duminică, noiembrie 18, 2007

Saptamana a doua de post



banner

despre "...sa postim si sa gatim impreuna..."

Pentru saptamana a doua de post, iata, pe langa meniu ,si un cuvant al parintelui Teofil Paraian:

"intrebare:
La o adunare, unul din frati a zis: "Eu nu maninc aceasta mincare, caci eu postesc!". Parintele il cearta, zicindu­i: "Mai bine nu posteai decat sa te lauzi pentru fapta aceasta!". Cind suntem in post si mergem la rude, cind ne pun bucate pe masa, ce sa facem?

raspuns:

Sa spuneti ca postiti si sa posteasca si ei! Draga, asta din Pateric, cu "eu postesc" era o pravila personala a lui, nu era o rinduiala a Bisericii. Eu, de exemplu, daca ma duc undeva si mi se pune o mincare de dulce in post, refuz mincarea de dulce! De ce? Pentru ca si omul care imi ofera trebuie sa posteasca! Si acum exista o rinduiala precisa! Pe ­atunci nu existau rinduieli precise, ci existau niste deprinderi ale unora si altora... Daca tu te duci intr­-o adunare unde nu se posteste si tu vrei sa postesti ca o chestiune a ta particulara - e una, iar daca postesti pentru ca e o rinduiala a Bisericii sa postesti - e alta. De exemplu, cind mergem la pomeni, daca e zi de miercuri, de vineri sau zi de post, eu nu maninc de dulce, ca oamenii baga de seama ce maninci (eu, de altfel, nu maninc nici acasa de dulce in zi de post). Si­-atunci, de ce sa-­mi stric rinduiala cind ma duc la o pomana! Le spun oamenilor ca astazi se maninca de post si­-atunci oamenii se orienteaza, eventual iti dau ceva si maninci, iar daca nu-­ti dau - trece, te duci acasa si maninci ce poti minca. Asta­-i rinduiala noastra de acum.


Eu, daca ma duc la fratele meu sau la cineva cu care sunt apropiat, spun de la inceput ca la noi la manastire postim luni (daca-­i luni si vreau sa postesc, desi la postul de luni sunt putin elastic, in sensul ca, daca sunt in afara de minastire, nu tin neaparat sa postesc lunea, pentru ca postul de luni este totusi facultativ; la manastire, totdeauna postesc lunea), daca pot sa postesc si rinduiala se poate implini, le spun "uite, astazi e luni, deseara vin la voi, pregatiti mincare de post, ca sa pot sa postesc si luni". Daca nu-­i anunt, pot sa maninc si de dulce, nu­-i o problema. Sunt chestiuni care sunt precise si sunt chestiuni cu elasticitate si nu­-i nici o greseala ca le spun oamenilor ca "azi e post si trebuie sa postim", ca nu ma laud cu postul, ci vreau sa implinesc o rinduiala pe care trebuie s-­o ­implineasca si ei.



Postul nu trebuie sa ramana o fapta izolata, ci postul trebuie sa fie unit cu parasirea pacatului. Nu postim numai de bucate, ci trebuie sa postim si de pacate."



Saptamana a doua de post

Meniu:

Micul dejun:
Gustare(la ora 10, ori seara):
  • pateu de linte, hummus (pateu de naut)
Pranz
  • bors de fasole
  • supa-crema de cartofi
Cina

  • Luni: orez cu legume, snitele de soia, salata de sfecla rosie
  • Marti :salata orientala, ciuperci la cuptor, salata de varza
  • Miercuri (dezlegare la peste): salata de ton cu ananas, peste prajit cu mamaliguta si usturoi
  • Joi: mancarica de conopida cu mamaliguta
  • Vineri: drob de linte, salata de paste cu legume
  • Sambata(dezlegare la peste): cartofi prajiti, crochete de peste, salata de varza cu morcov
  • Duminica (dezlegare la peste): rosii umplute cu ciuperci, peste marinat
Desert:

  • negresa (n-am facut saptamana trecuta)
  • orez cu zahar si scortisoara
  • fructe
Lista de cumparaturi:
linte, naut, fasole, cartofi,ceapa,morcov,masline, ciuperci, varza,compot de ananas, conserva porumb boabe, conserva ton, peste, crochete de peste, conopida, mix de legume, orez, paste fara ou, fructe.

Post cu folos!

Irina

Placinta cu dovleac







Umplutura

(se face umplutura intai, ca sa aiba timp sa se raceasca)

  • un dovleac pentru placinta
  • zahar dupa gust
  • scortisoara
  • zahar vanilat

Dovleacul se taie felii si se coace in cuptor pana se inmoaie. Se curata de pe coaja, se mixeaza, se amesteca cu zahar si scortisoara dupa gust.

Foile:

  • 450 g faina
  • 250 g untura vegetala (de palmier)
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • 5 linguri de ulei
  • 5 linguri apa


Se pune faina pe planseta de framantat, sau intr-un castron, se face o scobitura, si se pun acolo restul ingredientelor . Se framanta un aluat ( eu execut "operatiunea" cu robotul de bucatarie) si se imparte in doua.

Se intinde o foaie, se pune in tava unsa cu untura vegetala si pudrata cu faina, sau pe hartie de copt(daca aluatul e prea fraged si nu se intinde cu sucitorul, se aseaza si se intinde in tava cu mana, iar deasupra nu se pune foaie, ci se da aluatul pe razatoare si se imprastie peste umplutura). Se presara deasupra pesmet si se pune umplutura. Se acopera cu a doua foaie (sau cu aluatul ras, cum am spus mai sus), se inteapa cu furculita si se da la cuptor, la 180 grade, pana se rumeneste. Cand e gata se presara cu zahar pudra. Se taie dupa ce s-a racorit.

Irina

marți, noiembrie 13, 2007

Retete de post


Lapte de orez
(se poate face si in casa daca nu doriti sa cumparati)

  • orez fiert ...................................3 linguri
  • mar curatat(sau banana)........1 bucata
  • alune de padure.........................5 bucati
  • miere..........................................1 lingurita
  • apa calduta................................250 ml
  • esenta de vanilie.......................1 lingurita(optional)
Toate ingredientele se dau la blender 2 minute. Se poate servi ca atare, ori cu Inka (in loc de cafea), sau cu musli.


Ciorba de rosii
  • 2 cepe mari
  • 1 punga mix de legume congelate pentru ciorba
  • 2-3 cartofi
  • 1-2 linguri orez
  • 1 cutie suc de rosii (eu folosesc fruttia)
  • verdeata
  • sare
Se caleste ceapa, se adauga legumele si o parte din cantitatea de apa. Se fierbe 10-15 min., apoi se adauga cartofii curatati si taiati cubulete, si orezul. Cand orezul e aproape fiert se adauga 1/2 l suc de rosii, sarea. Se mai dau cateva clocote si se adauga verdeata tocata marunt (patrunjel). In loc de patrunjel se poate pune cimbru.

Musaca de cartofi
  • cam 12 cartofi potriviti ca marime
  • 1 punga soia granule
  • ceapa
  • verdeata(marar, patrunjel)
  • sare, piper,foi de dafin
  • bulion
  • margarina
Se prepara un piure de cartofi, la care adaugam marar tocat marunt(cand piureul e gata).
Soia granule se fierbe in apa cu sare si condimente dupa gust. Dupa ce a fiert se stoarce bine. Separat se caleste ceapa tocata marunt, se adauga granulele de soia, 1-2 linguri de bulion, verdeata tocata, piper. Se mai fierbe un pic si se da deoparte.
Ungem un vas termorezistent cu margarina, punem un strat de cartofi piure, deasupra stratul de soia, apoi din nou cartofi. Deasupra se pun din loc in loc bucatele de margarina, si se da la cuptor pana prinde o crusta aurie. Se taie cand se raceste un pic.


Salata de sfecla rosie
  • 1 kg sfecla rosie (bucati mai mititele)
  • 1 radacina de hrean
  • ulei, otet, sare, zahar
Sfecla se spala si se fierbe in coaja, pana se inmoaie. Se curata si se rade marunt. Se adauga dupa gust hrean ras, ulei, otet, sare, zahar. Se pastreaza intr-un borcan la frigider.



Irina

Saptamana intai de post




Astazi e Lasatul secului pentru Postul Craciunului, zi in care il praznuim si pe Sfantul Ioan Gura de Aur, care ne-a lasat multe cuvinte de folos, printre care si acesta, referitor la post:

„Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? De vedeti un sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie frumoasa, intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochiul, si urechile, si picioarele, si mainile voastre, si toate madularele trupului vostru. Mainile voastre sa posteasca ramanand curate si de hranire si de lacomie. Picioarele, nealergand la privelisti urate si in calea pacatosilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusetile straine... Gura trebuie sa posteasca de sudalme si de alte vorbiri rusinoase” (Sf. Ioan Gură de Aur, Adpopulum antiocheum, Cuv. 3, Migne, P. G., XLIX, col. 53).


Dupa cum am promis, revin cu meniul si lista de cumparaturi pentru prima saptamana de post . Micul dejun e la fel in fiecare dimineata. La pranz eu si Ilinca mancam ceva usor( o ciorba, un bors), iar cina o luam cu totii in jur de ora 17, cand ajunge sotul acasa. Pranzul si desertul le pregatesc pentru doua zile- iar cina zilnic.Intre mese - multa apa, suc de catina, sau limonada.


Saptamana intai de post
Meniu:

Micul dejun:
  • musli cu fructe , lapte de orez
  • suc/nectar de fructe preparat in casa
Pranz
  • ciorba de rosii
  • bors de sfecla
Cina
  • Miercuri: musaca de cartofi , salata de sfecla rosie
  • Joi: mancarica de ciuperci cu mamaliguta
  • Vineri: pilaf sarbesc , snitel de soia, salata de varza
  • Sambata: drob de linte, salata de paste cu legume
  • Duminica: spaghete cu ciuperci
Desert:

Lista de cumparaturi:
  • musli
  • lapte de orez
  • mix de legume congelate
  • ceapa
  • cartofi
  • varza
  • morcovi
  • sfecla rosie
  • ciuperci
  • hrean
  • dovleac pt. placinta
  • verdeata
  • fructe- mere, banane, portocale, lamai
  • suc de rosii
  • bulion
  • sos heinz pentru spaghete
  • orez
  • soia granule
  • soia snitele
  • malai
  • linte
  • spaghete
  • paste fainoase fara ou
  • faina
  • drojdie
  • ulei de orez scotti
  • otet de orez scotti
  • faina integrala, faina de secara, faina alba, seminte(floarea soarelui, susan)- pentru paine de casa
  • cacao
  • zahar
  • drojdie
  • praf de copt
  • margarina pentru prajituri
  • apa minerala
Nu am pus si cantitatile, fiindca depinde de fiecare pentru cate persoane gateste.Uleiul si otetul de orez Scotti le folosesc intotdeauna la salate, pentru gatit folosesc ulei obisnuit de floarea soarelui.

Post cu folos!

Irina