marți, noiembrie 13, 2007

Retete de post


Lapte de orez
(se poate face si in casa daca nu doriti sa cumparati)

  • orez fiert ...................................3 linguri
  • mar curatat(sau banana)........1 bucata
  • alune de padure.........................5 bucati
  • miere..........................................1 lingurita
  • apa calduta................................250 ml
  • esenta de vanilie.......................1 lingurita(optional)
Toate ingredientele se dau la blender 2 minute. Se poate servi ca atare, ori cu Inka (in loc de cafea), sau cu musli.


Ciorba de rosii
  • 2 cepe mari
  • 1 punga mix de legume congelate pentru ciorba
  • 2-3 cartofi
  • 1-2 linguri orez
  • 1 cutie suc de rosii (eu folosesc fruttia)
  • verdeata
  • sare
Se caleste ceapa, se adauga legumele si o parte din cantitatea de apa. Se fierbe 10-15 min., apoi se adauga cartofii curatati si taiati cubulete, si orezul. Cand orezul e aproape fiert se adauga 1/2 l suc de rosii, sarea. Se mai dau cateva clocote si se adauga verdeata tocata marunt (patrunjel). In loc de patrunjel se poate pune cimbru.

Musaca de cartofi
  • cam 12 cartofi potriviti ca marime
  • 1 punga soia granule
  • ceapa
  • verdeata(marar, patrunjel)
  • sare, piper,foi de dafin
  • bulion
  • margarina
Se prepara un piure de cartofi, la care adaugam marar tocat marunt(cand piureul e gata).
Soia granule se fierbe in apa cu sare si condimente dupa gust. Dupa ce a fiert se stoarce bine. Separat se caleste ceapa tocata marunt, se adauga granulele de soia, 1-2 linguri de bulion, verdeata tocata, piper. Se mai fierbe un pic si se da deoparte.
Ungem un vas termorezistent cu margarina, punem un strat de cartofi piure, deasupra stratul de soia, apoi din nou cartofi. Deasupra se pun din loc in loc bucatele de margarina, si se da la cuptor pana prinde o crusta aurie. Se taie cand se raceste un pic.


Salata de sfecla rosie
  • 1 kg sfecla rosie (bucati mai mititele)
  • 1 radacina de hrean
  • ulei, otet, sare, zahar
Sfecla se spala si se fierbe in coaja, pana se inmoaie. Se curata si se rade marunt. Se adauga dupa gust hrean ras, ulei, otet, sare, zahar. Se pastreaza intr-un borcan la frigider.



Irina

Saptamana intai de post




Astazi e Lasatul secului pentru Postul Craciunului, zi in care il praznuim si pe Sfantul Ioan Gura de Aur, care ne-a lasat multe cuvinte de folos, printre care si acesta, referitor la post:

„Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? De vedeti un sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie frumoasa, intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochiul, si urechile, si picioarele, si mainile voastre, si toate madularele trupului vostru. Mainile voastre sa posteasca ramanand curate si de hranire si de lacomie. Picioarele, nealergand la privelisti urate si in calea pacatosilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusetile straine... Gura trebuie sa posteasca de sudalme si de alte vorbiri rusinoase” (Sf. Ioan Gură de Aur, Adpopulum antiocheum, Cuv. 3, Migne, P. G., XLIX, col. 53).


Dupa cum am promis, revin cu meniul si lista de cumparaturi pentru prima saptamana de post . Micul dejun e la fel in fiecare dimineata. La pranz eu si Ilinca mancam ceva usor( o ciorba, un bors), iar cina o luam cu totii in jur de ora 17, cand ajunge sotul acasa. Pranzul si desertul le pregatesc pentru doua zile- iar cina zilnic.Intre mese - multa apa, suc de catina, sau limonada.


Saptamana intai de post
Meniu:

Micul dejun:
  • musli cu fructe , lapte de orez
  • suc/nectar de fructe preparat in casa
Pranz
  • ciorba de rosii
  • bors de sfecla
Cina
  • Miercuri: musaca de cartofi , salata de sfecla rosie
  • Joi: mancarica de ciuperci cu mamaliguta
  • Vineri: pilaf sarbesc , snitel de soia, salata de varza
  • Sambata: drob de linte, salata de paste cu legume
  • Duminica: spaghete cu ciuperci
Desert:

Lista de cumparaturi:
  • musli
  • lapte de orez
  • mix de legume congelate
  • ceapa
  • cartofi
  • varza
  • morcovi
  • sfecla rosie
  • ciuperci
  • hrean
  • dovleac pt. placinta
  • verdeata
  • fructe- mere, banane, portocale, lamai
  • suc de rosii
  • bulion
  • sos heinz pentru spaghete
  • orez
  • soia granule
  • soia snitele
  • malai
  • linte
  • spaghete
  • paste fainoase fara ou
  • faina
  • drojdie
  • ulei de orez scotti
  • otet de orez scotti
  • faina integrala, faina de secara, faina alba, seminte(floarea soarelui, susan)- pentru paine de casa
  • cacao
  • zahar
  • drojdie
  • praf de copt
  • margarina pentru prajituri
  • apa minerala
Nu am pus si cantitatile, fiindca depinde de fiecare pentru cate persoane gateste.Uleiul si otetul de orez Scotti le folosesc intotdeauna la salate, pentru gatit folosesc ulei obisnuit de floarea soarelui.

Post cu folos!

Irina

duminică, noiembrie 11, 2007

Pregatiri pentru postul Craciunului




Mai sunt doua zile pana cand va incepe  Postul Craciunului.

Postul este o perioada de pregatire trupeasca si sufleteasca pentru a intampina cu sufletul curat sarbatoarea Nasterii Domnului.Postul nu inseamna doar abtinerea de la anumite alimente, ci o apropiere mai mare de Dumnezeu prin pocainta, rugaciune, spovedanie, impartasanie, participarea mai deasa la slujbele Bisericii, milostenie. In post ne ocupam mai putin cu cele trupesti tocmai pentru a avea mai mult timp pentru cele sufletesti.
Fiecare familie are o abordare proprie a acestei perioade din viata Bisericii. Eu m-am gandit ca ar fi bine ca in fiecare saptamana sa pregatesc dinainte un meniu pentru 7 zile, si lista de cumparaturi necesare realizarii lui. Pentru informatii ajutatoare am comandat cartea "Copilul vegetarian"- cred ca va ajunge zilele acestea.

Pentru cei interesati - marti voi pune pe blog meniul pentru prima saptamana de post, impreuna cu lista de cumparaturi aferenta, si retetele pentru meniul de miercuri ( voi posta in fiecare zi retetele din meniul pentru ziua urmatoare ).
edit: voi pune saptamanal meniul si o lista orientativa de cumparaturi, iar dintre retete le voi scrie pe cele care mi se par mai deosebite, sau care imi plac foarte mult- fiindca mi-ar lua foarte mult timp sa le scriu pe toate, cum intentionam initial.
Daca vreti sa postiti si sa gatiti (de post ) impreuna cu mine va invit sa impartasiti experientele voastre, sau intrebarile, la rubrica de comentarii .
Cei care doresc sa se pregateasca mai bine sufleteste pentru post pot asculta conferinta par. Tanase:
"Postul in familie si familia in post"

Irina

sâmbătă, noiembrie 10, 2007

Pateu de linte




Pateul de linte este una din mancarurile mele preferate de post, si inlocuieste cu succes pateul de soia, plin de e-uri, din comert. Gasiti aici un articol foarte complet referitor la bobul de linte.Preiau doar cateva pasaje:


"Continut :

100g linte uscata = 340 calorii

Saraca in grasimi
Bogata in proteine – un alt excelent substitut pentru carne (100g linte gatita contin aceeasi cantitate de proteine ca 134 g de carne de vita); singura proteina pe care o gazduieste in cantitate mica este metionina dar in combinatie cu cereale, nuci sau alte semninte continutul sau proteic devine complet
Prezinta carbohidrati cu indice glicemic scazut, calciu, fosfor, fier, acid folic si vitamina B si C.
Bogata in fibre solubile si insolubile

Indicatii

Aliment nutritiv important in situatii care necesita consum energetic crescut sau in stari de convalescenta
Benefica in anemia feripriva
Fibrele solubile scad nivelul de glucoza si colesterol din sange
Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei
Prin continutul de antioxidanti ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima ca multe alte vegetale "

Lintea este pomenita de cateva ori si in Sfanta Scriptura . Cu totii cunoastem episodul in care Isau si-a vandut dreptul de intai nascut pentru o gustoasa ciorba de linte( de aici si vorba populara "pentru un blid de linte" ). Pe langa ciorba de linte Iacov i-a dat lui Isau si paine de linte, paine care mai este mentionata si in alte locuri din Scriptura. De exemplu, in cartea profetului Iezechiel vedem ca avesta este indrumat de catre Dumnezeu sa-si faca paine din "grau si orz, bob si linte, mei si orzoaica"(Iezechiel 4:9). Dar sa revin la reteta de pateu. Avem nevoie de:
o ceasca de linte rosie
ulei
sare,piper, foi de dafin

Lintea se lasa la inmuiat in apa cu o seara inainte. Se scurge apa, si se pune la fiert cu apa cat sa o acopere, sare, piper si foi de dafin. De data asta eu am fiert-o la steamer si nici nu se compara cu cea fiarta pe aragaz- iese mai uscata (eu am un steamer Moulinex Exotic, cu recipient pentru fiert orezul).Nu trebuie fiarta mult, se inmoaie imediat. Se scurge, se inlatura piperul si foile de dafin, si se mixeaza cu ulei.


Este delicios pe o felie de paine calda, de casa, si cu un gogosar murat alaturi .
Pofta buna!

Irina