luni, ianuarie 05, 2009

....

gataaa, de azi am reintrat in rutina, s-a terminat vacanta. Aseara ne-am culcat ingrozitor de tarziu, cred ca era vreo doua, asa ca dimineata am reusit cu chiu cu vai sa ma trezesc la 8.30. Si ma astepta o gramada de treaba, fiindca aseara n-am mai facut nimic. Acum toate sunt la locul lor, mancarea e pe foc, copiii se joaca, asa ca am luat o pauza de cafeluta.
Azi programul nostru s-a cam dat peste cap. In principiu am stabilit urmatoarele repere:
  • 6.30 trezirea(eu)
  • 7-8 micul dejun
  • 10.30 gustare
  • 13-14 pranzul
  • 14-16/17 somn de dupa-amiaza
  • 17-19 joaca, plimbare
  • 19-19.10 gustarea de seara
  • 20.00 stingerea pentru fete
Intre dejun si gustare fac mancare si ce treburi casnice mai sunt. Dupa gustare lucrez ceva cu Ilinca, invatam o poezie sau un cantecel, facem ceva de lucru manual, etc..
Cat timp Teodora doarme Ilinca picteaza, sau citim ceva, se mai joaca, iar eu termin treburile (daca mai sunt), sau fac altceva. Dupa somnul de pranz mergem la alti copii in vizita, sau stam acasa-depinde de vreme. Miercuri si vineri ne deplasam (in gasca, normal :)) ) la balet.
Sambata si duminica - biserica si apoi program de voie.

In "gradinita" de acasa folosesc urmatoarele materiale:

  • activitati matematice : caietul de la ed. Aramis, pentru varsta de 4-5 ani

  • dezvoltarea limbajului : citim si povestim, invatam poezii
  • cunoasterea mediului: caietul de la ed. Aramis pentru 4-5 ani. Aici mai folosesc si carticelele "Ursuletul cel istet te invata anotimpurile" de la ed. Prut International

  • lucru manual si desen- aici folosesc resurse de pe net, in functie de anotimp, sau de un eveniment
Foarte multe resurse si idei gasiti la linkurile de aici .

Irina

duminică, ianuarie 04, 2009

....

Ieri am desfacut bradul. Ilinca m-a ajutat si ea- a pus toate ornamentele in cutie, apoi a desfacut crengile, rand pe rand. Este uimitor cat de mult le place sa ajute la varsta asta- cred ca e momentul cel mai bun in care sa le dezvoltam deprinderea de a sluji pe altii. E foarte important pentru copii sa munceasca dupa puterile lor, inca de mici, asta le dezvolta caracterul. De multe ori am avut tentatia sa ii spun Ilincai "hai, lasa ca face mami", fiindca eu pot sa fac un lucru mai repede si mai bine . Dar prefer totusi sa ma incurce acum, sa accept lucrul imperfect deocamdata, dar facut de ea. Cel mai mult ii place sa spele vasele (normal, e o ocazie buna de balaceala :)) ), iar mai nou ma ajuta la gatit- taie legumele mai moi cu un cutit mititel, taie foaia de aluat cu formele sau amesteca in cate un castron. Teodora a inceput si ea sa tina pasul- cara cate un lucrusor de colo colo sau imi da rufele sa le intind pe sfoara :)).

Casa pare goala fara brad, si fara ornamente. Dar a ramas bucuria sarbatorilor, si asta e mai important.


Irina

joi, ianuarie 01, 2009

....

La multi ani tuturor!Va doresc un an nou mai bun, cu spor si ajutor de la Dumnezeu in toate!
Cum ati petrecut noaptea dintre ani?

Noi n-am facut mare lucru. Pe la 10 (22) am plecat la nasii Teodorei, si am stat ca tot romanul la o friptura si un pahar de vin :)), in timp ce fetele (mai mult Ilinca) se uitau la bebe tv(au rezistat eroic pana la ora 12). La miezul noptii am ciocnit un pahar, ne-am pupat si am plecat acasa sa culcam copiii.
Asa ca pe la 12.30 m-am trantit in pat cu laptopul in brate, si am stat si eu la taclale cu o prietena draga despre homeschooling, si alte subiecte colaterale.

miercuri, decembrie 31, 2008

Perlute

Ilinca coloreaza ceva si imi spune :
- Acum Mos Ene vede ca eu colorez calutul si nu ma gadila la ochi!

..........

Mos Ene doarme ziua si lucreaza noaptea?

...........

Mami, l-am visat aseara pe Mos Craciun, care zicea : "fetita asta a fost cuminte, asa ca o sa-i aduc cadou un calut cu mine pe el ! "

marți, decembrie 30, 2008

Prajitura Kinder- Pingui

Am facut prajitura asta de Craciun, si a avut mare succes, asa ca o s-o fac din nou pentru maine. Reteta initiala avea o glazura de ciocolata pe mijloc, dar eu am facut-o fara.


Foile:

10 oua
200 grame zahar
2 pachetele de zahar vanilat
5 linguri de gris
5 linguri de faina
5 linguri de cacao amara
5 linguri de miere (de salcam)
1,5 pac. de praf de copt
1 praf de sare
50 ml lapte
270 ml ulei


Crema:

500 ml smantana pentru frisca "Dorna" + 200 ml frisca lichida Hullala
4 pachetele intaritor de frisca "dr. Oetker"
2 linguri de miere
2 fiole esenta de vanilie


Glazura

275 g ciocolata cu lapte
4 linguri cu ulei
100 ml frisca lichida
140 grame de unt


Se prepara intai foile. Se separa galbenusurile de albusuri. Se bat galbenusurile cu zaharul pana se ingroasa ca o crema. Se adauga treptat uleiul, laptele, mierea, apoi celelalte ingredientele amestecate (faina, grisul, cacaoa, sarea, praful de copt).
Albusurile se bat spuma, si se incorporeaza in crema de galbenusuri cu o lingura de lemn.
Compozitia se imparte in doua.

Pe tava de la aragaz se pune foaie de copt si se toarna jumatate din compozitie. Se da la cuptor cam 15-20 de min. , la 175 grade.

Cand prima foaie s-a copt se scoate din tava cu tot cu hartie. Se pune o alta hartie de copt in tava, se toarna restul de compozitie si se coace a doua foaie. Cand e gata se scoate din tava cu tot cu hartie, si se pune la racit.


Intre timp se face crema. Se bate foarte bine frisca, se adauga mierea, si esenta de vanilie (frisca trebuie sa fie foarte tare ).


Pe tava in care am copt prajitura (sau pe alta de aceeasi dimensiune) se aseaza prima foaie, de pe care se desprinde hartia de copt. Se pune crema de frisca, se niveleaza frumos, si se aseaza a doua foaie, si se desprinde hartia de copt de pe ea. Se da la congelator pana facem glazura.


Toate ingredientele pentru glazura se pun intr-un castron (ciocolata se rupe bucati) si se baga la microunde. Din zece in zece secunde se scoate si se amesteca, pana devine o crema groasa, care se toarna peste prajitura. Se da iar la rece.

Se taie felii cu un cutit inmuiat in apa fierbinte. Se pastreaza la rece. Este mai buna a doua zi.

Maine voi reveni si cu fotografii.


Irina