Pagini

miercuri, august 26, 2009

In cate zile se strica o rosie de la supermarket?

Foarte interesant

https://beze.wordpress.com/2009/08/20/rosie-de-supermarket/

Irina

duminică, august 16, 2009

Manastirea Sihastria- chilia parintelui Cleopa

Dupa Agapia si Sihla am ajuns la Sihastria, unde a trait parintele Cleopa. Eram deja cam obosita si n-am mai avut putere sa urc si pana la mormantul parintelui, am mers doar in biserica si la chilie.







Irina

Ieri - Sucevita

La manastirea Sucevita...






...si apoi la padure...




Irina

sâmbătă, august 15, 2009

Adormirea Maicii Domnului



Întru naştere fecioria ai păzit,

întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare.

Sculatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii,

şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre.


imagine manastirea petru voda

( Adormirea Maicii Domnului- fresca exterioara de la Manastirea Petru Voda, pe care am vizitat-o joi  )

La Suceava a fost ceata, acum a iesit soarele. La manastirea Teodoreni bat clopotele, anuntand inceputul slujbei.


Ne pregatim si noi de Sf. Liturghie. Astazi e hram la manastirea Putna si la manastirea Humorului.

Va doresc o zi de sarbatoare binecuvantata!

Irina

joi, august 13, 2009

Sihla

Inainte sa intri in manastirea Agapia o iei pe drumul neasfaltat, pe stanga, si o pornesti pe Sihla, locasul cuvioasei Teodora.
Dupa vreo 8 km acceptabili de mers cu masina, fata de gropile si bolovanii de pe drumul spre schitul Rarau :), am ajuns la intersectia catre Sihla, de unde am urcat pe jos vreo 500 m. La un moment dat drumul coboara si se deschide o vale unde e manastirea. Peisajul e de-a dreptul minunat.

Mi-a placut foarte mult manastirea- cladirile frumos aliniate, biserica mica si ingrijita, peste tot flori, iarba, brazi, si desigur multi pelerini :)).



Am cumparat icoana cuvioasei Teodora, si am pornit mai departe, spre pestera. Drumul e abrupt, dar foarte frumos- o poteca ingusta, prin padure, pe sub stanci.



Am ajuns intai la bisericuta „dintr-un brad”, ridicata in 1763 , unde s-au pastrat pentru o perioada moastele Sfintei Teodora


si de acolo am mers catre pestera


la cativa zeci de metri de pestera e „ fantana Sfintei Teodora” pe care am fotografiat-o de jos, eu nefiind in conditia fizica de a urca pana acolo :))


La plecare am mai adaugat cateva borcane la colectia de serbeturi :) - am cumparat serbet de zmeura, de fragi si de muguri de brad, de la un nene care avea o masuta cu tot felul de bunatati.

Irina

luni, august 10, 2009

La Agapia

Sambata am fost la Agapia, Sihla, Sihastria, Secu si Neamt.

E a treia oara cand vizitez Agapia , si e prima data cand vin vara, asa ca am fost surprinsa de multimea florilor, si de frumusetea lor.


Din pacate in biserica nu se puteau face fotografii (era interzis). Am avut bucuria sa ma inchin la moastele Sf. Teofan Zavoratul, si la cele ale staretilor de la Optina. Ce mi-a placut foarte mult au fost stergarele superb brodate pe matase, asezate la icoane.

Apoi am urcat spre cimitirul asezat intr-o frumoasa poienita, pentru a vedea mormantul parintelui Nicodim Mandita.





la iesirea din cimitir e o fantana cu apa rece ca gheata, si buuuunaaa taaare

care mergea tare bine cu serbetul de afine facut de maicute, pe care l-am cumparat la plecare :)


(va urma :) )


Irina

joi, august 06, 2009

De Schimbarea la Fata

La multe manastiri din zona Moldovei a fost hram astazi, asa ca ne-am pornit si noi spre Slatina, unde am fost de altfel pentru prima oara. Din pacate am plecat destul de tarziu, iar in Suceava era cumplit de aglomerat, in plus ploua torential, asa ca am ajuns la sfarsitul Sf. Liturghii. Acolo puhoi de lume, ca in zi de hram, a trebuit sa mergem destul de mult pe jos fiindca n-a fost posibil sa oprim masina aproape de manastire. Peisajul este superb - o vale cu dealuri domoale, cu paduri imense de brazi. Iata si niste credinciosi binedispusi :))


Manastirea vazuta de pe sosea (fotografiile nu sunt prea grozave, dati un click pe ele pentru o vizualizare mai buna). Slatina este una din cele mai mari manastiri din Moldova, ctitorita de Alexandru Lapusneanu (finalizata in 1558).

intrarea


un corp de chilii

biserica

intrarea in biserica (deja se facea curatenie dupa pelerini)


imi pare rau ca aparatul meu nu este performant, asa ca nu am fotografii reusite de interior. Cel mai mult mi-a placut tabloul votiv, cu familia ctitorului (domnitorul s-a calugarit aici, sub numele de Pahomie, in ultimul sau an de viata).

la iesire- o alee superba de brazi

Urmatoarea oprire a fost la m-rea Bogdanesti, la cativa km de Falticeni. Intemeiata in 1363 de Bogdan Voda I, a fost distrusa si reconstruita de mai multe ori de-a lungul timpului. In 1994 preotul din Bogdanesti are initiativa reconstruirii locasului monahal, precum si a unui camin de batrani fara posibilitati materiale.


toata lucrarea filantropica de aici este intretinuta din donatii



In continuare am vizitat m-rea Slatioara, care este si sediul mitropoliei pe stil vechi din Romania.

A fost intemeiata in 1947 de ieromonahul Glicherie Tanase (fost preot calugar la manastirea Neamt ), dupa ce a refuzat trecerea la noul calendar. Acesta a fost canonizat de BOSV in 1999 , moastele sale gasindu-se in biserica manastirii. Amanuntele astea le-am aflat abia cand am ajuns acasa, si m-am linistit, avand in vedere ca m-am mirat foarte vazand ca in zi de mare sarbatoare calugarii lucrau de zor pe schele ( niste chilii sau ceva de genul asta) :))




La intoarcere ne-am oprit la manastirea Rasca, unde mi-a placut foarte mult. A fost inceputa in 1512 de Bogdan III, si construita in mai multe etape, de-a lungul timpului. Are hramul de Sf. Nicolae.


biserica a fost pictata pe exterior, dar din pacate se mai pastreaza doar cateva fresce


peste tot flori, si multa liniste


si racoare, desigur. De care sper sa fi avut si voi parte :).


Irina