Pagini

joi, februarie 28, 2008

Biblia intr-un an


Am initiat acest set de articole din dorinta mea de a a-mi organiza mai bine viata duhovniceasca. Unul din lucrurile de capatai pe care trebuie sa le faca un crestin ortodox este sa citeasca zilnic Sfanta Scriptura, fiindca in ea gasim cuvintele vietii vesnice. Asa ne indeamna si ne invata Sfanta Biserica, Sfintii Parinti si marii duhovnici.Dar sa nu ne oprim la o simpla lectura, ci sa punem in practica cele citite, cu ajutorul lui Dumnezeu.
La fiecare postare pe aceasta tema am pus si un citat din Sfintii Parinti sau din marii duhovnici, care vorbeste despre importanta Sfintei Scripturi in viata ortodoxa, si despre cum trebuie sa ne raportam noi, ca si crestini ortodocsi la ea.
Pentru lectura zilnica a Scripturii puteti folosi planificarea din aceasta serie de postari( clic pe imaginea de la inceput), sau cea randuita de Biserica,


"Pe cei ce nu citesc Sfanta Scriptura i-as intreba astfel: sunteti neintinati, sfinti, desavarsiti fara sa cititi Scripturile?Nu aveti nevoie sa priviti in oglinda aceasta?Sau va este sufletul atat de schimonosit incat va este frica sa va vedeti propria uratenie?"

Sfantul Ioan de Kronstadt


Februarie
27 Numerii 15-16, Marcu 6:1-29

28 Numerii 17- 19 , Marcu6:30-56

29 Numerii 20-22, Marcu 7: 1-13


Martie
1 Numerii 23-25, Marcu 7:14-37

2 Numerii 26-8, Marcu 8

3 Numerii 29-31, Marcu 9:1-29

4 Numerii 32-34, Marcu 9:30-50

5 Numerii 35-36,Marcu 10:1-31

6 Deuteronom 1-3, , Marcu10:32-52




Irina

miercuri, februarie 27, 2008

Omul fara minte


Omul fara minte sau nebunul este descris adesea in Sfanta Scriptura. In cartea despre care va vorbeam intr-o postare anterioara (" Anger" de Lou Priolo), autorul listeaza 25 de caracteristici ale nebunului, asa cum apar ele in Pildele lui Solomon. Citind aceasta lista, recunoasteti pe cineva apropiat?sau mai rau, va descrie pe voi, sau pe unul din copiii vostri? Daca da , nu e niciodata prea tarziu sa cerem ajutorul lui Dumnezeu, si sa ne corectam pe noi insine sau pe copiii nostri.

Nebunul:
  • dispretuieste intelepciunea si stapanirea de sine (Pilde 1:7)
  • uraste cunoasterea (Pilde 1:22)
  • este supararea maicii lui (Pilde 10: 1)
  • se bucura cand savarseste fapte rusinoase ( Pilde 10: 23)
  • i se pare ca merge pe calea cea dreapta ( Pilde 12: 15)
  • este iute la manie (Pilde 12: 16)
  • nu-i place sa se indeparteze de rau (Pilde 13: 19)
  • este necinstit (Pilde 14:8)
  • isi iese din fire si nu vede ceva rau in asta (Pilde 14: 16)
  • nu ia in seama invatatura ( sfaturile, indreptarea) tatalui sau (Pilde 15:5)
  • isi dispretuieste mama (Pilde 15: 20)
  • este dificil de disciplinat (Pilde 17:10)
  • nu pricepe intelepciunea (Pilde 17: 16)
  • are un sistem de valori bazat pe cele trecatoare ( Pilde 17:24)
  • este un necaz pentru tatal lui ( Pilde 17: 25)
  • este amaraciune pentru maica sa (Pilde 17:25)
  • nu-i place intelepciunea (Pilde 18: 2)
  • provoaca pe altii la cearta si ocari prin ceea ce vorbeste (Pilde 18: 6)
  • ceea ce spune ii provoaca necazuri (Pilde 18: 7)
  • in loc sa se stapaneasca de la cearta, se intarata (Pilde 20: 3)
  • este risipitor (Pilde 21: 20)
  • staruie in nebunie (Pilde 26:11)
  • isi pune nedejdea in sine insusi ( Pilde 28:26)
  • nu poate rezolva conflictele(Pilde 29:9)
  • nu-si controleaza pornirile patimase( Pilde 29:11)

Irina

duminică, februarie 24, 2008

Increderea in parinti




"Ceea ce este bruma pentru flori este si incalcarea vointei parintilor de catre copii; ei nu va vor putea privi in ochi, si nici nu vor dori bunatatea voastra, ci vor dori doar sa fuga din fata voastra si sa fie singuri(...) Bun lucru este acela de a-i predispune pe copii spre cainta astfel incat, fara teama, cu incredere si lacrimi,sa vina la voi si sa va spuna : "Am facut ceva rau". "

Sfantul Teofan

Duminica a 34-a dupa Rusalii - a Fiului Risipitor



Apostol: 1 Corinteni 6, 12-20;

Evanghelie : Luca 15, 11-32;


"Şi a zis: Un om avea doi fii. Şi a zis cel mai tânăr dintre ei tatălui său: Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine din avere. Şi el le-a împărţit averea. Şi nu după multe zile, adunând toate, fiul cel mai tânăr s-a dus într-o ţară depărtată şi acolo şi-a risipit averea, trăind în desfrânări. Şi după ce a cheltuit totul, s-a făcut foamete mare în ţara aceea, şi el a început să ducă lipsă. Şi ducându-se, s-a alipit el de unul din locuitorii acelei ţări, şi acesta l-a trimis la ţarinile sale să păzească porcii. Şi dorea să-şi sature pântecele din roşcovele pe care le mâncau porcii, însă nimeni nu-i dădea. Dar, venindu-şi în sine, a zis: Câţi argaţi ai tatălui meu sunt îndestulaţi de pâine, iar eu pier aici de foame! Sculându-mă, mă voi duce la tatăl meu şi-i voi spune: Tată, am greşit la cer şi înaintea ta; Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argaţii tăi. Şi, sculându-se, a venit la tatăl său. Şi încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său şi i s-a făcut milă şi, alergând, a căzut pe grumazul lui şi l-a sărutat. Şi i-a zis fiul: Tată, am greşit la cer şi înaintea ta şi nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Şi a zis tatăl către slugile sale: Aduceţi degrabă haina lui cea dintâi şi-l îmbrăcaţi şi daţi inel în mâna lui şi încălţăminte în picioarele lui; Şi aduceţi viţelul cel îngrăşat şi-l înjunghiaţi şi, mâncând, să ne veselim; Căci acest fiu al meu mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat. Şi au început să se veselească. Iar fiul cel mare era la ţarină. Şi când a venit şi s-a apropiat de casă, a auzit cântece şi jocuri. Şi, chemând la sine pe una dintre slugi, a întrebat ce înseamnă acestea. Iar ea i-a răspuns: Fratele tău a venit, şi tatăl tău a înjunghiat viţelul cel îngrăşat, pentru că l-a primit sănătos. Şi el s-a mâniat şi nu voia să intre; dar tatăl lui, ieşind, îl ruga. Însă el, răspunzând, a zis tatălui său: Iată, atâţia ani îţi slujesc şi niciodată n-am călcat porunca ta. Şi mie niciodată nu mi-ai dat un ied, ca să mă veselesc cu prietenii mei. Dar când a venit acest fiu al tău, care ţi-a mâncat averea cu desfrânatele, ai înjunghiat pentru el viţelul cel îngrăşat. Tatăl însă i-a zis: Fiule, tu totdeauna eşti cu mine şi toate ale mele ale tale sunt. Trebuia însă să ne veselim şi să ne bucurăm, căci fratele tău acesta mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat."

Irina

vineri, februarie 22, 2008

Biblia intr-un an






Am initiat acest set de articole din dorinta mea de a a-mi organiza mai bine viata duhovniceasca. Unul din lucrurile de capatai pe care trebuie sa le faca un crestin ortodox este sa citeasca zilnic Sfanta Scriptura, fiindca in ea gasim cuvintele vietii vesnice. Asa ne indeamna si ne invata Sfanta Biserica, Sfintii Parinti si marii duhovnici.Dar sa nu ne oprim la o simpla lectura, ci sa punem in practica cele citite, cu ajutorul lui Dumnezeu.
La fiecare postare pe aceasta tema am pus si un citat din Sfintii Parinti sau din marii duhovnici, care vorbeste despre importanta Sfintei Scripturi in viata ortodoxa, si despre cum trebuie sa ne raportam noi, ca si crestini ortodocsi la ea.
Pentru lectura zilnica a Scripturii puteti folosi planificarea din aceasta serie de postari( clic pe imaginea de la inceput), sau cea randuita de Biserica.



"-Este bine in zilele noastre sa mai cautam povatuitori duhovnicesti?

- Este mai bine sa dobandesti tu putina pricepere duhovniceasca, caci vin vremuri cand nu numai ca nu veti mai gasi indrumator, dar nici macar un cuvant din Scriptura sau din Sfintii Parinti. Sfintii Parinti pana acum recomandau povatuirea dupa Sfanta Scriptura si scrierile Sfintilor Parinti, insa vin vremuri cand vor lipsi si acestea.

-Dar pana la vremurile acelea?

- Pana atunci sa le invatati pe de rost (…)"


Parintele Iustin Parvu


Februarie
18 Leviticul 23-24, Marcu 1:1-22

19 Leviticul 25, Marcu 1:23-45

20 Leviticul 26-27, Marcu 2

21 Numerii 1-2, Marcu 3:1-19

22 Numerii 3-4, Marcu 3:20-35

23 Numerii 5-6, Marcu 4:1-20

24 Numerii 7-8, Marcu 4:21-41

25 Numerii 9-11,Marcu 5:1-20

26 Numerii 12-14, Marcu 5:21-43

Irina

joi, februarie 21, 2008

Ce fel de stil educativ aveti?

google.com


Am gasit astazi un text interesant, care m-a pus pe ganduri. Este vorba de o lista in care sunt prezentate cateva caracteristici ale copilului din familia centrata pe copil, si cele ale copilului din familia centrata pe Dumnezeu.

Multi dintre noi incercam sa ne crestem copiii astfel incat ei sa ajunga adulti echilibrati, cu un caracter frumos, care sa asculte  de Dumnezeu,  dar uneori suntem prea centrati pe copil in felul nostru de a educa , fiindu-ne frica sa  fim exigenti si consecventi atunci cand nevoia o cere.

Parintii imbunatatiti au incercat sa ne avertizeze asupra acestor lucruri. Episcopul Irineu de Ekaterinburg spunea :

"Justificand faptele rele ale copiilor si tinerilor, ca si esecul propriu in educatia lor, parintii iresponsabili pot obiecta : "nu se pot cere si spera virtuti inca de la varsta copilariei!" De ce nu?Oare la varsta copilariei si adolescentei Domnul nostru Iisus Hristos nu ne serveste drept exemplu pe care sa-l urmam cu totii?(...) Oare nu sunt destule relatari in vietile sfintilor care arata ca unii dintre ei au fost impodobiti inca din pruncie cu virtuti ca : bunavointa, cinste, ascultare, curatie?"

De aceea va spun: vai de acei parinti care nu se ingrijesc sa sadeasca in inimile copiilor lor deprinderi bune si simtiri alese de la varsta cea mai frageda! Ei vor da socoteala pentru aceasta in fata Domnului. Nu exista nici o scuza pentru parintii care n-au fost in stare sa-si educe copiii. Chiar si cel mai mic poate si trebuie sa fie educat."

Desigur, si psihologia are rolul ei.In educatie trebuie sa tinem cont de specificul copilului , adica de particularitatile de varsta si de dezvoltare.Nu putem cere unui copilas de un an-doi sa se comporte ca unul de zece. Deasemenea, trebuie sa tinem cont si de stilul nostru de viata, de organizarea familiei, etc..Dar este bine ca modul nostru de a educa sa fie calauzit de principii sanatoase, care sa il ajute pe copil sa se dezvolte armonios si echilibrat.Deasemenea, sa nu uitam de dragoste, de blandete si de rabdare.Roadele educatiei nu se arata pe loc.Ca un copacel, copilasul se dezvolta in ani, sub atenta ingrijire plina de dragoste a parintilor, si roadele se vor vedea in luni, sau poate ani.

Apoi, sa nu avem asteptari false.Noi nu suntm sfinti, si nici copiii nostri nu sunt, cu siguranta.Educatia e o impreuna lucrare cu Dumnezeu a parintilor, si asupra lor, si asupra copilului. Desigur, prin vietile sfintilor citim despre tot felul de copii extraordinari si cand ne uitam la ai nostri s-ar putea sa ne ia depresia :)), dar sa nu uitam ca acele vieti au fost scrise dupa moartea sfintilor, de catre alte persoane decat parintii lor, dei viziunea asupra copilariei acestora este idealizata si probabil nu foarte fidela realitatii :))

Oricum,  lista de mai jos ne ofera cateva repere  de meditatie si evaluare.
 

 "Cateva din caracteristicile copilului din familia centrata pe copil:

  • Intrerupe adultii cand vorbesc.
  • Foloseste manipularea si impotrivirea pentru a obtine ceea ce doreste.
  • Dicteaza programul familiei ( timpul de masa, de culcare, etc.)
  • Are prioritate fata de nevoile sotului/sotiei.
  • Are un vot egal sau mai mare in toate deciziile.
  • Solicita timp si atentie excesiva de la parinti, in detrimentul altor indatoriri  ale acestora.
  • Scapa de consecintele comportamentului sau pacatos/incorect si iresponsabil.
  • Vorbeste cu parintii ca si cum acestia ar fi egalii lui.
  • Este principala influenta in casa.
  • Este mai degraba distrat si rasfatat, decat disciplinat atunci cand este bosumflat.

Prin contrast, copilul din familia centrata pe Dumnezeu:
  • Este fericit sa-i ajute pe altii.
  • Ii asculta bucuros pe parinti de prima data.
  • Nu-si intrerupe parintii cand vorbesc intre ei.
  • Intelege ca nu intotdeauna trebuie sa i se faca pe plac
  • Are programul organizat in functie de programul parintilor.
  • Se exprima cu privire la deciziile familiei, dar nu are in mod necesar un vot egal cu al parintilor.
  • Intelege ca Dumnezeu le-a dat parintilor si alte responsabilitati pe langa cea de a-i implini nevoile.
  • Suporta consecintele care vin din comportamentul lui pacatos si iresponsabil.
  • Nu vorbeste cu parintii ca si cum ar fi egalii lui, ci ii respecta.
  • Ii pune pe altii mai presus de sine.
  • Indeplineste diverse responsabilitati in casa.
  • Respinge influentele negative.
  • Nu-si dezbina parintii in ceea priveste disciplina.
  • Nu este mai apropiat de un parinte decat de celalalt."

(text tradus si adaptat din cartea “ The Heart of Anger” de Lou Priolo)



Irina

miercuri, februarie 20, 2008

Cum sa invatam copilul concepte noi



Am gasit o metoda foarte eficienta ( am probat-o pe Ilinca ) pentru a-i invata pe cei mici lucruri noi, folosita in scoala Montessori( articol preluat si tradus de aici  http://www.montessorimom.com/three-period-lesson/ ).



"Ca sa invatam copilul noi concepte si nume , putem folosi urmatoarea abordare:

Aratati copilului, cu miscari lente si intentionate, doua concepte pe care doriti sa-l invatati, cum ar fi mare- mic, inalt-scund, larg-stramt, usor-greu, neted-aspru, moale-tare, etc., folosind obiectele apropiate/concrete.

De exemplu, ca sa-l invatati conceptul de mic-mare, folositi doua mingi, una mica si una mare.

Pasul unu : aratati spre mingea mare, si spuneti rar si clar "aceasta este mare". Repetati pana cand copilul intelege conceptul. Aratati apoi spre mingea mica si spuneti "aceasta este mica" .Din nou, repetati pana copilul intelege (recunoaste noul obiect, concept sau idee).

Pasul doi: Intrebati copilul "imi dai, te rog, mingea mare?", " imi dai, te rog, mingea mica?". Daca cel mic poate face asta treceti la pasul trei, daca nu, va intoarceti la pasul unu (recunoaste diferentele la nivel concret).

Pasul trei: aratati spre obiect si intrebati : "care este asta?". Daca cel mic are dificultati in a raspunde, va reintoarceti la pasul doi (recunoaste diferentele la nivel abstract).

Aceasta este o metoda pozitiva si necritica de a va invata copilul. Folositi aceasta abordare pentru a invata culorile, animale, simbolul numerelor, concepte, si orice idee."
Irina

marți, februarie 19, 2008

Sa asculti de taticul si de mamica!

...sfaturi catre parinti si copii de la parintele Proclu - filmuletul se gaseste pe youtube

N-am avut astazi timp sa comentez un pic filmuletul de mai sus, dar o sa va impartasesc acum cateva idei.Daca l-ati vizionat, ati vazut cata importanta da parintele faptului ca un copil trebuie sa asculte de mama si de tata. El se bazeaza pe Sfanta Scriptura, unde scrie : "Copii, ascultati de parinti vostri in Domnul, ca aceasta este cu dreptate."Cinsteste pe tatal si pe mama ta" care este porunca cea dintai cu fagaduinta, ca sa-ti fie tie bine si sa traiesti ani multi pe pamant" (Efeseni 6: 1-3.Deasemenea si parintii trebuie sa-si faca datoria, si sa-si creasca copiii in frica de Dumnezeu, indemn bazat tot pe Scriptura " si voi, parintilor,nu intaratati la manie pe copiii vostri, ci cresteti-i intru invatatura si certarea Domnului " (Efeseni 6:4).

De ce este asa de important ca un copil sa asculte intotdeauna de parinti? unii ar zice ca asta e tiranie, ca distruge personalitatea copilului. E adevarat? sa ne gandim intai ce asteapta Dumnezeu de la noi- ascultare. Daca noi ascultam de Dumnezeu, asta ne implineste si ne desavarseste personalitatea, nu ne-o distruge.In plus, cand ascultam de Dumnezeu suntem feriti de multe necazuri- de ruinarea sanatatii si a vietii prin diverse vicii, de durere si nefericire provenite din relatii gresite, si asa mai departe.

Dumnezeu ne-a creat, de aceea stie ce e mai bine pentru noi. Aceasta autoritate a fost trecuta parintilor - copilul care invata sa asculte de parinti, invata sa asculte de Dumnezeu.De la nastere pana la varsta de 4-5 ani copilul trebuie sa-si insuseasca o lectie foarte importanta, si anume ca el a fost creat de Dumnezeu, si Ii datoreaza ascultare in toate lucrurile.Iar cea dintai porunca este sa-i asculti si sa-i cinstesti pe parinti.De aceea noi, ca parinti crestini, nu trebuie sa neglijam aceste lucruri, fiindca punem in pericol binele copiilor nostri.Desigur, nu e usor sa ne invatam copiii sa asculte, de multe ori ne confruntam cu frustrarea, oboseala, dorinta de a renunta, dar trebuie sa cerem mereu intelepciune si putere de la Dumnezeu pentru a merge mai departe.

Irina

duminică, februarie 17, 2008

Duminica a 33 a dupa Rusalii- a Vamesului si a Fariseului




Apostol : 2 Timotei 3: 10- 15
Evanghelie : Luca 18: 10- 14

Astazi biserica noastra praznuieste duminca Vamesului si a Fariseului. Aceasta duminica marcheaza inceputul Triodului, una din cele trei perioade liturgice ale anului bisericesc (Triodului, Octoihului, Penticostarului). Triodul debuteaza cu Vecernia din duminica Vamesului si a Fariseului, si se incheie in Sambata Mare ( dureaza 10 saptamani).

"Cea dintai Duminica, a Vamesului si Fariseului, care ne prega­teste pentru Postul Mare, Sfintii Parinti au mai numit-o "vestitoare" a luptelor celor duhovnicesti, pentru ca prin ea, ca o trambita, ni se ves­teste pregatirea de razboi impotriva diavolilor, in postul care vine.


Primul semnal al acestei pregatiri de lupta ni-l dau cele trei stihiri, care se canta indata dupa Evanghelia Utreniei: "Usile pocaintei...", "Cara­rile mantuirii . . .", si "La multimea faptelor mele celor rele. . .", stihiri care ne umplu de umilinta si ne rascolesc inimile. In lumina lor ne vedem cu sufletul si cu trupul intinate de multimea faptelor celor rele pe care le-am facut; cu viata de pana acum irosita in lenevire, iar ziua infricosatei judecati apropiindu-se inspaimantatoare. Ce vom face? Adanca mahnire si cutremurare ne cuprinde si ne umbreste sufletul. Dar in acelasi timp se iveste si o raza de nadejde; milostivirea cea nemasurata a lui Dumnezeu, puternicele rugaciuni ale Maicii Domnului si lucrarea curatitoare si innoitoare a Pocaintei, ale carei usi se deschid acum. Nadejdea ne intareste si ne da indrazneala sa strigam cu zdrobire de inima ea si Proorocul David: "Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta!"

(dintr-o predica a par. Petroniu Tanase)






„Usile pocainţei deschi­de-mi mie, Datatorule de viata; ca maneca duhul meu la Biserica Ta cea sfanta, purtand locas al trupului cu totul spurcat. Ci, ca un indurat, curateste-l cu mila milostivirii Tale”"Usile pocaintei"




Irina

sâmbătă, februarie 16, 2008

Ce mai citim




Ieri am fost cu Ilinca la librarie sa vedem ce carticele au mai aparut, si sa luam ceva nou. Deja au inceput sa-i placa povestile mai lungi, asa ca am inceput sa citim seria "Povesti clasice" de Shirley Barber (ed. Flamingo GD ). Aveam deja "Povesti inainte de culcare" , asa ca ieri am cumparat "Bucatareasa zanelor" - povestea iepuroaicei Martha. Cartile sunt foarte frumos ilustrate, iar povestile sunt foarte frumoase, cu zane si animale din padure .



Am gasit si altceva foarte dragut, de data aceasta de la ed. Crisan : "Vantul prin salcii". Sunt patru carti cartonate, ambalate intr-o cutiuta cu maner ( daca vreti sa faceti un cadou cuiva, sunt foarte potrivite). La fel, excelent ilustrate - cel putin Ilinca urmareste cu mare placere pe imagini aventurile Sobolului si ale prietenilor sai.

O alta carte buna pentru varsta de 3-4 ani, tot de la editura Crisan, este "Ratoiul cel urat'", in care 6 imagini sunt sub forma de puzzle.

Ultima carte e din seria "Ursuletul cel istet te invata..", de la Eve Press. Acum am cumparat carticica despre primavara- are multe poezii, jocuri, imagini de colorat- le mai avem pe cele despre toamna si iarna.



Irina



joi, februarie 14, 2008

Omida cu numere

Va vorbeam aici despre mini-gradinita noastra.Din pacate n-am reusit sa lucrez atat de structurat in continuare,dar am incercat sa urmez cat de cat un fir, ghidandu-ma programa de gradinita.


Programa de gradinita contine mai multe tipuri de activitati, printre care si cele matematice.Activitatile matematice urmaresc indeplinirea mai multor obiective,unul dintre ele fiind si dezvoltarea capacitatii de a intelege si utiliza numerele si cifrele.
Intre 3 si 4 ani un copil invata de obicei sa numere pana la 3 .

Cautand diverse activitati in legatura cu asta, am gasit 
pe www.dltk-teach.com ceva foarte atractiv: realizarea unei omizi din cifre.

Am ales sa folosesc modelul alb-negru, ca Ilinca sa-l poata colora, cu cifre de la 1 la 4.

 


Am scos la imprimanta modelul, pe o foaie mai groasa. Eu l-am decupat, apoi l-am colorat impreuna. La urma am "ansamblat" omida, lipind partile pe o foaie, Ilinca avand sarcina sa aseze numerele in ordine.

Si aceasta e omida noastra:



Pe langa omida, am mai decupat si colorat niste jetoane cu cifre, cu ajutorul carora facem diverse jocuri de recunoastere si ordonare a numerelor.

(un ghid foarte bun pentru acest tip de activitati, si care urmareste programa de gradinita, gasiti si la librarie, l-am cumparat si l-am prezentat aici)

Irina




marți, februarie 12, 2008

Biblia intr-un an



-"Rasaritul soarelui sa te gaseasca cu Biblia in mana!" Aceasta exclamatie a lui Evagrie exprima foarte bine traditia patristica. Canonul 9 al Sinodului "trullan", prescrie preotilor sa-i initieze pe credinciosi in cea mai mare intimitate cu Biblia. Sfantul Ioan Gura de Aur insista foarte energic: "Eu nu sunt calugar, vor spune unii dintre voi... Dar aici este greseala voastra de a socoti ca citirea Scripturilor nu priveste decat pe monahi, in timp ce aceasta va este mult mai necesara voua, celor care va aflati in mijlocul lumii. Mai rau decat a nu citi Scriptura nu este alta decat a socoti citirea ei inutila" - practica satanica", striga el.
"Revenind de la Biserica, sotul va trebui sa repete ceea ce s-a citit acolo; si se va pregati astfel, pe langa masa materiala cea spirituala". Si Sfantul indeamna a se studia acasa pasajul care trebuie sa fie citit la Biserica, si de a avea grija sa ne obisnuim copiii cu lectura atenta si zilnica a Sfintei Scripturi."

Paul Evdochimov

(preluat de pe blogul Nataliei)


Februarie

9 Leviticul 6-7, Matei 25:1-30
10 Leviticul 8-10, Matei 25:31-46
11 Leviticul 11-12, Matei 26:1-25
12 Leviticul13, Matei 26:26-50
13 Leviticul 14, Matei 26:51-75
14 Leviticul 15-16, Matei 27: 1-26

15 Leviticul 17-18, Matei 27:27-50
16 Leviticul 19-20, Matei 27:51-66
17 Leviticul 21-22, Matei 28

Irina

Sfantul Valentin




Se apropie ziua Sfantului Valentin (14 februarie), sau "Ziua indragostitilor", cum este supranumita. In calendarul ortodox Sfantul Valentin este praznuit pe 6 iulie. Desi nu este o sarbatoare a Bisericii noastre, ne putem folosi de aceasta zi in care toata lumea celebreaza iubirea si indragostitii, pentru a invata lucruri noi despre dragostea si casatoria crestina.


Resurse:
  • despre Taina Nuntii in Catehism
  • "Iubirea in casatorie" - din Dogmatica par. Staniloae
  • "Omilii la casatorie" - Sf. Ioan Gura de Aur
  • "Mantuirea in viata de familie" - Sf. Teofan Zavoratul

Irina

Ghiocei




Au aparut ghioceii- am primit si eu un buchetel.

Si ca sa fiu in ton cu primavara care (poate totusi) vine,am gasit  pe http://www.graphicgarden.com/ un calendar pentru luna februarie, cu ghiocei.L-am printat si l-am pus unde altundeva decat pe frigider :)

Irina

duminică, februarie 10, 2008

Duminica a 17-a dupa Rusalii - a Cananeencei




Duminica a 17 a dupa Rusalii- a Cananeencei

Apostol 2Corinteni 6:16-18, 7:1

Evanghelia dupa Matei 15;21-28

"21.Şi ieşind de acolo, a plecat Iisus în părţile Tirului şi ale Sidonului. 22. Şi iată o femeie cananeiancă, din acele ţinuturi, ieşind striga, zicând: Miluieşte-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de demon. 23. El însă nu i-a răspuns nici un cuvânt; şi apropiindu-se, ucenicii Lui Îl rugau, zicând: Slobozeşte-o, că strigă în urma noastră. 24. Iar El, răspunzând, a zis: Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel. 25. Iar ea, venind, s-a închinat Lui, zicând: Doamne, ajută-mă. 26. El însă, răspunzând, i-a zis: Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor. 27. Dar ea a zis: Da, Doamne, dar şi câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor. 28. Atunci, răspunzând, Iisus i-a zis: O, femeie, mare este credinţa ta; fie ţie după cum voieşti. Şi s-a tămăduit fiica ei în ceasul acela. "



Irina

luni, februarie 04, 2008

Rutina de seara

Mary Lightbody Gow - A Kiss Goodnight (1884)



Va povesteam aici despre rutina mea de dimineata.Totul decurge conform programului, cu unele intarzaieri , dar sunt multumita. Pasul urmator a fost sa imi stabilesc rutina de seara, care incepe in jur de ora 19 si se termina odata cu stingerea, la ora 23/24.

Rutina de seara
  • o anunt pe Ilinca ca trebuie sa-si stranga jucariile si sa se pregateasca de culcare ( in jur de 18.45)
  • fac paturile, pregatesc baia
  • facem baie fetelor, imbracat in pijamale, spalat pe dinti (Ilinca )
  • Ilinca merge in pat, si tati ii citeste o poveste, in timp ce eu o adorm pe Teodora
  • rugaciunea de seara
  • in principiu, in jur de ora 20 dorm amandoua
  • strang ce mai e imprastiat
  • matur in bucatarie si hol, dau cu mopul peste tot
  • imi fac toaleta de seara, si "ma bag" la pijamale
  • urmeaza timp linistit pentru mine - imi fac lista cu ce treburi am de rezolvat a doua zi , net, lectura, etc.
  • maxim la ora 24 stingerea


Irina

Wafe cu cartofi

Am dat in boala wafelor , acum am facut cu cartofi, pentru micul dejun. Iata si reteta:


Wafe cu cartofi

  • 2 oua
  • 250 g cartofi rasi marunt si storsi bine
  • 125 g faina
  • 500 g iaurt
  • 50 g unt topit
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • sare, piper
Se bat ouale spuma.Se amesteca iaurtul cu untul topit si cu cartofii, se incorporeaza faina, sarea, piperul, praful de copt, se adauga ouale, si se coc 7-8 minute la aparat.
Se servesc cu iaurt sau cu smantana.

Irina

duminică, februarie 03, 2008

Waffe cu alune de padure



De mult caut sa cumpar un aparat de facut "gofre" sau "wafe", si azi am gasit, in sfarsit. La Selgos. Este produs de firma "Severin" din Germania (mai multe despre ea aici ), si pe langa waffe, mai are "fete" pentru gratar si sandwis.



L-am probat imediat ce am ajuns acasa, folosind o reteta din carticica cu instructiuni.

Wafe cu alune de padure

  • 200 g margarina sau unt (sa fie moale)
  • 75 g zahar
  • 1 pachet zahar vanilat
  • 3 oua
  • 150 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 75 g alune de padure macinate ( sau alune simple, ori migdale)
  • esenta de rom
Untul se freaca cu zaharul. Se adauga ouale batute spuma, apoi faina, in care am amestecat praful de copt. La sfarsit se pun alunele si esenta de rom. Se coc 5-7 minute la aparat. Se scot pe o farfurie si se pudreaza cu zahar.

Sunt nemaipomenit de bune, si foarte simplu de facut.


Irina

Duminica 32 dupa Rusalii - a lui Zaheu



Apostol 1 Timotei 4,9-15
9. Vrednic de credinţă este acest cuvânt şi vrednic de toată primirea,
10. Fiindcă pentru aceasta ne şi ostenim şi suntem ocărâţi şi ne luptăm, căci ne-am pus nădejdea în Dumnezeul cel viu, Care este Mântuitorul tuturor oamenilor, mai ales al credincioşilor.
11. Acestea să le porunceşti şi să-i înveţi.
12. Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale, ci fă-te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia.
13. Până voi veni eu, ia aminte la citit, la îndemnat, la învăţătură.
14. Nu fi nepăsător faţă de harul care este întru tine, care ţi s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoţilor.
15. Cugetă la acestea, ţine-te de acestea, ca propăşirea ta să fie vădită tuturor.
Evanghelia Luca 19, 1-10
1. Şi intrând, trecea prin Ierihon.
2. Şi iată un bărbat, cu numele Zaheu, şi acesta era mai-marele vameşilor şi era bogat.
3. Şi căuta să vadă cine este Iisus, dar nu putea de mulţime, pentru că era mic de statură.
4. Şi alergând el înainte, s-a suit într-un sicomor, ca să-L vadă, căci pe acolo avea să treacă.
5. Şi când a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, a zis către el: Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân.
6. Şi a coborât degrabă şi L-a primit, bucurându-se.
7. Şi văzând, toţi murmurau, zicând că a intrat să găzduiască la un om păcătos.
8. Iar Zaheu, stând, a zis către Domnul: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit.
9. Şi a zis către el Iisus: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci şi acesta este fiu al lui Avraam.
10. Căci Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut.


Predici:
Activitate cu copiii :
  • citim intamplarea cu Zaheu din Biblia copiilor
  • joc cu ferestruici: "unde e Zaheu ?"
Scoatem foile de mai jos la imprimanta. Le coloram impreuna cu cei mici, decupam ferestruicile, apoi le lipim una peste alta . Rugam copiii sa povesteasca intamplarea din Biblie in timp ce il cauta pe Zaheu.




Sursa jocului : "Danielle's Place "


Irina
Photobucket

sâmbătă, februarie 02, 2008

Rutina de dimineata

Vladimir Bzhezovsky



Dupa cum spuneam aici am inceput sa imi fac un program mult mai riguros decat pana acum, folosindu-ma de ideile de pe "Fly Lady".

Intai si intai am spalat foarte bine chiuveta din bucatarie , si incerc s-o pastrez asa. Adevarul e ca am o senzatie foarte placuta dimineata cand intru in bucatarie - toate sunt la locul lor, iar chiuveta sclipeste de curatenie.

Urmatorul pas a fost sa-mi cumpar incaltaminte cu sireturi pentru casa . Daca n-ati reusit sa parcurgeti articolul referitor la asta de pe "Fly Lady" va spun pe scurt despre ce este vorba - spre deosebire de femeile care au un servici in afara casei, femeile casnice nu sunt obligate sa iasa zilnic, si sa se imbrace "de strada" in fiecare dimineata - poate cunoasteti vorba: "dar cine ma vede?" . Sa ne gandim ca, daca faptul ca suntem imbracate ca pentru a iesi produce o impresie buna asupra altora, cu atat mai mult ne face sa ne simtim noi bine, si determina o schimbare in atitudinea noastra. Odata ce suntem imbracate si incaltate, mintea noastra va zice " gata, e timpul sa ne apucam de treaba". Nu mai exista nici o scuza. Gandindu-ma la aceste lucruri mi-am dat seama ca mai de mult era ceva inacceptabil sa-ti petreci ziua in halat si pijamale, sau intr-un trening "de casa" - doar daca erai bolnava. Sau bunicile noastre de la tara- inca de dimineata se imbracau "de iesit", puneau sortul, si la lucru!Referitor la papucii cu siret- de ce cu siret?fiindca sunt greu de descaltat :) .

Acestea fiind facute, am trecut la urmatorul punct de pe lista, si anume stabilirea rutinei. Am inceput cu :

Rutina de dimineata :

1. Trezirea
  • ma trezesc,
  • aerisesc camerele
  • strang paturile
  • imi fac toaleta de dimineata
  • curatenie in baie( spal chiuveta, wc-ul, si cada- daca am facut dus)
  • ma imbrac, ma incalt si imi leg bine sireturile
  • pun rufe la spalat
  • o schimb pe Teodora
  • Ilinca se scoala, se spala, se imbraca
  • la fel sotul
2. In bucatarie

  • pregatesc cafeaua si micul dejun
  • mancam
  • strang in bucatarie
3.Planificare

  • verific ce am de facut azi
  • pun rufele la uscat
  • Ilinca ma ajuta, Teodora se joaca
4.Timp pentru mine

  • imi iau vitaminele - ii dau si Ilincai
  • rugaciune, citirea Scripturii
  • timp de net(Ilinca coloreaza, sau se joaca ; Teodora doarme)
Rutina de dimineata se desfasoara intre orele 7/8- 10/11(e de dorit intre 7-10, dar depinde cat dorm noaptea)


Am inceput si un "jurnal de gospodarie", dar despre asta in alta postare.
Irina