Am facut azi lapte de cocos si sunt foarte incantata de rezultat. E foarte bun la gust si arata exact ca laptele obisnuit, in plus este mai gras fata de laptele de soia, de exemplu (in plus nu se compara gustul, cel de soia nu-mi place deloc).
Prepararea este extrem de usoara: miezul de nuca se da pe razatoare (este nevoie de o nuca proaspata), si se amesteca apoi intr-un vas cu 1 litru de apa fierbinte. Punem amestecul la blender (nu tot odata, cate o cana). Il mixam bine, si il strecuram. Punem laptele intr-o sticla, iar miezul poate fi folosit la orezul cu scortisoara, sau la budinca.
Se foloseste ca atare, sau in diverse retete de post/vegetariene.
Nuca de cocos poate fi folosita si ca desert- vedeti aici.
Laptele de nuca de cocos (a nu se confunda cu apa de nuca de cocos, care se gaseste in interiorul acesteia) are un continut ridicat de uleiuri si zaharuri, precum si de potasiu, magneziu si alte minerale. Este o sursa bogata de fibre si de vitamine.
Puternic antibacterian, antiviral si antifungic, datorita monolaurinei continuta de uleiul nucii, se foloseste si in scopuri medicinale.
Este eficient in extrem de multe boli.
Irina
joi, noiembrie 20, 2008
miercuri, noiembrie 19, 2008
Calendarul postului- ziua 5
Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial (desi uneori coincide), ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.
Ziua 1 -15 noiembrie
Ziua 2 - 16 noiembrie
Ziua 3- 17 noiembrie
Ziua 4- 18 noiembrie
Ziua 5- 19 noiembrie
Biserica
Biserica este locul unde ne adunam impreuna intru Hristos.
Aici venim sa ne inchinam lui Dumnezeu, sa auzim Evanghelia si sa participam la Sfintele Taine.
In Evanghelia dupa Matei cap. 16: 15-18 citim :
"Şi le-a zis: Dar voi cine ziceţi că sunt?
Răspunzând Simon Petru a zis: Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.
Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: Fericit eşti Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din ceruri. Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui."
Irina
Ziua 1 -15 noiembrie
Ziua 2 - 16 noiembrie
Ziua 3- 17 noiembrie
Ziua 4- 18 noiembrie
Ziua 5- 19 noiembrie
Biserica
Biserica este locul unde ne adunam impreuna intru Hristos.
Aici venim sa ne inchinam lui Dumnezeu, sa auzim Evanghelia si sa participam la Sfintele Taine.
In Evanghelia dupa Matei cap. 16: 15-18 citim :
"Şi le-a zis: Dar voi cine ziceţi că sunt?
Răspunzând Simon Petru a zis: Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.
Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: Fericit eşti Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din ceruri. Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui."
Irina
marți, noiembrie 18, 2008
Mazare cu friganele
Stiu, azi aveam altceva in meniu, dar fiindca toata ziua ne-am plimbat a trebuit sa gatesc ceva la repezeala. Asa ca am tocat doua cepe , am taiat felii cativa morcovi curatati de coaja, si le-am pus la fiert intr-o cratita impreuna cu mazarea, si sare dupa gust. Cand boabele s-au inmuiat am adaugat o lingura de bulion si o legatura de marar tocat, am mai dat cateva clocote si gata. Cand mancarea e un pic racorita se adauga si ulei (de preferat presat la rece).
Intotdeauna mi-a placut sa mananc mazarea cu friganele. In mod obisnuit friganele se fac cu lapte si ou, asa ca a trebuit sa gasesc o solutie de post. Dintr-o franzela alba mai uscata am taiat cateva felii, le-am inmuiat in apa calduta amestecata cu un pic de zahar(cat sa fie dulce)- trebuie sa absoarba apa, dar sa nu se rupa- apoi le-am trecut prin ulei pe-o parte si pe alta, si le-am pus in tava de aragaz, pe hartie de copt, la 200 g. Cand s-au rumenit dedesubt le-am intors cu o paleta de lemn si le-am lasat pana au capatat o culoare aurie. Le-am scos si le-am servit alaturi de garnitura de mazare.
Se pot manca si la desert, pudrate cu zahar si cu scortisoara.
Irina
Intotdeauna mi-a placut sa mananc mazarea cu friganele. In mod obisnuit friganele se fac cu lapte si ou, asa ca a trebuit sa gasesc o solutie de post. Dintr-o franzela alba mai uscata am taiat cateva felii, le-am inmuiat in apa calduta amestecata cu un pic de zahar(cat sa fie dulce)- trebuie sa absoarba apa, dar sa nu se rupa- apoi le-am trecut prin ulei pe-o parte si pe alta, si le-am pus in tava de aragaz, pe hartie de copt, la 200 g. Cand s-au rumenit dedesubt le-am intors cu o paleta de lemn si le-am lasat pana au capatat o culoare aurie. Le-am scos si le-am servit alaturi de garnitura de mazare.
Se pot manca si la desert, pudrate cu zahar si cu scortisoara.
Irina
Calendarul postului- ziua 4
Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial (desi uneori coincide), ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.
Ziua 1 -15 noiembrie
Ziua 2 - 16 noiembrie
Ziua 3- 17 noiembrie
Ziua 4- 18 noiembrie
Porumbelul
Porumbelul este simbolul pacii si al Sfantului Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi. Dupa potop porumbelul i-a adus lui Noe o ramura de maslin, ceea ce insemna ca apele scazusera si ca va fi din nou pace.
In timpul botezului sau Hristos a auzit vocea Tatalui ceresc, si Sfantul Duh, sub forma unui porumbel, a coborat peste El (Luca 3 :21-22)
"Şi după ce s-a botezat tot poporul, botezându-Se şi Iisus şi rugându-Se, s-a deschis cerul, Şi S-a coborât Duhul Sfânt peste El, în chip trupesc, ca un porumbel, şi s-a făcut glas din cer: Tu eşti Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit. "
Rugaciunea "Imparate ceresc" este adresata Sfantului Duh:
"Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le plinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste de toata intinarea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre. "
Este bine sa stim aceasta rugaciune pe de rost, si sa ii invatam si pe copii, ca s-o putem zice in toata vremea.
Irina
Ziua 1 -15 noiembrie
Ziua 2 - 16 noiembrie
Ziua 3- 17 noiembrie
Ziua 4- 18 noiembrie
Porumbelul
Porumbelul este simbolul pacii si al Sfantului Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi. Dupa potop porumbelul i-a adus lui Noe o ramura de maslin, ceea ce insemna ca apele scazusera si ca va fi din nou pace.
In timpul botezului sau Hristos a auzit vocea Tatalui ceresc, si Sfantul Duh, sub forma unui porumbel, a coborat peste El (Luca 3 :21-22)
"Şi după ce s-a botezat tot poporul, botezându-Se şi Iisus şi rugându-Se, s-a deschis cerul, Şi S-a coborât Duhul Sfânt peste El, în chip trupesc, ca un porumbel, şi s-a făcut glas din cer: Tu eşti Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit. "
Rugaciunea "Imparate ceresc" este adresata Sfantului Duh:
"Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le plinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste de toata intinarea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre. "
Este bine sa stim aceasta rugaciune pe de rost, si sa ii invatam si pe copii, ca s-o putem zice in toata vremea.
Irina
luni, noiembrie 17, 2008
Chiftelute de cartofi cu varza de Bruxelles
Astazi am avut in meniu chiftelute de cartofi, si fiindca am pus ochii pe reteta asta m-am gandit s-o incerc. Rezultatul este delicios, o sa le mai fac in mod sigur.
Eu am adaptat-o putin, in sensul ca in loc de margarina am folosit ulei de masline, si am adaugat marar tocat. In plus am facut cantitatea la jumatate.
Am folosit :
-600 g cartofi curatati
-300 g varza de Bruxelles
-30 g faina
- 2 linguri ulei de masline
- 1 legatura de marar
-sare, piper
Am taiat cartofii cubulete si i-am pus la steamer 20 de minute. Am adaugat varza de Bruxelles (am cumparat de la hipermarket, congelata) si am mai fiert inca 10 minute. Daca fierbeti legumele in mod normal trebuie scurse foarte bine.
Cand au fost gata am trecut vasul pe sub un jet de apa rece , am scurs foarte bine si am pus totul la robot. Am adaugat restul ingredientelor si am mixat bine.
Din compozitie am format chiftele marisoare, cam cat palma, si groase cam de doua degete, pe care le-am tavalit prin faina (data viitoare o sa folosesc pesmet, acum n-am avut). Formati chiftelele cu mana uda, altfel se lipesc.
Le-am prajit in ulei de palmier bine incins, la foc mare( altfel se desfac la prajit). Cand s-au rumenit pe o parte se intorc cu grija pe partea cealalta, folosind doua palete de lemn( eu le-am manevrat foarte usor cu lingura de metal de spumuit supa, si cu o paleta de lemn).
Se scot pe hartie absorbanta, apoi se aseaza pe farfurie.
Cred ca merg si rumenite in cuptor, dar recunosc ca, desi e mai sanatos, nu sunt fan al acestei metode cand e vorba de chiftelute :) .
Irina
Eu am adaptat-o putin, in sensul ca in loc de margarina am folosit ulei de masline, si am adaugat marar tocat. In plus am facut cantitatea la jumatate.
Am folosit :
-600 g cartofi curatati
-300 g varza de Bruxelles
-30 g faina
- 2 linguri ulei de masline
- 1 legatura de marar
-sare, piper
Am taiat cartofii cubulete si i-am pus la steamer 20 de minute. Am adaugat varza de Bruxelles (am cumparat de la hipermarket, congelata) si am mai fiert inca 10 minute. Daca fierbeti legumele in mod normal trebuie scurse foarte bine.
Cand au fost gata am trecut vasul pe sub un jet de apa rece , am scurs foarte bine si am pus totul la robot. Am adaugat restul ingredientelor si am mixat bine.
Din compozitie am format chiftele marisoare, cam cat palma, si groase cam de doua degete, pe care le-am tavalit prin faina (data viitoare o sa folosesc pesmet, acum n-am avut). Formati chiftelele cu mana uda, altfel se lipesc.
Le-am prajit in ulei de palmier bine incins, la foc mare( altfel se desfac la prajit). Cand s-au rumenit pe o parte se intorc cu grija pe partea cealalta, folosind doua palete de lemn( eu le-am manevrat foarte usor cu lingura de metal de spumuit supa, si cu o paleta de lemn).
Se scot pe hartie absorbanta, apoi se aseaza pe farfurie.
Cred ca merg si rumenite in cuptor, dar recunosc ca, desi e mai sanatos, nu sunt fan al acestei metode cand e vorba de chiftelute :) .
Irina
Abonați-vă la:
Postări (Atom)