luni, iunie 09, 2014

Simplitate in 2014 {Saptamana 24} Ratuste...

Faceti cunostinta cu primele pasari din gospodaria noastra : trei ratuste. Le-am cumparat fara sa ma gandesc inainte- le-am vazut la targ si mi s-au parut asa de simpatice, ca n-am rezistat tentatiei :))- asa ca n-avem cotet pentru ele deocamdata, urmeaza sa le construim unul.
 Ieri au tatonat terenul, azi deja s-au obisnuit in curte si au intrat in gradina, spre spaima melcilor, pe care ii manaca cu mare placere. 




Din pacate una din ele (cea alba) s-a impiedicat si si-a rupt piciorusul. L-am pansat strans si sper sa se prinda la loc. Din ce am citit, ratele sunt destul de rezistente si nu pier cu una cu doua.


Desi le-am pus un lighean mare cu apa nu vor sa intre in el ca sa innoate, in schimb beau apa din el.Baltile ramase prin curte dupa ploaie sunt deliciul lor- le place sa se balaceasca in noroi si sa-l strecoare cu ciocul.


Ce imi este drag la ele e ca sunt foarte unite. Daca o pun pe cea alba intr-un loc, celelalte vin imediat dupa ea si ii tin companie, n-o lasa singura deloc.


Din cate am inteles, ratele sunt mult mai usor de intretinut decat gainile.N-au nevoie de un adapost sofisticat, fiindca sunt rezistente la frig si la caldura.
 Sunt rezistente la boli, asa ca n-au nevoie de medicamente. Penele lucioase, si faptul ca se scalda des tin parazitii departe. 
Pot fi lasate libere prin gradina, ca nu scurma si nu ciupesc plantele, in schimb mananca melci, limacsi, paianjeni, viermi si alti daunatori. 
Cresc mult mai repede si au carnea gustoasa (si mai sanatoasa, zic eu, tinand cont ca nu primesc antibiotice).Oua mai des, indiferent de temperatura sau de lungimea zilei.
Ouale de rata :
♥ au o valoare nutritionala de doua ori mai mare fata de cele de gaina, si se mentin proaspete mai mult timp, deoarece au coaja mai groasa
♥ contin omega 3
♥ nu sunt asa de alergene ca ouale de gaina
♥ contin mai multa albumina, fiind mai bune pentru prajituri decat ouale de gaina
♥ contin de 6 ori mai multa vitamina D, de 2 ori mai multa vitamina A fata de ouale de gaina
 ♥ sunt alcaline, nu acide ca cele de gaina, fiind bune in dieta anticancer
 ♥ au de 2 ori mai mult colesterol fata de ouale de gaina, de aceea nu trebuie consumate in exces de cei cu probleme
Voi ce spuneti, rate sau gaini?Ori ambele ? :)

Irina

25 de comentarii:

  1. ratele au un mare defect murdaresc mai mult decit gainile ,atit :) in schimb pot sa iti spun ca bunica mea nu crestea deloc porci cel putin dupa ce au parasit-o copii isi cumpara de primavara rate si giste pe care le crestea pina in toamna cind le taia ( lasa doar citeva de oua pentru puiet) restul le taia si la borcan avea ea o receta tare buna iarna avea beciul plin cu fel de fel de conserva printre care gaseai si carnea care era inconjurata (la fel ca si jumarile de porc) de racitura si grasime de rata iar carnea rosie si frageda din care scotea si facea mincaruri, super gustoase :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Taniusa, ce bine suna reteta de carne la borcan, nu o ai scrisa pe undeva, sa mi-o dai si mie?

      Ștergere
    2. Avem nevoie de carne porc, vita sau pui, rata, gisca

      frunze de dafin

      piper negru

      sare

      si o cratita la presiune mare ca sa incapa borcane

      carnea daca e de pasare se scoate osul sau se taie cu un topor marunt ca sa intre mai bine in borcan.

      la un kilogram de carne punem 11 grame de sare amestecam

      in borcan punem cite o frunza de dafin si citeva boabe de piper negru punem carne in borcane atit cit sa ramina un deget pina la suprafata, inchidem bine cu capacul si pùnem intr-o cratita de presiune in care punem la fund o cirpa pentru a nu se sparge borcanele la fierbere acoperim cu apa la temperatura camerei pina la gura ( la capacul borcanului dar sa fie spatiu si in cratita pentru fierbere ) punem capacul de presiune si le punem la foc. cind incepe sa iasa vaporii de la cratita dam focul la minim si lasam asa sa fiarba 2 ore dupa care se stinge si se lasa in ea pina cratita e rece complet numai atunci deschidem capacul oalei de presiune si se scot borcanele si se lasa la temperatura camerei apoi la beci.

      P:S bunica nu avea oala de presiune dar avea cuptor de piine in care punea borcanele :) cu oala de presiune e mai comoda ca nu trebuie sa stai si sa faci focul

      Veti opserva in borcan 3 straturi 1 de carne altul de racitura ( deoarece carnea se fierbe in propriul sau suc) si grasime ( cu cit e mai grasa carnea cu atit mai multa grasime veti avea in borcan, cui nui place grasimea ca mie sa o mai scada) Aceasta receta se face si la rusi, e foarte comoda mai ales cei ce lucreaza mult si nu au timp sa faca mincare. Ai venit de la munca arunci un borcanel in cratita niste zarzavaturi putin apa si in 10 minute supa e gata.

      Ștergere
  2. din ce tin minte, ratele fac oua mai putin decat gainile, carnea e mai tare si nu o poti gati la orice (de ex. ciorba de rata nu imi placea, avea gust puternic), dar ca pasari se descurca mai bine, nu trebuie cocolosite de mici/ la fiecare ploaie, si mai ales, nu fac zgomot (cocosii dau trezirea....).
    Si iti mai dau un sfat: daca le vrei de carne, ia mai multe. 20. Daca ai 3, te atasezi de ele si nu le mai tai niciodata :) -le tii de animal de casa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. deocamdata am zis sa iau asa, de incercare, si vedem mai incolo daca mai luam sau nu :)

      Ștergere
  3. Carnea de raţă e mult, mult mai gustoasă! Cel puţin mie-mi place mai mult. Dar dacă le-aş creşte eu, clar nu le-aş tăia. Mi-e milă. :) Nu-s ipocrită, nu-s vegană, dar no am şi eu fixurile mele...
    Carnea de găină nu-i musai să aibă antibiotice. Bunicii mei nu îndoapă găinile şi puii cu nimic.

    Despre ouăle de raţă eu ştiam că nu-s comestibile. Bunica nu ne dădea să mâncăm. De când mai citesc una-alta despre alimentaţie am aflat că de fapt n-au nimic. Dar oricum nu cred că am mâncat vreodată.

    Eu aş alege găinile. Strict pt. ouă şi atât.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oricum n-o sa le tai eu, ca nu ma pricep, cred ca o sa rog un vecin sa ma ajute. Nu stiu de ce la noi oul de rata nu e prea popular, vad ca pe siturile straine e exact pe dos- e mai recomandat decat cel de gaina.

      Ștergere
  4. fac mare mizerie si mananca si legumele din gradina. eu n-am putut sa le las libere, ca mi-au ras toata salata si varza

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu n-am varza, si salata e deja batrana, pot s-o ciupeasca. La mine s-au bagat in mazare, dar au mancat doar melci si limacsi.

      Ștergere
  5. Mama a tinut rate,sunt taaaaare dragute, singura chestie e ca daca as tine asa oratanii pe langa casa, nu le-as putea taia sa le mananc,m-as gandi la ele cum erau pe cand se balaceau in voie in curte. Am inteles ca untura de rata e cea mai buna, da un gust aparte mancarii (de la Gordon Ramsay citire).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie imi place carnea de rata.Orice pasare de curte e buna, fata de ceea ce gasesc in comert.

      Ștergere
  6. Noi am avut doua rate si le-am tinut destul de mult timp. Nu au facut deloc oua.
    Eu stiam ca dimpotriva... gainile sunt mai productive. Matusa mea crestea multe rate, dar in principal pentru carnea lor gustoasa si gaini pentru oua. In plus ratele au obiceiul de a se oua cam peste tot si gasesti oua de ale lor (daca sunt libere) prin tufisuri.
    Albusul lor nu se foloseste la prajituri deoarece este prea gras si nu se bate spuma. In comparatie cu cel al oualelor de gaina oricum este mai putin intr-un ou.
    Apa ratustelor trebuie schimbata des deoarece acestea o murdaresc si asa se pot imbolnavi.
    Daca ar fi sa pun in balanta eu as zice ca gainile se cresc mai usor, dar imi place mai mult carnea de rata...:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiu ca exista o rata hibrid care nu oua, e doar pt carne.Referitor la ouale de rata in prajituri, cica fac aluatul mai pufos.Uite aici niste info

      http://www.jamieoliver.com/recipes/member-recipes/BakingwithDuckEggs/2073

      Ștergere
    2. uite si aici

      http://www.culinaryone.com/why-duck-eggs-are-charming-chefs-in-2013/

      Ștergere
  7. Ouă și rațele dar mai puțin decât găinile. Însă carnea lor e mai gustoasă și rațele nu au nevoie de așa mare îngrijire ca găinile. Sunt mai rezistente, chiar dacă fac mizerie și mănâncă mult. În plus, cad singure cloști, pur și simplu te trezești cu rața și puii măcănind prin curte. Să-ți trăiască, Irina! Să fie sănătoase și să se înmulțească! O să vedeți voi în timp, ce vă convine să creșteți mai mult! Să iei totuși și câteva găini roșii, pentru ouă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc!
      o sa luam si gaini, dar pentru ele imi trebuie cotetul intai, altfel raman fara gradina :))

      Ștergere
  8. Hmmm, stiu ca bunica nu ne dadea oua de rata, iar cand manca bunicul le fierbea bine de tot, parca tin minte ceva cu mediul steril, ca gaina era pe plus aici, erau mai safe ouale ei. Daca ar trai sa-mi explice... dar am ramas cu chestia asta, mai bine de la gaina decat de la rata.
    In schimb gaina pe varza n-am auzit pe nimeni :D.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ca pasari de companie, bobocei ii plac si mie.Dar sa le mananc, ba. Nu imi place carnea lor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ai mei au crescut rate, ca sunt adorabile si pot fi dresate, daca le ti pe langa tine se comporta ca niste catei, daca ai pe aproape o balta sa stii ca le place lintea aia verde care creste pe balta.
    De mancat insa nu am putut niciodata, nici carne, nici oua, dincolo de simpatii si cum sa mananc eu rata pe care o stiam dupa nume si apucaturi, mie una carnea si ouale de rata imi dau sistemul digestiv peste cap grav de tot .
    Si da, cand or sa creasca o sa descoperi ca miroase urat prin balta lor :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vreau sa le fac un fel de bazinas cu scurgere, apa cu gainat din el o sa mearga direct in gradina, ca ingrasamant. Spre deosebire de gainatul de gaina, cel de rata poate fi folosit imediat.

      Ștergere
  11. Am crescut si cresc si eu ratuste si gaste ... sunt murdare spre deosebire de gaini si chiar de gaste ... Nu pot fi crescute cu gainile din aceasta pricina ca le murdaresc apa , si fac mocirla oriune e un ochi de apa ; nici cu gastele nu e bine sa fie crescute pt ca se cam bat, gascanii nu sufera ratoii cu personalitate :)). In principiu si ratele sunt galagioase daca nu sunt din cele mute(lesesti) . Ce stiu eu de prin vecini si de la cine a mai crescut in familie, ratele mute sunt singurele care cad closti, cele obisnuite ( macanitoare ) nu clocesc . Oua fac oriunde le apuca inclusiv in namol asa ca trebuie cautate si salvate . Noi mancam oua de rata si ne plac . le las 3 zile inainte sa le mananc ca la oualele de gaina si apoi ... in orice fel preparate . Merita sa cresti au cea mai mare viteza de dezvoltare (minim 3 luni pana la taiere ) nu sunt pretentioase la mancare, dar daca ai multe vei prefera sa le ti inchise pentru ca vor murdari peste tot inclusiv in apropierea casei daca au acces. Eu le am inchise dar ma gandesc dupa salata sa le dau drumul pentru ca am multi melci :)) Credca iarna nu merita sa tii multe pentru ca la cat le place lor apa ... si apoi e important sa cresti vara sa tai toamna ... Succes la crescut o sa fie o epopee interesanta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma gandesc ca pe viitor sa iau mai multe, si sa le tai toamna, cum zici si tu.problema e deocamdata in studiu :)

      Ștergere
  12. Eu nu ma pricep la rate, dar stiu de ce ouale lor nu sunt asa de sigure:D. Au porii mari si riscul de infestare cu Salmonella este mare. De aceea se mananca doar preparate termic foarte bine, in nici un caz ou moale la micul dejun sau creme cu ou crud!
    Sa va traiasca ratustele, sunt sigura ca nu vor ajunge la cutit ci vor muri de batranete dupa o viata de huzur:))
    Nicoleta

    RăspundețiȘtergere
  13. Apropo de simplitate: ne jucăm, simplu, frumos:http://ladrumcuapolodor.blogspot.ro/2014/06/ploaia-elefantii-si-elicopterele.html.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.