luni, noiembrie 30, 2015

Postul Craciunului 2015 - Saptamana 3 {30 nov.- 6 dec.}


 

  Cuvant de folos :

,,Postul este caracterizat si drept “temelie a virtutii“. Caracterizarea aceasta se intelege lesne daca luam in considerare faptul ca postul cultiva smerenia, care este baza a toata virtutea. Postul, ca si rugaciunea, nu priveste doar anumite categorii ale credinciosilor, sau pe credinciosii de anumite varste, ci pe toti fara exceptie, intrucat pentru toti are efecte binefacatoare. Prin topirea trupului se inlesneste infranarea poftelor si lupta impotriva pacatului si a patimilor. Dar postul nu se reduce doar la abtinerea de la mancare, ci are un sens mai larg, insemnand nevointa duhovniceasca mai generala, savarsita prin rugaciune, lupta impotriva patimilor si facerea de milostenie.

Prin post omul este ajutat sa constientizeze dependenta lui de lume, dar si sa isi regaseasca locul lui de stapan asupra ei. Doar omul se poate infrana si poate posti. Animalele sunt conduse de instinctele lor si mananca orice gasesc. Prin abtinerea voluntara de la hrana, somn sau orice altceva ce ii face placere, omul isi controleaza poftele si isi pune in lucrare puterea lui stapanitoare. Inlatura presiunea pe care o exercita asupra lui legea naturala si traieste libertatea vietii spirituale. Privarea voluntara de bunurile stricacioase usureaza imitarea “petrecerii (vietuirii) celei nestricacioase” si cultiva dorul dupa bunatatile imparatiei lui Dumnezeu. In aceasta perspectiva postul isi afla sensul lui deplin.

Neglijarea postului, observata in vremurile mai noi, dar si mai generala lipsa de interes fata de dimensiunea ascetica a vietii Bisericii, marturisesc o periculoasa slabire a vietii spirituale. Fara post posibilitatile cultivarii vietii spirituale sunt mult limitate, daca nu chiar dispar cu totul. Dar slabirea sau chiar impietrirea vietii spirituale dovedeste si abordarea postului ca un simplu lucru formal, fara continut esential. ,,

( Georgios Mantzaridis, “Morala crestina“, Editura Bizantina, 2006 )


  


Sarbatori :

 30 nov., luni, 
Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei

6 dec., duminica
Sf. Nicolae

 
Dezlegari la peste :
luni, 30 nov
joi, 3 dec.
sambata, 5 dec.
duminica, 6 dec. 



Evanghelia saptamanii (duminica, 6 dec.)
Tamaduirea femeii garbove Ev. Luca 13:10-17
 
 Meniul saptamanii
 
 Luni -Dezlegare la peste
supa-crema de legume
crap la cuptor

Marti
supa- crema de legume
salata orientala (cartofi, ceapa, masline)
hummus

Miercuri 
supa-crema de ciuperci
varza calita cu mamaliguta


Joi -Dezlegare la peste
supa-crema de ciuperci
macrou cu stafide

Vineri 
bors de legume cu leustean
cartofi taranesti (prajiti)
muraturi

Sambata -Dezlegare la peste
bors de legume cu leustean
crap la cuptor
garnitura de legume

Duminica -Dezlegare la peste
bors de legume cu leustean
macrou la cuptor

 Dimineata si seara- ceai de plante, zacusca, unt de arahide, miere sau dulceata, lapte vegetal cu musli, pasta de peste, icre
Desert - fructe de sezon, nuci, alune,placinta cu dovleac sau mere, ochelari cu caramel, strudel cu mere/fructe de padure

gasiti retete de post AICI


 

sâmbătă, noiembrie 28, 2015

Jurnalul de azi



PENTRU ASTAZI...  
Sambata, 28 noiembrie 2015, ora 9.20
  
♥  Afara...
nu mai ploua si nici nu mai bate vantul.E rece, dar n-a coborat sub 0 grade. Copacii s-au desfrunzit de tot, cerul e plumburiu.
  
Ma gandesc ...
ca as manca niste tocinei.Termin jurnalul si ma apuc sa fac.


Sunt recunoscatoare...
pentru mini-vacanta care urmeaza.
   
Din bucatarie...
...urmeaza sa incing cuptorul, o sa fac tocineii copti, nu prajiti.

Ce mai mesteresc/creez...
n-am deloc spor, dar deloc. Muncesc la o pereche de sosete, parca nu le mai termin...
  
Intentionez  ...
nimic in special, urmeaza o zi cu program de voie...

Citesc...
Din sfaturile Sf. Teofan Zavoratul.


  Sper/imi doresc...
  sa fiu mai harnica in ceea ce priveste lucrul de mana



Abia astept ...
sa mananc :))


Am invatat ...
ca lucrurile trebuie facute temeinic.


  Prin casa...
 cainele se joaca cu Pufila si alearga de colo-colo. O sa-i dau afara.

Un citat preferat pentru azi...

Fie că e vorba de o casă, fie de stele, fie de pustiu, ceea ce le dă frumuseţe rămâne nevăzut.
Antoine de Saint-Exupery


Ieri...
am  avut seara de film in familie. Am vazut ,,Micul Print". Deosebit, vi-l recomand


 ♥Planuri pentru sfarsitul saptamanii
sa fac cu fetele bratari de ata. Sa bloguiesc, sa citesc, sa ne uitam la comedii vechi cu Cheavy Chase.


♥Cateva planuri pentru saptamana care urmeaza...
Teme si invatat- cea mare are teza, sedinta cu parintii, ceva pregatiri pentru Sf. Nicolae...


 O fotografie*mai multe :), de astazi...
 
sosetele fara sfarsit :))





vineri, noiembrie 27, 2015

Colectia de vineri - link-ul tau pe Dulce Casa!



Mi-am dorit intotdeauna  ca aici sa gasiti un coltisor plin de incurajare si de lucruri frumoase, in care sa va incarcati cu energie si optimism, sau in care sa gasiti ceva practic si de folos.
De aceea  va invit in fiecare vineri pe Dulce Casa, pentru a posta linkuri catre articolele voastre, astfel incat toti cei care sunt in trecere pe aici sa va poata vizita, fiindca avem inainte un intreg sfarsit 
de saptamana in care sa citim lucruri noi si interesante :).  
Va astept cu drag!




!!!Linkurile pot include subiecte ca :
educatie, activitati cu copii, casatorie, credinta, gospodarie, organizare, retete, inspirationale/motivationale, ganduri personale, gradinarit, lectura/recomandari de carte, lucru de mana, impresii de calatorie, etc..Nu e neaparat ca linkul sa fie de pe blogul personal, puteti adauga linkuri catre articole care v-au placut.
Va rog nu postati linkuri catre articole publicitare, umanitare, vanzari, etc..
Daca nu va descurcati , lasati linkul la comentarii, si il voi adauga eu
 
 
 



 

Painea ,, artizanului" (fara framantat)

Sunt multi ani de cand nu mai mancam paine din comert. De obicei folosim masina de paine, dar cand vine frigul parca e mai placut sa fac o paine la cuptor. Cea mai buna paine la cuptor mi se pare cea supranumita ,,painea artizanului" sau ,, paine fara framantat".
Folosesc reteta si instructiunile de mai jos, dar in cantitati duble.


 Masurile sunt in sistemul american (cups, tablespoon, teaspoon). Am masurile si le folosesc ca atare,  dar am transformat si in grame :

  • 6 cups faina - 840 g
  • 3 cups apa calduta - 675 ml
  • 0.50 teaspoon drojdie uscata- 2,5 g
  • 0.50 teaspoon otet -  3 ml otet
  • 2 tablespoon sare - 30 g
  • eu am pus si 30 g zahar

Se pune faina intr-un vas larg .Separat se amesteca apa cu celelalte ingrediente. Se toarna lichidul peste faina si se amesteca usor cu o paleta, pana se omogenizeaza (NU SE FRAMANTA).


 Coca rezultata se acopera cu un capac sau cu un prosop, si se lasa sa creasca la temperatura camerei. Daca in casa e rece se poate incalzi usor cuptorul si se pune castronul inauntru (nu cu focul deschis!), ca sa stea ferit de curent. Se lasa la dospit 4-5 ore.

Dupa ce a dospit aluatul se impatureste usor, de cateva ori, cu ajutorul paletei de silicon, si se rastoarna pe o hartie de copt unsa cu ulei . Cu tot cu hartia de copt se pune aluatul in vasul in care a dospit (sa fie spalat), se acopera cu capacul si se mai lasa  o ora.
Intre timp se baga in cuptor un ceaunel de fonta sau alt vas cu peretii foarte grosi si se da cuptorul la maxim, asfel incat sa se incinga si vasul , si cuptorul.
Dupa ce vasul s-a incins il scoatem (cu atentie sa nu ne ardem si punem inauntru painea, cu tot cu hartia de copt. Se acopera cu un capac  si se da la cuptor pentru 40-45 de minute.


Dupa ce painea s-a copt se scoate din cuptor, se inlatura hartia de copt si se pune painea din nou in oala si se mai da la copt inca 10-15 minute, fara a mai pune capacul, ca painea sa faca crusta.


Se scoate, se lasa la racit putin, si se poate taia (sau rupe, dupa chef :)) )




Pofta buna!


marți, noiembrie 24, 2015

Supa-crema de dovleac




...delicioasa si foarte simplu de facut!
Eu cumpar toamna dovleac, il coc, curat miezul de pe coaja, il maruntesc si il pun la congelator. Supa-crema o fac cu dovleac copt.
In oala-minune (eu o folosesc mult, ca se fierbe totul mai repede) pun vreo 4 cepe, morcov, telina, patrunjel si pastarnac radacina - curatate si taiate bucati. Adaug cateva linguri de bulion sau cateva rosii curate de pielita . Pun apa in functie de cantitatea de legume si sare, cimbru, chimion, nucsoara- dupa gust. Fierb pana se inmoaie legumele (vreo 15-20 min la oala minune). Deschid oala, adaug dovleacul copt, mai dau cateva clocote si cand se racoreste putin o pasez cu mixerul vertical.
O servesc cu crutoane (le fac la cuptor, cu ulei de masline si ierburi aromate).
 Dupa gust,  fiecare isi poate adauga  ulei de masline, sau smantana, ori o bucatica de unt.