marți, martie 10, 2009

Foccacia cu masline si aromatice



Am vazut ieri aici o paine care arata minunat, asa ca azi m-am pus pe treaba.

Pentru aluat am folosit urmatoarele:

  • 1 pachetel drojdie uscată
  • 500 g făină(alba + integrala)
  • 2 linguri sare
  • 1 lingurita zahar
  • 250 ml apă caldă
  • 4 linguri ulei de măsline

Pentru finalizare:
  • o mana de masline feliute
  • ierburi aromatice (de care doriti, dupa gust)
  • ulei de masline
L-am framantat rapid la masina de paine (daca nu aveti masina, framantati vreo 10 minute aluatul, pana devine elastic).

Se unge o tava cu ulei de masline, si se aseaza aluatul intins sub forma de foaie. Se lasa sa creasca 45 de minute. Cand e gata se face cu mana o margine, apoi din loc in loc se fac gaurele cu degetul( eu am pus in ele felioare de masline). Se unge cu ulei de masline din belsug, si se presara cu cimbru si busuioc (sau cu rozmarin, sau oregano - dupa gust).

Se da 10 min. in cuptorul preincalzit la 200 de grade, apoi se mai lasa 20 de min. la 180 grade.

Se scoate din tava, se lasa un pic sa se raceasca, si se mananca cu mare pofta :)).

Irina

luni, martie 09, 2009

Doamna "40 de zile"



Am gasit la Sylvia o idee foarte draguta, pe care am ps-o azi in aplicare. E vorba de un calendar grecesc de post, supranumit "Kera Sarakosti", adica "Doamna 40 de zile" sau "Doamna Post". Grecii folosesc acest calendar pentru a numara saptamanile ramase pana la Pasti.
Doamna are mainile impreunate a rugaciune, gura acoperita(sau nu se deseneaza) fiindca posteste, si cate un papucel pentru fiecare saptamana din post, care se rupe la sfarsitul a cate 7 zile. Locuitorii insulei grecesti Chios taie ultimul piciorus in Sambata Mare, apoi il pun intr-o smochina uscata, pe care o amesteca intr-un vas de smochine. Cine va gasi smochina cu piciorusul va avea noroc tot anul :).


(click pe imagine si apoi print)

si inca o varianta:



Ilinca a colorat calendarul (i-a desenat si o gura zambitoare, desi trebuia fara :) ) eu l-am decupat, si acum sta la loc de cinste pe usa frigiderului. Cu un piciorus lipsa, evident :)). Am scris pe el perioada postului, si data Sfintelor Pasti.





Irina

vineri, martie 06, 2009

Tocanita de cartofi cu masline



E o mancare foarte gustoasa si simplu de facut. Avem nevoie de :
  • 3-4 cepe
  • 7-8 cartofi curatati si taiati cuburi
  • o mana de masline
  • o cana suc de rosii
  • sare, piper, frunze de dafin
  • ulei, apa

Ceapa se toaca marunt si se caleste un pic in ulei, apoi se stinge cu apa. Se adauga cartofii taiati cuburi, sarea, si se pune apa cat sa ii acopere. Se lasa la fiert. Cand sunt aproape fierti se adauga sucul de rosii, maslinele si mirodeniiile. Se mai fierbe pana cartofii s-au inmuiat. Se servesc cu muraturi alaturi.

Irina

Pateu de avocado

Pateul (pasta) de avocado este o mancare extrem de hranitoare, si de aceea poate fi adaugata cu succes in meniul de post.

Supranumit si "untul vegetal",
avocado este bogat in potasiu, acid folic ,vitamina B6, dar si in betacaroten, vitaminele C, E, PP, magneziu, cupru, fier, fosfor, zinc, acid pantotenic.

Fructul copt este moale la apasare. Coaja trebuie sa fie verde, fara pete maronii. Daca fructul este tare, poate fi lasat 2-3 zile la intuneric, sa se coaca. De pe un avocado copt coaja se desprinde cu usurinta.

Pentru a pregati pateul taiem fructul in doua si scoatem samburele, apoi curatam jumatatile de coaja. Miezul se mixeaza cu ulei de masline (eu folosesc robotul de bucatarie), pana se obtine o pasta. Se adauga sare, zeama de lamaie si usturoi pisat dupa gust. Se serveste pe paine de preferat integrala, cu felii de rosii alaturi.

Trebuie sa spun ca prima mea incercare de a manca avocado a fost un esec, mi s-a parut ca are gust de iarba tocata ;)), dar a doua oara am nimerit alt soi, si mi-a placut.

Irina

joi, martie 05, 2009

Salata de fructe(2)


Salata de fructe(1)


  • 2 fructe de kivi
  • 4 banane
  • 1 grepfruit rosu
  • 1 jumatate nuca de cocos
  • zahar si scortisora dupa gust

Fructele se curata(grepfruitul se cojeste de pielita alba), se taie bucatele (nuca se taie felioare subtiri), se amesteca cu zaharul si scortisoara, si se lasa o jumatate de ora la rece.

Irina