miercuri, noiembrie 12, 2008

Generatii viitoare


Home Is Where Your Story Begins


V-ati gandit vreodata ca tot ceea ce facem zilnic, modul in care ne traim credinta si viata in familie si in afara ei are un impact nu doar asupra celor apropiati, si a copiilor nostri, a generatiei noastre, dar si asupra generatiilor viitoare?Orice fapta va avea ecou in timp, influentand vietile celor ce vor veni in moduri de care nu suntem constienti, asa cum si noi, la randul nostru, am fost si suntem influentati de vietile si faptele parintilor si strabunilor nostri. Cata responsabilitate purtam! Acest lucru este ilustrat extraordinar in Psalmul 77 :

" Luaţi aminte, poporul meu, la legea mea, plecaţi urechile voastre spre graiurile gurii mele.
Deschide-voi în pilde gura mea, spune-voi cele ce au fost dintru început,
Câte am auzit şi am cunoscut şi câte părinţii noştri ne-au învăţat.
Nu s-au ascuns de la fiii lor, din neam în neam,
Vestind laudele Domnului şi puterile Lui şi minunile pe care le-a făcut.
Şi a ridicat mărturie în Iacob şi lege a pus în Israel.
Câte a poruncit părinţilor noştri ca să le arate pe ele fiilor lor, ca să le cunoască neamul ce va să vină,
Fiii ce se vor naşte şi se vor ridica, şi le vor vesti fiilor lor,
Ca să-şi pună în Dumnezeu nădejdea lor şi să nu uite binefacerile lui Dumnezeu şi poruncile Lui să le ţină,
Ca să nu fie ca părinţii lor neam îndărătnic şi răzvrătit,
Neam care nu şi-a îndreptat inima sa şi nu şi-a încredinţat lui Dumnezeu duhul său"



Noi ce fel de generatie vom fi?


Irina

luni, noiembrie 10, 2008

Meniul saptamanii

despre obiceiul lunii noiembrie- planificarea meniului- cititi aici




Trebuie sa spun ca a meritat sa stau un sfert de ora ca sa ma gandesc dinainte la un meniu saptamanal, am castigat mult timp si am cheltuit mai putini bani decat de obicei. Ma gandesc ca, dupa ce ma obisnuiesc cu noua deprindere, sa incerc sa ma incadrez intr-un buget saptamanal pentru mancare.

Deocamdata alcatuiesc meniul ghidandu-ma dupa ce am manca, nu am incercat sa ma incadrez intr-o suma anume.

Vineri incepe si Postul Craciunului, asa ca voi gati mancare de post, iar fetele vor primi suplimentar, carne, oua, lactate - cu exceptia zilelor de miercuri si vineri cand nu vor manca nici ele carne.

Gasiti meniuri de post aici si aici .

Luni

mic dejun- ceai, paine, unt, cascaval
pranz - ciorba de pasare
- macaroane cu sos si carne de pui
cina - lapte, biscuiti

Marti

mic dejun -lapte cu taitei
pranz - ciorba de pasare
- "drob" din piept de pui, cartofi piure
cina - ceai, paine, unt, dulceata


Miercuri


mic dejun- ceai, zacusca
pranz- supa-crema de ciuperci, crutoane
- musaca de cartofi cu soia
cina - fasole batuta, ceai


Joi (lasata secului pentru Postul Craciunului)

mic dejun- omleta cu branza, ceai
pranz -bors de perisoare
- pilaf de pui, iaurt
cina - orez cu lapte

Vineri (inceputul postului)

mic dejun- ceai, fasole batuta
pranz - supa-crema de legume, crutoane
- tocanita de cartofi
cina - compot de piersici, biscuiti


Sambata

micul dejun - ceai, pateuri cu ciuperci
pranz -bors de cartofi
- chiftelute de ciuperci, piure de cartofi, gogosari cu sos
-compot

cina-ceai, paine , fasole batuta


Duminica

mic dejun -
pranz - bors de cartofi
- orez cu legume, falafel

cina - ceai, paine, zacusca


Fructe- mere, banane

Irina


sâmbătă, noiembrie 08, 2008

Moastele Sf. Teofan Zavoratul

Cineva m-a intrebat pe mail daca stiu cumva unde se gasesc moastele Sf. Teofan Zavoratul. Marturisesc ca nu aveam idee, asa ca am inceput sa caut pe internet ceva indicii, si iata ce am aflat.

Sfantul Teofan Zavoratul a fost ingropat in biserica din Kazan a Manastirii Vyshi(Vyshensky Uspensky Monastery - Вышенский Успенский монастырь ). In timpul comunismului biserica a fost devastata si transformata in depozit. In 1974 cativa preoti au dezgropat in secret osemintele Sf. Teofan , pe care le-au gasit intacte, si le-au pastrat pana in 1988, cand acesta a fost canonizat, si s-a construit o biserica in cinstea Sfantului in satul Emmanuilovka, unde au fost duse moastele.

Abia in 29 iunie 2002, la 28 de ani dupa dezgroparea acestuia, Sfantul s-a intors in biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului de la Manastirea Vyshi, redeschisa in 1990 (din 1938 functionase acolo un spital de psihiatrie ). La procesiune au participat peste 10 mii de credinciosi si in jur de 500 de preoti, in frunte cu patriarhul Alexei al II lea.


Daca stiti limba rusa gasiti mai multe aici .


In imagine este chilia in care a trait Sfantul Teofan in anii sai de zavorare (sursa)

Vedere de pe fereastra chiliei :


si imagine cu sfintele moaste (ambele foto de aici ):



Manastirea (in imaginea de mai jos - sursa) se gaseste la in estul regiunii Riazan (Rusia centrala), langa orasul Shatsk

Imagini de pe drumul spre manastire ( sursa )- din orasul Shatsk se merge pe autostrada M5 inspre Konobeevo:

indicatorul spre m-re

(din M5 se iese la dreapta, se trece peste rau, se traverseaza padurea Konobeevo si cam dupa 15 km se vede manastirea)

vedere de la distanta
Alte imagini ale manastirii gasiti aici .

Si harta google aici


Irina

vineri, noiembrie 07, 2008

Patru pereti nu fac un camin



"Patru pereti nu fac un camin- chiar daca e un palat plin de tot ceea ce banii pot cumpara!
Viata in camin este mai importanta decat casa in sine si decoratiunile sale. Viata in camin inseamna fericita arta de a trai impreuna in dragoste. Intram in unele case si ele sunt pline de dulceata, asa cum un camp cu flori de vara e plin de parfum. Totul este ordine, frumusete, delicatete si pace. Intram in altele si gasim dezordine, egoism, duritate si galagie. Diferenta nu este intamplatoare. Atmosfera caminului nu poate fi mai buna decat cei care o creeaza. "

J.R. Miller , 1882

miercuri, noiembrie 05, 2008

Obiceiul lunii noiembrie - planificarea meniului



De mult mi-am propus sa imi fac obiceiul de a planifica un meniu saptamanal, si am tot amanat, dar iata ca Fly Lady propune pentru luna noiembrie formarea acestei obisnuinte. Asa ca o sa profit de aceasta ocazie pentru a ma deprinde cu planificarea meniurilor inainte de inceperea saptamanii.

Planificarea meniului este foarte importanta, deoarece nu putem manca ceva ce nu avem in casa. Simplul obicei de a gandi meniul pentru saptamana ce vine, apoi de a face lista de cumpraturi si a cumpara tot ce trebuie ne salveaza timp si bani, si ajuta familia sa manance bine si sanatos.

Prima masa ce trebuie planificata este micul dejun. Multa lume nu ia micul dejun (de obicei si eu beau doar o cafea cu un biscuit alaturi ), ceea ce intre noi fie spus e un obicei cat se poate de nesanatos, dar pentru copii trebuie sa pregatesc ceva. Este bine sa ne facem o lista cu alimente pentru micul dejun pe care sa le avem mereu in frigider - lactate, branzeturi, pateu/pasta de carne sau de legume, zacusca, oua, etc..

Apoi trebuie planificat pranzul. De obicei noi consumam un fel la pranz(ora 13/14), si celalalt la cina (17/18) , apoi mai avem o gustare usoara la ora 19/20. Intre mese(la 10 si la 16) mancam cate un fruct sau bem sucuri de fructe si legume.

Din sfaturile lui Fly Lady:

"De cate ori ati stat la vremea cinei in fata frigiderului deschis, gandindu-va cu ce sa va hraniti familia? Toata osteneala de a prepara mancarea devine o corvoada fiindca nu planificati inainte.

  • stabiliti dinainte un moment al saptamanii in care sa realizati meniul. Incepeti planificand un meniu folosind felurile preferate ale familiei, sau ganditi-l in functie de ce aveti in camara sau frigider
  • scrieti pe calendar ce veti avea la cina in fiecare zi saptamana aceasta, chiar daca veti manca in oras
  • faceti o lista de cumparaturi inainte de a pleca la magazin, si cumparati doar ce aveti nevoie
  • acum stiti ce veti manca toata saptamana si aveti si ingredientele. Spor la gatit!
Ordinea in camara

Setati cronometrul la 15 minute si incepeti sa sortati tot ce aveti. Puneti pe un raft conservele, grupandu-le pe categorii. Inr-un cos mare puneti pungile cu fasole uscata, linte, naut, etc.. Intr-un cos mai mic puneti pungutele de condimente, ierburi uscate, etc.. Depozitati separat faina, zaharul, cerealele, etc. (cel mai bine in borcane mari de sticla). Aruncati tot ce a expirat. Faceti o lista cu ce ar mai trebui cumparat. "


Meniul pentru saptamana asta

Luni

mic dejun- gris cu lapte
pranz - mancarica de ficat, piure de cartofi, salata de sfecla cu hrean
cina -salata orientala

Marti

mic dejun - orez cu lapte si scortisoara
pranz - branza cu smantana si mamaliguta
-pui si legume la steamer
-ananas in aluat (delicios- reteta aici )






cina - sandvis cu unt si cascaval, ceai

Miercuri

mic dejun- ceai, zacusca
pranz - mancarica de mazare
- ou fiert cu unt si mamaliguta (fetele)
cina - fasole batuta, ceai ; taitei cu lapte (fetele)


Joi

mic dejun- lapte, paine cu unt , pasta de branza
pranz-supa crema de legume
- pui cu smantana
cina - budinca cu dulceata

Vineri

mic dejun- ceai, paine cu zacusca
pranz - supa-crema de legume
- tocanita de cartofi
cina - sote de morcov

Sambata

micul dejun - omleta cu branza
pranz - bors de pui
- chiftelute moldovenesti, piure de cartofi, gogosari cu sos
- cataif cu frisca
cina- lapte, paine cu unt si dulceata


Duminica

mic dejun - ou cu maioneza, ceai
pranz - bors de pui
- friptura de pui cu cartofi prajiti
- tort cu nuca
cina - orez cu lapte si scortisoara


Fructe- mere, portocale

Irina