duminică, iunie 04, 2023

Iunie, bine ai venit!Ganduri la inceput de vara

 


Bine v-am regasit, dupa o luna de absenta!

Sper ca toata lumea e bine, urmeaza sa intru si pe blogroll, sa vad si eu ce mai faceti, ca n-am mai dat pe aici de mult, abia am reusit sa mai postez pe instagram din cand in cand.Nu stiu neaparat daca lipsa timpului e de vina, sau pur si simplu oboseala asta psihica care ma apasa de la o vreme, si o amaraciune de care nu pot scapa, desi incerc.Ma tot gandesc daca sunt eu prea sensibila si prea pun totul la inima, ori traiul in tara asta e teribil de toxic si de consumator psihic.

Evident nu pot trece peste greva profesorilor, care este evenimentul principal al perioadei.Si asta din cauza ca e final de an scolar, si din cauza ca, ce sa vezi, incredibil dar adevarat, profesorii refuza sa se mai multumeasca cu firmiturile aruncate de la masa stapanilor, refuza sa se mai gandeasca la copilasi, la binele omenirii, la vocatie, la bietul stat care n-are, domle, si da, pentru prima oara se gandesc si la ei, la copiii lor, la familiile lor, la viata lor pe care si-ar dori si ei sa o traiasca decent, ca doar mucesc, nu cersesc.Da, oameni buni, la banii lor, profesorii isi permit sa aiba demnitate!asa ceva!!!degeaba li se spune mars la catedra, ca ei nu vor!

Daca profesorii faceau greva in concediu :)), cum foarte inteligent au sugerat unii, nu-i baga nici naiba in seama. Dar asa, greva durand ,,putin mult,, , vorba unui geniu in viata :)), si deranjand inclusiv pe elevii din invatamantul particular, ca de cei de la stat oricum nu prea ii pasa nimanui (ca altfel ar fi dat pana acum  6 procente din PIB pentru ei, cum e legea care nu se aplica),  si pe cei cu bani, care sunt asteptati sa studieze in strainataturi, s-au gandit luminile tarii, hai sa vedem ce vor si saracii astia :)).Poate le aruncam ceva acolo si scapam repede.Da au au uitat ca cei permanent flamanzi si fara bani stiu sa rabde lipsuri, deci ce-o mai fi o luna-doua acolo fara salariul si asa amarat :))

Si nu  e vorba numai de bani, desi banii arata cat de mult e pretuita munca ta in ierarhia sociala. Nu spun de prorogarile salariale la nesfarsit, de sporurile plafonate la salariul din 1900 toamna, si asa mai departe. E vorba de subfinantarea invatamantului in general, care te obliga pur si simplu sa pui bani din propriul buzunar si asa gaurit, ca sa iti poti desfasura actul didactic in conditii decente, de lipsa de respect a unor parinti si a unor elevi fata de profesor , de scoala, si de invatare in general; de incalcarea permanenta a timpului personal, de cursuri de perfectionare pe banii proprii, in uichenduri;de  tone de documente pentru fiecare elev si pentru fiecare activitate didactica, pe hartia si cu imprimanta proprie, ca scoala n-are;  si de multe altele, pe care nu le mai spun, ca nu mai termin niciodata. 

Mai nou, cu proiectele Erasmus, profesorii merg in alte tari si vad ca acolo se fac lucruri frumoase, moderne, si te intorci aici, unde scrii cu creta pe o tabla veche, si grija multor copii e ca n-au ce manca si ca pica scolile pe ei, nici vorba de acces la invatamant modern.

Dupa cum se vede :)), am adunat multe suparari in peste 20 de ani de cariera in invatamant, si nu vreau sa ma intorc la catedra pana cand societatea si statul  nu recunosc ca profesorul nu e bona gratis, si ca scoala e locul unde se invata, nu locul unde se face educatie. Cu educatia sunt datori parintii, nu profesorii.

La scoala elevul trebuie sa vina educat, hranit, imbracat, cu rechizite si cu tot ce ii mai trebuie, odihnit si deschis spre invatare.Si asta, dragi parinti, daca nu se intampla, tot vina acestui stat mizerabil e, care nu face in asa fel ca toti cei care muncesc sa aiba un salariu de la decent in sus, si un program normal de lucru, ca sa poata sa se ocupe si ei de familie,  indiferent de natura muncii lor. De aceea e datoria voastra sa sprijiniti orice greva care are loc in tara asta, fiindca problemele celor care muncesc sunt problemele noastre, ale tuturor.

Iar daca cineva vrea sa se vaite ca el munceste la patron cu minim pe economie cate 18 ore pe zi, nu pot sa ii spun decat atat - dragul meu, fa-ti sindicat si lupta pentru drepturile tale, nu astepta sa-i fie patronului mila de tine si sa renunte la profit ca sa-ti dea tie drepturi si salariu.Asa e in tarile civilizate, oamenii care muncesc si-au castigat drepturile cu ajutorul luptei sindicale, nu maraind , da executand, ca niste caini batuti. Ia exemplu de la profesori, nu astepta sa-ti treaca viata rabdand. Pe langa asta, investeste in tine, educa-te, dezvolta noi abilitati, ca sa ai baza de negociere, ca la usa nu prea mai asteapta multi sa te concureze, ca au plecat prin tari mai calde.

Cam astea sunt gandurile mele la inceput de iunie, cam amare, cam triste.Nu stiu cum se  vor incheia toate astea.Privind asa, in istorie, la ce fel de neam suntem, nu-mi fac sperante, dar eu stiu...poate totusi...

Va doresc un iunie minunat si sper ca aceata greva sa nu va incurce prea mult, si sper ca ea e o lectie de demnitate pentru toti, in ciuda inconvenientelor pe care le creeaza.

13 comentarii:

  1. Draga Irina, ma bucura sa citesc rândurile astea, pentru ca le împărtășesc și eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu, i primul rand, ma bucur tare mult ca ai revenit fiindca blogul tau e una din micile mele mari bucurii si incepusem sa ma tem ca ti s-a intamplat ceva. Sunt de acord cu tot ce ai scris. Si eu lucrez in invatamant si sustin greva. Am ajuns, noi profesorii, la capatul puterilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne, ajuta! De acord cu greva profesorilor. Dar ce te faci cu profesorii care nu prea dau oricum pe la ore ca-s in vesnice concedii medicale , care intra la jumatatea orei, care nu-si predau cum trebuie lectiile, care pierd vremea la ora etc Si sunt din ce in ce mai multi. Cum e gandita performanta unui profesor? Pe ce criterii? Doar olimpiade etc? Nu toti suntem la licee de elita. Dar te astepti ca un profesor sa " ridice " clasa. Ori nu, examenele se iau tot pe umerii parintilor , pe meditatii etc. Sunt curioasa : daca vor primi banii ceruti, o sa-si faca orele cum trebuie toti? Era doar o tristete , iertare ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. concediul medical este dreptul angajatului, scoala trebuie sa puna inlocuitor.Ti se pare normal sa nu isi ia omul medical cat are nevoie?referitor la cazurile pe care le semnaleze, e treaba directorilor si a sefilor de comisii de catedra sa rezolve aceste situatii, daca sunt plangeri.Performanta unui profesor e gandita ca performanta oricarui angajat din orice alt domeniu, adica isi indeplineste sarcnile din fisa postului.Si crede-ma, olimpiadele nu apar acolo, nici concursurile, nici rezultatele extraordinare ale elevilor, samd, acestea sunt extra, si se ocupa cei care doresc.Nu stiu in ce domeniu lucrezi tu, dar as vrea sa imi spui, performanta ta cum e masurata?la orice firma salariatul primeste un salariu decent ca sa isi faca treaba, numai profesorii, in capul unora, trebuie sa aiba salarii de mizerie, si sa li se mai arunce cate o firmitura, daca fac,,performanta,,, da ei habar n-au ce inseamna contract de munca.Salariatul e platit pentru munca lui, pentru ,,performante", daca e cazul, platesti in plus, si platesti bine!.Sincer, e revoltator, exact atitudinea asta ma face sa stau in greva pana la capat!

      Ștergere
    2. Eu lucrez in IT , unde crede-ma: daca nu ai rezultate sau nu-ti faci , esti "eject". Ori in invatamant greu te poti apropia de un titular care nu-si face treaba . Si da, vorbesc de profesori care stau f mult in concedii medicale, fara inlocuitor. Vorbesc de profesori care vin la jumatatea orei, vorbesc de profesori care stau pe telefon in ora, vorbesc de profesori care dau note "din burta" sau pe "proiecte" care pot fi lejer copiate de pe net. Deci "munca lui" sau ce e in "fisa postului" lipseste la multi profesori. Da, asta sper si eu , si de asta sunt de acord cu greva, ca daca vor fi salarii decente , isi vor face toti treaba!
      In timpul grevei , imi fac eu ca parinte treaba si suplinesc prin partile esentiale ;-)

      Ștergere
    3. Foarte bine punctat, Irina!
      Daniela

      Ștergere
    4. repet, este treaba scolii sa gaseasca inlocuitor cand cineva este in concediu, dar, ce sa vezi, NU SUNT OAMENI! eu am avut mult medical in acest an scolar si. nu m- a inlocuit nimeni, fiindca nu a avut cine. Sunt multe posturi care nu se ocupa, si colegii au deja ore in plus, ca sa suplineasca ce ramane, nu poti acoperi si medicalele. Daca se intampla ca un profesor sa ajunga la jumatatea orei, ocazional, este pentru ca in scurta pauza trebuie sa rezolve mai alte probleme care il asteapta si efectiv nu e timp. Cine nu lucreaza in invatamant are o viziune extrem de idilica asupra meseriei de profesor, ea pare extrem de usoara, dar de ce crezi ca fug majoritatea de ea, ca dracu de tamaie? nu doar din cauza salarizarii, desi are si asta are un rol, ci pentru ca e o meserie care te consuma foarte mult fizic si psihic. Astept cu interes sa vad cum se bate lumea pe posturile din invatamant, odata cu mareata crestere salariala. Trebuie sa iti placa mult ceea ce faci, si sa fii foarte rezilient, ca sa poti iesi la pensie de aici. Intre it si. invatamant nu. poti face nici o paralela, sunt meserii total. diferite. Si apropo, de ce nu vin it- istii sa lucreze in 8nvatamant, sunt sute de posturi. pe informatica, nu. le vrea nici. un calificat. Ma intreb de ce, daca e asa usor sa intri si sa ramai in invatamant, ai si milioane de zile concediu, vii la jumatea orei, stai pe telefon, etc., practic doar treci pe la scoala sa iei banii 😁.Irina

      Ștergere
    5. eu am raspuns mai inainte :)).Si ca sa zic de notele din burta, profesorii sunt practic lipsiti de aparare in fata oricaui printe care ii reclama, si fiindca, in decursul anilor au avut zeci de probleme cu mamicute care stiu ele mai bine ce genial e copchilu, cu tot felul de loaze cu parinti sus pusi care au vrut note mari, samd. , ca pana la urma au lasat-o balta cu rigurozitatea, fiindca ei sufereau.Cum mi-a si zis o dna profesoara, extrem de dedicata, si care a avut de a face cu o isterica din asta, care a venit la scoala cu un scandal monstru - cat vrea doamna sa ii dau?ii dau!ce fac, imi distrug viata si sanatatea pentru el?asa au ajuns profesorii, asta e lipsa de respect de care se vorbeste.Si daca tu iti distrugi sanatatea, cu salariul asta de mizerie, ce faci?este normal ca profesorii au inceput sa se mai gandeasca si la ei in ultimii ani.Au si ei familii, copii, pentru ce sa isi distruga viata, pentru niste oameni care au nevoie ,,doar de hartie, doamna, nu trebuie sa invete".In fine, la cate probleme sunt , la cate a trebuit sa inghitim noi in ultimii 15-20 de ani, cred ca nu termin nici pana maine.Atata mai spun , referitor la proiectele copiate de pe net, aici e si educatia de acasa, cum i-au crescut parintii - sa munceasca sau sa fure, sa faca superficial, ca sa scape mai repede de teme.Profesorul n-are program anti-plagiat ca sa verifice lucrarile a sute de elevi )stii ca un profesor preda la peste 100 de elevi de diferite nivele, da?).Elevul , in primul rand, are interesul sa nu fure si sa lucreze temeinic, fiindca e vorba de viitorul lui.

      Ștergere
    6. Da, daca-mi da un proiect despre nu stiu ce personalitate , evident ca o sa caut pe wikipedia hai sa fim seriosi. La genul asta de proiecte ma refer, ca sa fie la numar de note , ca sa marim notele . NU e ok sa te lasi influentat de mame, de pile etc. Profesorul sa-si faca treaba! Nu stiu daca ai sesizat, eu sunt f de acord cu rigurozitatea! Si la mine in casa ce spune profesorul e lege! Respect de o mie de ori mai mult un profesor care preda mult , la care caietele sunt pline , da multe teste si ii asculta pe elevi oral, nu exclud proiecte/eseuri sa zic dar pe teme pe care nu se prea poate copia mot-a-mot etc decat opusul . Doamne ajuta sa se rezolve toate cu timpul si in invatamant sa vina cei mai buni dintre cei buni! PS Sa nu crezi ca in alte domenii curge lapte si miere.Nu imi plac lamentarile, cand iti alegi o meserie, stii clar ca exista si multa munca si dedicare.

      Ștergere
    7. normal ca nu e normal sa te lasi influentat, dar ce putere au profesorii, unde sa se duca atunci cand sunt supusi presiunilor, agresivitatii parintilor, etc.?pentru asta a fost si greva asta, fiindca profesorii vor sa isi faca treaba, dar au nevoie si de un cadru corespunzator.Cand tu esti considerat carpa societatii, orice analfabet cu 4 clase vine si iti face scandal, ca stie el mai bine ce trebuie sa faci...crede-ma, o lasi balta.Tristul adevar.Chiar era un articol despre o tipa, profa de geografie, care a dat bir cu fugitii dupa 4 ani de invatamant, ca nu a mai rezistat presiunilor la care a fost supusa, agresivitatii elevilor, etc.Si eu sunt total pentru rigurozitate, seriozitate, munca, dar inteleg de ce s-a ajuns aici.Sa speram ca se va remedia situatia in viitor, si eu imi doresc ca toti copiii sa aiba parte de profesori buni si de scoli frumoase si primitoare.

      Ștergere
  4. Trebuie sa existe respect si in sistemul de invatamant, nu se mai poate sa fie doar cerinte din toate partile insa nu si recompensa unui salariu decent si a unor conditii de munca normale. eu nu lucrez in invatamant insa sunt total de acord cu greva aceasta pentru ca se pare ca pana nu se simt presati, guvernantii sunt doar pe principiul "lasa ca merge si asa¤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este, nu ceri omului sa faca din...bici, si te mai astepti sa si pocneasca

      Ștergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.