miercuri, septembrie 30, 2009

Zacusca de morcovi



Daca nu va place sa coaceti tone de vinete si de ardei pentru zacusca, va recomand aceasta reteta, extrem de simpla si de rapida. Si foarte ieftina.

Pentru o portie aveti nevoie de:

  • 2 kg de ceapa
  • 2 kg de morcov
  • 2 kg de ardei (de preferat sa fie rosii)
  • 1 borcan mare de bulion (eu folosesc Olimpia)
  • 1/2 kg de ulei
  • sare dupa gust (cam 3 linguri- din aceea pentru muraturi)
  • piper boabe, foi de dafin
Se curata legumele si se maruntesc la robot sau se dau pe razatoarea mica, ori prin masina de tocat (dupa posibilitati).

Se pune intr-o cratita uleiul si se pune ceapa un pic la calit, apoi se adauga restul ingredientelor. Se amesteca bine si se lasa la fiert pana iese uleiul deasupra. Ca sa nu se prinda de fundul oalei am fiert-o in cuptor.

Cand e gata se pune fierbinte in borcane si se capaceste. Se lasa la racit intr-o patura.

(pana la urma n-am ramas fara zacusca si fara gogosarii mei preferati, a venit mama soacra sa ma ajute si a facut tot , eu am fost retetele si cu indicatiile )

Ciocolata de casa


Nu am mai mancat ciocolata de casa de ani de zile. In copilarie era una dintre delicatese, avand in vedere ca se facea cu greu „rost” de lapte praf, ca sa nu mai spun de unt.
Aseara mi s-a facut pofta de o bucatica, asa ca am facut o portie.

Ingrediente:

  • 500 g lapte praf
  • 500 g zahar
  • 50 g cacao
  • 1 pachet de unt
  • 100 ml apa
  • esenta de rom
  • foi de napolitana
Am pregatit foile de napolitana pe masa.

Intr-o cratita am pus apa, esenta de rom si zaharul, si le-am fiert pana s-a topit zaharul. Am dat oala deoparte si am adaugat untul bucatele si le-am omogenizat. Deasupra am turnat laptele praf amestecat cu cacao, si am amestecat bine si repede, pana s-a format crema.

Am pus jumatate de compozitie pe foaia de napolitana, deasupra am pus alta foaie, apoi restul de ciocolata si inca o foaie. Am presat bine si am dat la rece, apoi am taiat-o in patratele. Ar fi fost mai buna daca adaugam niste alune de padure sau migdale sfaramate, dar n-am avut, ramane pe data viitoare :).


Irina

luni, septembrie 28, 2009

A fost cat pe ce

Se pare ca nu mai e mult pana cand micuta noastra va veni pe lume. Bine, teoretic stiam asta , dar nu ma simt deloc pregatita pentru nastere deocamdata.
In general m-am simtit bine, multumesc lui Dumnezeu, si n-am experimentat cine stie ce neplaceri, contractii,etc... Pana aseara, cand au inceput. In jur de 22.30. Contractii dureroase de-mi dadeau lacrimile, insa neregulate si destul e scurte. Am luat nospa, am luat magneziu- nici o imbunatatire. Asa ca pe la 2 noaptea am plecat la spital. Initial m-au internat la sala de travaliu, dar findca nu se parea ca nasc, m-au trimis pe sectie. Mai bine, nu e deloc placut sa vezi, dar mai ales sa auzi alte femei nascand. Din fericire a fost doar o alarma falsa, la pranz m-au externat si medicul mi-a spus ca ar fi bine sa mai tin sarcina macar o saptamana-doua. Asa ca nici gand sa ma apuc de zacusca si de gogosari la borcan, cum mi-am propus pentru saptamana asta . O sa stau cuminte in pat si cred ca o sa tricotez. Mai am un pic de lucru la pulovarasul Ilincai, apoi ma gandesc sa incep o esarfa. Am gasit modelul pe un blog, si mi-a placut foarte mult:

imagine pentru esarfa tricotata
http://runningaroundwithscissors.blogspot.com/2007/03/quick-knit-lace.html


Va doresc o saptamana placuta si va rog pomeniti-ma si pe mine la rugaciune, ca sa nasc cu bine si la termen. Eventual fara sa ma doara prea rau (speranta moare ultima).

Irina