Pagini

luni, noiembrie 23, 2020

Jurnalul de azi

 

pinterest.com


 ♥ PENTRU AZI...

  •  23 noiembrie  2020, luni

  ♥ VREMEA...

  • e inca placuta, ieri a fost o zi calduta chiar. Azi dimineata a dat prima bruma serioasa, si noaptea e destul de frig.De plouat nu prea ploua

♥ MA GANDESC ...

  • ca mai e un pic si se termina si noiembrie. De cate ori deschid blogul imi dau seama cat de repede se scurge timpul si parca nu fac mare lucru - serviciu, copii, casa...si totusi nu sunt lucruri mici, daca stau bine si ma gandesc
  • eu si copiii suntem mereu acasa, cu scoala online.Am vazut ca multa lume se plange- ca nu se face carte, ca prea mult stau in fata ecranului, ca asa, ca pe dincolo.Sincer, n-am nici o parere, iau lucrurile asa cum sunt, nu vad rostul de a ne vaicari atata de orice.Eu vad si avantaje, de exemplu la unele ore mai ascult si eu, ca sa pot sa le ajut mai bine la teme dupa aceea.Acum, ce sa zic - avantaje pentru unii, dezavantaje pentru altii, ca la orice in viata.Sunt si aspecte negative, dar si aspecte pozitive in toata situatia aceasta.
  • am renuntat la cafea, din cauza unui reflux gastric care mi-a facut probleme in zona orl. Primele doua zile m-a durut putin capul, dar apoi am fost ok.Initial am inlocuit cafeau cu orzo, dar apoi am trecut pe ceai de ghimbir si turmeric, care e bun in multe afectiuni si imi face foarte bine. 
  • vreau sa mai fac cateva mici schimbari, pe care mi le-am propus de mult - o plimbare mai lunga zilnic,  si ceva gimnastica - poate cateva exercitii tip yoga sau ceva de genul asta.Sa ma culc mai devreme si sa ma trezesc mai devreme.Sa ma odihnesc mai mult.

 ♥ SUNT RECUNOSCATOARE PENTRU..

  • pentru prietenele mele, care ma sprijina mereu cu un gand, cu o vorba buna, cu un sfat

 ♥ UNUL DIN LUCRURILE CARE M-A BUCURAT...

  • ...luna aceasta a fost toamna, cu minunatele ei culori...

 ♥ CE MAI MESTERESC/CREEZ.. 

  • am terminat salul crosetat si sosetele mov. Am inceput o pereche de sosete din alpaca, cu un fir verde inchis, care ma duce cu gandul la padurile de brazi.

 ♥ CITESC/MA UIT/ASCULT..

  • imi vine tot mai greu sa citesc, nu mai am placerea de alta data a lecturii.Am scos cateva carti, le am pe noptiera, dar nu-mi vine sa le deschid. Pana acum cativa ani abia asteptam sa ma cuibusesc pe canapea cu o carte buna in mana.Acum prefer sa ascult o conferinta sau o emisiune interesanta, in timp ce  tricotez, crosetez sau cos.Poate e din cauza ca nici timp nu prea am, ca sa le fac pe toate, si prefer sa fac ceva practic.Poate e doar o faza.Nici la filme nu mai am rabdare sa ma uit, ma plictisesc groaznic, parca nu gasesc nimic interesant sau placut.

♥ PLANURI PENTRU SAPTAMANA IN CURS...

  • sa decorez pentru Craciun
  • sa plantez bulbii de ghiocei si zambile, ca n-am reusit inca
  • sa scot cartile de Craciun pentru copii, eventual sa mai achizitionez vreo doua - trei :)

 ♥ UN CITAT PREFERAT...

 ,,Ca sa realizam o stare de linistire in viata noastra, ar trebui sa o simplificam: simplificarea vietii vine la pachet cu linistirea.

 Cum am putea sa simplificam viata? Sa facem o analiza a investitiilor noastre de timp, sa vedem daca toate relatiile noastre sunt folositoare, daca toate proiectele in care sunt implicat chiar functioneaza, daca toate serviciile pe care le am sunt justificate, daca toate intentiile pe care vreau sa le realizez cu familia mea sunt realiste, si sa incep sa tai din lucrurile pe care le am in lista mea de dorinte sau de intentii, sa ajung sa am mai putine. Si avand mai putine, viata mea se linisteste pentru ca cine iubeste linistirea, ne spune Filocalia, trebuie sa iubeasca simplitatea, pentru ca nu au cum sa vina decat impreuna. 

Linistea este recompensa celui care iubeste simplitatea. Exista simplitati si simplitati. Sunt oameni care duc o viata de o simplitate dezarmanta si au o liniste extraordinara. Noi nu putem ajunge direct acolo, dar putem simplifica totusi in buna masura viata noastra, analizand foarte atent locurile in care vrem sa ajungem, investitiile pe care vrem sa le facem de timp si de energie si vom vedea ca, daca ne concentram pe mai putine, obtinem o rezerva de energie care poate fi investita in autocontrol si in aceasta supraveghere de sine.,,

parintele Sorin Mihalache,  transcrierea conferintei AICI 

 ♥ O FOTOGRAFIE/MAI MULTE DE SAPTAMANA TRECUTA...






Va doresc o zi minunata si multumesc pentru vizita!



!Iti mulțumesc ca vizitezi Dulce Casa!Daca ti-a placut acest articol poti il poti impartasi altora folosind butoanele de mai jos :). Deasemenea, poti vizita si aprecia pagina de Facebook sau pe cea de Instagram a blogului.

duminică, noiembrie 15, 2020

Postul Craciunului - sa punem inceput bun!

pinterest.com

Azi a inceput postul Nasterii Domnului, unul din cele mai frumoase posturi de peste an, cel putin asa mi se pare mie. Vremea e calda inca, n-a dat inghetul, copacii au frunze ruginii si inca ne mai scaldam in lumina aceea speciala, de toamna...Cu toate acestea eu simt ca am intrat in atmosfera de Craciun, am pus deja cateva luminite prin casa si am dat drumul la colinde :)

 

pinterest.com

Ce imi doresc in acest post - practic nimic diferit fata de ceilalti ani :

  • sa fiu mai disciplinata cu viata mea de rugaciune 
  • anafura si agheasma in fiecare dimineata
  • sa postesc dupa puteri 
  • sa  decoram casa
  • sa facem ornamente cu Sf. Nicolae, sa cantam cantecelul Sf. Nicolae, sa citim povestea Sfantului si sa facem turta dulce
  • sa planific pregatirile pentru Sarbatori
  • sa tricotez mai mult

Postul alimentar e mai usor, sunt multe dezlegari un acest post, dar...fiecare dupa puteri, dupa posibilitati si dupa sfatul duhovnicului. 




,,Numai prin smerenie vom înainta. Postul este bun, iubirea bună, milostenia este frumoasă, la fel şi îndurarea. Dar ce este mai presus de toate? Trebuie să devenim smeriţi. Şi mai sus de smerenie ce este? Puterea de deosebire. Dacă puterea de deosebire lipseşte din virtuţi, greşim. Şi virtuţile au nevoie de cârmuire. Binele, dacă nu se naşte cu cuvioşenie, nu este bine. Postul este bun, dar este mijloc, nu scop. Mijloacele au scop şi scopul este smerenia, şi din smerenie vine puterea de deosebire.

De aceea trebuie să armonizăm tot ce facem, prin discernământul duhovnicului. Duhovnicul îţi va spune cât să posteşti, când să te împărtăşeşti, cum să cugeţi, cum să-l loveşti pe vrăjmaş, ce trebuie să faci aici, şi astfel, cu discernământul duhovnicului iluminat prin Sfântul Duh, pregăteşte-ţi sufletul tău. Deci postul este sfânt, dar este o cale. O vom aranja cum ne spune duhovnicul şi după puterile noastre psihotrupeşti. Să nu facem mai mult decât se cuvine, mai mult decât putem face. Trebuie măsură în toate. Pentru că lipsa de măsură nimiceşte folosul.,,

 DESPRE CREDINŢĂ ŞI MÂNTUIRE, 
Părintele Efrem Athonitul, Bunavestire Galati 2003

Va doresc post binecuvantat!
 

miercuri, noiembrie 11, 2020

Ganduri de folos

,,Astăzi creştinii nu mai sunt torturaţi în arene, nu mai sunt arşi pe rug, bisericile sunt deschise, în ele se săvârşeşte slujba dumnezeiască, însă are loc un fenomen trist – mulţi oameni, chiar şi fără chinuri renunţă la Hristos. 
 Lumea îi prigoneşte pe robii lui Hristos prin ironie şi dispreţ, iar ei nu le pot îndura. „Dar ai început să mergi cam des la biserică!“ observă cei din jur ironic. Şi creştinul tace. „Desigur, din această cauză nu mai ieşi în zi de sărbătoare, dar se pare că aproape în fiecare zi nu ieşi şi ai început să ţii posturile“. Şi din nou tace. Altcineva spune: „Tot citeşti cărţi sfinte, dar ai citit oare Nietzsche? Ia să citeşti numai şi vei vedea ce spune“ şi aşa îl copleşeşte pe cel nepriceput cu numele dumnezeilor săi (ei au doar dumnezeii lor). „Dacă eşti religios, trebuie să priveşti problema din toate părţile, dar nu te teme să asculţi o părere opusă“.
Nu trebuie să-i ascultaţi. Nu citiţi cărţile care sunt fără Dumnezeu, rămâneţi credincioşi lui Hristos. Dacă sunteţi întrebaţi despre credinţă, răspundeţi cu îndrăzneală. „Se pare că mergi des la biserică!“. „Da, pentru că acolo îmi găsesc mulţumirea“. „Nu vrei, cumva, să ajungi printre sfinţi?“. „Fiecare vrea acest lucru, dar nu depinde de noi, ci de Dumnezeu“. Astfel să îl respingeţi pe vrăjmaş.
Trebuie să înţelegeţi că Dumnezeu îi iubeşte pe toţi şi de toţi are grijă, dar dacă vorbim omeneşte, nu se poate da un milion săracului pentru că se prăpădeşte şi îi păgubeşte şi pe alţii, dar o sută de ruble poate să îl pună pe picioare. Dumnezeu ştie mai bine ce îi este de folos fiecăruia.
Nu se poate învăţa îndeplinirea legii lui Dumnezeu fără efort, iar acest efort e întreit – rugăciune, post şi trezvie.

staretul Varsanufie de la Optina


„Omului îi e dată viaţa pentru ca ea să-i slujească lui – nu el să-i slujească ei“. Aceasta înseamnă că omul nu trebuie să se facă robul condiţiilor sale, nu trebuie să aducă interiorul lui ca jertfă pentru exterior. Dacă îi slujeşte vieţii, omul îşi pierde măsura, lucrează fără chibzuinţă şi intră într-o nedumerire foarte tristă; nici nu mai ştie pentru ce trăieşte. Aceasta este o nedumerire foarte periculoasă şi se întâmplă deseori. Omul, ca şi calul, cară şi cară şi dintr-o dată vine asupra lui un dezastru“.

staretul Nectarie de la Optina


O femei i-a spus stareţului: „Batiuşka, mă enervez puternic!“, iar el a răspuns: „Când vine asupra ta supărarea, zi cu tărie numai: Doamne, miluieşte-mă! Caută întărire în rugăciune şi alinare în muncă“. 

staretul Nectarie de la Optina


 Teama de moarte este de la diavoli. Ei inspiră în suflet o asemenea frică, pentru ca să se piardă nădejdea în mila lui Dumnezeu…

staretul Nicon de la Optina

„Umpleţi-vă de Duh…“ (din slujba Sfintei Treimi). Ce înseamnă aceasta? Că noi ne-am învrednicit să primim darurile Sfântului Duh prin botez. Dar mulţi ţin minte, oare, acest lucru? Dacă ai primit puţin, trebuie să păstrezi, să îmbunătăţeşti, să înmulţeşti. Pentru acestea trebuie să fii cuprins de râvnă. Cum?
a) Să citeşti Sfânta Scriptură, care este scrisă de Sfântul Duh; din Sfânta Scriptură conduce El. Nici o plăcere lumească nu poate da o asemenea pace şi o aşa bucurie, pe care le dă Sfântul Duh.
b) Să fii atent la tine.
c) Să participi des la Sfintele Taine. Prin ele Sfântul Duh se împărtăşeşte omului.
d) Să mergi des la sfânta biserică, căci aceasta este locul deosebit al prezenţei Sfântului Duh.
e) Rugăciunea, în special rugăciunea „Împărate Ceresc“. Ea trebuie ascultată cu evlavie deosebită, nu numai în biserică, ci trebuie rostită şi în timpul lucrului, cerând ajutorul Sfântului Duh.

 staretul Nicon de la Optina

Trebuie ca tot răul, chiar şi patimile care ne chinuiesc, să nu le considerăm a fi de la noi, ci de la vrăjmaş – de la diavol. Acest lucru e foarte important. Numai atunci se poate învinge patima, când nu o vei considera ca fiind a ta…

staretul Nicon de la Optina


 Fiecare lucru, fără să vi se pară neînsemnat, să-l faceţi cu migală, aşa ca înaintea feţei lui Dumnezeu. Amintiţi-vă că Dumnezeu vede tot.

 staretul Nicon de la Optina

(din Patericul de la Optina) 


luni, noiembrie 09, 2020

Puterea vindecatoare a padurii



Intuitiv, omul stie si simte ca natura ii face bine, mai ales cand isi duce viata in jungla de beton, departe de copaci, de ape, de iarba verde, de parfumul padurii sau al campiei.

In 1982, ministrul japonez al Agriculturii, Padurior si Pescuitului a creat termenul de shinrin-yoku , care se traduce prin ,,baie de padure,, . Practica respectiva nu implica deloc scaldatul :)), ci petrecerea timpului intr-un cadru natural, de preferat o padure,  incercand sa traiesti cat mai mult in prezent si sa te bucuri in mod constient de mirosul, culorile si sunetele din jur.

In cartea sa, Forest Bathing How Trees Can Help You Find Health and Happiness,  Dr. Qing Li, cel mai cunoscut expert in medicina padurii, ne arata cum ,,baile de padure,, reduc stresul, tensiunea arteriala, intaresc sistemul circulator si imunitar, stimuleaza energia, buna dispozitie, creativitata si concentrarea.

Am descoperit aceste lucruri interesante dupa mica noastra excursie  de pe valea Teleajenului, unde am fost duminica, ca sa mai prindem culorile minunate de toamna .Vremea a fost frumoasa, numai buna de plimbare. Am coborat prin padure, ca sa vedem lacul Teleajen, in care se reflectau absolut superb toate nuantele de ruginiu, auriu si aramiu..Cu aceasta ocazie am constata ca forma mea fizica este sub orice critica :)), fiindca urcusul inapoi la sosea mi-a cam scos sufletul :)).

Mi-a placut foarte mult padurea de mesteceni.Mesteacanul e unul din copacii mei preferati, imi plac trunchiurile lor albe, drepte,  parca ar fi niste imense lumanari inaltate spre cer.


Am respirat aerul curat de padure, imbibat cu fitoncide si ioni de oxigen :)), ne-am bucurat de culori, de sunetul apei si de tot ce este frumos in natura. 

Si am purtat salul de toamna :)), nu puteam sa ratez ocazia :)). Fiindca n-am unde sa-l port, avand in vedere cat de mult stam acasa :).

Spre deosebire de campie, cu peisajul ei sec, arid, padurea de intampina cu o multime de lucruri marunte, pe care ai putea sa le observi ceasuri in sir : muschii verzi, de catifea, ciupercute, boabe de mure sau de macese, frunze colorate, apa de izvor care susura si salta peste pietre.

 
La plecare ne-am oprit la mrea Suzana si ne-am inchinat la moastele sf. Mina, pe care il praznuim  pe 11 noiembrie.


Ne-am incarcat bateriile si suntem pregatiti pentru o noua saptamana, cu mila lui Dumnezeu.
Va doresc zile binecuvantate si aveti grija de voi!


marți, noiembrie 03, 2020

Sal de toamna

Am inceput acest sal anul trecut la sfarsitul lui septembrie, apoi l-am abandonat in favoarea altor proiecte. A asteptat, saracul, pana anul asta, cand m-am hotarat sa il duc la bun sfarsit.

Am lucrat cu fir Drops Delight 12, 2 sculuri, adica  100 de grame,  350 m, pe andrele marimea 4. Este bine ca salurile sa fie lucrate pe o andrea/croseta mai groase, ca sa aiba lejeritate. Acest fir e foarte bun pentru saluri, caciulite,manusi, fiindca e foarte moale, matasos si nu inteapa deloc. Compozitia e 75% lana, 25% Poliamida

 Modelul e de baza, frumusetea fiind data de fir si de dantela crosetata de pe margine, la care am folosit un fir bulgaresc, de lana 100%.







Nu ma asteptam sa iasa asa de mare, ma pot infasura lejer cu el :).E atat de moale si de calduros!

Dantela de pe margine e crosetata dupa o schema de pe Ravelry - All Shawl by Doris Chan,

  am lucrat-o de foarte multe ori, e simplu de facut.

Schema e mai jos :


 

Cred ca o sa ma rasplatesc cu niste andrele noi :)), daca tot am muncit atata :)).

Mai am de terminat inca un sal, inceput in februarie, din firul primit de la Ghemuletul Incalcit, si doua perechi de sosete.

Voi ce proiecte in lucru aveti?

duminică, noiembrie 01, 2020

Noiembrie !Planificare si intentii

 

 

Bine ai venit, Noiembrie!

Am ajuns si in noiembrie- slava lui Dumnezeu pentru toate! Daca octombrie a fost in principal luna caminului, in care m-am concentrat pe atmosfera din casa, imi doresc ca luna aceasta sa fie una multumirii, a recunostintei.

 

Ne apropiem cu pasi repezi si de Postul Nasterii Domnului, incepem pregatirile pentru Sarbatori- si in suflet, si in casa.Sa nadajduim ca vom ajunge cu bine si sanatosi la acest sfarsit de an. Sa ne rugam mai mult pentru cei aflati in suferinta, pentru cei bolnavi, dar si pentru conducatori buni, avand in vedere ca urmeaza (iar!) alegeri.

Noiembrie fericit!Noiembrie este luna care ne reaminteste sa fim recunoscatori pentru toate lucrurile bune care se intampla in viata noastra.

Nu stim ce va fi, vad ca in multe tari din Europa e din nou lockdown, cazurile de covid cresc peste tot, la noi- ce sa mai zic.Mila lui Dumnezeu!probabil ca se vor stradui sa tina totul deschis pana dupa alegeri, sau poate nu...Sa fim recunoscatori pentru ce avem, sa punem gandul cel bun, o rugaciune, o milostenie dupa puteri, o zi de post, si cu siguranta nu ne va parasi Dumnezeu.

Viata e dificila, prezinta asperitati :)), dar sa ne pastram nadejdea, calmul, fiindca si aceste lucruri vor trece intr-un fel sau altul, cu ajutor de Sus.
 
Noiembrie era luna apusurilor rubinii, a plecarii pasarilor, a imnurilor triste ale marii, a cantecului patimas al vantului printre pini. 
Lucy Maud Montgomery

EVENIMENTE SI SARBATORI 

8, duminica Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil

9, luni Sf. Nectarie Taumaturgul

11, miercuri Sf. Mina

13, vineri Sf. Ioan Gura de Aur

14, sambata Lasatul secului pentru Postul Craciunului

15, duminica Inceputul Postului Nasterii Domnului

21 , sambata Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

30, luni Sf. Apostol Andrei



INTENTIILE LUNII  NOIEMBRIE :)

  • exercitii zilnice de recunostinta
  • cate o plimbare lunga in fiecare zi
  • pregatiri pentru post si pentru Craciun
  • activitati placute de interior - lucru de mana, lectura, auditii de teatru, filme bune, predici
  •  lumanarele parfumate, luminite
  • o iesire la munte , sa vedem padurea

CULORILE LUNII



  CUVANTUL LUNII

 

recunoscator, multumitor



MOTIVATIA/CITATUL LUNII


 Multumiti lui Dumnezeu pentru toate (1 Tesaloniceni 5:18)...avand o inima plina de recunostinta.

 

 LISTA CU ACTIVITATI DE NOIEMBRIE :)

 

f

  • fa o lista cu lucrurile pentru care esti recunoscatoare
  • fa un bine cuiva
  • doneaza mancare
  • mergi la o plimbare in natura
  • mergi sa vezi peisaje de toamna
  • fa un puzzle
  • fa fotografii de familie
  • fa crafturi din frunze
  • fa un foc si coace bezele
  • fa o placinta de dovleac
  • fa clatite cu dovleac
  • fa curcan la cuptor (de Lasata Secului poate :) )
  • fa mere coapte       
 
    Voi ce planuri aveti pentru noiembrie? :)