vineri, iunie 12, 2020

Ultima zi de scoala...



...a unui an scolar pe care l-am inceput fara ca macar sa ne imaginam ca vom trece printr-o perioada atat de dificila si de ciudata pentru toata lumea.

La noi problemele au inceput in vacanta de Craciun, cand am cules de pe undeva gripa aceea urata care a circulat in prima perioada a anului si i-a pus la pat, rand pe rand, pe toti cei din familie, de-a lungul lunii ianuarie si inceputul lui februarie..Asa ca semestrul doi a inceput cu scutiri medicale si cu toate celelalte neplaceri legate de boala.Abia ce s-au pus copiii pe picioare si incepusera sa mearga din nou la scoala, ca a venit pandemia, totul s-a inchis si am ramas cu totii acasa, inca sub soc pana pe la mijlocul lui aprilie.Abia acum, privind in urma, imi dau seama ce greu a fost, emotional vorbind, sa ma adaptez la toate aceste lucruri care au venit brusc peste noi.Desi , undeva in adanc, am avut intotdeauna credinta ca Dumnezeu are un plan si ca totul e sub control, nu a fost simplu sa imi tin firea si sa incerc sa creez o atmosfera pozitiva in casa.
Cu scoala online lucrurile au inceput mai serios dupa Pasti, pana atunci au fost mai mult tatonari, discutii si probe.Cum a decurs scoala online?

I.- clasa a IX a, a facut ore pe zoom cu unii profesori, altii au incarcat materiale si teme pe platforma si au oferit explicatii pe wp, daca au fost cerute.Fiind la un profil tehnic (turism), practica a fost tot online, cu teme pe care a trebuit sa le rezolve si aici  am mai ajutat-o si eu. A fost foarte interesant sa facem acasa aranjamentele de masa care se cer in hoteluri - asa am aflat lucruri noi si am constatat ca nu avem toata vesela necesara unei serviri elegante a mesei :)).In general s-a descurcat, dar tot a avut nevoie de ajutor la unele teme - de exemplu la istorie manualul e foarte prost facut si a trebuit sa ii explic la unele lectii.La matematica facea din martie meditatii online, si a avut ajutor.Dar au fost materii la care n-am avut timp sau nu am stiut sa o ajut si cu siguranta au mai ramas goluri.Desi ea nu mai este micuta, totusi nu a fost usor sa se autodisciplineze si sa tina ritmul orelor online, imprastiate pe tot parcursul zilei.Oricum, ea mai are doua saptamani de scoala, fiind din nou in practica.Termina pe 26 iunie.

T. - clasa a VI a - a facut ore pe zoom in special la matematica si la romana, dar si la alte materii.Fiind din fire un copil disciplinat si constiincios s-a descurcat singura, nu mi-a cerut niciodata ajutorul. La un moment dat chiar a fost o situatie amuzanta - am coborat in bucatarie si am vazut-o cu castile pe urechi, raspunzand la ora de matematica, in timp ce umbla de colo-colo sa isi faca un sandvis :)).Si-a gestionat singura toata activitatea si a incheiat anul foarte bine.

O. - cl. a IV a - aici a fost cel mai dificil, deoarece O. e un copil vesel, jovial, imprastiat, sociabil, pe care il pui si il tii greu la birou, ca sa studieze temeinic.Faptul ca e foarte isteata a salvat-o pana acum, avand parte si de bunavointa doamnei invatatoare, dar e branza buna in burduf de caine, ca sa zic asa.Nu e genul care sa isi amane satisfactia si sa se apuce de studiu individual.Apoi dna invatatoare e in varsta, aproape de pensie, si a avut nevoie de timp ca sa se puna la punct cu tehnica, asa ca n-au avut prea multe ore online.In general temele au fost incarcate pe platforma sau in grupul de wp, si a trebuit sa i le dau, s-o pun sa le faca si s-o verific,Ceea ce nu prea s-a intamplat, fiindca, daca o lasam la birou sa lucreze singura, disparea de acolo rapid sub diverse pretexte, cand ii ceream ceva nu-si gasea manualele, caietele, samd. Ar fi trebuit ca doua-trei ore dimineata sa stau doar cu ea si s-o tin din scurt, ceea ce a fost imposibil, fiindca mai e si cea mica, plus ca, la randul meu, am avut ore online si o munca pe care a trebuit sa o fac.Nu mai spun de alte treburi.Mi-am propus sa o iau la bani marunti in vacanta, ca sa nu treaca in clasa a 5 a cu goluri, in special la matematica.

A. - nu e inscrisa la gradinita, asa ca n-am avut mari batai de cap aici. O perioada am primit de la o vecina lectiile online trimise de educatoarea baiatului ei si am facut cate o ora de activitati impreuna.

eu - a fost destul de greu initial, pana m-am organizat, fiindca nu locuim in vreun palat, ci intr-un spatiu limitat in care toata lumea lucra online, sau cel putin incerca, si prin care umbla si un copil mic, lipsit de ocupatie :)).La un moment dat, in mijlocul unei conversatii cu un elev de a opta, a aparut cea mica si s-a pus pe zbierat - se certa cu sora-sa din nu stiu ce motiv.Evident ca s-a ales praful de ora mea :)).Dar a fost bine pana la urma, am jonglat cu toate cum s-a putut.

Concluzii la final de scoala online :
- a fost foarte placut sa fim cu totii acasa si sa ne organizam intr-un mod relaxat, fara stresul pregatirilor - haine, ghiozdan, pachet, umblat pe drumuri - sau al orelor fixe. Pentru mine asta a fost un mare plus, din punctul acesta de vedere as prefera  ca din toamna sa se continue macar partial orele online, dar intr-o forma mai bine organizata
- am avut mai putine cheltuieli (dar si venituri mai reduse)
- am petrecut mai mult timp impreuna
-am stat foarte mult pe afara
- a lipsit stresul tezelor, presiunea colegilor, a profesorilor
- minusuri - a lipsit interactiunea directa cu prietenii, o perioada.A fost nevoie de mai multa munca pentru studiul individual. A fost obositor sa stam atatea ore cu ochii in ecrane.Pentru O. va lipsi despartirea oficiala de doamna invatatoare, ceea ce mi se pare trist, fiindca e o doamna extraordinara, de care ne va fi tare dor.

Desi au fost si parti bune la acest an scolar, am invatat foarte multe lucruri noi si am iesit din zona de confort, va ramane in memoria mea ca un an nu foarte fericit si ma bucur ca se termina.Mi-as fi dorit ca invatamantul nostru sa se modernizeze firesc, treptat, nu improvizat, sub presiunea si amenintarea unei pandemii si, ca de obicei, fara un plan, fara o directie clara si fara investitii in oameni si in infrastructura.

Pentru voi cum a fost scoala online?Va doriti sa fie reluata si de la toamna, macar partial?

19 comentarii:

  1. Eu am incarcat orele in forma scrisa pe google clasroom, nici nu s-a pus problema de zoom direct desi la un moment dat mi-as fi dorit dar toti colegii mei cu ore grele stateau calare pe ei , in plus si eu am acasa vanzoleala plus doi copii de primara care necesita supraveghere. Si asa de multe teme, la un moment dat am inceput sa aleg din ele si sa nu ma mai chinui sa le facem pe toate. Mie mi-a placut mult formatul online si cred ca il pastrez pentru ca le puneam imagini 360 grade de pe gogle maps cu explicatii atasate si cred ca voi pastra google clasroom sau altele la fel pe viitor ma gandesc chiar sa le pun materiale pentru urmatoarea ora si sa fie mai multe discutii pe tema la ora decat doar predare. Mi-as dori sa fie la fiecare clasa o plasma pentru prezenrati multimedia, copiii din ziua de azi invata mult mai bine vizual decat in orice alt mod.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Copiii invata cel mai bine experimentand, nu uitandu-se la un ecran. Vorbesc din experienta mea de cadru didactic si terapeut.

      Ștergere
    2. Si eu sunt de acord, Zuzu! Am vazut la copiii mei, fetita mea s-a plictisit foarte tare la sesiunile de Zoom; desi doamnele ii implicau pe toti in discutii, nu a fost acelasi lucru ca atunci cand erau toti fata in fata.

      Ștergere
  2. Va doresc o vacanta cat mai frumoasa si sa compenseze ultima perioada atat de atipica!Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Doooamneeee, esti o suuuuper mama! Eu am avut una bucata copil, una bucata activitate pe whatsapp si chiar de a fost distractiv in prima faza, am ajuns usor-usor la plictiseala, apoi nervi. Parintii trimiteau in disperare dovezi ale muncii copilului, telefonul zbarnaia de la opt la zece noaptea, iar eu ramaneam fara baterie in cele mai nasoale momente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am facut un orar pe care l-am urmat si in nici un caz nu as raspunde parintilor la telefon de la 4-5 incolo.Daca e urgent pot sa imi dea mesaj si ii sun eu, daca e cazul.
      nu sunt deloc o super-mama, dar multumesc! :)tocmai ce am zis ca practic n-am facut mai nimic cu copiii personali, s-au descurcat mai mult singuri :))

      Ștergere
    2. Un orar a existat si la noi, dar cand te cuprinde zelul, uiti de bun-simt.

      Ștergere
  4. Pentru ca esti la randul tau implicata in invatamant si ai fost tot timpul acasa, e normal sa vezi atatea avantaje; dar cand experimentezi si statul acasa, dar si mersul la lucru si vii de la munca dupa ora 15.30 si faci cu 2 copii ce nu au putut pana atunci (pentru ca nu sunt de lasat singuri cu tehnologia), plus treburile casei, nu e deloc simpatic.

    Eu nu sunt pro stat cu ochii in laptopuri si telefoane (si implicit scoala online) cel putin pana la varsta gimnaziului si nici nu vreau sa ma gandesc ce va fi din toamna, avand in vedere toate scenariile care se vehiculeaza... dar mai ales faptul ca nu putem renunta la serviciu ca sa stam acasa, sa-i ajutam cu acest tip de scoala...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crengu, dar nu ai putut sa-ti iei concediu cu 75%, daca sunt micuti?ai tai n-au avut ore pe zoom, au lipsit de la ele?sa stii ca exista aplicatii de control parental foarte bune , daca vrei sa supraveghezi dispozitivele cat timp nu esti acasa.

      Ștergere
    2. Nu, n-am putut, pt ca legea se aplica parintilor din anumite sectoare de activitate, nu tuturor, iar noi doi suntem fix in 2 din celelalte; au avut si ore pe Zoom, dar nu in fiecare zi si toata lumea a inteles situatia (invatatoare, educatoare); stiu de aplicatiile de control parental, dar tocmai ce spuneam ca nu sunt pro tehnologie la varste asa mici. :)

      Ștergere
    3. Si mie mi s-a parut greu cand lucram in schimbul 1, in schimbul 2 incercam sa fac temele cu fata dimineata (in timp ce gateam si faceam si curatenie in casa). Faptul ca incercam sa rezolv cu ea temele intr-un anumit interval orar, a enervat-o foarte tare si a inceput sa refuze sa lucreze. Intr-adevar. Cand trebuie sa mergi si la job, nu mai e chiar asa amuzant. In plus, nu e sanatos pt copii sa stea cu ochii in ecrane. Adica sunt de acord cu online-ul doar pentru trimiterea temelor, eventual pentru lamuriri, explicatii.

      In mare, parintii pe care ii stiu au fost foarte nemultumiti. S-a remarcat un exces de zel la clasele mici si o mare indiferenta pt cei mari. De asemenea, cei mici nu puteau folosi singuri tehnologia, nu isi inchideau microfoanele si iesea un haos.

      Sa speram ca reintram in normal.

      Ștergere
    4. Nu toate categoriile de angajati au putut beneficia de 75%.

      Ștergere
    5. Crengu, nu stiam ca n-a putut sa-si ia concediu oricine a avut nevoie, chiar mi se pare aiurea.E bine ca s-a inteles situatia.Dar cat de mici sunt ai tai, cum i-ai lasat acasa, singuri?

      Zuzu, eu recunosc ca pentru mine nu e greu sa fac scoala cu copiii, ca asta imi este meseria :), plus ca imi place. Cu toti copiii mei am facut gradinita acasa, a fost ok si cu Ale.Pentru ea am primit cate un material foarte bine structurat, pe teme, si ii citeam ceva, ne uitam la un filmulet si raspundeam la intrebari, cantam un cantecel si faceam un craft.Maxim o ora.Are si caiete de gradi, ii mai scot si diverse chestii de pe net, dar astea le facem permanent si nu la program.Referitor la microfoane, ele puteau fi gestionate de educatoare.

      Ștergere
    6. Nu i-am lasat singuri, iti dai seama; baiatul a trecut intr-a 3-a, fata intra in toamna la pregatitoare; eu nu mi-am putut schimba programul, sotul da, a mai lucrat el de la ora 12, iar cateva ore pana ajungeam eu, ii prelua vecina (tinerica, 72 de ani :)) )

      S-a considerat ca anumite sectoare de activitate (medical, militar, comert...) sunt in prima linie, de-asta nu si-a luat toata lumea 75%; n-a contat ca nu suntem toti medici, asistenti, soldati...

      A trecut, slava Domnului! :)

      Ștergere
  5. La noi a fost parfum cu scoala acasa: copil disciplinat si cu drag de studiu, doar cateva ghidari/intrebari si se descurca singura sa gaseasca solutii. Ba mai mult, fiind copil energic si kinetic faptul ca nu a trebuit sa stea in banca lipita si ca a ales ea ora de studiu cand avea chef si interes de concentrare, a fost super pentru ea. Cu mancarea si mie mi s-a simplificat ca fac o ciorba pt cateva zile, alte dati ciorba la pachet la toti 3 nu se putea pune :D . Drumurile nici inainte nu ne costau ca locuim langa scoala.
    Partea proasta e legat de lipsa socializarii si ca la mine la munca volumul a crescut (juma de echipa concediata) si copila plictisita tot pe capul meu... asa ca stiu ca sunt mama denaturata dar acum 3 sapt cand a reinceput scoala eu m-am bucurat, am rasuflat usurata pana la ora cand vine inapoi.

    RăspundețiȘtergere
  6. la noi s-au mai intalnit cu prietenii de aici de pe strada, care stateau si ei la izolare, si cele mari au mai stat pe wp cu prietenele

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Irina,

    Eu am o fetita de 11 luni. As dori sa stiu la ce varsta a copiilor te-ai apucat de facut activitati (poezioare, cantecele,etx). De asemenea, cu ce materiale te-ai echipat. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dupa doi- trei ani.Nu am cumparat nimic special, lucruri obisnuite - acuarele, plastilina, etc.

      Ștergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.