Luni, 10 martie, crestinii ortodocsi au intrat intr-o perioada importanta a anului liturgic, si anume in Postul Mare.
Postul Pastelui este un timp de pregatire sufleteasca si trupeasca in vederea intampinarii Sfintei Sarbatori a Invierii Domnului- fiecare crestin este chemat sa posteasca dupa puteri, sa se roage mai mult, sa participe mai des la slujbele Bisericii, sa se spovedeasca , sa se impartaseasca, sa se apropie mai mult de Dumnezeu prin rugaciune, infranare, milostenie.
Este bine ca postul nostru sa nu se limiteze doar la regim alimentar, dar nici sa nu desconsideram aceasta parte.
Parintele Serafim Rose spunea:
"Randuiala ortodoxa a postului nu are scopul de a evita problemele de constiinta, ci mai curand de a-i chema pe credinciosi catre un nivel de viata crestina mai anevoioasa, plina de insuflare si smerenie; daca ei nu reusesc sa se ridice la inaltimea cerintelor, pot macar sa vada cat de departe este viata lor de dreptarul, de norma care ramane intotdeauna la fel."
Va invit sa parcurgem impreuna aceasta perioada binecuvantata. In fiecare saptamana o sa postez meniul pentru o saptamana, precum si idei, sau linkuri cu lecturi utile in aceasta perioada.
Va doresc post cu folos, si sper sa gasiti saptamanal aici cate ceva ziditor pentru aceasta perioada deosebita!
Sugestii:
- Saptamana aceasta putem participa la slujbele deosebite ale Canonului Cel Mare
- ascultati si invatati(daca n-o stiti ) cantarea "Doamne al puterilor..."
In timpul postului este bine sa gandim meniul pe cateva zile dinainte, pentru a pierde cat mai putin timp in bucatarie. Deasemenea, mancarurile trebuie sa fie cat mai simple.
Meniul pentru prima saptamana de post:
Micul dejun
- suc/nectar de fructe preparat in casa
- ceai, paine de casa cu zacusca
- orez cu scortisora
Gustare(ora 10, seara)
- fasole batuta, pateu de linte
Pranz
Cina
- Luni : pilaf cu ardei, falafel(chiftelute de naut), salata de varza cu marar
- Marti:tocanita de cartofi cu masline
- Miercuri:la fel ca marti
- Joi : cartofi prajiti cu mamaliguta, si mujdei de usturoi
- Vineri : cartofi piure, chiftelute de soia, salata verde
- Sambata: mancarica de fasole, snitel de soia, salata de varza cu morcov
- Duminica: mancarica de fasole, chiftelute de legume, salata de varza cu patrunjel verde
Desert
Va doresc o saptamana luminoasa!
Irina