joi, mai 22, 2014

Simplitate in 2014 {Saptamana 21} Perdelele

Imi amintesc acele momente din copilarie in care stateam in bucataria bunicii (dinspre tata) si ma uitam pe geam. Fereastra bucatariei era mereu acoperita de perdele crosetate din bumbac, frumos apretate si calcate, lucrate de soacra bunicii (strabunica mea). N-am cunoscut-o pe strabunica, stiu doar ca a nascut si a crescut sapte copii si ca ii placea sa croseteze. 
Zilele trecute am redescoperit intr-un sac frumoasele perdele crosetate si o fata de masa.Ingalbenite de vreme. Un pic mucegaite din loc in loc. Le-am spalat cu apa fierbinte si detergent, dar n-aprea ajutat, asa ca le-am pus la inmuiat in apa cu clor. Dupa cateva ore erau din nou albe ca zapada. Aratau ca noi- pedele de cel putin 60 de ani vechime...Sunt curioasa cat de bine ar arata perdele din magazin peste atata timp :)


Perdelele strabunicii mi-au amintit de vorbele staretului Antonie :
,, cât de raţional era construită lumea până la nebunia secolelor 19 şi 20. Hainele se făceau trainice, de nădejde. Se depunea efort pentru a le face şi se întâmpla să le rămână şi nepoţilor, într-atât îşi preţuiau oamenii timpul! Şi timpul, poate de aceasta, le ajungea pentru toate.."


Sunt sigura ca perdelele acestea n-au fost facute nici repede, nici usor, nici ieftin. Bumbacul e scump si acum, presupun ca nici atunci nu era gratis. Iar o lucrare de asa mare anvergura necesita timp, efort si atentie. Dar iata ca toate acestea au reprezentat o investitie pentru viitor- fiindca aceste lucruri au fost folosite de bunica mea timp de peste 30 de ani, le folosesc si eu acum, si e posibil sa reziste si pentru a trece mai departe copiilor mei.
Munca temeinica si migaloasa a strabunicii a economisit timpul si banii a doua generatii.
Noi ce vom lasa copiilor nostri?

Irina

21 de comentarii:

  1. Cat de multe pot spune niste perdele.

    Perfect deacord cu tine in legatura cu lucrurile facute cu drag, manual si in timp. Adevarul este ca avem nevoie de mai putine lucruri, dar mult mai trainice. O sa preiau si eu la mine in suflet vorbele staretului Antonie pentru ca spun mult adevar si e bine sa revenim din timp in timp la el.

    Sa te bucuri de perdelele tale crosetate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveam și noi perdele din acestea albe de bumbac, cred că identice. Când stăteam la țară. Buni sigur le mai are, dacă nu la geam atunci pitite printr-un dulap. Cu mobilă retro merg, dar în ap. acesta în care stăm noi acum cel puțin în dormitor (mobilat elegant) nu se potrivesc deloc astfel de perdele. Și parcă prefer culorile vesele. După mulți ani de stat în apart. cu perdele albe, acum avem unele mov în cele 2 camere. Parcă schimbă aspectul în toată camera.
    Însă lucrurile făcute în acele vremuri chiar sunt mai trainice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt superbe si au in spate si privirile multor femei din familia ta. Si eu am inceput sa apreciez lucrurile acestea (am si eu de la stra-bunica mea niste obiecte pritnre care o fata de masa alba brodata cu alb...) are o pata de rugina, dar chiar si asa o folosesc de revelion:). Nu numai ca sunt frumoase si trainice, dar sunt o particica din ce au fost cei care le-au creat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am primit una de la Nasa copiilor mei , cand s-a mutat la casa cu fiica dansei, care e foarte moderna si a trebuit sa renunte la "vechituri" ... M-am bucurat enorm pentru toate vechiturile :) . I-am gasit un loc intunecos intre doua holuri unde se vede in toata splendoarea ... dar sa stii ca am aruncat un ochi la interiorul baii tale ... foarte shic :) Sa le lasi mostenire fetelor ... poate ele se vor incumeta sa faca unele noi :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu acum folosesc perdelele pe care le-a facut bunica pentru casa in 1948 cand a construit-o, nu sunt crosetate dar sunt atat de frumoase si fine, aproape ca le-as lua cu mine numai ca nu se potrivesc ferestrelor :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Citatul pe care l-ai dat are atat adevar in el...Si eu am astfel de lucruri vechi si atre le mai pretuiesc. Nu stiu cum o proceda fiica-mea, mai tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Tare m-a emotionat povestea ta. Si m-a pus pe ganduri.

    RăspundețiȘtergere

  8. Buna tot cautand una si alta pe site-urile crestine am dat de programul
    Incurajeaza-ti sotul 28 de zile!- ziua 2 ...slujiţi unul altuia prin iubire. Galateni 5:13

    am observat ca toate blogurile fac trimitere catre blogul tau Dulcea casa.....cautand pe blogul tau am gasit un program care se preste dupa cateva zile....te rog sa ma ajuti si sa-mi trimiti si mie programul intreg.
    Multumesc,
    Dorina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, te rog sa ma ajuti cu programul de 28 de zile, am urgenta nevoie,,,multumesc, O zi minunata, Dorina

      Ștergere
  9. Eu nu mai am perdele de la bunica, dar ma tot "impunge" gandul sa fac eu unele din bumbac, crosetate, cumva ca cele pe care le ai tu. Daca ai timp, poate pui o fotografie cu perdelele la ferestre. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, foarte frumoase si trainice.Nu se mai gasesc aceste lucruri acum.

    RăspundețiȘtergere
  11. atunci nu cred ca aveau de ales. Femeile lucrau pt ca nu aveau tv, nu aveau perdele de unde cumpara, nu aveau discoteca sau mall :) . Model cu trandafiri avea si mamaia mea. Apoi s-a modernizat: le-a dat jos pe alea vechi si si-a pus noi, sintetice.

    RăspundețiȘtergere
  12. Azi am schimbat lenjeria de la pat si mi-am adus aminte de una primita de la bunica, cumparata de ea acum 25 de ani. E din bumbac, roz pal, si am primit-o cadou la nunta, acum trei ani. Simplitatea ei e covirsitoare. Nu are nimic in comun cu lenjeriile de pat de acum, dar presimt ca o sa ma tina muuult!

    Tot azi am gasit si doua fete de pernuta vechi, vechi, dar asa de frumoase... incit imi pare rau ca nu le-am folosit pina acum. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Cat de frumoase sunt perdelele...Si cu siguranta ca astazi nu gasesti de cumparat asemenea perdele de calitate nicaieri...Ce frumos ca le-ai pastrat si ca le folosesti..
    O duminica frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  14. Vai, ce frumoase sunt! Si ce minunat ca ai ceva amintire de la strabunici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, si mie mi se pare, sper ca va fi un lucru deosebit si pentru fete

      Ștergere
  15. ...prin gestul tau aduci un oamgiu plin de respect al muncii făcute cu pasiune....al muncii dăruite...

    RăspundețiȘtergere
  16. Cand le-am vazut mi-a stat inima in loc, perdelele copilariei mele. Ale noastre s-au pierdut din cauza mai multor mutări.

    Câtă încărcătură pozitivă într-un astfel de obiect. Felicitări! Să le porți sănătoasă și voioasă la festrele casei.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.