marți, noiembrie 25, 2008

Simplificare sarbatorilor de Craciun - a darui

Sigur, mai e destul pana la Craciun, dar secretul oricarei reusite este sa ne ne pregatim din timp. Va vorbeam anul trecut aici despre campania celor de la "Buy nothing Christmas" , si am descoperit ca cei de la Altermedia au avut si ei ceva similar.




"La campanie sunt invitati sa participe cei care cred ca ciclul sarbatorilor crestine de final si inceput de an, al caror centru este Nasterea Domnului, nu inseamna cumparaturi “cat mai mult si cat mai ieftin”, nici chilipiruri si nici excese, de orice fel; cei care cred ca omul are nu doar “nevoi primordiale” ci si “nevoie de spiritualitate”.
Aderarea este tacita, simbolica, iar participarea se face prin…neparticipare la “goana dupa reduceri”. “Craciun fara excese” inseamna in fapt a ne propune sa trecem constient prin sarbatoarea Nasterii Mantuitorului, lasand deoparte impulsurile consumiste si extravagantele de orice fel

Una din modalitatile cele mai eficiente pentru simplificarea Sarbatorilor este in primul rand aceea de a ne schimba focalizarea. Cheltuieste mai putin, daruieste mai mult - relational si financiar-, traieste mai mult adevarata bucurie de a serba nasterea Mantuitorului.

In loc sa cheltuim milioane pe "industria Craciunului" putem face o diferenta concentrandu-ne asupra altora, asupra fratilor nostri necajiti, bolnavi, saraci sau aflati in inchisori.

Magii au adus lui Hristos trei daruri- am putea, la randul nostru sa alegem trei frati din Biserica, sau familii in nevoie, si sa le facem cate un dar , stiind ca atunci cand daruim celui ce n-are ii daruim lui Hristos.

Pentru a ne usura cautarea putem sa apelam la asociatii sau fundatii care detin mai multe informatii despre persoane pe care am putea sa le ajutam (sa incercam sa le sprijinim pe cele patronate de Biserica, sau de crestini ortodocsi).


Daca aveti idei sau informatii despre cum am putea ajuta pe altii in perioada postului si a Craciunului va rog sa le postati la comentarii.

Irina

Baclava cu susan

Una din prajiturile mele preferate este baclavaua, si ceea ce imi place la ea este ca se poate face si de dulce, si de post, si e la fel de buna. De obicei baclavaua se umple cu nuca, dar am aflat de la Nicoleta ca exista si o varianta greceasca, cu susan, si m-am gandit s-o incerc.




Ca s-o pregatesc am avut nevoie de:

  • un pachet de foi de placinta
  • 2 cani cu seminte de susan
  • 2-4linguri zahar
  • ulei

Pentru sirop:
  • 3 cani apa
  • 2 cani zahar (zaharul se poate inlocui cu mierea )
  • arome( de preferat "apa de flori", dar se poate pune si vanilie)

Susanul se pune intr-o tava si se da la cuptor, sa se rumeneasca un pic.

Ungem tava cu ulei (de preferat o tava adanca) si punem hartie de copt(se poate si fara).

Foile de placinta se desfac si se aseaza alaturi (se acopera cu un prosop cat asezam in tava). Punem doua foi de placinta, si pe ce-a de-a doua o ungem bine cu ulei, folosind o pensula. Deasupra se pun doua foi, si se unge ultima cu ulei.

Repetam operatiunea pana avem 4 straturi de foi . Pe cel de-al patrulea strat presaram o cana de susan , amestecat cu o lingura-doua de zahar. Acoperim cu o foaie, ungem cu ulei, si presaram a doua cana de susan. Apoi asezam deasupra foile ramase in straturi de cate doua, cum am facut la inceput, pana se termina foile. Deasupra ungem prajitura bine cu ulei.

Cu un cutit bine ascutit taiem prajitura in patratele. Ungem cu ulei pe la colturile fiecarui patrat, si pe marginea prajiturii. O dam la cuptor 40 de minute, la 175 grade.


In timp ce prajitura se coace preparam siropul - intr-o craticioara fierbem apa cu zaharul, pana siropul se leaga un pic, si adaugam aromele.

Cu 10 minute inainte de a se termina coacerea scoatem prajitura din cuptor si cu un polonic turnam cu grija siropul fierbinte deasupra (o sa sfaraie un pic), astfel incat sa imbibam toata suprafata. Folosim tot siropul. Apoi dam din nou prajitura la cuptor 10-15 minute pana se rumeneste.

Cand e gata o lasam sa se racoreasca, si o asezam pe un platou. Daca a mai ramas sirop in tava il turnam deasupra.

Irina

Calendarul postului- ziua 11

Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial (desi uneori coincide), ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.

Pentru zilele anterioare click aici


Ziua 11- 25 noiembrie
Sfanta Ecaterina




A fost fiica buna si inteleapta a unui rege. Dupa ce s-a crestinat a intors pe multi la Hristos. A avut sfarsit mucenicesc.





Irina

luni, noiembrie 24, 2008

Pangasius in crusta de malai

Ati mancat vreodata file de pangasius?Eu am cumparat la recomandarea unei prietene si de atunci am mai mereu vreo doua-trei bucati in congelator. In primul rand imi place ca n-are deloc oase, apoi ca la prajit nu degaja mirosul acela puternic de peste. In plus este foarte bun la gust si il pot pregati foarte rapid.



Se gaseste si congelat, si proaspat.

Pentru a-l face in crusta de malai il dezghet, il spal cu apa rece, presar fileul cu sare, apoi il tavalesc bine prin malai si ii dau drumul in ulei incins. Il las sa se rumeneasca bine pe ambele parti, si il scot pe hartie absorbanta.

Se serveste cu mamaliguta si cu mujdei de usturoi.

Irina


sâmbătă, noiembrie 22, 2008

Macrou marinat cu stafide

Daca va place gustul dulce- acrisor va recomand aceasta reteta, care e una din preferatele mele.


Pentru o portie e nevoie de :

  • 1 kg macrou curatat si taiat bucatati
  • 1-2 cepe mari
  • 1 mana de stafide (de preferat aurii)
  • 1 parte de otet la 3 parti apa, cat sa acopere pestele
  • sare si zahar dupa gust
  • foi de dafin, boabe de piper


Intr-o cratita se pun bucatile de peste, deasupra - ceapa taiata pestisori, stafidele, apoi restul ingredientelor. Se lasa pe aragaz sa dea cateva clocote, apoi se da la cuptor, la foc potrivit, pana mai scade marinata (in jur de o ora jumatate- doua).

Se pastreaza in borcane, la frigider.



Macroul este un peste foarte bogat in acizi grasi omega 3, esentiali pentru mentinerea sanatatii. Acestia se obtin doar din alimentatie sau din suplimente nutritive. Expertii in nutritie sustin ca acizii grasi Omega-3 sunt vitali pentru sistemul imunitar, crescand rezistenta la infectii, reprezinta un suport pentru o buna circulatie a sangelui, precum si pentru o vedere mai buna. Cercetarile ultimilor decenii au descoperit ca acizii grasi Omega-3 ajuta la reducerea concentratiei inalte de trigliceride din sange, scazand astfel pericolul infarctului miocardic.Deasemenea grasimile din peste mentin mintea agera pana la varste inaintate, prevenind bolile neurovegetative.

Nutritionistii recomanda cel putin 3 portii de hrana marina saptamanal (macrou, somon, hering, sardine, ton) pentru a ne asigura necesarul de acizi alfa- omega 3.

Irina

joi, noiembrie 20, 2008

Calendarul postului- ziua 6

Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial (desi uneori coincide), ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.


Ziua 1 -15 noiembrie
Ziua 2 - 16 noiembrie
Ziua 3- 17 noiembrie
Ziua 4- 18 noiembrie
Ziua 5- 19 noiembrie


Ziua 6- 20 noiembrie
Crucea



Crucea ne reaminteste de Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care a suferit si a murit pentru noi.E semnul victoriei asupra diavolului, pacatului si mortii.
Hristos ne reaminteste :
"Atunci Iisus a zis ucenicilor Săi: Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie."
(Matei 16:24 )





Irina

Lapte vegetal ( de post ) din nuca de cocos

Am facut azi lapte de cocos si sunt foarte incantata de rezultat. E foarte bun la gust si arata exact ca laptele obisnuit, in plus este mai gras fata de laptele de soia, de exemplu (in plus nu se compara gustul, cel de soia nu-mi place deloc).



Prepararea este extrem de usoara: miezul de nuca se da pe razatoare (este nevoie de o nuca proaspata), si se amesteca apoi intr-un vas cu 1 litru de apa fierbinte. Punem amestecul la blender (nu tot odata, cate o cana). Il mixam bine, si il strecuram. Punem laptele intr-o sticla, iar miezul poate fi folosit la orezul cu scortisoara, sau la budinca.

Se foloseste ca atare, sau in diverse retete de post/vegetariene.

Nuca de cocos poate fi folosita si ca desert- vedeti aici.

Laptele de nuca de cocos (a nu se confunda cu apa de nuca de cocos, care se gaseste in interiorul acesteia) are un continut ridicat de uleiuri si zaharuri, precum si de potasiu, magneziu si alte minerale. Este o sursa bogata de fibre si de vitamine.
Puternic antibacterian, antiviral si antifungic, datorita monolaurinei continuta de uleiul nucii, se foloseste si in scopuri medicinale.
Este eficient in extrem de multe boli.

Irina