marți, noiembrie 13, 2007

Saptamana intai de post




Astazi e Lasatul secului pentru Postul Craciunului, zi in care il praznuim si pe Sfantul Ioan Gura de Aur, care ne-a lasat multe cuvinte de folos, printre care si acesta, referitor la post:

„Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? De vedeti un sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie frumoasa, intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochiul, si urechile, si picioarele, si mainile voastre, si toate madularele trupului vostru. Mainile voastre sa posteasca ramanand curate si de hranire si de lacomie. Picioarele, nealergand la privelisti urate si in calea pacatosilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusetile straine... Gura trebuie sa posteasca de sudalme si de alte vorbiri rusinoase” (Sf. Ioan Gură de Aur, Adpopulum antiocheum, Cuv. 3, Migne, P. G., XLIX, col. 53).


Dupa cum am promis, revin cu meniul si lista de cumparaturi pentru prima saptamana de post . Micul dejun e la fel in fiecare dimineata. La pranz eu si Ilinca mancam ceva usor( o ciorba, un bors), iar cina o luam cu totii in jur de ora 17, cand ajunge sotul acasa. Pranzul si desertul le pregatesc pentru doua zile- iar cina zilnic.Intre mese - multa apa, suc de catina, sau limonada.


Saptamana intai de post
Meniu:

Micul dejun:
  • musli cu fructe , lapte de orez
  • suc/nectar de fructe preparat in casa
Pranz
  • ciorba de rosii
  • bors de sfecla
Cina
  • Miercuri: musaca de cartofi , salata de sfecla rosie
  • Joi: mancarica de ciuperci cu mamaliguta
  • Vineri: pilaf sarbesc , snitel de soia, salata de varza
  • Sambata: drob de linte, salata de paste cu legume
  • Duminica: spaghete cu ciuperci
Desert:

Lista de cumparaturi:
  • musli
  • lapte de orez
  • mix de legume congelate
  • ceapa
  • cartofi
  • varza
  • morcovi
  • sfecla rosie
  • ciuperci
  • hrean
  • dovleac pt. placinta
  • verdeata
  • fructe- mere, banane, portocale, lamai
  • suc de rosii
  • bulion
  • sos heinz pentru spaghete
  • orez
  • soia granule
  • soia snitele
  • malai
  • linte
  • spaghete
  • paste fainoase fara ou
  • faina
  • drojdie
  • ulei de orez scotti
  • otet de orez scotti
  • faina integrala, faina de secara, faina alba, seminte(floarea soarelui, susan)- pentru paine de casa
  • cacao
  • zahar
  • drojdie
  • praf de copt
  • margarina pentru prajituri
  • apa minerala
Nu am pus si cantitatile, fiindca depinde de fiecare pentru cate persoane gateste.Uleiul si otetul de orez Scotti le folosesc intotdeauna la salate, pentru gatit folosesc ulei obisnuit de floarea soarelui.

Post cu folos!

Irina

duminică, noiembrie 11, 2007

Pregatiri pentru postul Craciunului




Mai sunt doua zile pana cand va incepe  Postul Craciunului.

Postul este o perioada de pregatire trupeasca si sufleteasca pentru a intampina cu sufletul curat sarbatoarea Nasterii Domnului.Postul nu inseamna doar abtinerea de la anumite alimente, ci o apropiere mai mare de Dumnezeu prin pocainta, rugaciune, spovedanie, impartasanie, participarea mai deasa la slujbele Bisericii, milostenie. In post ne ocupam mai putin cu cele trupesti tocmai pentru a avea mai mult timp pentru cele sufletesti.
Fiecare familie are o abordare proprie a acestei perioade din viata Bisericii. Eu m-am gandit ca ar fi bine ca in fiecare saptamana sa pregatesc dinainte un meniu pentru 7 zile, si lista de cumparaturi necesare realizarii lui. Pentru informatii ajutatoare am comandat cartea "Copilul vegetarian"- cred ca va ajunge zilele acestea.

Pentru cei interesati - marti voi pune pe blog meniul pentru prima saptamana de post, impreuna cu lista de cumparaturi aferenta, si retetele pentru meniul de miercuri ( voi posta in fiecare zi retetele din meniul pentru ziua urmatoare ).
edit: voi pune saptamanal meniul si o lista orientativa de cumparaturi, iar dintre retete le voi scrie pe cele care mi se par mai deosebite, sau care imi plac foarte mult- fiindca mi-ar lua foarte mult timp sa le scriu pe toate, cum intentionam initial.
Daca vreti sa postiti si sa gatiti (de post ) impreuna cu mine va invit sa impartasiti experientele voastre, sau intrebarile, la rubrica de comentarii .
Cei care doresc sa se pregateasca mai bine sufleteste pentru post pot asculta conferinta par. Tanase:
"Postul in familie si familia in post"

Irina

sâmbătă, noiembrie 10, 2007

Pateu de linte




Pateul de linte este una din mancarurile mele preferate de post, si inlocuieste cu succes pateul de soia, plin de e-uri, din comert. Gasiti aici un articol foarte complet referitor la bobul de linte.Preiau doar cateva pasaje:


"Continut :

100g linte uscata = 340 calorii

Saraca in grasimi
Bogata in proteine – un alt excelent substitut pentru carne (100g linte gatita contin aceeasi cantitate de proteine ca 134 g de carne de vita); singura proteina pe care o gazduieste in cantitate mica este metionina dar in combinatie cu cereale, nuci sau alte semninte continutul sau proteic devine complet
Prezinta carbohidrati cu indice glicemic scazut, calciu, fosfor, fier, acid folic si vitamina B si C.
Bogata in fibre solubile si insolubile

Indicatii

Aliment nutritiv important in situatii care necesita consum energetic crescut sau in stari de convalescenta
Benefica in anemia feripriva
Fibrele solubile scad nivelul de glucoza si colesterol din sange
Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei
Prin continutul de antioxidanti ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima ca multe alte vegetale "

Lintea este pomenita de cateva ori si in Sfanta Scriptura . Cu totii cunoastem episodul in care Isau si-a vandut dreptul de intai nascut pentru o gustoasa ciorba de linte( de aici si vorba populara "pentru un blid de linte" ). Pe langa ciorba de linte Iacov i-a dat lui Isau si paine de linte, paine care mai este mentionata si in alte locuri din Scriptura. De exemplu, in cartea profetului Iezechiel vedem ca avesta este indrumat de catre Dumnezeu sa-si faca paine din "grau si orz, bob si linte, mei si orzoaica"(Iezechiel 4:9). Dar sa revin la reteta de pateu. Avem nevoie de:
o ceasca de linte rosie
ulei
sare,piper, foi de dafin

Lintea se lasa la inmuiat in apa cu o seara inainte. Se scurge apa, si se pune la fiert cu apa cat sa o acopere, sare, piper si foi de dafin. De data asta eu am fiert-o la steamer si nici nu se compara cu cea fiarta pe aragaz- iese mai uscata (eu am un steamer Moulinex Exotic, cu recipient pentru fiert orezul).Nu trebuie fiarta mult, se inmoaie imediat. Se scurge, se inlatura piperul si foile de dafin, si se mixeaza cu ulei.


Este delicios pe o felie de paine calda, de casa, si cu un gogosar murat alaturi .
Pofta buna!

Irina

vineri, noiembrie 09, 2007

Citeste Biblia intr-un an!



Am initiat acest set de articole din dorinta mea de a a-mi organiza mai bine viata duhovniceasca. Unul din lucrurile de capatai pe care trebuie sa le faca un crestin ortodox este sa citeasca zilnic Sfanta Scriptura, fiindca in ea gasim cuvintele vietii vesnice. Asa ne indeamna si ne invata Sfanta Biserica, Sfintii Parinti si marii duhovnici.
La fiecare postare pe aceasta tema am pus si un citat din Sfintii Parinti sau din marii duhovnici, care vorbeste despre importanta Sfintei Scripturi in viata ortodoxa, si despre cum trebuie sa ne raportam noi, ca si crestini ortodocsi la ea.
Pentru lectura zilnica a Scripturii puteti folosi planificarea din aceasta serie de postari, sau cea randuita de Biserica
Doamne ajuta!


"Domnul i-a ales pe apostoli, acestia si-au predat misiunea episcopilor, care si-au stabilit impreuna-lucratori pe presbiteri. Toti acestia, laolalta, alcatuiesc pastorirea cea randuita de Dumnezeu in Biserica, a carei sarcine este sa-i ridice pe toti la starea barbatului desavarsit, " la masura varstei deplinatatii lui Hristos" (Ef. 4,13) , sfintindu-i cu Tainele, incalzindu-i cu sfintele ierugii si indrumandu-i cu sfaturi pe drumul cu multe fagasuri spre desavarsirea duhovniceasca. Sa-I multumim Domnului ca este asa ! Noi suntem orbi; dupa cum orbul are nevoie de un ghid, la fel, si noi avem nevoie de o calauza care sa ne arate calea spre Imparatia lui Dumnezeu; in foarte multe situatii avem nevoie de o presoana care sa ne ia de maini si sa ne scoata din valmasagul de ganduri si sentimente in care ne arunca uneori vrajmasul si propria noastra neintelegere. Sa nu spuneti ca indrumatorul tuturor este cuvatul lui Dumnezeu, ca vom citi si vom vedea singuri de ce anume avem nevoie. Cuvantul lui Dumnezeu contine indicatii generale pentru toti, dar ce anume am eu nevoie, in situatia mea concreta, acestea trebuie sa mi le explice altul, o voce vie, iscusita. De n-ar fi asa, as fi nevoit sa cutreier pe carari intortocheate si sa ma aflu in permanenta primejdie. Iata de ce avem atata nevoie de sfatul intelept al preotului. Cum de li se pare unora, si poate ca multora, ca singurele relatii ale lor firesti cu preotul apar odata cu necesitatea savarsirii unei Sfinte Taine sau a altei slujiri bisericesti ? Unii ca acestia uita ca "unde lipseste carmuirea , lumea cade ca frunzele; izbavirea sta in prisosul sfatului" (Pilde 11,14) .

Sf. Teofan Zavoratul : "Cinci invataturi despre calea mantuirii"


Noiembrie

8 Ieremia 43-45; Evrei 5

9 Ieremia 46-47; Evrei 6

10 Ieremia 48-49; Evrei 7
11 Ieremia 50; Evrei 8
12 Ieremia 51-52; Evrei 9

13 Plangeri 1-2; Evrei 10:1-18

14 Plangeri 3-5; Evrei 10:19-39

15 Iezechiel 1-2; Evrei 11:1-19

16 Iezechiel 3-4; Evrei 11:20-40

17 Iezechiel 5-7; Evrei 12

18 Iezechiel 8-10; Evrei 13






Irina

Falafel(chiftelute de naut)

Zilele de post sunt o componenta importanta a vietii ortodoxe. Pe langa cele patru posturi mari din an, credinciosul ortodox trebuie sa posteasca miercurea si vinerea. Postim miercuri deoarece in aceasta zi carturarii si fariseii s-au sfatuit sa-L prinda pe Hristos, iar vinerea postim deoarece in aceasta zi Hristos a fost rastignit pe cruce.

Una din retetele de post preferate de familia noastra sunt chiftelutele de naut (falafel).Sunt foarte simplu de facut.

Boabele de naut se tin la inmuiat in apa rece 24 de ore(eu cumpar cate o punga de naut de 1 kg, inmoi boabele si le pastrez la congelator, in portii potrivite pentru o mancare).

Dupa ce s-au inmuiat se scurg de apa (nu se fierb, se folosesc asa , doar inmuiate in apa de pe o zi pe alta), se adauga o ceapa si verdeata multa, si se toaca(la robot sau la masina de tocat), astfel incat sa rezulte o pasta.



Se lasa jumatate de ora la frigider, si se formeaza apoi chiftelute rotunde, care se prajesc in ulei incins(pot fi tavalite prin pesmet sau faina).



Se pot servi in diverse feluri.De data aceasta eu am facut o garnitura de paste cu legume: am fiert paste (bilute mici, pentru cous-cous) si un mix de legume (congelate). Am scurs pastele si legumele si le-am amestecat intr-un castron.Am adaugat ulei, otet,sare, o rosie tocata marunt, si verdeata tocata.


Pofta buna!

Irina