luni, decembrie 24, 2007

Prajitura snikers

Am gasit reteta anul trecut pe forumul culinar, si am facut-o chiar de Craciun. De atunci am pregatit-o de mai multe ori, fiindca imi place grozav combinatia ciocolata-nuca.




Pentru foi avem nevoie de :
  • 8 oua
  • 300 gr. zahar
  • 400 gr. nuca macinata
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • jumatate plic praf de copt
Se separa galbenusurile de albusuri.Intr-un castron mare se bat albusurile spuma,impreuna cu zaharul. Faina, cacaoa si praful de copt se amesteca, si se incorporeaza in albusuri. La urma se adauga nuca macinata. Compozitia rezultata se imparte in trei (puteti pune 3 castronele si impartiti in fiecare compozitie cu lingura).

Se unge spatele unei tavi( a mea are 23/40) cu margarina si se pune deasupra hartie de copt. Cu lingura se intinde o foaie( compozitia trebuie sa fie moale, dar nu atat de moale incat sa curga pe marginea tavii) si se da la cptor 15-20 min., la 170 grade.

Crema


  • 8 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 3 linguri cacao
  • 250 gr. zahar
  • 4 linguri lapte (caldut)
  • 100 gr. ciocolata cu lapte

Ouale se bat bine cu zaharul, pana se ingroasa( eventual pe bain-marie). Se adauga laptele amestecat cu cacao, apoi ciocolata topita(se topeste pe bain-marie, sau la microunde). Separat se freaca spuma un pachet de unt (sa fie la temperatura camerei), si cu incetul se incorporeaza restul de crema. Se umplu foile, se pune crema si deasupra , si se presara cu nuca macinata, sau cu alune.Se taie a doua zi.

Irina

duminică, decembrie 23, 2007

Briose aperitiv

Briosele aperitiv se fac foarte rapid, sunt economice, si nu in ultimul rand se topesc in gura, sunt foarte fragede si bune, mai ales calde.






Pentru 10 - 12 bucati



  • 160 gr faina amestecata cu 1 varf cutit de praf de copt si un varf sare
  • 2 oua
  • 50 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 100 gr cascaval ras
  • 100 gr sunca taiata cubulete

Se bat ouale, se adauga uleiul(cate putin), laptele, iar la urma se incorporeaza faina, amestecata cu sare si praf de copt. Se adauga cascavalul ras si sunca taiata, se amesteca cu o lingura, si se umplu formele de briose(muffins) pe 3 sferturi(eu am forme de silicon si nu le ung, nici nu folosesc hartiute speciale pentru briose). Se dau la cuptorul preincalzit, 25-30 min. la 180 de grade.





Pofta buna!

Irina

Salata in straturi

Daca v-ati saturat sa faceti de sarbatori "clasica" salata boeuf (chiar, oare de ce face toata lumea salata asta? ), va sugerez sa incercati o reteta foate simpla, rapida, si extrem de buna la gust.

Ca sa o realizati aveti nevoie de un castron de sticla, sau un vas de jena( eu am folosit un vas jena), in care puneti, in straturi:
- salata de sfecla rosie(sfecla rosie se fierbe in coaja, se curata , se da pe razatoare si se amesteca cu ulei, otet, sare si hrean ras, dupa gust)
- piept de pui fiert si taiat marunt
-cateva oua fierte tari si taiate marunt
-cascaval ras
-maioneza

Se orneaza in functie de fantezia proprie .

Deja am facut-o, mai lipseste doar stratul de maioneza, pe care o sa-l adaug maine.


Irina

"Buy nothing Cristmas"



In ultimii ani vedem ca si romanii sunt cuprinsi de o adevarata isterie a cumparaturilor o data cu venirea Craciunului. Peste tot in hipermarketuri lumea se calca in picioare , in incercarea disperata de a-si umple cosul cu cat mai multe produse. Sa pleci la cumparaturi zilele acestea e o adevarata aventura, ca sa nu mai spun de consumul nervos rezultat in urma unei astfel de actiuni.

Acest lucru se intampla peste tot in lume, asa ca menonitii canadieni au initiat o miscare destinata sa reinvie sensul originar al generozitatii de Craciun, sub numele de "Buy nothing Cristmas":

" -Buy nothing Cristmas- este o eliberare de stress, si tot mai multi oameni au nevoie sa auda despre asta. Puteti schimba lumea doar punand unul dintre posterele noastre (sau creand dvs. unul) in biserica dvs., in locuri de rugaciune, acasa sau la munca.(...) Ideea e sa-i faceti pe oameni sa gandeasca. A venit timpul sa mergeti, si schimbati ceva!"



Irina

sâmbătă, decembrie 22, 2007

Meniul pentru Craciun

Acum este una din perioadele anului in care toate gospodinele gatesc din plin pentru masa bogata de Craciun. Eu nu fac exceptie, de azi ma pun pe treaba . M-am gandit sa va impartasesc meniul nostru.

Aperitive:
Bors de perisoare
Sarmalute


Dulciuri:

Bauturi: limonada de ghimbir
O sa fac cantitati mici din fiecare, fiindca sunt multe feluri.Voi reveni cu retetele lipsa si cu fotografii .
Ca sa termin la timp m-am organizat un pic, si ma ajuta mult sotul.Cumparaturile sunt deja facute. Azi fac prajiturile, umplutura pentru sarmale si compozitia pentru chiftele.
Maine dupa amiaza decoram casa si facem bradul, iar luni dimineata terminam mancarea, ca sa avem timp dupa-amiaza sa mergem un pic la biserica, si apoi cu colinda.
Va doresc spor la treaba !

Irina