Pagini

vineri, martie 30, 2012

Conferinta Homeschooling Romania 2012




Din pacate n-am fost prezenta, desi mi-ar fi placut. Dar Odorheiul Secuiesc e cam departe pentru noi :) . Conferinta a avut loc pe 24 martie, si puteti citi aici impresiile Iuliei.


Irina

luni, martie 26, 2012

Intoarcerea in Eden - o experienta incredibila privind gradinaritul organic

 Intamplator (sau nu!) am descoperit acest film extraordinar - Back to Eden- pe care vi-l recomand cu caldura, mai ales daca aveti gradina, sau visati la una intr-o buna zi.


Filmul prezinta un sistem de gradinarit organic pus la punct de un american, Paul Gautschi. Un sistem extrem de simplu, care nu necesita arat, sapat, plivit, irigatii in cantitati mari, stropiri cu diverse substante, fie ele si bio, si care economiseste timpul, banii si durerile de spate :).
Pasii spre realizarea unei astfel de gradini organice, ca cea prezentata in film, sunt descrisi pe scurt aici  si sunt la indemana tuturor.
Va spun drept ca ideea lui Paul m-a cucerit, si deja ma gandesc cum s-o pun in practica in viitoarea noastra gradina! :)
Merita sa va luati un pic de timp pentru a viziona acest film, si sa-l popularizati daca aveti posibilitatea. Din pacate nu are subtitrare, dar sper ca asta sa nu fie un impediment.

Puteti urmari filmul pe situl oficial).

Vizionare placuta si astept impresiile voastre! :)

Irina

Deo stick fara parabeni, facut in casa


  Inca din noiembrie ne-am hotarat sa renuntam la cosmeticele si detergentii chimizati, si sa le  inlocuim cu o  varianta bio si, pe cat se poate, mai economica. Despre ce si cum am reusit concret  sa facem o sa va povestesc  mai pe larg in alta postare.


Revenind la cosmetice, la noi principala „consumabila” in materie  este deodorantul, pe care m-am hotarat sa-l fac singura. Sunt foarte multumita de rezultat!

Reteta este calculata in „ tablespoons” (eu am un set de lingurite-masura).
Pentru a trece la treaba avem nevoie de :
 3 tbsp ceara de albine
 6 tbsp ulei de cocos cosmetic
3 tbsp unt de shea
3 tbsp amidon (alimentar)
3 tbsp bicarbonat de sodiu
2tbsp pudra de piatra de alaun
10 picaturi ulei esential de tea tree *arbore de ceai
un recipient de plastic pentru stick solid
 Toate ingredientele se gasesc de cumparat in magazinele bio online. Investitia initiala este un pic mai mare decat daca am cumpara un  deodorant din comert, dar merita, zic eu.

Revenind la reteta, etapele sunt urmatoarele :


1. punem un vas curat la bain-marie (nu trebuie sa fie mare) si topim in el ceara de albine
2.cand ceara s-a topit adaugam uleiul de cocos si untul de shea. Amestecam usor pana se topesc si se omogenizeaza
3. Separat amestecam pudrele : amidonul , bicarbonatul si piatra de alaun
4.Peste pudra turnam usor uleiurile topite si amestecam, pana obtinem o compozitie cremoasa, in care adaugam uleiul de tea tree
5. Punem crema in recipientul de stick si o lasam la frigider cateva ore, dupa care este gata de aplicare!

Consistenta este la fel cu cea a unui deodorant din comert. Se aplica foarte usor si nu lasa urme pe piele sau pe haine. Deodorantul meu miroase a  tea tree. Daca doriti o aroma diferita puteti folosi alt ulei esential , sau renuntati cu totul la acest ingredient, pentru a fi inodor. Eu am ales tea tree din cauza proprietatilor sale- este  dezinfectant si puternic antibacterian.
Se pastreaza la frigider pentru a-si mentine consistenta si proprietatile.

Va doresc o zi frumoasa!
Irina



Un verset pe saptamana - 13 din 52


amanunte aici
..........................
Buna dimineata si bine v-am regasit la inceput de saptamana!
Versetul biblic pe care doresc sa-l memorez saptamana aceasta este din  cartea Psalmilor :

În ce chip miluieşte tatăl pe fii, aşa a miluit Domnul pe cei ce se tem de El
Ps. 103:13 

Va doresc o saptamana binecuvantata!daca participati la aceasta provocare, va rog lasati la comentarii versetul pe care doriti sa-l memorati, sau link catre blogul vostru, daca ati scris o postare pe aceasta tema.! daca doriti sa postati imagini, o puteti face pe pagina de facebook.
Irina

joi, martie 22, 2012

Leapsa de la Iulia

  Iulia mi-a pasat o leapsa (multumesc! ), evident cu substrat financiar :).
Saptamana trecuta cel mai mult am cheltuit pe utilitati .
Daca as castiga maine 10.000 euro i-as investi in constructia casutei noastre de la tara (care e in stadiul de utopie la momentul actual).
Reteta mea preferata, din cele extrem de ieftine sunt cartofii prajiti cu ou (stiu, nesanatos, de aceea nici nu ma bucur prea des de ea).
 Distractia mea preferata, care nu implica cheltuieli  e sa scriu pe blog.
Voi considera saptamana aceasta un succes pentru blogul meu daca as reusi sa scriu cateva postari pe care le am in minte mai de mult.
Daca ar fi sa fac o cheltuiala mare si nu neaparat necesara, mi-as cumpara mobila noua la bucatarie.
 Cand eram copil, visam sa fiu invatatoare.Acum lucrez ca profesor in invatamantul special.
Dintre mere si pere imi place ..zmeura :). Nu-mi plac merele decat rareori, in placinta. Iar dupa pere nu ma omor deloc.
 Intre ghiocei si zambile, aleg  zambilele, sunt printre florile mele preferate.
Banii reprezinta pentru mine un mijloc care ma ajuta in traiul zilnc, si in atingerea unor vise.
Dau leapsa mai departe catre : Ecaterina, Corina, Marilena, Oana si Catrinel.

Va doresc o zi frumoasa!
Irina


luni, martie 19, 2012

Schimbul de ornamente pentru Pasti al copilasilor ortodocsi-2

 Fiindca suntem numai 7 persoane nu e nevoie sa ne impartim in grupuri, asa ca astept adresele voastre pe mail. Spor la lucru!

Irina

Un verset pe saptamana - 12 din 52



amanunte aici
..........................
Buna dimineata si bine v-am regasit la inceput de saptamana!
Versetul biblic pe care doresc sa-l memorez saptamana aceasta este din  cartea Sf. Apostol Pavel catre Efeseni :
 
Căci lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh. 


Iubiţii mei creştini,

Să nu trăim în neştiinţă. Să nu trăim în nepăsare, nebănuind ce se întâmplă în lume. În jurul nostru şi în noi are loc o luptă, o luptă duhovnicească. „Războiul nevăzut”, cum zice Sfântul Nicodim Aghioritul în renumita sa carte cu acelaşi nume, pe care v-o recomand să o citiţi. 
Iar Apostolul Pavel lămureşte: 
”lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh” 
(Efeseni 6, 12). 
Gloanţele ca ploaia. Cad capete! Duşmanii cei nevăzuţi întreprind atacuri în fiecare ceas şi în fiecare clipă. Suflete nemuritoare sunt în pericol. De aceea şi noi să fim priveghelnici. Nu la somn, ci la arme, la armele cele duhovniceşti! În această luptă Hristos nu ne-a lăsat fără arme. Duh este vrăjmaşul, duhovniceşti sunt şi armele împotriva lui. Am enumărat cinci arme, care constituie o desăvârşită panoplie duhovnicească: credinţa, rugăciunea, postul, smerenia şi Cinstita Cruce. Dacă vom folosi aceste arme, atunci vrăjmaşul va fi biruit şi se va împlini cu fiecare din noi acel cuvânt triumfător a lui Hristos:”Am văzut pe Satana ca pe un fulger ca un fulger căzând din cer”(Luca 10, 18). Amin.
 
 din predica Miropolitului Augustin de Florina
la Duminica
a X-a dupa Rusalii
(Matei 17, 14-23)


Va doresc o saptamana binecuvantata!daca participati la aceasta provocare, va rog lasati la comentarii versetul pe care doriti sa-l memorati, sau link catre blogul vostru, daca ati scris o postare pe aceasta tema.! daca doriti sa postati imagini, o puteti face pe pagina de facebook.
Irina

sâmbătă, martie 17, 2012

Saracie sau bogatie?

M. Kinkade- Beyond the garden gate


Două lucruri cer de la Tine, nu mă respinge înainte de a muri:
 Prefăcătoria şi cuvântul mincinos îndepărtează-le de la mine; sărăcie şi bogăţie nu-mi da, ci dă-mi pâinea care-mi este de trebuinţă, 
 Ca nu cumva, săturându-mă, să mă lepăd de Tine şi să zic: "Cine este Domnul?" Ca nu cumva, sărăcind, să mă apuc de furat şi să defaim numele Dumnezeului meu. 



vineri, martie 16, 2012

Primvara, unde esti? :)

Parca mi-e dor de verdeata, si de pomi infloriti . Pana o sa apara verdele in natura, l-am invitat pe blog :).
Am niste primule in ghiveci, oare ar merge sa le plantez afara?stiu ca le place vremea mai rece, dar ma tem sa nu inghete.



Muscatele mele infloresc de zor, din fericire nu au inghetat in balcon, desi a fost frig. 

Ma gandesc sa pregatesc ceva rasaduri- anul acesta vreau sa pun din nou condurasi- preferatii mei,


si flori de piatra - sunt foarte potrivite pentru zonele extrem de insorite, si rezista bine la caldura.


Ati inceput sa va faceti planuri pentru gradinaritul de balcon?sau asteptati sa se mai incalzeasca afara? :)

Irina

marți, martie 13, 2012

Schimbul de ornamente pentru Pasti al copilasilor ortodocsi


Fiindca schimbul de ornamente pentru Craciun a fost o bucurie pentru participanti, la cererea tuturor organizez si schimbul de ornamente pentru Pasti - ornamente cu care vom impodobi crengutele de salcie.

 
Regulamentul este urmatorul:
 
1. Cei inscrisi vor forma grupuri de cate  10 persoane (familii, nu copii), si fiecare din membrii grupului va trebui sa faca atatea ornamente cat sa trimita la toti ceilalti . Daca numarul participantilor va depasi numarul 10, fara sa fie multiplu de 10, voi imparti astfel incat sa nu fie nici prea multi intr-un grup, dar nici prea putini. Ornamentele trebuie sa fie facute manual (de copil/copii, nu de mami :) - care poate da totusi o mana de ajutor :)  ) si sa aiba o tema ortodoxa.
2. Plicurile (sau pachetele, daca ornamentul e mai voluminos) trebuie expediate cel tarziu pana pe 2 aprilie, ca sa evitam aglomeratia de la posta, si ca fiecare copil sa aiba timp sa se bucure de ornamentele primite.
3. Ca sa participati nu trebuie sa aveti blog. Veti trimite adresele voastre pe mailul meu, si eu voi transmite fiecaruia adresele celorlalti. 
4. Fiecare va trebui sa imi trimita o fotografie cu ornamentul realizat, astfel incat, dupa ce fiecare isi va primi pliculetul, sa putem admira cu totii munca copilasilor nostri. Cu acordul vostru voi posta fotografiile pe blog dupa ce primesc de la toti confirmarea primirii ornamentului.
 
 
 Inscrierile se pot face pana pe 17 martie inclusiv, lasand un comentariu la aceasta postare. Dupa ce vom forma grupurile  va rog sa-mi trimiteti  adresa postala pe dulcecasa_ortodox@yahoo.com, specificand „adresa postala schimb ornamente - grupul nr.....”.
 Daca aveti blog, sau pagina de facebook, sper ca veti da „sfoara-n tara” :).

Irina

luni, martie 12, 2012

Un verset pe saptamana - 11 din 52

amanunte aici
..........................
Buna dimineata si bine v-am regasit la inceput de saptamana!
Versetul biblic pe care doresc sa-l memorez saptamana aceasta este din  cartea Sf. Apostol Pavel catre Coloseni :
 
Orice ati face, lucrati din toata inima, ca pentru Domnul si nu ca pentru oameni,
Bine stiind ca de la Domnul veti primi rasplata mostenirii; caci Domnului Hristos slujiti.
Coloseni 3.24


„Evanghelia a dospit şi înnoit viaţa oamenilor în toate direcţiile.
Evanghelia a adus un nou duh şi în munca omului.
„Orice lucraţi—zice apostolul Pavel — lucraţi din toată inima, ca pentru Domnul şi nu ca pentru oameni (Coloseni 3,23).
Un creştin adevărat, oriunde e angajat să facă un lucru, nu-l face de mântuială, nu-l face de teama supravegherii, ci îl face socotindu-se pe sine ca un angajat al Domnului, ce lucrează pentru Domnul.
Un creştin adevărat, un ostaş al Domnului, oriunde e pus la lucru, fie în serviciu, fie în lucrul mâinilor —el lucrează „din toată inima, ca pentru Domnul”.
Lucraţi ca pentru Domnul!
— O, cum s-ar schimba faţa lumii dacă fiecare om ar lucra ca pentru Domnul.
N-ar mai trebui atunci atâta supraveghere, grijă şi ceartă.
Şi o, ce binecuvântare ar fi într-un stat, într-o ţară, când şi slujbaşii ar lucra ca pentru Domnul.
Când de la primul ministru până la primarul şi la paznicul satului toţi ar lucra ca pentru Domnul.
N-ar mai trebui atunci atâţia inspectori şi parainspectori.
Ca prin minune ar dispărea şi hoţiile şi nedreptatea şi corupţia şi mituirea.
Averea statului ar fi socotită ca averea Domnului şi nimeni n-ar mai umbla să fure statul şi să-l înşele.
O, cum s-ar schimba cu totul oamenii, când ar lucra ca pentru Domnul.
—Dar tu, de când ai intrat în Oaste?—fu întrebată o servitoare ostaşă, de către o prietenă a ei.
—De când mătur şi pe sub paturi — răspunse ostaşa-căci mai înainte lucram numai de ochii stăpânei, dar acum lucrez ca pentru Domnul.
—Bine că se duse stăpânul—zise odată un lucrător către tovarăşul său, care era ostaş — de acum ne putem pune pe odihnă.
—Stăpânul meu nu s-a dus, răspunse ostaşul — Domnul meu e de faţă, El mă vede şi nu-l pot înşela. Eu lucrez ca pentru El.
Lucraţi ca pentru Domnul!
— Cine trăieşte această parolă, poate aduce cu ea şi suflete pierdute la Domnul.
Un domn de la oraş dăduse unei spălătorese credincioase nişte albituri la spălat.
Mirat pe urmă de preţul mai scăzut al lucrului, întrebă: cum se face că d-ta lucrezi cu mult mai ieftin decât alţii?
— Pentru că —răspunse femeia —eu lucrez ca pentru Domnul, mi-am socotit lucrul, mi-am socotit câştigul; să cer mai mult, ar însemna să te înşel nu pe d-ta, ci pe Domnul.
Mirat de această pildă de trăire a Evangheliei, domnul acela s-a apropiat de Biblie şi a devenit şi el un credincios— şi spunea la toată lumea că pe el l-a convertit o spălătoreasă.
Lucraţi ca pentru Domnul!
—Ce puţin se vede această parolă în viaţa creştinilor de azi.
O dovadă este şi aceasta despre creştinătatea de nume de azi.
Noi, ostaşii Domnului, să trăim şi parola aceasta; să lucrăm ca pentru Domnul, pentru ca şi prin aceasta să vestim puterea Evangheliei şi să aducem la mântuire sufletele pierdute.„
Părintele Iosif  Trifa
 

din volumul “Munca și Lenea

Va doresc o saptamana binecuvantata!daca participati la aceasta provocare, va rog lasati la comentarii versetul pe care doriti sa-l memorati, sau link catre blogul vostru, daca ati scris o postare pe aceasta tema.! daca doriti sa postati imagini, o puteti face pe pagina de facebook.
Irina


vineri, martie 09, 2012

Cu ce sa incepem cand e vorba de post

Lady Sarakosti


  Daca in anii trecuti am abordat perioada postului incepand de la mancare (si anume stabilirea meniului de post si pregatirea unui mic `stoc` de alimente), anul acesta m-am decis sa pornesc invers- adica de la rugaciune. Asa ca, in loc sa ma gandesc intai la meniul alimentar, am incercat sa-mi stabilesc un program de mers la Biserica (mai des), si de rugaciune acasa.
Nefiind obisnuita din copilarie/familie cu ideea de post,  m-am luptat mult cu gandul ca nu e sanatos sa te abtii de la carne si lactate, fiindca, stiti voi- laptele are calciu, iar carnea proteine :). Si ca in mod sigur o sa ma lesine atata post :). Din fericire (sau poate nu) in ultimii ani a devenit ceva obisnuit ca tot omul sa se gandeasca la alimentatia sanatoasa, iar librariile, chioscurile si netul abunda de cat de benefic este organismului ca omul sa adopte regimuri variind de la lacto-ovo-vegetarian la vegetarian bazat pe cruditati (raw). Evident ca m-am gandit : ia uite cat de sanatos e postul, pana si oamenii de stiinta recunosc :). Asa ca a devenit o obisnuinta ca in post sa consult blogurile veganilor in cautare de retete, si sa experimentez in bucataria proprie, in incercarea de a alcatui un meniu cat mai variat si mai bogat.
Pana cand, la un moment dat, am constientizat- acesta nu e post, e regim alimentar!Postul nu e despre cat de sanatos ne hranim (desi e important si asta, poate fi un punct de pornire), cat de variat si cat de bogat, ci despre foame!
Prin pacat omul s-a indepartat de la sursa Vietii, care e Dumnezeu, si a crezut ca poate trai doar cu hrana materiala (`doar cu paine` dupa cum zice Scriptura). El a transformat materialul in scop, nu in mijloc, si cele trupesti au biruit pe cele duhovnicesti. 
Perioadele de post au fost stabilite tocmai pentru a ne ajuta sa constientizam care este de fapt normalitatea : ca dependenta noastra de hrana, de materie, nu este absoluta, ci ca putem birui trupescul prin duhovnicesc.Vedem in Vietile Sfintilor ca cei inaintati, aflati deja pe treptele indumnezeirii, traiau cu foarte putina mancare - de obicei radacini , seminte, ierburi, fiindca trupul si viata lor erau tinute de bogatia harului  lui Dumnezeu, la care ajunsesera prin rugaciune si viata curata.Sanatatea si vigoarea lor era data nu de regimul alimentar raw-vegan :)), ci era darul lui Dumnezeu.
Desigur, covarsitoarea noastra majoritate suntem abia la treapta despatimirii, si postul ne ajuta sa descoperim, infometati fiind, ca nevoia noastra reala, urgenta, este nevoia de Dumnezeu, nu de mancare.
De aceea postul nu trebuie sa ramana la stadiul de regim alimentar (mai mancati si voi fara carne, ca o sa va simtiti bine :))  ), ci trebuie dublat de rugaciune, si participarea cat mai deasa la viata Bisericii - adica slujbe, spovedanie, impartasanie(daca se ingaduie).
Este bine ca orice efort ascetic am face, acesta sa fie cu binecuvantarea duhovnicului. Cu ajutorul lui e bine sa stabilim cat de aspru sa postim (cu ulei, fara ulei, cate mese pe zi, poate unele dezlegari pentru, copii, bolnavi sau alte situatii speciale), cat sa ne rugam (un minim), si asa mai departe.
In Postul Mare sunt multe slujbe frumoase- de exemplu in seara aceasta putem participa la Liturghia darurilor mai inainte-sfintite, asa ca, in loc sa mestecam in oalele cu  variate mancaruri  de post am putea trage o fuga la Biserica, sa ne rugam putin :).
Va doresc o seara frumoasa, si post cu folos in continuare!

Irina

luni, martie 05, 2012

Un verset pe saptamana - 10 din 52




amanunte aici
..........................
Buna dimineata si bine v-am regasit la inceput de saptamana!
Versetul biblic pe care doresc sa-l memorez saptamana aceasta este din  cartea Pildelor.

 Cel ce binecuvintează va fi îndestulat, iar cel ce blesteamă va fi blestemat.

" Binecuvântarea e o chemare a Duhului Sfânt și o lucrare a Lui în noi și în cel de lângă noi!
Nu binecuvântăm după ce iertăm, ci ca să putem ierta. Știi, și iertarea e tot o lucrare a lui Dumnezeu pe care ne-o dăruiește și nouă, dar împreună cu propria Sa prezență. Este, de fapt, lucrarea Lui în noi pentru că numai El este Bun și numai El are puterea și vrea să ierte. Partea noastră este chemarea și primirea Lui urmate de oferirea liberă a puterilor noastre sufletești ca pe un „potir” al puterii Sale.
Începem cu binecuvântarea pentru că ține de puterea noastră să rostim cuvântul și să ne lipim atenția și intenția de el spre deosebire de iertare care presupune antrenarea tuturor sentimentelor dureroase pe care le-am trăit sau le mai trăim în legătură cu rana suferită. Așa, rostind acest cuvânt, împlinim porunca, Îl primim pe Domnul și El ne dă putere să mergem mai departe ca să împlinim și porunca iertării așa cum o lucrează El Însuși în noi! Mare Taină! Și mare cinste!"
Maica Siluana

Va doresc o saptamana binecuvantata!daca participati la aceasta provocare, va rog lasati la comentarii versetul pe care doriti sa-l memorati, sau link catre blogul vostru, daca ati scris o postare pe aceasta tema.! daca doriti sa postati imagini, o puteti face pe pagina de facebook.
Irina

sâmbătă, martie 03, 2012

In mijlocul lumii

   Aflati in mijlocul agitatiei lumesti adeseori visam la o viata linistita, departe de `lumea dezlantuita`, in care sa n-avem alta grija decat rugaciunea si citirea cartilor sfinte. De multe ori ni se pare ca familia si toate obligatiile pe care le avem ne consuma tot timpul, si ne opresc sa inaintam pe calea crestina asa cum am dori, si nu reusim sa ne gasim pacea. Iata cum dezleaga aceasta problema  Sf. Macarie de la Optina, intr-o scrisoare catre una din fiicele sale duhovnicesti: 

~ tartine cu unt de arahide si miere ~

`In scrisorile dvs. vad ca sunteti in cautarea mantuirii sufletului. In acest scop, ati dori sa parasiti lumea, insa nu puteti face asta, intrucat sunteti datoare sa ingrijiti de copii si de gospodarie.
....
 Atata timp cat trebuie neaparat sa traiti in lume ca sa va aranjati copiii, traiti.Ingrijiti-va in primul rand de implinirea poruncilor lui Hristos, iar ca sa le cunoasteti cititi Evanghelia, Faptele si Epistolele Apostolilor, precum si invataturile Sf. Parinti despre patimi si virtuti.Strabatand calea vietuirii crestine, cunoasteti-va neputinta, smeriti-va si pocaiti-va inaintea Domnului pentru scaderile dumneavoastra, si nu nadajduiti nicidecum in faptele dvs., ci in milostivirea lui Dumnezeu.
Pravila de rugaciune impliniti-o dupa putere si dupa cum va ingaduie imprejurarile, insa cu simtamantul vamesului, nu cu al fariseului. Sf. Isaac scrie :`Rugaciunea celui ce nu gandeste despre sine ca este pacatos nu este bineplacuta inaintea lui Dumnezeu.`De lucrare inalta si de pravila mare nu va apucati; acelasi Isaac invata ca `lucrarea cu masura nu are pret`. Paziti-va insa constiinta si nu cautati rasplata aici in mangaierea duhovniceasca: lasati aceasta in voia lui Dumnezeu, care stie cand sa dea.`

(Sfaturi pentru mireni, ed. Sophia)

Nu e nevoie sa fugim de-acasa ca sa ne gasim linistea :), ci e suficient ca, in imprejurarile vietii noastre, acolo unde ne-a pus Dumnezeu, sa cautam mai intai Imparatia Lui.Atat de simplu, si atat de complicat :).

Irina

joi, martie 01, 2012

Inceput de martie

    Azi dimineata, cand m-am trezit, am vazut ca a nins - un strat fin si alb acoperea cenusiul de afara. Presupun ca sunt ultimele `zvacniri ` ale iernii, si nu in (foarte) multe zile ne vom bucura de pomii infloriti :).
Luna februarie a trecut pe nesimtite.
 Am inceput cu o deconectare de la internet, stiri, agitatie si am incercat sa ma apropii mai mult de Dumnezeu. Nu am ce sa povestesc prea multe despre aceasta perioada, dar  imi doresc ca din cand in cand sa repet experienta.
 Este incredibil cat de mult poate impovara, obosi si agita abundenta de informatii si de stiri, programul incarcat de tot felul de activitati si treburi care `neaparat trebuie` facute.Valurile vietii ne zbuciuma de colo-colo si ne lasam purtati de ele, in loc sa ne suim in corabie cu Mantuitorul.
Intre timp a inceput si Postul Mare. Ne gandim la mancare- ce sa mai gatim, oare mancam destul, oare avem un meniu echilibrat, oare n-o sa ne lesine foamea in postul asta :) ?Uitand ca nu doar cu paine va trai omul....si ajungem din nou la rugaciunea - de acasa si de la Biserica.

sursa

 Mi-am dat seama ca nimic nu e chiar asa de neaparat, cu exceptia rugaciunii. Daca facem restul, si lasam rugaciunea, viata noastra interioara si exterioara o va lua razna.
   Asa ca m-am gandit sa incep luna cu cateva ganduri ale Sf. Siluan Athonitul, referitoare la                rugaciune, pe care vi le daruiesc cu drag si voua . 
Dumnezeu sa ne ajute in viata noastra de rugaciune!

sursa




 

Multora le place să citească cărţi bune, şi acesta e un lucru bun, dar să te rogi e mai bine decât toate, însă cine citeşte cărţi proaste sau gazete e lovit de foame sufletească; sufletul lui flămânzeşte pentru că hrana sufletului şi desfătările lui sunt în Dumnezeu.
........................

Rugăciunea se dă celui ce se roagă, cum se spune în Scripturi; dar rugăciunea pe care o săvârşim numai din obişnuinţă, fără zdrobire de inimă pentru păcate, nu este plăcută Domnului.

.............................

Cine iubeşte pe Domnul, acela îşi aduce aminte întotdeauna de El, iar aducerea-aminte de Dumnezeu naşte rugăciunea. Dar, dacă nu-ţi vei aduce aminte, atunci nu te vei mai ruga, iar fără rugăciune sufletul nu va rămîne în dragostea lui Dumnezeu, căci prin rugăciune vine harul Duhului Sfînt. Prin rugăciune se păzeşte omul de păcat, fiindcă, rugîndu-se, mintea e ocupată de Dumnezeu şi cu duh smerit stă înaintea Feţei Domnului, pe Care-L cunoaşte sufletul ce se roagă.

..................................

Astfel, numai Domnul stie toate, noi insa, oricine am fi, trebuie sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne povatuiasca si sa intrebam pe parintele duhovnicesc, ca sa nu gresim.

....................................

În rugăciune învăţătorul este Însuşi Domnul, dar trebuie să iţi smereşti sufletul. Cel ce se roagă cum se cuvine, acela are în suflet pacea lui Dumnezeu. Cel ce se roagă trebuie să aibă o inimă miluitoare faţă de întreaga făptură. Cel ce se roagă pe toţi iubeşte, şi de toţi îi este milă, căci harul Sfântului Duh l-a învăţat a iubi.

...................................

Cel lenes la rugaciune cerceteaza cu nesat tot ce vede pe pamant si in cer, dar cum este Domnul nu stie si nici nu sa straduieste sa cunoasca, si cand aude invatatura despre Dumnezeu, el spune: "Cum e cu putinta sa cunosc pe Dumnezeu? Si tu de unde il cunosti?"
.......................................

Oricît am învăţa, e cu neputinţă să cunoaştem pe Domnul dacă nu vom vieţui după poruncile Lui, pentru că nu prin ştiinţă, ci prin Duhul Sfînt se face cunoscut Domnul.

.......................................

Tu zici că mulţi oameni suferă de tot felul de nenorociri şi de la oamenii răi; dar eu te rog: smereşte-te sub mîna cea tare a lui Dumnezeu şi atunci harul te va învăţa şi tu însuţi vei voi să suferi pentru iubirea Domnului. Iată ce te învaţă Duhul Sfînt pe Care L-am cunoscut în Biserică. Dar cine-i ocărăşte pe oamenii răi şi nu se roagă pentru ei, acela nu va cunoaşte niciodată harul lui Dumnezeu. .....................................

Dacă vrei să ştii cît de mult ne iubeşte Domnul, urăşte păcatul şi gîndurile rele şi roagă-te din adîncul inimii ziua şi noaptea, şi atunci Domnul îţi va da harul Lui şi vei cunoaşte pe Domnul prin Duhul Sfînt, iar după moarte, cînd vei ajunge în rai, şi acolo vei cunoaşte pe Domnul prin Duhul Sfînt, aşa cum L-ai cunoscut pe pămînt.



Va doresc un martie binecuvantat!




Irina