Pagini

duminică, septembrie 30, 2007

Duminica a XIX a dupa Rusalii - a iubirii vrajmasilor



Apostolul si Evanghelia zilei:


Ap. II Corinteni 11, 31-33; 12, 1-9;
Ev. Luca 6, 31-36



joi, septembrie 27, 2007

"Nice Matters Award"

Citind intr-o dimineata blogurile pe care le urmaresc in mod obisnuit, am fost foarte surprinsa si incantata sa vad ca Mimi mi-a oferit premiul "Nice Matters Award".



“This award is for those bloggers who are nice people; good blog friends and those who inspire good feelings and inspiration. Also for those who are a positive influence on our blogging world. Once you’ve been awarded please pass on to seven others whom you feel are deserving of this award”.


"Acest premiu este pentru acei bloggeri care sunt oameni draguti, buni prieteni de blog, care ii inspira pe altii si ii fac sa se simta bine. Este pentru aceia care au o influenta pozitiva in lumea blogurilor. Odata ce ati fost numit , daruiti-l mai departe altor sapte persoane care simtiti ca merita."

Draga Mimi, iti multumesc (cu multa intarzaiere ) fiindca te-ai gandit la mine!

Iata si pe cele carora m-am gandit sa le daruiesc acest premiu :
Anca
Ane

Dora
Laura
Maya
Elena
Tiany


Pe unele dintre "bloggerite" le cunosc personal, pe altele nu, dar fiecare dintre ele este o sursa de inspiratie pentru mine, si in mod sigur toate sunt niste persoane foarte dragute.

Irina

miercuri, septembrie 26, 2007

noutati


Zilele acestea n-am avut timp sa ma ocup de blog - am avut musafiri , iar acum suntem in plin proces de izolare termica a unui dormitor- mai pe romaneste:toata casa e cu fundu'n sus . Incerc sa ma adaptez la noul program- somn cu intreruperi, atentie pentru fiecare copil, treburile casei... Cel mai greu mi se pare sa ies la cumparaturi cu amandoua- Ilinca e destul de nazbatioasa si trebuie sa fiu cu ochii pe ea, ceea ce e cam greu cand imping si carutul ( admiratie profunda pentru mamicile cu mai mult de doi copii - se stiu ele care ).

Intre timp Ilinca a invatat sa-l scrie pe "A" (dar mai trebuie sa exerseze )




....si m-a ajutat sa fac placinta cu dovleac si vinete umplute .
Iar Teodora a implinit azi o luna(nu-i asa ca timpul trece foarte repede? )

Irina


luni, septembrie 17, 2007

Paine de casa ( din nou :) )





A venit toamna, s-a terminat cu caldurile, asa ca am indraznit sa folosesc iar cuptorul si sa fac paine de casa . De data aceasta am folosit urmatoarea reteta:
  • 500g faina(350 g faina alba,150 g faina integrala)
  • un plic de drojdie granule dr. oetker
  • 1 lingurita sare
  • o lingurita zahar
  • seminte de floarea soarelui(optional)
  • 250 ml lapte caldut
  • 70 ml ulei
  • 1 ou (la temperatura camerei)

Se amesteca ingredientele si se framanta bine(la mana sau la robot), pana aluatul devine elastic. Se pune la dospit 20 min., apoi se mai framanta un pic, se da forma painii si se aseaza in tava. Se mai lasa la crescut 15 min.,se unge cu ulei (sau galbenus de ou,sau lapte- dupa preferinta), si se da la cuptor, 45 de min la 170-180 grade.




Am facut painea in timp ce Ilinca dormea, si cand s-a trezit, a venit in bucatarie mi-a spus:"mmm, mami ce bine miroase, a paine proaspata, vreau si eu o bucatica". In clipa aceea m-am gandit ca a meritat efortul. De multe ori imi amintesc bucataria mamei , mereu parfumata de mirosul vreunei copturi - sper sa pot oferi si eu copiilor nostri multe amintiri atat de placute. 


Irina

duminică, septembrie 16, 2007

Duminica dupa inaltarea Sfintei Cruci




citiri
Ap. Galateni 2, 16-20;
Ev. Marcu 8, 34-38; 9, 1

(Luarea Crucii si urmarea lui Hristos)

Fragmente dintr-un cuvant la aceasta duminica a par.Visarion Iugulescu:

Zis-a Domnul: Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie! (Marcu VIII, 34)

Frati crestini,

Domnul nostru Iisus Hristos este Invatatorul universal, la scoala Lui sunt chemate deopotriva toate neamurile pamantului, toate clasele sociale si toate generatiile ca sa primeasca in suflet invatatura Lui si, mai ales, sa-L urmeze. Toti sunt chemati, dar nici unul nu este constrans in nici o forma ca sa primeasca invatatura impotriva vointei sale sau sa faca din ordinul cuiva vreo fapta crestineasca. Aceasta, pentru ca in crestinism accentul principal se pune pe libertatea de vointa si pe libertatea de constiinta. De aceea, Iisus zice: "Cel ce voieste sa vina dupa Mine"; este foarte clar, foarte precis; numai acela care voieste, deci numai omul care vrea sa urmeze de buna voie lui Iisus si sa-si mantuiasca sufleul. Centrul Evangheliei de astazi este omul chemat sa se mantuiasca prin Crucea Domnului care are doua fete: una vazuta- Crucea propriu-zisa - si alta nevazuta - Crucea suferintelor. Mai intai de toate e bine sa stim ca nimeni nu va putea lua spre mantuire aceasta Cruce pana nu va indeplini cea dintai conditie pe care o pune Domnul Hristos omului: conditia lepadarii de sine. .
.......




Ca sa putem urma lui Hristos trebuie neaparat sa implinim aceste doua conditii: prima - lepadarea de noi insine; a doua - sa ne luam Crucea noastra. Domnul ne spune de Crucea noastra, fiindca fiecare om are Crucea lui. Cuvintele Sf. Evanghelii de astazi sunt atat de legate intre ele ca nu putem sari peste nici unul, pentru ca fiecare cuvant isi are valoarea lui. De aceea, zice Domnul mai departe: "Ca cine va voi sa-si mantuiasca sufletul il va pierde, iar cine va pierde sufletul sau pentru Mine si Evanghelie, acela il va mantui". Cum trebuie intelese aceste cuvinte? Cum adica, Domnul nu vrea sa ne mantuim sufletul. Doar pentru aceasta a venit! Domnul Hristos care cunoaste fiinta sufletului nostru a vrut sa ne spuna prin aceste cuvinte si sa ne faca sa intelegem ca sa dezradacinam din suflet orice iubire de sine, iubire de slava desarta, iubire de orice patima si fatarnicie, care ne poate duce la pierderea sufletului pe veci. Cu aceste cuvinte vrea sa ne mai spuna sa nu cautam noi sa ne salvam sufletul care este legat de trupul pacatelor in lumea aceasta, ci mai bine sa fim gata oricand de a jertfi totul pentru imparatia cerului, pentru Evanghelie si pentru adevar. Cine nu iubeste pe Dumnezeu din tot sufletul sau si mai presus de orice, acela nu a ajuns la lepadarea de sine, ci este iubitor de sine si, astfel, sufletul lui este in pericol in tot momentul ca sa se piarda. Ce ar fi insemnat daca sfintii mucenici n-ar fi avut lepadarea de sine? Desigur ca s-ar fi lepadat de Dumnezeu in acele grele suferinte pe care le-au indurat. Este cu neputinta a ne mantui sufletul daca nu avem lepadare de sine . Contra lepadarii de sine si a mantuirii sufletului cea mai blestemata patima este iubirea de sine. Cu aceasta patima avem de luptat in tot momentul vietii noastre si, de aici, pleaca tot raul in lume.
.....




Sa fim incredintati, deci, ca Dumnezeu nu ne da mai mult decat putem noi sa ducem. Ni se pare noua ca suferintele noastre sunt prea grele. Dintre toti fii oamenilor nimeni n-a suferit mai mult decat Iisus. Pilda de suferinta mai avem pe prooroci, pe apostoli, pe mucenici si toti sfintii. Din pildele lor putem si noi sa invatam ce pozitie trebuie sa luam in fata suferintelor. Dumnezeu conduce lumea aceasta dupa legile lui eterne. Aici noi nu le putem patrunde, dar vedem cu totii mana lui mangaietoare in suferintele noastre. Dumnezeu transforma suferinta in izvor de sfintenie si bucurie.
.....

Aceasta este cea mai mare lectie pe care o invatam inaintea Crucii lui Hristos. Caci El a binecuvantat Crucea si El a primit-o cu bucurie. Crucea hraneste curajul, stapaneste firea si intareste nadejdea de izbanda. Morala crestina ne invata ca viata aceasta, fiind scurta, si durerile ei sun prea mici in raport cu viata care ne asteapta. Sa suportam, deci, suferinta cu barbatie crestineasca, caci prin suferinta se curata sufletul de rugina pacatelor si asa vom intra in Imparatia lui Dumnezeu cum au intrat toti sfintii Lui."

Irina

carti

...continuare...

Revin cu cateva imgini din cartea "Cranguri si paduri"



Am mai gasit o carte interesanta,"Albinuta" - un fel de abecedar, nu e doar cu litere, ci si cu numere. Are cate o poezioara, un cantecel si o ghicitoare pentru fiecre litera/numar, precum si foarte multe imagini.





Irina

vineri, septembrie 14, 2007

Inaltarea Sfintei Cruci ( post )




"Constantin cel Mare, întâiul împarat al crestinilor, avea razboi, precum zic unii din istorici, la Roma împotriva lui Maxentiu, pâna a nu lua împaratia. Iar altii zic ca la apa Dunarii împotriva scitilor.

Vazând ca multimea potrivnicilor era mai multa decât oastea lui, era cuprins de nedumerire si frica. Atunci i s-a aratat în amiaza zilei semnul Crucii cu stele pe cer, si litere romane împrejurul Crucii, care si acelea erau închipuite cu stele si ziceau: "Întru aceasta vei birui". Facând numaidecât o cruce de aur, dupa chipul celei ce i se aratase, si poruncind sa fie purtata înaintea ostasilor sai, au dat razboi cu vrajmasii, dintre care cei mai multi au pierit, iar altii au fugit.

Pentru aceasta, gândind întru sine la puterea Celui ce a fost rastignit pe Cruce, si crezând ca Acesta este Adevaratul Dumnezeu si întarindu-se cu Botezul împreuna cu maica-sa, a trimis-o la Ierusalim ca sa gaseasca Crucea lui Hristos. Si a aflat-o ascunsa, împreuna cu celelalte doua cruci, pe care fusesera rastigniti tâlharii; si nu numai crucile, ci si piroanele le-au aflat. Nestiind împarateasa care ar fi Crucea Domnului, s-a aratat aceasta prin minune. O femeie vaduva moarta, de care s-a atins Crucea a înviat; iar celelalte doua cruci ale tâlharilor nu au aratat nici un semn de minune. Atunci împarateasa s-a închinat si a sarutat Crucea, împreuna cu toata suita. Si neputând încapea tot poporul sa se închine s-a rugat ca macar sa o vada. Atunci s-a suit Fericitul Macarie, patriarhul Ierusalimului, si a înaltat deasupra amvonului Cinstita Cruce, si vazând-o poporul, a început a striga: "Doamne miluieste!" Si de atunci a început a se tine sarbatoarea Înaltarii Cinstitei Cruci.


Troparul Inaltarii Sfintei Cruci

Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta; biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau.


Condacul Inaltarii Sfintei Cruci

Cel ce Te-ai inaltat pe Cruce de bunavoie, poporului Tau celui nou, numit cu numele Tau, indurarile Tale daruieste-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleste cu puterea Ta pe credinciosul nostru popor, daruindu-i lui biruinta asupra potrivnicilor, avand ajutorul Tau arma de pace, nebiruita biruinta."

joi, septembrie 13, 2007

carti


Am crescut intr-o casa plina de carti. Parintii mei aveau in biblioteca cam tot ce se putea cumpara pe vremea aceea, uneori chiar "pe sub mana" ). Asa ca am "microbul cartilor" in sange, sotul la fel, si nu trece luna fara sa cumparam macar o carte- doua, pentru noi, sau pentru Ilinca.In curand va trebui sa cumparam si o biblioteca mai mare, ca deja nu mai avem unde sa le punem.

Din pacate bugetul destinat acestor achizitii este uneori destul de limitat. Dar iata ca statul roman s-a gandit ca e momentul sa fie generos cu profesorii , asa ca am primit echivalentul a 100 de euro pentru achizitionarea de carti de specialitate, sau care sa ne ajute in desfasurarea in bune conditii a procesului didactic .Ce placere mai mare poti avea decat sa bati librariile cu buzunarul(relativ ) plin?Desigur, nici una, in consecinta, cu bb Teodora in carut, am plecat la cumparaturi si iata ce am gasit interesant:




doua carti minunat ilustrate. Au si cate o lupa mititica, cu ajutorul careia copilul trebuie sa caute animalele ascunse printre copaci sau iarba - foarte bune pentru dezvoltarea simtului de observatie, dar si pentru imbogatirea cunostintelor despre diverse vietati si mediul lor de viata









-idei de jocuri si activitati pentru copiii de varste mici





"Cum invata creierul" -ajuta la intelegerea mecanismelor care stau la baza memoriei si invatarii, prezinta tipuri de invatare si metode pentru sporirea potentialului de invatare




- "Mami, tati, ma auziti?" - autorul ne invita sa descoperim bogatia limbajelor non-verbale si verbale ale copiilor, pentru a intelege si a comunica mai bine cu cei mici


Va urma, inca n-am cheltuit toti banii.

Irina

marți, septembrie 11, 2007

Prajitura chinezeasca



Cred ca se numeste asa fiindca e galbena deasupra . Am redescoperit reteta de Craciun, cand sotul mi-a spus ca mama lui ii facea in copilarie o prajitura tare buna, care era asa si asa.Surpriza,surpriza, cred ca era o prajitura la moda pe vremea aceea , caci mi-o facea si mie mama, deci am sunat-o si i-am cerut reteta.


E foarte simplu de facut, rapida, si foarte buna. Pentru BLAT aveti nevoie de:
  • 200g unt moale
  • 150 g zahar(de preferat pudra)
  • 200g nuca macinata(sau alune)
  • 100g faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 pachet praf de copt
  • esenta de rom
  • 6 albusuri batute spuma


GLAZURA

Separat se freaca cele 6 galbenusuri cu 150 g zahar pudra.


Ingredientele pentru blat se amesteca si se pun intr-o tava unsa si tapetata cu faina(albusurile spuma se incorporeaza la sfarsit, cu ajutorul unei palete, pentru ca blatul sa iasa pufos). Se da la cuptor cam 20 de minute, la foc potrivit (170 grade). Cand blatul e aproape gata se scoate tava si se toarna deasupra galbenusurile frecate cu zahar, si se da iar la cuptor, la foc mic, pana se usuca glazura.

Dupa ce o scoatem din cuptor se presara deasupra ciocolata rasa.

Se taie dupa ce s-a racit si se serveste cu cafea, sau cu o ciocolata calda alaturi.

Irina


duminică, septembrie 09, 2007

Citeste Biblia intr-un an!




Septembrie


1 Psalmi 135-136; 1 Corinteni 12


2 Psalmi 137-139; 1 Corinteni 13


3 Psalmi 140-142; 1 Corinteni 14:1-20


4 Psalmi 143-145; 1 Corinteni 14:21-40


5 Psalmi 146-147; 1 Corinteni 15:1-28


6 Psalmi 148-151; 1 Corinteni 15:29-58


7 Pildele 1-2; 1 Corinteni 16


8 Pildele 3-5; 2 Corinteni 1


9 Pildele 6-7; 2 Corinteni 2


10 Pildele 8-9; 2 Corinteni 3


11 Pildele 10-12; 2 Corinteni 4


12 Pildele 13-15; 2 Corinteni 5


13 Pildele 16-18; 2 Corinteni 6


14 Pildele 19-21; 2 Corinteni 7


15 Pildele 22-24; 2 Corinteni 8


Ai citit din Biblie astazi?

Irina

miercuri, septembrie 05, 2007

Creier pane cu garnitura de vinete la cuptor



Imi place grozav creierul pane, dar n-am mancat de foarte multa vreme. Asa ca aseara, cand am vazut in Metro, am profitat si am cumparat o punga. E foarte usor de pregatit. L-am decongelat, l-am clatit un pic si l-am fiert in apa cu sare cam 20 de minute. L-am scurs intr-o sita, am format chiftelute, le-am tavalit prin pesmet si ou, apoi le-am prajit .
Pentru garnitura am taiat vinetele felii si le-am fiert un pic, sa se inmoaie. Intr-un vas termorezistent am pus un strat de vinete felii, apoi unul de rosii felii(rosiile curatate de coaja), apoi din nou vinete, si deasupra rosii. Am turnat un pic de ulei, si am presarat busuioc.Am dat la cuptor cam 40 de minute. Aceasta e varianta simpla, potrivita intr-o zi de post.
Am servit cu un sos de iaurt(se mixeaza cativa catei de usturoi, cu iaurt si patrunjel tocat).

Irina


luni, septembrie 03, 2007

Proiecte

Camera Ilincai e doar in faza de proiect , dar speram sa o putem amenaja cat mai curand. Inca sunt in cautare de idei, si mi-am amintit ca am vazut pe blogul Dorei (demedora.blogspot.com) o camera extrem de frumoasa si de originala, pe care ea a amenajat-o pentru fetita ei.
Si cateva poze:

...ideea de la care a pornit....


...si iata rezultatul...





Irina

duminică, septembrie 02, 2007

Ultima zi de graviduta... :)



Sambata, 25 august, a fost ultima mea zi de graviduta ...normal ca in dimineata aceea inca nu stiam asta .Asa ca in loc sa-mi bibilesc bagajul pentru spital am plecat sa rezolvam niste probleme in oras, si cu ocazia asta ne-am si plimbat un pic.


...biserica Cretulescu...



...nou si vechi :) ...






...Palatul Telefoanelor...






...afara era destul de cald :))...






...ce mai vand unii :)...








...candva se construiau doar cladiri cu personalitate...








Copiilor despre rugaciune




"Vreau, copii, să stau de vorbă cu voi despre rugăciune. Ştiţi voi cum să vă deprindeţi cu ea? Mai întâi trebuie să vă rugaţi puţin, dar cât se poate de des. Rugăciunea se aseamănă cu o scânteie: cu timpul ea poate să se transforme într-o flacără puternică. Pentru aceasta va trebui să vă osteniţi neîncetat, e nevoie de timp şi iscusinţă. Să luăm, spre exemplu, două bucăţi de cărbune: unul să fie aprins, iar altul nu. Încercaţi să-l aprindeţi pe cel stins cu primul. Ce trebuie să faceţi pentru aceasta? Lipiţi cărbunele stins de cel aprins, dar chiar şi atingându-l, el nu se va aprinde până când voi nu veţi sufla cu stăruinţă şi neîncetat.


Vă daţi seama, de cât timp e nevoie, câtă muncă şi răbdare trebuie să depuneţi pentru a-l aprinde?


Şi iată vă spun, copilaşilor, că rugăciunea este foc şi vă mai spun că ea este asemenea cărbunelui aprins, iar inimile noastre sunt ca cărbunele stins. De aceea trebuie să ne rugăm zilnic, e la fel cum am atinge cărbunele stins al inimii noastre de cărbunele aprins al rugăciunii.


Credeţi-mă, copii, dacă mă veţi asculta şi vă veţi ruga în fiecare zi câte puţin, dar permanent, atunci şi inimile voastre se vor aprinde de focul dumnezeiesc, dar să nu întrerupeţi rugăciunea, adică o zi să vă rugaţi, iar alta nu, căci după întreruperea rugăciunii urmează lenea.


Începeţi a vă ruga aşa: mai întâi faceţi trei închinăciuni, zicând: ”Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”, şi vă închinaţi o dată. Apoi ziceţi: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”, şi iarăşi faceţi o închinăciune. Urmează o rugăciune adresată sfântului, numele căruia îl porţi. Aşa continuaţi să faceţi în fiecare zi şi o să observaţi că la început o să vă fie greu, iar dacă o să fiţi insistenţi, veţi simţi dulceaţa rugăciunii.


Adresaţi-vă lui Dumnezeu ca unui Tată. El este bun şi le ştie pe toate, El vă iubeşte cum îşi iubeşte mama copiii. Rugaţi-vă, copii, cât mai des şi cereţi sănătate pentru părinţi, rude, apropiaţi. În fiecare seară analizaţi-vă faptele voastre din decursul zilei. Cele rele străduiţi-vă să nu le repetaţi. Rugaţi-vă cât mai des şi Dumnezeu vă va ocroti întreaga viaţă."
Episcopul Iacov de Saratov

15 motive pentru a-i citi copilului tau




Iata 15 motive pentru a-i citi copilului zilnic:
  • imbogateste cunostintele copilului despre lumea creata de Dumnezeu si despre locuitorii sai
  • e un mijloc necostisitor de petrecere a timpului liber
  • asigura o activitate centrata pe familie, care va face placere tuturor, oriunde, oricand
  • asigura subiecte interesante pentru conversatiile, hobby-urile sau alte activitati ale familiei voastre
  • e o oportunitate pentru a descoperi eroi si modele de rol mult mai interesant si mai pozitiv decat prin intermediul tv-ului
  • dezvolta imaginatia
  • imbunatateste abilitatea copilului de a se concentra si dezvolta atentia
  • dezvolta abilitatea de ascultator a copilului
  • asigura copilului o practica necesara in a prevedea urmarile unei actiuni si de a gandi critic
  • mareste abilitatea copilului de a gandi simbolic si de a vizualiza concepte abstracte
  • consolideaza intelegerea limbajului si evidentiaza diferenta dintre comunicarea "de conversatie" si cea formala
  • dezvolta vocabularul copilului, fara cuvinte "colorate"
  • stimuleaza si incurajeaza gandirea creativa, pastrarea unui jurnal, etc.
  • e aproape cel mai important lucru pe care il poate face un parinte pentru a-si pregati copilul sa invete din alte surse
  • este distractiv!


TRADUS DUPA http://www.theologic.com/oflweb/raise-em/15read.htm



Irina

sâmbătă, septembrie 01, 2007

1 septembrie - inceputul anului bisericesc


"Sfanta Biserica serbeaza insa aceasta zi pentru doua pricini: Intai pentru ca luna septembrie este socotita ca inceputul anului. Drept aceea, ea multumeste lui Dumnezeu pentru roadele de peste an si se roaga ca si anul nou sa fie roditor. Cea de a doua pricina a Bisericii este ca ea cinsteste aceasta zi ca ziua in care Domnul a pus inceput propovaduirii Sale in lume. Astazi ea face inceput, astfel, la anul Domnului cel bine primit, deschide impartasirea noastra din cununa bunatatilor dumnezeiesti, a anului nou ce incepe, iar scopul ei este plinirea lui Hristos in noi, adica plinirea noastra dupa chipul si asemanarea lui Hristos. In cinstea acestui inceput al propovaduirii Domnului, Biserica aminteste astazi de intrarea Domnului, in sinagoga din Nazaret, unde, dandu-I-se cartea Proorocului Isaia, a aflat locul in care Mantuitorul si lucrarea Lui in lume sunt zugravite de Prooroc prin aceste cuvinte: "Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns sa binevestesc saracilor. M-a trimis sa vindec pe cei zdrobiti cu inima; sa propovaduiesc robilor dezdrobirea si celor orbi vederea: sa slobozesc pe cei apasati si sa vestesc anul cel placut al Domnului. Si, inchizand cartea si dandu-o slujitorului, a sezut, iar ochii tuturor din sinagoga erau atintiti asupra Lui. Si El a inceput a zice catre ei: Astazi s-a implinit Scriptura aceasta in urechile voastre". (Luca,4,18-21). Praznuim deci, astazi, anul Domnului cel bine primit, dand multumire pentru toate bunatatile pe care le-am luat din mainile Domnului, macar ca, pentru ele, si noi singuri suntem datori sa ne sarguim, ca sa fim bine primiti inaintea Lui. Dar praznuim nu indictionul cel mostenit de la imparatii romani, ci pe cel asezat noua de Imparatul slavei, Hristos, iar Indictionul lui Hristos sunt poruncile lui cele sfinte."

sursa http://www.ortodoxism.ro/Proloage01Sep.html