa faptul ca sunt deliciosi, au si o valoare nutritionala foarte mare: cartoful dulce este bogat in vitaminele A si C, contine de trei ori mai multi antioxidanti decat afinele (la aceeasi cantitate). Are un continut ridicat de mangan, cupru, fibre, potasiu,fier, calciu si vitamina B6.
Din pacate pretul pe kilogram e destul de mare, in jur de 12 lei, asa ca  m-am gandit sa-i inmultesc in ograda proprie. Am cautat ceva info pe net si iata ce am gasit:
  • cartofii dulci se taie in jumatate si se pun intr-un borcan cu apa ( cu partea taiata in jos).Se aseaza intr-un loc insorit pana incoltesc si fac lastarei.Procesul poate lua de la cateva zile la o luna, in functie de temperatura (le place caldura)
  • odata lastareii formati exista doua variante- acestia se desprind de pe cartof si se pun in apa pana fac radacini, sau se taie cartoful, astfel incat fiecare lastarel sa ramana pe cate o bucatica 
  • se planteaza intr-un loc spatios (sunt invadatori) si insorit. Prefera solurile nisipoase, dar hranitoare si le place foarte mult caldura. Se pot cultiva si in containere sau saci.
  • in prima saptamana de la plantare se uda zilnic, apoi o data la doua zile in a doua saptamana, si tot asa pana se uda o data pe saptamana.Programul de udare se ajusteaza in functie de vreme.
  • se recolteaza cam la 100-140 de zile dupa plantare (la noi, daca se planteaza in iunie se pot culege in septembrie-octombrie)

Irina

    12 comentarii:

    1. Dar mai fac lastari cei cumparati de la supermarket? Adica sunt special tratati sa nu incolteasca in galantare nu?

      RăspundețiȘtergere
    2. Şi mie îmi plac mult cartofii dulci, dar i-am savurat doar copţi în cuptor. O să-i încerc şi eu cu iaurt.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. cu iaurt sunt un deliciu!prima oara am mancat asa ceva la Essex, si am crezut intai ca e dovleac placintar mai dulce.

        Ștergere
    3. Si eu m-am gandit sa cultiv anul acesta. Sper sa reusesc!

      RăspundețiȘtergere
    4. Mie mi-a trimis cineva trei lastarei, cu radacina,, i-am pus in pamant, au fost veseli cateva zile apoi s-au uscat, desi a tot plouat

      RăspundețiȘtergere
    5. Eu nu am mincat niciodata si nici nu am fost curioasa sa incerc. M-am gindit ca trebuie sa fie ciudati: cum sa maninc cartofi "dulci"? Dar acum parca ma roade curiozitatea. Cred ca prin postul Sf. Apostoli o sa cintaresc si eu un cartof si o sa-l incerc.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. au acelasi gust cu dovleacul de placinta, doar ca sunt mai dulci si un pic mai fainosi.Eu ii prefer in afara postului, cu iaurt si carne la gratar :))

        Ștergere
    6. Nici eu n-am mancat niciodata cartofi dulci, dar am devenit curios asa ca voi incerca neaparat! Cine stie, poate am pierdut ceva delicios:)

      RăspundețiȘtergere
    7. buna Irina, ai plantat? Si au supravietuit? Ce supr/ volum de pamant au nevoie? ( aproximativ, te rog, ca as pune si eu pe balcon)

      RăspundețiȘtergere

    ♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
    Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.