luni, noiembrie 09, 2020

Puterea vindecatoare a padurii



Intuitiv, omul stie si simte ca natura ii face bine, mai ales cand isi duce viata in jungla de beton, departe de copaci, de ape, de iarba verde, de parfumul padurii sau al campiei.

In 1982, ministrul japonez al Agriculturii, Padurior si Pescuitului a creat termenul de shinrin-yoku , care se traduce prin ,,baie de padure,, . Practica respectiva nu implica deloc scaldatul :)), ci petrecerea timpului intr-un cadru natural, de preferat o padure,  incercand sa traiesti cat mai mult in prezent si sa te bucuri in mod constient de mirosul, culorile si sunetele din jur.

In cartea sa, Forest Bathing How Trees Can Help You Find Health and Happiness,  Dr. Qing Li, cel mai cunoscut expert in medicina padurii, ne arata cum ,,baile de padure,, reduc stresul, tensiunea arteriala, intaresc sistemul circulator si imunitar, stimuleaza energia, buna dispozitie, creativitata si concentrarea.

Am descoperit aceste lucruri interesante dupa mica noastra excursie  de pe valea Teleajenului, unde am fost duminica, ca sa mai prindem culorile minunate de toamna .Vremea a fost frumoasa, numai buna de plimbare. Am coborat prin padure, ca sa vedem lacul Teleajen, in care se reflectau absolut superb toate nuantele de ruginiu, auriu si aramiu..Cu aceasta ocazie am constata ca forma mea fizica este sub orice critica :)), fiindca urcusul inapoi la sosea mi-a cam scos sufletul :)).

Mi-a placut foarte mult padurea de mesteceni.Mesteacanul e unul din copacii mei preferati, imi plac trunchiurile lor albe, drepte,  parca ar fi niste imense lumanari inaltate spre cer.


Am respirat aerul curat de padure, imbibat cu fitoncide si ioni de oxigen :)), ne-am bucurat de culori, de sunetul apei si de tot ce este frumos in natura. 

Si am purtat salul de toamna :)), nu puteam sa ratez ocazia :)). Fiindca n-am unde sa-l port, avand in vedere cat de mult stam acasa :).

Spre deosebire de campie, cu peisajul ei sec, arid, padurea de intampina cu o multime de lucruri marunte, pe care ai putea sa le observi ceasuri in sir : muschii verzi, de catifea, ciupercute, boabe de mure sau de macese, frunze colorate, apa de izvor care susura si salta peste pietre.

 
La plecare ne-am oprit la mrea Suzana si ne-am inchinat la moastele sf. Mina, pe care il praznuim  pe 11 noiembrie.


Ne-am incarcat bateriile si suntem pregatiti pentru o noua saptamana, cu mila lui Dumnezeu.
Va doresc zile binecuvantate si aveti grija de voi!


4 comentarii:

  1. Am 2 intrebari: de ce nu puneti poze in care sa vi se vada si chipul? Si a 2 a intrebare...unde e manastirea Suzana? Nu am mai auzit de ea...Sf. Mina este unul dintre sfintii nostri de suflet. 🙏 Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mănăstirea Suzana e pe Valea Teleajenului, înainte de Cheia.
      Nu postez fotografii personale pe net, am scris pe undeva pe blog de ce ,☺️

      Ștergere
  2. Initial tot spre Cheia am vrut sa mergem, insa am ajuns la Valea Doftanei. La fel am simtit si noi, ca avem alta putere pentru noua saptamana.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.