sâmbătă, decembrie 22, 2007

Meniul pentru Craciun

Acum este una din perioadele anului in care toate gospodinele gatesc din plin pentru masa bogata de Craciun. Eu nu fac exceptie, de azi ma pun pe treaba . M-am gandit sa va impartasesc meniul nostru.

Aperitive:
Bors de perisoare
Sarmalute


Dulciuri:

Bauturi: limonada de ghimbir
O sa fac cantitati mici din fiecare, fiindca sunt multe feluri.Voi reveni cu retetele lipsa si cu fotografii .
Ca sa termin la timp m-am organizat un pic, si ma ajuta mult sotul.Cumparaturile sunt deja facute. Azi fac prajiturile, umplutura pentru sarmale si compozitia pentru chiftele.
Maine dupa amiaza decoram casa si facem bradul, iar luni dimineata terminam mancarea, ca sa avem timp dupa-amiaza sa mergem un pic la biserica, si apoi cu colinda.
Va doresc spor la treaba !

Irina

joi, decembrie 20, 2007

Cura cu suc de sfecla rosie



Iarna e anotimpul virozelor si a racelilor de tot felul, de aceea in special la copii intarirea imunitatii este foarte importanta.Unul dintre remediile extrem de eficiente sunt sucurile de legume si fructe, iar dintre acestea, sucul din banala sfecla rosie este renumit. Terapeutul austriac R. Breuss recomanda acest suc tuturor pacientilor slabiti, anemici, sau care nu aveau pofta de mancare.

Sfecla rosie este bogata in vitaminele A, B, C si PP, acid folic, potasiu, calciu, fier, magneziu, proteine, hidrati de carboni, glutamina, zaharuri. Sucul de sfecla rosie se utilizeaza cu succes in prevenirea si tratarea anemiilor, virozelor, afectiunilor hepatice, alergiilor, cancerelor, si chiar a infertilitatii. Specialistii recomanda consumul zilnic al unei jumatati de sfecla rosie cruda, si al unui pahar de suc, dimineata pe stomacul gol. Este bine sa bem suc de sfecla rosie mai ales in perioadele de post, deoarece are un puternic efect de detoxifiere a organismului, in special a ficatului.


Eu prepar suc de sfecla rosie in amestec cu suc de mar si de morcov. Pentru un pahar de suc am nevoie de o jumatate de sfecla rosie potrivit de mare, doua-trei mere mai micute, si doi- trei morcovi.




Legumele se curata, se spala , si se dau prin storcator. Acest suc are o culoare placuta si un gust foarte bun. Pentru a fi mai atractiv pentru copii le puteti oferi un pai cu care sa-l bea . Eventual ii puteti adauga o lingurita de miere, sau un strop de suc de lamaie, in functie de gust.




Irina
Photobucket

Scena Nasterii Domnului din hartie

Ieri am facut cu Ilinca scena Nasterii Domnului din hartie. Desi avem "ieslea" cumparata din magazin, m-am gandit ca Ilincai o sa-i placa sa-si decoreze camera cu ornamente facute impreuna.



Gasiti instructiunile aici
https://www.italyheritage.com/traditions/christmas/xm_crib.html.
E un model pe care prescolarii nu-l pot face singuri, deoarece necesita decuparea unor detalii fine, asa ca Ilinca m-a ajutat doar la lipit, si mi-a dat ce aveam nevoie cand i-am cerut. Eu am scos desenul pentru decupat pe hartie simpla, dar un carton subtire ar fi mai potrivit. Deasemenea, mare atentie la ansamblat- noi am gresit un pic, ca n-am pus iarba sub casuta , dar la anul speram sa ne iasa mai bine.

Irina


luni, decembrie 17, 2007

In asteptarea Craciunului



Iata ca totusi vremea a tinut cu noi si de ieri pana azi spre pranz a mai nins, spre bucuria Ilincai.E prima ei zapada "serioasa", asa ca am iesit afara si ne-am bulgarit un pic, iar maine poate facm si un om de zapada(mai mititel, asa).

Fiindca e saptamana premergatoare sarbatorii Nasterii Domnului, mi-am programat sa fac impreuna cu Ilinca cateva activitati "cu specific" . Astazi am citit povestea nasterii lui Iisus, si am colorat icoana praznicului - amandoua le gasiti in publicatia ortodoxa "Apostolat in Tara Fagarasului".
Din pacate povestea din revista e potrivita pentru copii mai mari, dar cat am colorat icoana am discutat un pic despre personajele pe care le vede, si am pus apoi "casuta" pe usa frigiderului,sa fie "la vedere".





Irina

Postul Craciunului 2007





despre "...sa postim si sa gatim impreuna..."



Am ajuns si in ultima saptamana de post. Saptamana trecuta v-am impartasit un fragment dintr-o predica despre post a Sf. Teofan Zavoratul, si o sa continui :

"Iata cum sa faceti pe viitor: cand cineva va incepe sa se ridice impotriva vreunei randuieli de nevointa dumnezeiesti,intrebati-l ce anume accepta el din aceste randuieli?De pilda, pe cel care refuza postul,intrebati-l daca la biserica trebuie sa mergem,daca acasa trebuie sa ne facem pravila de rugaciune, daca trebuie sa ne spovedim si altele...si veti vedea, probabil, ca va refuza totul.Si veti intelege ca nu postul este problema, ci orice constrangere in general...El isi doreste sa traiasca in largul sau...N-are decat sa traiasca!Dar sa-i spuneti negresit despre sentinta lui Dumnezeu cu privire la calea cea larga(...) si spuneti-i "Tu, frate, ai un alt dumnezeu,alte legi, alte nadejdi!Iar noi Il avem ca Dumnezeu pe Domnul Iisus Hristos, care a postit, mama noastra este Sfanta Biserica, care prin randuielile ei ne cere sa postim.Ocrotitorii nostri - Sfintii Apostoli, preotii si invatatorii lumii, cu totii au fost postitori si sunt invatatorii postului!Asa ca nici noi nu putemface altfel. Iar tu vezi-ti de drumul tau.">

Sf. Teofan Zavoratul - "Invataturi si scrisori despre viata crestina"

Saptamana a sasea de post

Meniu


Micul dejun

musli cu fructe , lapte de orez
suc/nectar de fructe preparat in casa

Gustare(ora 10, seara)
hummus,salata de vinete


Pranz
bors de cartofi

supa de legume


Cina
  • Luni : orez cu legume, chiftelute de vinete, salata de varza
  • Marti: pizza de post
  • Miercuri:mancarica de pastai cu mamaliguta si usturoi
  • Joi : cartofi cu legume la cuptor
  • Vineri : mancarica de conopida
  • Sambata: paste cu legume, snitel de soia, salata
  • Duminica: cartofi piure, piftelute de naut, salata

Desert:
compot de piersici

strudel cu mere


Luni, 24 decembrie-Ajunul Craciunului

-de obicei in Ajun se tine post negru, sau se mananca "seminte" de tot felul: nuci, alune, fistic.In unele zone, se face o prajitura numita "scutecele/pelincile lui Iisus". Eu n-am facut niciodata,poate o sa incerc anul acesta.


Pentru retete si idei de meniu gasiti pe blogul Laurei Sava, cartea Garoafei Coman "Mancaruri si dulciuri de post"


Post cu folos!

Irina