duminică, iunie 01, 2014

Slow Living" 2014- Luna 5

MAI 2014
Mai multe despre aceasta provocare aici.

HRANESC - {sa gatesti  si sa coci cat mai mult in casa, de la zero,cu ingrediente cat mai simple, integrale, naturale si , pe cat posibil, proaspete. Impartaseste aici o reteta preferata/un link/un secret de bucatareala.
Luna aceasta ne-am rasfatat aproape zilnic cu salata din gradinuta noastra. Frunzele sunt foarte fragede si dulci- desi deja e ''batrana" nu are gustul acela amar al salatelor din piata.Pe langa frunze de salata i-am pus baby-spanac, marar si frunze de condurasi , pentru un gust mai picant.

© Dulce Casa
© Dulce Casa

PREVAD - { sa conservi produse de sezon (la borcan, congelator sau prin deshidratare) si  sa faci un stoc de alimente si produse de igiena (folosind, pe cat posibil, reducerile din magazine sau cumparaturile angro). Ce ai conservat/stocat luna aceasta?}
N-am conservat nimic, am facut doar cumparaturile uzuale.

REDUC -{ reduc cheltuielile si consumul recicland, refolosind sau reparand lucrurile. Ce ai reciclat, refolosit sau reparat luna aceasta?Impartaseste proiecte sau idei.}
Am reusit sa mai strang cateva sticle pentru suc de rosii, si pentru sirop.


INVERZESC-{ traieste "verde" incercand sa folosesti cat mai multe produse naturale pentru curatenie, igiena si sanatate. Impartaseste ce ai facut luna aceasta in domeniul "inverzire" :)}.
Intrand intr-un magazin am avut surpriza sa descopar vechile sapunuri "Cheia" sub o forma noua, asa ca am cumparat cateva bucati- cu sulf si cu argila. De cel cu sulf am fost foarte incantata, o sa mai iau. Pentru cine nu stia, sulful are calitati antiseptice, fiind indicat pentru:
- par: curatare şi degresare blânda, 
- scalp: hidratare, vitaminizare, protectie la descuamare si tratament antimatreata si combaterea dermatitei seboreice 
- fata: hidratare, vitaminizare, tratament  antiacneic 


CRESC -{ plante, animale si pasari.Ce ai cules/ crescut in gradina/curtea ta luna aceasta?(sau in gradina/curtea bunicilor, a vecinilor sau de pe balcon)}
Gradinuta noastra incepe incet, incet sa dea rezultate- salata, verdeturi, ceapa, cativa fragi, ba azi am cules si doua pastai de mazare.
Desi am sperat ca vom cumpara si cateva gaini trebuie sa mai amanam, pana la construirea cotetului.

CREEZ - {creeaza ca sa-ti hranesti sufletul sau sa realizezi ceva util.Creeaza pentru tine sau pentru altii (cadouri hand-made).Ce ai creat luna aceasta - proiecte de lucru de mana, craft-uri, etc.?}
La capitolul creativitate sunt zero barat si luna asta, desi ar fi trebuit sa termin deja paturica de primavara. Prelungesc termenul cu inca trei luni :)).

DESCOPAR - {descopera lucruri noi,citind carti care te ajuta in atingerea obiectivelor tale, si in dezvoltarea ta personala. Ce ai citit/invatat luna aceasta?}Nici aici n-am cu ce sa ma laud, n-am reusit sa citesc prea mult.

MA BUCUR - {bucura-te de viata, de momentele frumoase impreuna cu familia sau cu prietenii.Creeaza traditii, sarbatoreste, praznuieste...Impartaseste un moment pe care ai dori sa nu-l uiti.}
In mai se da startul la gratare in mod oficial, si noi n-am facut exceptie :)).In prima seara calduroasa am facut un gratar zdravan impreuna cu niste prieteni, si am stat la povesti pana seara tarziu (spre bucuria copiilor)

SIMPLIFIC - {simplifica-ti viata scapand de lucrurile, relatiile, angajamentele si activitatile care nu sunt esentiale si nu se potrivesc cu valorile tale si cu felul in care ti-ai dori sa traiesti. Impartaseste ce ai facut luna aceasta pentru a-ti simplifica viata.}
De cateva luni incerc sa nu mai cheltuiesc banii pe lucruri de care n-am absoluta nevoie.Nu mi-am mai cumparat carti (deja am foarte multe necitite), canite/cesti (a fost greu sa ma abtin, trebuie sa marturisesc) si nici fire de tricotat.Nici pentru copii n-am mai cumparat carti, in schimb le-am facut abonament la biblioteca.
Daca ati raspuns provocarii "Slow Living" va rog lasati un comentariu sau un link catre postarea voastra , ca sa putem invata din experienta fiecaruia!Va multumesc si va astept cu drag!








Irina

16 comentarii:

  1. Oau, unde ai mai gasit sapun din acesta? Eu nu am vazut de cand eram copil....Stiu ca sunt bune.

    RăspundețiȘtergere
  2. am gasit in Cora, aveau un stand, era 6 lei bucata

    RăspundețiȘtergere
  3. Esti foarte organizata! Sper ca se ia!

    RăspundețiȘtergere
  4. http://simplitaly.wordpress.com/2014/06/01/slow-living-self-report-partea-a-doua/

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie imi place slow living dar in acelasi timp mi-ar placea sa creez ceva care sa-mi sporeasca veniturile financiare.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  6. Salata din piaţă nu are gust amar deloc. Am luat toată primăvara în cantit. mari şi toate au fost dulcege, mai ales miezul. Chiar şi azi am mâncat la prânz. Mie-mi place şi goală, fără lămâie, ulei...

    De săpunurile acestea nu-mi amintesc. Nu cred că le-am prins.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la noi gaseam numai un soi cu frunze asa, mai groase, si amarui, nu-mi placea deloc.Chiar si sotul a remarcat ieri diferenta.

      Ștergere
  7. invatam mereu de la tine , IRINA .
    asteptam noi postari
    rodica

    RăspundețiȘtergere
  8. Sapunul cu sulf sau cu gudron erau sapunuri speciale pentru spalat parul gras si contra matretei, erau foarte bune ..... ma bucur ca au aparut.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acum vreo cinci ani am fost la o familie de pictori tineri, am ramas surprinsa sa vad noua lor casa ...chiar simplitate fara biblelouri si alte mileuri, sau chestii care strang praf;i trebuiesc spalate doar cateva obiecte decorative mai scumpe si de bun gust...in rest strictul necesar, totul parea elegant si vesel doar datorita culorilor foarte bine alese/doar sunt pictori, nu?...totul era curat/ordonat/colorat discret si foarte foarte simplu, mult spatiu/multa lumina....o simplitate eleganta....dar foarte bine gandita...

    RăspundețiȘtergere
  10. Parintii mei au dus o viata simpla cu toate ca pozitia sociala le-ar fi atribuit una mult mai complicata...dar atunci se putea, astazi a fi bine pregatit profesional implica sa sacrifici un timp pentru a citi, urma cursuri, specializari etc..iar ca si psiholog e cale lunga, altfel ce ajutor competent poti da celor din jur, doar din amintire?

    RăspundețiȘtergere
  11. specializarile se urmeaza de obicei dupa terminarea facultatii.Depinde de fiecare ce si unde vrea sa ajunga.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc Irina, defiecare data iau putere... :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Irina,
    Multe sfaturi din postare am sa mi le insusesc!
    Imi place blogul tau, prin urmare sunt noul tau "follower"

    O dupa-amiaza placuta!
    Claudia

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.