marți, mai 19, 2020

Dulceata de trandafiri



In 2009 scriam aici pe blog despre florile de trandafiri primite cand am mers intr-o vizita la o prietena ce parasise deja haosul orasului ca sa se mute la tara.
Nu am vazut niciodata in piata trandafiri pentru dulceata, asa ca, in primii ani dupa ce ne-am mutat, am plantat trandafiri de Kazanlik si de Resht.Cu toate acestea, pana acum, am facut o singura data dulceata din ei si chiar imi are au ca am lasat florile parfumate sa se risipeasca.
In lunile acestea de izolare  viata noastra de obicei foarte aglomerata si haotica s-a linistit putin, si am avut timp sa ocup  de flori si de curte, in general.Stand asa mult acasa am avut ocazia sa ma uit mai bine in jur si m-am gandit ca e chiar pacat sa fiu asa risipitoare cu bogatiile pe care Dumnezeu ni le ofera gratis.
Acum trandafirii de dulceata infloresc si culeg zilnic din ei cat pentru doua-trei borcanele de dulceata.Ma gandesc sa fac si altceva din ei, nu doar dulceata.As incerca serbet, si poate sa usuc petale pentru ceai si pentru ( un posibil ) sapun de casa. Aveti si alte idei?
Daca va intereseaza, reteta pentru dulceata o gasiti aici.
Si fiindca azi am intrat in DM pentru prima oara din februarie, cred :)), mi-am cumparat ceva in ton cu sezonul trandafirilor :).Desi restrictiile de circulatie s-au ridicat pe 15 mai, m-am dus pana in oras doar fiindca aveam ceva urgent de rezolvat la banca - nu, nu se putea online. Doua luni de pandemie nu sunt suficiente ca sa modifice un sistem birocratic asa incremenit ca al nostru. Statul roman nu se simte bine daca nu ne pune sa stam la cozi, sa transpiram pe la ghisee, sa xeroxam si sa semnam tone de hartii.S-au facut ceva progrese, dar nu suficiente, din pacate. Eu sper din suflet ca tot ce se poate muta in online sa se mute, ca sa mai scutim pierderea atator ore din viata stand la rand pe la usi, pe la ghisee sau in trafic, in drum spre vreo institutie.Desi au trecut atatia ani de la caderea comunismului, mentalitatea comunista n-a parasit, din pacate, societatea noastra.
Ei, de la ce am pornit si cum am terminat ...:)). Va doresc o zi frumoasa si va astept cat mai des pe aici!

Irina


16 comentarii:

  1. Fă un macerat în ulei de măsline cu petale de trandafir, o nebunie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mama facea dulceata de trandafiri. Delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. nu am facut de ceva ani dulceata de trandafiri. O ador.
    Am facut si petale uscate, pt ceai. Din pacate aroma li se duce prin uscare/stocare.
    Te invidiez pt mersul la DM - nu am ajuns anul asta (e drept ca merg si rar) si restrictiile actuale ma impedica la asa deplasare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine ca mi-ai spus, ca sa nu mai usuc :).O sa ma gandesc la alte solutii.

      Ștergere
  4. Carmen Niculae25/5/20 9:33 a.m.

    Arata f bine! Mai poți face sirop, socată in care sa pui petale de trandafiri (vor da și culoare și aroma minunate) sau pur și simplu usuci petale pt ceai.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie îmi place când divaghezi de la subiect,ai mereu ceva pertinent de spus!:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ah, nu vinzi din ei? 😁
    Am plantat si eu unul in toamna, a facut 3 flori anul acesta. Nu gasesc niciunde flori la kg.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu m-am gandit sa vand :).Dar pot sa iti dau, daca vrei :).Mai ai nr. meu?

      Ștergere
  7. Daca nu l-ai schimbat, il am. Cu ...832

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.