duminică, aprilie 27, 2014

,,Dragi parinti, sunteti mintiti!"- despre Saptamana Europeana a Vaccinarii




,,Dragi parinti, sunteti mintiti!"- acesta este tilul unui articol referitor la vaccinare, aparut pe situl "Insula Indoielii",articol pe care vi-l recomand, impreuna cu toata seria care comenteaza cartea deja celebra a dr. Todea Gross .
Desi campaniile anti-vaccinare au fost foarte puternice in ultimii ani, eu am ales sa vaccinez toti trei copiii conform schemei obisnuite.Desi m-am temut, ca orice parinte, de efectele adverse, am considerat ca nu sunt chiar asa de competenta in ceea ce priveste medicina incat sa pot discerne informatiile aparute pe internet, asa ca am solicitat parerea a trei medici, fiecare  fiind parinte a doi-trei copii. Toti mi-au recomadat vaccinarea, explicandu-mi ca riscurile sunt mai mici decat avantajele. Ulterior am citit si articolele de pe "Insula indoielii" care mi-au lamurit intrebarile pe care le mai aveam.
Am observat ca in mediul on-line ortodox au aparut multe articole care sustin anti-vaccinarea, considerand acest lucru ca pe un fel de marturisire a credintei. Oricat as incerca, nu vad legatura dintre credinta si vaccinare si chiar nu pricep cum opunerea la vaccinare a ajuns un fel de martiraj modern. Pozitia oficiala a BOR este favorabila vaccinarii, sustinand-o prin incheierea unui protocol cu Ministerul Sanatatii, prin care se angajeaza sa sprijine Saptamana Europeana a Vaccinarii, dar si prin articole in ziarul "Lumina".
 Intr-adevar, vaccinarea presupune riscuri si chiar stiu pe cineva care a avut probleme grave cu copilul datorita vaccinarii. Dar si reversul e la fel de riscant, poate chiar mai riscant, avand in vedere ca, din cauza scaderii de copiii vaccinati creste incidenta bolilor de care suntem feriti prin vaccinarile asa zis "obligatorii". Stiu ca nu e o decizie simplu de luat si sper ca fiecare va hotari bine documentat fiind.

Irina


62 de comentarii:

  1. Cred ca ar trebui ca o data la cinci ani (nu ofera niciun vaccin imunitate pe viata) cel putin sa te vaccinezi si tu, fiindca te poti imbolnavi si tu de acele boli cumplite si risti sa mori. Nu sfida aceasta lege a naturii: cine nu se vaccineaza va muri negresit de o boala care putea fi atat de simplu prevenita :)

    RăspundețiȘtergere
  2. aşa este, vaccinarea copiilor prezintă riscuri în ziua de azi - dat şi să nu le faci, este mai rău ! sunt unele boli care greu pot fi depăşite fără un vaccin când eşti mic !

    RăspundețiȘtergere
  3. da, multumesc de sfat, dar sunt deja la curent cu schema de vaccinare pentru adulti.Nu se repeta nici unul la 5 ani, doar dtp-ul are rapel la 10 ani, restul se fac o data, conform schemei, daca nu ai imunitate inca.
    Si chiar nu mi se pare nimic de ras cand vine vorba de boli intr-adevar grave, cumplite, a caror incidenta a scazut masiv datorita vaccinarii, si nu a faptuui ca ne spalam cu apa calda si sapun.Cine o face, de altfel, fiindca o calatorie cu mijloacele de transport in comun din RO iti va ridica mari semne de intrebare in ceea ce priveste folosirea acestora de catre populatie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca in alte tari anumite vaccinuri promovate in Romania sunt INTERZISE, asta nu va da nimic de gandit?
      Dar in legatura cu vaccinarea anti cancer de col tot asa fidele sunteti recomandarilor medicale?

      Ștergere
  4. Daca ai un copil pe care il nasti sanatos, si apoi pateste ceva din cauza unui vaccin, nu mai gandesti asa. Cea mica a noastra a facut TBC ganglionar din cauza vaccinului de TBC adus din Danemarca. Medicul de familie care ne condamna ca nu vrem sa vaccinam copiii, s-a "spalat" imediat pe maini si si-a cerut scuze ca a insistat sa o vaccinam. Am mers la Bucuresti la profesori universitari de pneumologie care ne-au zis ca sunt mii de cazuri si ca nu stie nimeni cum se trateaza si care sunt consecintele pe termen lung. In plus, ni s-a spus ca e un vaccin foarte prost care se face doar in Romania si ca nu are nici un efect benefic, doar ca umfla buzunarele unora...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona, nu stiu ce sa zic, imi dau seama ca ai trecut prin momente groaznice, mai ales ca aveai dubii referitor la vaccinare. Am citit un articol referitor la vaccinarea anti tbc si intr-adevar, e controversata. Pe de alta parte, deoarece in ro sunt multi bolnavi de tbc, inca se mai recomanda vaccinare. Pun linkul pt cei interesati http://www.viata-medicala.ro/*articleID_5957-dArt.html

      Ștergere
  5. Nu e potrivit sa consideram alegerea de a vaccina sau nu vaccina copiii o marturisire de credinta, nici un martiraj.

    Stii unde cred eu ca interfera vaccinarea cu credinta? In increderea prea mare pe care si-o pun oamenii in capacitatea vaccinului de a ne feri efectiv de boala (se stie ca protectia nu e100 % si pe termen nelimitat) si in incapacitatea unora de a concepe o copilarie fara evenimente infectioase majore la un copil nevaccinat.
    De partea cealalta, a nevaccinistilor, ispita e de a considera infailibile mecanismele imune nestimulate vaccinal, de a deplange cu superioritate pe cei care opteaza altfel. Mai e o atitudine pe care am mai observat-o si la unii, si la altii: se lauda cu copiii lor, ca sunt sanatosi, facand parca in ciuda taberei adverse, iar lucrul acesta nu e in regula.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intr-adevar, la nivel personal vaccinarea are eficienta de 95%, sa zicem, dar ea e crescuta prin imunitatea de grup (daca toti se vaccineaza nu vor exista purtatori ai bolii)- asa inteleg mecanismul. Slabind imunitatea de grup, prin refuzul vaccinarii, pui in pericol si pe ceilalti, la care vaccinul nu a acoperit riscul 100%.Si practic cresti si riscul propriu.

      asta zic si eu, ca ortodoxia si vaccinarea n-au nimic in comun, sunt doua chestiuni separate

      Ștergere
    2. si da, sigur sunt copii nevaccinati care nu se imbolnavesc, dar cred ca asta se intampla si fiindca prin vaccinare s-a rarit aparitia unor boli. De ex., daca difteria sau poliomelita ar fi pe toate drumurile ca acum vreo 60 de ani, oare ar mai sta parintii copiilor nevaccinati asa de linistiti, pretinzand ca previn bolile prin viata sanatoasa si intarirea imunitatii?

      Desigur, boala sau sanatatea sunt efectul mai multor factori, inclusiv ingaduinta lui Dumnezeu.Ne putem imbolnavi desi ne luam toate masurile de prevenire, fiindca asa ingaduie Dumnezeu, pana la urma.Pe de alta parte, daca nu folosim mijloacele de prevenire aflate la indemana nu ne asumam un risc mai mare?ma intreb si eu.

      Ștergere
    3. Procentele astea mari le dai tu sau le citezi de undeva? Nu stiu sa se laude vreun producator de vaccinuri cu protectie 100%.

      Eficienta unui vaccin ar trebui sa fie demonstrata tocmai in conditiile in care copilul e contact al bolnavilor contagiosi, altfel e usor sa te lauzi cu eficienta vaccinului in afara unei reale contaminari (cand nu ai de a face cu nici un purtator)

      Cand am zis ca interfera cu credinta ma refeream la faptul ca nu e normal sa ne punem "increderea" doar in vaccin cand vine vorba de anumite boli. Gandeste-te ca un vaccin facut nu declanseaza aparitia de anticorpi instant, ci exista un interval de timp in care copilul e totusi neprotejat. Apoi rapelurile se fac la un interval de timp stas pentru toti. Crezi ca toti copiii sunt protejati strict pe intervalul acela de timp? Exista variatii individuale in care n-ai de unde sa stii cum se incadreaza copilul tau. Tot la Dumnezeu ar trebui te gandesti si cand speri ca puiul tau sa nu faca vreo complicatie.
      Tot in functie de cata credinta ai (fie ea si naiva, fie parintele cat de nedocumentat) poti iesi teafar (fara pregatiri prealabile gen vaccin) din epidemii infricosatoare. Moartea copiilor nostri nu o dictam noi nici vaccinandu-i, nici nevaccinandu-i. Dumnezeu stie bunele intentii ale parintilor si fara indoiala, daca un eveniment nedorit apare, inseamna ca este tuturor de folos durerea aceea.

      Ștergere
    4. referitor la procente nu am citat de nicaieri, am zis asa, o aproximatie, in sensul ca ceea ce nu e acoperit in mod individual de vaccin se acopera, teoretic, prin imunitatea de grup. Inteleg ca eficienta s-a demonstrat prin eradicarea totala sau partiala a bolii, ce probe mai mari de eficienta sunt necesare?statistic vorbind, cu cat vaccinarea este mai redusa, cu atat creste incidenta bolii. Presupun ca stii si intelegi lucrurile astea mai bine decat mine, avand in vedere ca ai o pregatire de specialitate, eu mi le explic oarecum empiric.
      Inteleg ce spui prin faptul ca nu trebuie sa ne punem increderea doar in vaccin. Pe de alta parte vaccinurile s-au dovedit a fi eficiente, oare nu ispitim oarecum pe Dumnezeu renuntand la ele?sincer, as vrea si eu sa vad parintele care, pus in situatia de a trece printr-o epidemie infricosatoare, si avand la indemana un vaccin care ii garanteaza macar un procent de imunitate, sa nu apeleze la el. Noi suntem relaxati fiindca n-am vazut in viata noastra epidemii infricosatoare, nici bolnavi de tetanos sau mai stiu eu ce.

      Ștergere
    5. Ecaterina: "Moartea copiilor nostri nu o dictam noi nici vaccinandu-i, nici nevaccinandu-i. Dumnezeu stie bunele intentii ale parintilor si fara indoiala, daca un eveniment nedorit apare, inseamna ca este tuturor de folos durerea aceea."

      SUNT DE ACORD CU CE A SPUS ECATERINA, PT CA ORICE A-I DECIDE LEGAT DE VACCINARE RAMAN RISCURILE DOAR IN MANA LUI DUMNEZEU.

      Ștergere
    6. Ca tot veni vorba de tetanos, doi dintre copiii mei care nu au facut rapelurile la antitetanic s-au ranit serios (unul intr-un cui ruginit, altul intr-o sarma groasa de la un cotet de gaini) -plagi intepate doftoricite doar cu apa oxigenata - si nu au facut nici o complicatie.
      Daca intrebi batranii care au copilarit la tara, cred ca nici nu stiu sa spuna cate plagi de-astea au avut.

      Ștergere
    7. Imi mai aduc aminte ca atunci cand circula gripa porcina eram in stagiu la infectioase (si ma eram si gravida) si se internau multi cu stari gripale care ulterior erau confirmati bolnavi de gripa respectiva. Tabloul clinic nu era atat de zgomotos, dar lumea era panicata de statisticile si prognosticurile mediatizate. Era un contrast intre ceea ce se intampla in realitate si felul in care erau zugravite lucrurile la TV. Oamenii pot fi manipulati atat de usor...

      Ștergere
    8. A-ti avut noroc.
      " Daca intrebi batranii ce au copilarit la tara "despre plagile astea trecute de ei cu patlagina sigur iti vor spune ca sunt in regula din moment ce traiesc inca, pe cei ce nu au fost in regula si au avut complicatii sigur deocamdata nu prea mai ai pe unde sa-i intrebi. :)

      Ștergere
    9. Gripa porcina nu este in schema obligatorie presupun in Romania .

      Ștergere
    10. A, acum am citti ca de fapt fusesera vaccinati copiii dar "nu au facut rapelurile" deci fusesera tosusi inoculati ... Este cu totul altceva fata de cei nevaccinati .

      Ștergere
    11. Nu, Maria, la cat de frecvente erau aceste plagi, nu mureau oamenii pe capete de tetanos.
      Am dat episodul cu gripa porcina ca exemplu de dezinformare venita pe filiera sistemului medical (stirile contineau date provenite din sistemul medical) intelegi?
      Nevaccinati de la 6 luni si raniti la 8 ani, respectiv 10 ani. O fi fost ultima o doza minune care a avut actiune atat de lunga :) Oricum, sistemul nu baga mana in foc pentru protectia asta pe care o sugerezi tu si mai face copiilor vreo doua rapeluri pe tetanos pana sa ajunga la 8 ani (rapeluri pe care ei nu le-au avut)

      Ștergere
    12. Vaccinul este cel facut initial. Deci tu l-ai facut copiilor raniti ulterior si doar stii asta :) La 6 luni. Ei erau protejati. Rapelurile de fapt se fac doar pentru ca anumite persoane se presupune ca pierd protectia intr-un anumit procent prin scaderea nr anticorpi. Deci, in mod logic da, ar fi trebui fiecare copil controlat si abia apoi facut rapelul dar asta ar duce la un haos si la costuri enorme de aceea se fac rapelurile tuturor cand de fapt multora nu le-ar mai fi necesare. Caz ce poate fi si cel al copiilor tai vaccinati . Dar, este ciudat din punctul meu de vedere sa accepti vaccinul ce are in compozitie toate cele de care va feriti voi si sa refuzi rapelul ce are un nr. mult mai mic de "sperietori" in el .
      La pneumonie se face initial testarea inainte de repetare dar la restul eu nu am auzit .

      Cu plagile din trecut ce sa zic., nu stiu de unde ai tu date atat de clare despre asta . Plagile erau "dese" bineinteles dar ele nu aveau toate neaparat legatura cu tetanosul. Cele care aveau insa vreo legatura, statistica spune ca duceau la "moarte pe capete " .


      Ștergere
    13. La urgenta protocolul este ca persoanelor vaccinate de mai mult de 5 ani sa li se faca acest vaccin in mai putin de 48 de ore de la ranire. Si ei sunt tot smecheri ca mine care stiu ca oamenii sunt protejati, dar se prefac?

      Ștergere
    14. Am acceptat vaccinurile pana la 6 luni ale unuia dintre copii si am refuzat rapelurile pentru ca atunci a fost perioada de tranzitie in care ne-am decis sa renuntam sa-i mai vaccinam pe copii si nu e nimic ciudat in asta. Asta s-a intamplat doar cu unul dintre ei, celalalt nefiind vaccinat decat in maternitate (si nu anti-tetanos) fara sa mi se ceara acordul.

      Ștergere
    15. Gandeste-te ca mergeau desculti si se intepau mai mult sau mai putin adanc. Aceste plagi sunt cu risc crescut in ceea ce priveste tetanosul. Daca nu se murea automat pe capete inseamna ca tetanosul era o infectie rara, chiar in ranile astea murdare si neaerate.

      Ștergere
    16. Gandeste-te ca mergeau desculti si se intepau mai mult sau mai putin adanc. Aceste plagi sunt cu risc crescut in ceea ce priveste tetanosul. Daca nu se murea automat pe capete inseamna ca tetanosul era o infectie rara, chiar in ranile astea murdare si neaerate.

      Ștergere
  6. Inca nu a fost cazul sa fac o alegere, inclin sa cred ca fi-mea nu o sa faca toate vaccinurile si oricum probabil o sa inghit 3 biblioteci pentru fiecare plus epiuzarea nervoasa a minim 3 doctori. Am stat cu o prietena care a trebuit sa vaccineze copila si apoi a aparut stirea cu un lot infestat, codul de pe vaccin era diferit cu numai doua cifre de cel infestat dar cred ca am slabit toti vreo cateva kilograme pana am fost siguri ca am scapat

    RăspundețiȘtergere
  7. Of, controversat subiect. Și toată lumea se bate cu pumnii în piept că are dreptate. :) Am evitat să vorbesc despre asta pe blog, mă tem de comentarii. :d

    Cum am procedat noi? Evident am citit pe net una-alta, dar nici eu n-am încredere în surse mai mult sau mai puțin credibile. Așa că am întrebat medici. Mai mulți. Pediatrii, toți fără excepție, ne-au recomandat vaccinurile. Ceea ce e oarecum de înțeles. Știe toată lumea de ce, nu mai insist. Și da, aveau copii. Eu (tot cu îndoieli) am zis să întrebăm și doctorița chirurg a copilului. Doctorița e foarte deșteaptă, ne-a operat copilul când era în stare f. gravă plus încă două intervenții mai mici, deci am încredere în ea foarte mult. Nu e împotriva medicamentelor, nu are interese ascunse, ne-a dat mereu sfaturi bune..., e mamă și e specializată ca pediatru chirurg. Mi-a zis așa, citez cu aproximație: "Vaccinurile din ziua de azi sunt atât de modificate încât fac mai mult rău decât bine..."

    Acum fiecare mamă alege ce consideră că e mai bine pt. propriul copil. Noi am mers pe calea de mijloc să zic așa. O parte i le-am făcut, restul nu. La cel de-al 2-lea copil nu știu cum o să procedăm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu i-as fi cerut mai multe detalii- ce anume e modificat fata de alta data, care sunt riscurile pe care mi le-ar putea spune si nu sunt precizate in prospect?ce se va intampla daca nu se mai vaccineaza nimeni?ne putem baza pe imunitatea "naturala" a organismului cand vine vorba de polio, difterie si altele de genul asta?

      Ștergere
    2. Mercurul si sarurile de aluminiu...asta e diferenta.A citit cineva prospectul?ca doctorii sa feresc sa arate cutia sau flaconul vacciunului,mai ales ca pe el scrie virus viu atenuat.

      Ștergere
    3. eu am primit intotdeauna cutia si prospectul vaccinului care i s-a facut copilului.

      Ștergere
    4. Medicii nu au voie sa spuna ca vaccinurilenu sunt bune, deoarece isi pot pierde licenta. Dr Pavel Chirila, care a fost un deschizator de drumuri in ceea ce priveste informarea asupra efectelor nocive zle vaccinurilor, a fost la un pas de pierderea licentei.

      Ștergere
    5. Detalii am cerut, n-a fost o întrebare chiar pe fugă. Dar nu dezvolt ca să nu influențez pe nimeni. Fiecare mamă se interesează și alege în cine să aibă încredere. Un prieten de-al soțului, medic în Anglia, e pro vaccinuri. Tot am discutat și cu el. Deci câți medici atâtea păreri... Până la urmă tot părinții decid.

      Ștergere
    6. Nu-si pierde nimeni licenta pentru ca "vorbeste ". :)

      Ștergere
  8. Ca sa intelegi ca vaccinarea e o chestiune de profit pt promotori si nu o fac din grija si iubire de semeni ajunge sa stii ca unii copii au nevoie de stimuli imunitari iar altii nu au. Ajunge sa pricepi ca nu se fac teste personalizate pt a afla cine are nevoie si cine nu. Se face la turma. Suntem considerati turma de fraieri. Iar legaturile cu credinta sunt mai asa... mai subterane, mai de natura politica la nivel global, si globalizarea n-o fac crestinii ortodocsi. Na ca-ti explicai. Dar nu stiu daca e limpede.
    Am avut si eu mari probleme de sanatate cu copilul vaccinat, drept pt care pe ceulalti am decis sa nu-i mai vaccinez. Mai mult cred totusi ca valoreaza sa-ti pui nadejdea in purtarea de grija a lui Dumnezeu decat sa te increzi in ajutorul de la om (mai ales omul de stiinta contemporan!). Nu-i asa, Ecaterina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. as aprecia daca ai citi articolele spre care fac trimitere, inainte de a da replici. DE exemplu acesta e foarte explicit si documentat in ceea ce priveste profiturile pe care le fac companiile din vaccinuri http://insulaindoielii.ro/2013/06/20/antivaccin6/
      Si daca e s-o luam asa, companiile ar profita mai mult daca oamenii ar face bolile, decat daca acestea ar fi prevenite. Iar daca prin vaccinare oamenii sunt omorati, unde mai e profitul, ca dispar clientii.
      Iar ideea asta ca sa nu-ti pui nadejdea in omul de stiinta contemporan nu cred ca e deloc ortodoxa. Sfintii Parinti nu au predicat niciodata impotriva descoperirilor stiintifice, a medicinei sau a tratamentului medical, din contra, le recomandau.Una e sa-ti pui nadejdea in Dumnezeu si alta e sa-l ispitesti, nefolosind mijloacele medicale de preveniresau de tratare a bolilor, a caror descoperire tot El le-a ingaduit. Imi amintesc de un caz real, in care parintii au refuzat sa-i faca insulina copilului bolnav de diabet, cu ideea ca lasa, il vindeca Dumnezeu. Evident, copilul a murit, fiindca Dumnezeu intervenise deja- a luminat un om sa descopere insulina.

      Ștergere
    2. "insulaindoielii" nu e un blog medical autorizat, asa cum nici "bucovinaprofunda" (anti-vaccinare) nu este. Nu mi se pare ok sa ne "batem" in bloguri si sa le oferim ca surse de date sigure.

      Ștergere
  9. Si ca sa continui ce-am scris mai sus cand am zis ca fiecare persoana, fiind unica de la Domnul, ar trebui analizat daca are sau nu nevoie de imunizare suplimentara, ca doar una avem déjà in dotare din nastere.
    Faptul ca ti se face un bine cu forta si devii indezirabil daca te informezi si refuzi, nu ti se pare o chestiune putreda? Faptul ca legal ai dreptul de optiune dar in fapt esti huiduit, amenintat, balacarit ... nu e oare un indiciu ca cineva are un interes mai sus decat acela de a-ti vedea tie copilul tau sanatos?
    Daca ati sti ce dezastre se pot produce in organismul unui copil care n-are nevoie de vaccin.... poate v-ati mai gandi inainte de a-l adminstra copiilor.
    Eu una, mi-am facut datoria si am spus. Sa nu treceti prin ce-am trecut eu cu primul copil inca de la cateva luni dupa nastere, si-acum la adolescenta inca s-au ivit surprize urate, una din cauzele banuite: vaccinurile .
    Si.... inca o intrebare retorica, ca doar n-o sa-mi raspunda nimeni desigur: daca se lupta contra unor boli care acum ''prin vaccinare'' s-au eradicat, dece se tot inmultesc aceste vaccinuri an de an. Si pana cand, pana la ce numar.Pana acolo incat sa-i provoci boli auto-imune ca sa-l faci dépendent de sistemul sanitar oficial, nu-i asa^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu exista imunitate din nastere la boli, ea se capata prin vaccinare sau prin raspunsul imunitar al organismului atunci cand face boala- daca e vorba de boli care dau imunitate. Si desigur ca exista posibilitatea ca un copil sa aiba reactii adverse la vaccin, dar ai prefera sa faca poliomelita, sau variola (eradicata prin vaccinare) ?

      Ștergere
    2. Eu am o nelamurire...daca bolile au fost eradicate de ce ni se mai injecteaza boala in corp?Prin bagarea poliomelitei in corp castigam imunitate la poliomelita ?
      Cum se imbolnavesc copiii nevaccinati de boli daca cei vaccinati automat zicese nu le mai face ca-s imuni?
      Sa nu uitam ca prin vaccinare,copilul nu mai face bolile copilariei(in majoritatea cazurilor),si le face ca adult cu complicatii si sechele.

      Ștergere
    3. Ce faci cand te doare maseaua? Ce faci cand copilul tau cade la joaca si isi rupe un brat? Ce faci cand "prinde" un streptococ? Stai acasa si te rogi sau te duci la medic? Evident ca suntem dependenti de sistemul sanitar, la fel cum suntem dependenti de infrastructura, de curent electric si de sistemul de canalizare. Si la fel de evident e ca ar trebui sa fim recunoscatori ca aceste sisteme functioneaza in limitele posibilului.
      Cat despre faptul ca firmele farma fac profituri de pe urma noastra - da, asa e, incaseaza profituri uriase. Parte din ele sunt folosite pentru cercetari, pentru ca oameni bolnavi de cancer sau alte boli cumplite sa poata fi tratati, de multe ori cu succes. Profituri uriase fac si cei care iti vand gaz, curent electric, alimente, totusi n-o sa stai in frig ca sa ai satisfactia ca ai privat e-on gaz de o parte din profit, nu?
      Iar efecte secundare au toate medicamentele - de la o banala aspirina poti intra in soc anafilatic si muri in zece minute. Se analizeaza raportul dintre incidenta efectelor secundare grave si beneficiile unui vaccin sau medicament si dupa ce tragi linia, beneficiile sunt mai mari decat riscurile. De asta iei aspirina, treci strada (desi oricand te poate calca o masina) si te urci in avion.
      Toata isteria asta antivaccin a aparut pentru ca o multime de oameni fara cunostinte medicale isi imagineaza ca, citind trei articole pe net, s-au lamurit si se pricep mai bine decat comunitatea stiintifica. E grotesc sa vezi ca oameni in toata firea se incred mai degraba in teorii conspirationiste inepte culese de pe site-uri obscure decat in institute de cercetare serioase si in medici.

      Ștergere
    4. Si eu am vaccinat copiii. Pentru ca personal m-am temut si sa nu o fac... Nu am stiut ce e cel mai sigur. Parintele nostru si-a vaccinat copiii si mie mi-a zis sa fac cm vreau eu. Am mers si am facut avand in suflet nadejdea la Dumnezeu!!!

      Ștergere
  10. ...ai prefera sa devina leguma sau sa moara? nu vrea sa amintesc aici decat pe pr Tanase si Pro-vita. Hristos a invist! gandul bun sa va insoteasca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hristos a inviat!
      Toti copiii de la Valea Plopului si de la Valea Screzii sunt vaccinati cu schema obligatorie data de minister. Are medic si asistente ce sunt non stop in tabara.
      Nu vorbiti daca nu sunteti informati.
      Indiferent daca personal parintele este sau nu de acord cu beneficiile vaccinurilor , copiii luati spre ingrijire sunt la zi cu schema si asta poate fi oricand verificat.

      Ștergere
    2. ...nu am stiut, intradevar. Medicul si asisitentele sunt acolo nu neaparat ptr a face vaccinuri. Nu exista schema obligatorie, nu exista lege care sa oblige vaccinarea. Sa inteleg ca parintele care s-a luptat ptr viata lor si care e contra vaccinului..intoarce capul..oricum, voi verifica.Multumesc

      Ștergere
  11. Daca sunt boli eradicate prin vaccinare, atunci de ce se mai continua vaccinarea? As fi curioasa cat de tare s-a schimbat componenta vaccinului fata de ce a fost la inceput- pentru ca eu cred ca s-a mai "imbogatit" putin reteta, ca sa fie " mai eficient" vaccinul.
    Eu as face vaccin copilului, daca mai exista o boala periculoasa, care sa il afecteze pe viata, si prin care nu ar putea sa treaca singur, doar cu sistemul imun pe care il are de la Dumnezeu..

    Dar deja nu mai vad vaccinarea ca pe un ajutor, faptul ca e obligatorie si ca atat de putin se spune despre ce e in vaccinuri, ca eu sunt obligata sa ii aduc fisa de imunizari daca vreau sa-l inscriu undeva, imi ridica semne de intrebare.

    Apropo de insulina, nu e un vaccin, e un hormon, e diferenta mare intre una si alta, cate componente are insulina si cate vaccinul?.. Probabil ca parintii respectivi erau sectanti si refuzau ORICE ajutor medical, eu nu refuz ajutorul medical dar pot sa il contest si pot ridica semne de intrebare.

    Si in fine, asta e un subiect care nu va avea niciodata un raspuns clar, vor fi intotdeauna tabere pro si contra, de ce se mai dezbate? Poate doar ca sa se mai influenteze putin opinia de pe blog :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am pus link catre articole fiindca sunt bine documentate si ofera multe informatii intr-un mod accesibil profanilor. Mie mi-au raspuns la intrebari pe care le aveam, desi am vaccinat.Consider ca ar fi benefica o campanie pro-vaccinare, avand in vedere virulenta campaniei anti-vaccinare.
      Vaccinarile nu sunt obligatorii, cel putin in Ro se pot refuza.

      Ștergere
    2. Da, asa e. Cuvantul "obligatorie" (lista ) se refera la faptul ca sunt obligatoriu decontate de stat doar vaccinurile inscrise acolo. NU se refera la obligatia parintelui , Ii poti inscrie la scoala si nevaccinat dar e pe riscul fiecaruia.
      Personal insa ca parinte prefer sa stiu ce procent din clasa copilului meu nu este vaccinat impotriva hepatitei de exemplu. Si nu numai eu deci este normal sa se ceara carnetul pentru informare la inscriere. Nu este nici o jignire.

      Ștergere
    3. ... daca un copil vaccinat e ferit, de ce ne temem de cei nevaccinati? Ptr ca , asa cum scrie si pe prospect, vaccinul nu asigura imunitate 100% ;)

      Ștergere
    4. Tocmai pentru ca nu asigura imunitate 100% vreau sa fiu informata.
      fiecare parinte are acest drept de a fi informat asa cum si altii au dreptul de a nu isi vaccina copiii . Factorii de risc au mare importanta in gasirea unui diagnostic corect in timp util.
      Si eu am copiii nevaccinati varsat de vant de exemplu si am anuntat de fiecare data fara a ma simti jignita si atunci cand ai mei au facut boala i-am tinut acasa o luna aproape pentru a nu se simti nici un parinte in nesiguranta atunci cand al meu sta in banca cu copilul pe care parintele a ales sa il vaccineze.
      De asemeni eu nu imi asum copii nevaccinati DTP neinsotit de parinte la playdate uri sau zile de nastere pentru ca procedura ceruta in cazul unui accident la noi cel putin este diferita si cere mult timp in care eu nu am om sa-i supravegheze pe ceilalti ramasi la joaca.
      deci, intreb pur si simplu daca nu stiu deja. Direct, nu mi s-a intamplat sa se simta cineva frustrat, fiecare isi asuma alegerea facuta.

      Ștergere
    5. Buna!
      Ce relevanta are daca colegii copilului sunt vaccinati impotriva hepatitei B? Tin sa mentionez ca acest virus este cu transmitere sexuala sau pe cale sanguina.

      Ștergere
  12. Hristos a inviat!Prea multe "duhuri" am simtit aici.La urma urmei fiecare parinte, alege ceea ce crede ca este bine pentru copilul lui.Un copil pentru care parintii au ales sa fie tratat homeopat,parinte care el la randul lui este tratat homeopat, va alege sa nu-si vaccineze copii...Adevarul cred ca este undeva la mijloc.Multsa sanate si pace in suflet.Angela

    RăspundețiȘtergere
  13. eu nu inteleg legatura dintre biserica si vaccinare. doar in Romania se poate intampla asa ceva, parca suntem in evul mediu, pe bune. eu am facut bolile copilarie si multi altii ca mine care au trait in perioada comunista. sunt ok, sanatoasa. da, am mai facut si de atunci alte boli, dar cel mai bine m-am tratat cu remedii homeopate. mancare sanatoasa si sport.
    in privinta vaccinarii copiilor, eu cred ca daca o mama simte sa nu isi vaccineze copilul, mai bine nu face acel lucru. uneori e mai bine sa alegem cu inima, cu sufletul in locul mintii logice.
    mihaela

    RăspundețiȘtergere
  14. Si eu mi-am vaccinat copilul si pe cuvant, ca nu a fost nici-o problema. Adica, cred ca uneori se face si tevatura pt. nimic.Doar asa, sa fie careva Gigi contra. Nu-i rau sa fii critic dar in situatia aceasta e nevoie de argumente pur stiintifice si statistici.

    RăspundețiȘtergere
  15. Irina Andronie29/4/14 11:34 p.m.

    Hristos a Inviat!
    Alegerea vaccinarii ( deci introducerea a ceva strain in corpul copilului tau) este o decizie pe care fiecare parinte trebuie sa si-o asume pentru copilul sau. Riscurile sunt pe de o parte reprezentate de efectele adverse si pe de alta de posibilitatea contractarii unei boli ( OMS: Alertă maximă în Europa pentru poliomielită http://www.gandul.info/international/oms-alerta-maxima-in-europa-pentru-poliomielita-12543239?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+gandul%2FMJcu+%28Gandul%29)
    Doamne ajuta sa fim sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  16. Singura boala eradicata in lume este variola si, da, asta s-a obtinut prin vaccinare, nu prin apa cu sapun. Iar restul vaccinarilor (majoritatea) se fac pentru boli grave nu pentru muci. Cine crede ca hepatita B, miliara tbc, rujeola sau difteria sunt boli banale, face o mare greseala. Faptul ca nu mai auzim despre copilul vecinei care a murit de crup difteric sau de Pess ca si complicatie tardiva a rujeolei, se datoreaza tot hulitelor vaccinuri.
    Iar legatura cu ortodoxia eu o vad exact invers: toata isteria asta a pornit de la bun inceput din mediile homeopate, naturaliste, veganiste, pagane care n-au nimic de-a face cu ortodoxia, dimpotriva, sunt un fel de poarta de intrare a new-age-ului intre noi. Ca daca iei coada de drac din drac si o vopsesti nu inseamna ca nu e tot din el.
    Informatia este o arma, dar cu doua taisuri!
    Nicoleta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicoleta, tu te-ai vaccinat de hepatita, rugeola, contra TBC? ai facut testare de sange sa vezi ca s-au activat? Eu da, si nu, nu am anticorpii (la rujeola da, ca am facut boala cand eram copil mic). Apoi am cautat sa vad prospectele vaccinurilor. Si am comparat cele in romana, cu cele de pe site-urile producatorilor, si apoi cu prospectele initiale de acum 10 ani, nu ultimile editii. Deci in primele prospecte care le-am gasit, mentioneaza o rata de reusita de 50%, dar asta este omis in prospectul vaccinului romanesc. De aceea eu am 3 vaccinuri anti TBC. pt ca nu a fost eficace primul. La fel si colegul meu de clasa, vecinul din perete, care acum, la 35 ani este pensionat de boala de TBC.

      Da, informatia e o arma. Pana una alta, industria farmaceutica are profit mai mare decat cea de armament, si e plina de procese si scandaluri de coruptie si greseli.

      Ștergere
    2. Nu, nu m-am testat pentru ca nu vad de ce as face-o. Daca te referi la vaccinarea din copilarie, ROR-ul si hep B s-au introdus mult dupa ce m-am nascut eu. Am trei cicatrici vaccinale dupa vaccinul tbc, deci in perioada copilariei si a tineretii am avut protectie vaccinala impotriva tbc. In plus scopul lor este sa protejeze copilul, nu adultul. Ai trei vaccinuri anti-tbc probabil pentru ca ai facut toate rapelurile, nu pentru ca primul nu a fost eficient. Primul are menirea sa protejeze sugarul in primul an de viata de miliara tbc, care e periculoasa, nu sa ofere protectie toata viata.Iar celelalte doua rapeluri se fac dupa testare prealabila la persoanele care au un títru scazut al anticorpilor. Sa nu uitam ca Ro este tara endemica pentru tbc. Nu neaga nimeni ca titrurile anticorpilor scad sau ca vaccinurile sunt eficiente in proportie mai mica de 100%, dar de la asta pana la a considera vaccinurile arma biologica de distrugere in masa a secolului XXI este cale lunga tare.
      Imunologia nu se invata de pe net, acolo se gaseste anti- sau pseudoinformatie, in cel mai bun caz.
      Nicoleta

      Ștergere
    3. daca mai tii minte, in copilarie inainte de vaccinul TBC eram testata (acel test in mana, langa palma) sa vada daca am anticorpi. Si nu, nu se face rapel (romania e ultima tara din Europa care a eliminat vaccinarea multipla) - tu ai facut rapel la TBC la copil?. Rapel se fac la vaccinurile multiple de tip Infarix (cu 5-6 boli). Vaccinarea multipla a fost sa acopere incompetentele si activarea defectuoasa ( sub 50%). La fel ca cel de Hepatita B, boala care se ia prin sex, si instrumentar medical infectat ( boala intalnita la drogati). Copiii noi nascuti nu au nevoie de acest vaccin, pana spre adolescenta -dar se practica in Romania in speranta de a acoperi erorile medicale.

      Un copil alaptat are anticorpi TBC de la mama. Acestia pot disparea. Dar si cei de la vaccinare: apar si dispar. Nu sunt pe toata viata. Vezi cazurile de copii vaccinati si imbolnaviti cu TBC.
      Romania este tara endemica la TBC pt ca forma de TBC din Romania nu e acoperita de vaccin. E un alt trunchi. Din acest motiv Franta a renuntat la vaccinarea la TBC (si da, sunt estimati 100 de mii de tigani pe acolo, o parte contagiosi).

      Am cerut special in Belgia vaccinare de copil de TBC, cu explicatia: plecam in Romania. Raspunsul a fost: va fac intai un test de anticorpi.

      Cele 2 vaccinuri pomenite de mine mai sus au eficacitate de aprox. 50% (asa spuneau prospectele initiale, intre timp le-au alterat si omis asta). Mult mai eficace este cel de poliomielita si de tetanos, (80-90%) motiv pt care aceste 2 vaccinuri le voi face copilului.

      Nu contest importanta lor, si nici nu cred ca este o arma de distrugere in masa a populatiei ( e doar o idee a paranoicilor) dar sunt constienta ca sunt vandute pt profit, deci trebuie analizata necesitatea fiecarui cumparaturi, pt ca firmele de farmaceutice sunt afectate de scandaluri de coruptie. Si nu uita, loturile vandute in Romania sunt loturi de mana a 3a.
      (eu urmaresc stiri din America, BBC, Franta, Olanda, Australia, etc unde am gasit informatii obiective si clare) .

      Ștergere
    4. HepB se ia mult mai usor decat crezi. Ro e plina de copii cu hepatita B de toate varstele si nu stiu asta din statistici ci mult mai concret, din pacate.
      Anticorpi TBC de la mama la copil prin alaptare? Doar daca mama e infectata cu bacil Koch in timpul alaptarii si corpul ei produce anticorpi la timp, altfel titrul ei este prea mic pentru a oferi protectie si copilului.
      Eu nu vreau sa te conving de nimic, dar mi se pare gresit ca omul considera acum internetul ca sursa corecta de informatie. Trusturile de presa, daca vb de ele, urmaresc si ele niste interese, finaciare, politice, de dominatie. Marile manipulari ale ultimului secol s-au facut prin media...
      Nicoleta

      Ștergere
  17. Exact asa e. Eu nu am vrut sa spun mai sus cand s a pomenit de un anume doctor dar asa e new age ul e la mijloc , nu ortodoxia in curentul asta. Si banii bineinteles pentru ca homeopatia asta mult slavita iti goleste curepeziciune buzunarele . Consultatia si lista intraga cu bilute albe neintrand prin casa de asigurari.
    De fapt eu am redeschis pentru a nu fi fost inteleasa gresit ieri cand am pomenit de faptul ca nu imi asum un copil nevaccinat dtp atunci cand am multi copii in grija. Ideea este ca acesti copii sunt tratati in caz de accidentari minore la fel ca toti ceilalti bineinteles cu toata grija insa doar la anumite centr medicale aici unde traiesc eu cel putin . Nici macar loviturile cu taietura de la genunchi din parc nu a fost intr.un asemenea caz curatata la policlinica oraselului ci a fost trimis la spitalul de garda din oras unde i s,au facut si analize, etc. Pe cand in conditii normale, cu vaccinul dovedit prin carnet noua inclusiv la capul spart binisor ni s.au pus cusaturi, schimbat pansament etc aici la policlinica.

    RăspundețiȘtergere
  18. ai riscat mult cu acest subiect. Stii ca e controversat, si c depinde de la copil la copil, de la familie la familie, de istoricul medical al familiei etc.

    In Be este un singur vaccin obligatoriu: poliomielita (inca aterizeaza avioane din china/congo etc. unde exista incidenta). Dar aici 99% din case sunt alimentate cu apa curenta si curata, neinfestata, si toate casele au canalizare - acestea fiind cei 2 factori ai evolutiei medicale.

    Argumentul crestin este ca boala loveste in punctele slabe: iar frica e unul din ele. Argumentul medical care converge: teoria lui dr Hammer.

    Daca ai indoieli si frici, fa teste de sange la fete sa vezi daca s-au activat anticorpii la vaccinuri. O sa ai o surpriza. Cauta si un avocat bun, poti castiga bani frumosi contra firmelor de farmaceutice cu asta ( ca sa inchida scandalurile, dau bani sa nu se ajunga la proces si presa).

    RăspundețiȘtergere
  19. si inca un semn de intrebare: voi cati copii stiti la 6-7 ani sa nu aiba nicio boala ce sa implice medicamente si oprit de mers la gradinita? Eu 2. Un american si un german. Au 2 lucruri in comun: mame calme, copii senini si fericiti si lipsa de vaccinuri. Intradevar, mamele sunt casnice, dar ... mi-as fi dorit si eu sa nu ajung niciodata cu copilul in spital. Asa ca am incercat sa le inteleg si sa ma inspir din viata lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cazurile particulare ofera doar o iluzie. Stiu si eu 2 copii care n-au avut nevoie de tratament, nici n-au lipsit vreodata de la gradi sau scoala si nici macar nu fac muci banali iarna. Si au o mama care lucreaza 9 ore pe zi, nici pe departe calma si senina si sunt amandoi vaccinati cu toate cele. Asa ca...

      Ștergere
  20. Pe mine m-a socat ca, in scoli,vaccinurile sa fac tuturor copiilor, inclusiv celor care au facut boala respectiva in ultimii ani. Nu mi se pare normal. Si nu imi place nici presiunea pe care o fac medicii de familie pt ca ”nu da bine” sa aiba multi nevaccinati. Nu va mai spun ce a facut asistenta scolii cu mine... Sunt si medici care sustin ca igiena a eradicat bolile si nu vaccinurile. Oricum, nu ar fi controversa asta daca nu ar fi ceva putred in Danemarca... Dumnezeu sa ne lumineze sa luam decizia cea mai buna pentru fiecare copil in parte.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.