marți, iulie 15, 2014

Copiii si obiceiurile bune



,,Cu ce te vei indreptati la urma urmei? ”Oare nu i-am dat copilului, iti va grai Dumnezeu, sa vietuiasca impreuna cu tine de la inceput? Te-am pus peste el ca invatator, povatuitor, purtator de grija si capetenie: nu am dat oare in mainile tale toata stapanirea asupra lui? Si atunci, cum te vei dezvinovati daca te-ai uitat cu nepasare la nebuniile lui? Ce vei spune? Ca este neinfranat si destrabalat? 
Dar trebuia sa vezi toate astea de la inceput, sa-l infranezi...
cand era tanar si puteai sa-i pui frau, trebuia sa-l inveti cu ravna, sa-l indreptezi spre cele cuvenite, sa imblanzesti pornirile lui sufletesti atunci cand putea sa fie inraurit; trebuia sa smulgi buruienile atunci cand varsta era mai frageda si puteau fi smulse cu usurinta: atunci, patimile nu ar fi prins putere fiind trecute cu vederea si nu ar fi devenit de neindreptat.”  
(Sfantul Ioan Gura de Aur)


Imi plac invataturile Sf. Ioan Gura de Aur - desi a trait intr-o cu totul alta epoca si intr-un alt veac, cuvintele sale sunt la fel de valabile de parca ar fi scrise astazi. Dumnezeu a pus educarea si formarea copilului in mana parintilor, si vom culege roadele efortului depus in aceasta directie nu doar in aceasta viata, ci si in vesnicie.
Unul din aspectele de baza ale educatiei este formarea de deprinderi, de obiceiuri bune. Incepand de la obiceiuri legate de igiena personala, pana la deprinderi mai complexe, cum ar fi harnicia sau punctualitatea, trebuie sa le dezvoltam si sa le cultivam treptat nu doar in copii, ci si in noi.
Cu totii stim cat de greu este sa renuntam la obiceiurile proaste, unele chiar daunatoare vietii si sanatatii noastre, ca sa nu mai spun sufletului, de aceea e bine sa urmarim in mod intentionat dezvoltarea de deprinderi bune in copiii nostri, inca de mici.


Multe dintre obiceiurile noastre sunt pur si simplu o chestiune de caracter si pot fi cultivate in viata de zi cu zi prin puterea exemplului si prin practica. Pentru a implementa o deprindere avem nevoie de cel putin sase saptamani.E bine sa alegem un singur obicei pe care vrem sa-l formam (de exemplu stransul patului dimineata) si sa lucram asupra lui, in timp ce suntem atenti si asupra mentinerii celor deja formate.
Pentru a forma o deprindere trebuie sa parcurgem trei etape :
  1. etapa invatarii - cand ii demonstram si/ sau ii explicam copilului in ce anume consta obiceiul respectiv, cum se pune in practica exact. De exemplu, vrem sa-i formam copilului deprinderea de a-si face patul dimineata. Ii vom explica ca in fiecare dimineata, imediat ce se trezeste, trebuie sa isi faca patul. Apoi ii vom arata concret cum se face : se strange asternutul, se scutura afara/se aeriseste, se pune in lada/dulap, se intinde cuvertura pe pat.
  2. etapa consolidarii - in care copilul pune in practica ce a fost invatat, exersand obiceiul sub supravegherea parintilor. In aceasta etapa se coreteaza greselile care se ivesc. Urmand exemplul de mai sus - vom pune copilul sa faca patul dupa cum l-am invatat,sub supravegherea noastra, si vom corecta eventualele greseli.Daca e vorba de un obicei care nu implica activitate fizica (de ex., a fi ascultator) putem face un mic joc de rol.
  3. etapa perfectionarii- in care copilul va pune in practica ce a invatat, in diferite conditii, fara a fi supravegheat in mod direct
Am incercat sa le formam copiilor nostri obiceiuri de igiena (sa se spele pe dinti dimineata si seara-de preferat dupa fiecare masa; sa se spele pe maini inainte de masa, dupa ce pun mana pe animale, dupa ce folosesc toaleta, sau cand vin de afara, etc.) si  de viata sanatoasa (sa manance sanatos, sa manance regulat, sa nu ciuguleasca intre mese). In ceea ce priveste caracterul as putea aminti : ascultarea, ordinea, respectul fata de ceilalti, politetea, modestia, punctualitatea, harnicia, bunatatea, autocontrolul. Ca parinti, trebuie sa invatam sa avem rabdare si sa fim perseverenti, deoarece lucrurile bune cresc in timp, nu exista scurtaturi spre succes :).

Pe masura ce copiii cresc putem sa discutam mai profund cu ei despre obiceiurile bune- de exemplu, importanta curateniei. Dumnezeu este un Dumnezeu al ordinii si al frumusetii- si tot ce e in jur ne vorbeste despre acest lucru. De aceea si noi trebuie sa avem grija de lucrurile care ne apartin, sa ne aranjam camerele astfel incat totul sa fie curat si ordonat. Ca sa ducem la indeplinire aceste sarcini trebuie sa invatam sa cerem ajutor de Sus, prin rugaciune- caci avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu ca sa facem ceea ce este bine.Mergand mai departe, putem duce discutia la curatenia sufletului- ce este pacatul, cum ne murdareste el haina sufletului si cum o putem tine curata prin marturisire la parintele duhovnic.
Deprizandu-i pe copiii nostri cu obiceiurile bune, punem o fundatie pentru aceste discutii viitoare, in care ii putem invata in mod direct si practic despre Dumnezeu, si despre viata duhovniceasca.
Voi ce obiceiuri bune intenionati sa cultivati in copiii vostri?



15 comentarii:

  1. va iubesc , i mi sunteti foarte draga si tot ce citesc ma binedispune si in acelasi timp ma si invata cum ar trebui sa fim in viata de zi cu zi in relatia noastra cu copii nostri ,va multumesc. Domnul sa va binecuvanteze <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Am si eu o cartuluie Educarea copiilor de Sf Ioan Gura de Aur, mi se pare cea mai faina si mai fireasca, mai buna carte de parenting.

    RăspundețiȘtergere
  3. PS As vrea sa-mi invat copilul: compasiunea, empatia, generozitatea, cumpatarea, fericirea (eu nu mi-am vazut mama nefericita, desi a trecut prin momente dificile in viata), valoarea lucrurilor, sa fie om indiferent la cine sau ce se raporteaza si...sa se simta bine numai ea cu sine si cu Dumnezeu. Sper sa am intelepciunea si ajutorul de sus sa pot sa o invat macar cateva...

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu cred ca toate astea se invata prin bunul exemplu. Un parinte ingrijit duce la un copil ingrijit, un parinte muncitor duce la un copil muncitor, o familie care isi imparte echitabil sarcinile (dupa forta, sa nu lasam responsabilitatile in spatele altuia, adica amandoi parintii sa gateasca impreuna cu copiii, amandoi parintii sa lucreze, curatenia o fac toti, bugetul e calculat in familie, lista cu treburi de sf. de saptamana imparita etc) ramane un bun exemplu pt restul vietii; pt compasiune si generozitate, noi sortam si donam lucruri impreuna, iar in cativa ani vom porni in activitati de voluntariat.

    Ce mi se pare greu de predat copiilor este ravna , constiinciozitatea. Acum ceva ani tinerii isi construiau casa singuri, hainele (ii-le), oalele de lut, mobila etc. si asta presupunea un efort susutinut de durata mare, pornit cu rugaciune. Asta unea familia, era un test de maturitate a adolescentului inainte de a isi face o familie, si de ce nu un test pt viitorul cuplu. Astazi luam totul de-a gata si nu e mare respect pt multe lucruri pt ca...da, cumparam altul /inchiriem altul, lasa ca ne da / ajuta altul. Astea nu stiu cum sa construiesc. Ma uit in jur ca am cupluri/tineri care au luat decizii senini, si apoi cand au dat de responsabilitate pe restul vietii, ba refuza sa isi caute alt serviciu, sa zugraveasca casa, sa se ingrijeasca de copil, incep sa isi piarda rabdarea si sa tipe la celalalt/la copii etc si ma intreb, unde e problema? unde le-au gresit parintii? Unde as putea sa ii ajut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lipsa de respect pentru lucruri vine si din mentalitatea consumista, mai mult sau mai putin constienta.Pe cei care sunt adulti cred ca ii putem ajuta cu rugaciunea si cu sfatul, daca ne este cerut, ca schimbarea trebuie sa vina de la ei.

      intr-adevar, in primul rand conteaza exemplul parintilor, dar si la noi, ca parinti, e intotdeauna loc de mai bine. Educatia nu se termina niciodata :)

      Ștergere
  5. Cred ca toti parintii isi doresc sa cultive numai lucruri bune copiilor lor. Facem tot ce tine de noi restul are grija Dumnezeu sa-l calauzeasca spre El. Ale mele cand merg pe strada si vad o coaja de banana zic ""Uite mami, nu e frumos!"
    Am o carte Sfanta Elisabeta, marea ducesa a Rusiei....asa mult le place cand e povestesc din ea, mai ales paginile cand Sfanta face milostenie.
    Orice samanta pe are noi o cultivam in sufletul lor, mai devreme sau mai tarziu va incolti si va da roade.
    Doamne ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumos ai spus, Irina: "nu există scurtături spre succes" Şi foarte adevărat. Lucrăm şi ne străduim să sădim în ei seminţe bune, la fel cum lucrăm şi cu noi toată viaţa. Observ şi acum cum repet fără să vreau unele comportamente moştenite şi mă străduiesc să le diminuez pentru a nu le transmite mai departe.
    Facem tot ce putem pentru a ne creşte copilul frumos şi a-l deprinde cu respectul pentru ce din jur, cu bunătatea, cu dragostea pentru Dumnezeu, cu încrederea în forţele lui, cu dragostea de carte,de natura, de sport, cu obiceiurile legate de curăţenie şi deprinderi gospodăreşti adecvate vârstei.

    RăspundețiȘtergere
  7. E un citat din Charlotte Mason care-mi place tare mult. (Ea a scris destul de mult despre cultivarea obiceiurilor bune.) "Power comes by doing and not by resolving." "Puterea vine prin faptul că faci, nu prin faptul că hotărăşti ceva." Prin fiecare acţiune bună, faci ca data viitoare să-ţi fie mai uşor s-o repeţi, la fel cum, umblând de mai multe ori pe acelaşi traseu, în timp obţii o cărare, pe care e din ce în ce mai uşor s-o urmezi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este.Pe de alta parte, daca nu hotarasti intai ce sa faci, n-o sa faci nimic, findca n-ai directie.

      Ștergere
    2. Sigur. :-) Ideea era că doar să hotărăşti că vei face şi vei drege... nu rezolvă nimic în sine, dacă nu faci în mod repetat acţiunea respectivă.

      Ștergere
  8. Faptul ca exemplul nostru e bun, mi-a fost dat de copil zilele trecute. La locul de joaca era o hartie pe jos, aruncata de altcineva/adusa de vant. A cules-o si dus-o la cosul de gunoi - chiar daca nu era facuta de noi.

    Pe mine, maternitatea mi-a adus aminte ca eu trebuie sa imi imbunatatesc obiceiurile, si sa renunt la ale mele cele rele.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.