Pagini

marți, mai 15, 2007

Educatia crestina (5) - pentru inceput



Aceste sfaturi sunt scrise de Elizabeth Krueger, o mamica ce isi creste si isi scolarizeaza acasa cei 10 copii.Eu le-am gasit ca fiind foarte interesante si utile,de aceea o sa incerc sa le redau aici pe parcursul mai multor postari(am tradus si am adaptat cele scrise de ea), si sper sa fie si altora de folos asa cum mi-au fost, si imi sunt si mie.Se gasesc , in lb. engleza , pe
http://www.raisinggodlytomatoes.com/


"Bazele educatiei-cum sa procedam

Cum sa incepem?Daca aveti un copil care e destul de mare sa va inteleaga,si e capabil sa va urmeze instructiunile,il puteti invata sa va asculte.In cele mai multe cazuri,trebuie urmati urmatorii pas generali:


1.Cand iti vezi copilul facand ceva ce dezaprobi,cheama-l la tine.Stabileste contactul vizual(uita-te in ochii lui,si el sa te priveasca in ochi).Nu este necesar sa "cobori la nivelul sau".Facandu-l sa priveasca in sus la tine ii reamintesti copilului ca esti mai mare ca el,si asta il determina sa te asculte.


2.Spune-i clar ce astepti sa faca sau sa nu faca.Explica-i exact ce vrei sa spui.


3.Urmareste sa vezi daca iti urmeaza instructiunile.


4.Corecteaza-l imediat ,cu o consecinta imediata,negativa dupa PRIMUL refuz de a te asculta.Ramai consecvent in ceea ce i-ai cerut sa faca.


5.Directioneaza-ti copilul sa mearga inapoi si repeta ce i-ai cerut sa faca,pana cand o face in mod corect.


6.Repeta pasii de mai sus de cate ori este nevoie pana cand copilul te asculta cu o atitudine buna-de cooperare ,bucuroasa.Nu renunta pana nu obtii acest lucru.


7.Pastreaza copilul langa tine si supravegheaza-l cu sarguinta,corecteaza orice purtare rea ,de orice fel,intr-un mod similar.Fii consecvent.


Acestia sunt pasii de baza pentru a invata un copil mic sa asculte.O sa va spun multe alte lucruri care sa va ajute ,pe parcurs,dar daca va tineti copilul aproape si urmati acesti pasi scurti,sunteti pe drumul spre succes. Si amintiti-va ca intotdeauna sa va bucurati atunci cand copilul raspunde bine.


Inainte de a disciplina

Chiar daca cei mai multi dintre noi avem tendinta sa asteptam prea putin de la copiii nostri, in loc de prea mult,trebuie sa ne punem cateva intrebari inainte de a disciplina.


Intelege ceea ce-i cer?


E capabil sa faca ce i-am cerut?


Exista vreo problema ascunsa(la mine) care trebuie corectata intai?


Sunt consecvent?


Ma uit doar la faptele copilului,sau la inima lui,si incerc sa corectez asta?


Disciplinez fiindca sunt manios(suparat) sau fiindca vreau intradevar binele copilului meu?


Tin copilul langa mine,astfel incat sa pot surprinde toate comportarile gresite?


Puneti-va aceste intrebari,si altele similare inainte de a incepe sa va educati copilul.Corectati si taiati problemele de la radacina,inainte de a incepe sa va disciplinati copilul.


TIPETELE NU SUNT PERMISE

Cand va corectati copilul NU RIDICATI VOCEA.Asta il va invata sa nu raspunda pana nu tipati la el.Am auzit cu totii parinti strigand:"Tom.Tom.TOM.THOMAS!VIN-O AICI IMEDIAT!"Asta nu se intampla doar o data, ci de fiecare data cand doresc sa obtina atentia copiilor lor. Nu procedati asa.Chemati si instruiti-va copilul pe un ton obisnuit. Apoi ridicati-va si corectati-l daca nu va raspunde prompt. Nu-l chemati de doua ori. Folositi un ton ferm cand e necesar(in special la inceput), dar intotdeauna placut,pe cat posibil.Paul M. Landis, in "Responsabilitatea parintilor de a-si invata si educa copiii" spune:"Copilul va fi convins de sinceritatea scopului vostru, mai degraba de consecventa unita cu blandetea,de vocea si manierele linistite,si de fermitate,decat de furie si tipete."Nu pot decat sa fiu de acord cu el.


Consecventa

Trebuie sa fiti consecvent.Lipsa de consecventa este una dintre cele mai mari probleme pe care o au majoritatea parintilor,indiferent de metoda de educatie aleasa.Succesul pe care il veti obtine e direct legat de cat de consecvent sunteti.Nu va leneviti.Nu renuntati.Nu cautati scuze.Tineti copiii langa voi si supravegheati-i,corectand toate neascultarile si atitudinile rele.Spuneti clar ce doriti ,si doriti exact ceea ce spuneti.Nu va temeti sa stabiliti standarde inalte si sa le mentineti.Asteptati,invatati si educati copilul sa se poarte in modul in care doriti ,si nu in modul in care altii isi lasa copiii sa se poarte.


Consecventa nu inseama "procedeaza la fel cu fiecare copil" sau "fa acelasi lucru indiferent de circumstante".Copiii au personalitati diferite,au reactii diferite.Nu toate imprejurarile sunt la fel.Varsta copilului trebuie luata in seama.Unii copii au o vointa mai puternica si sunt mai incapatanati ca altii.Motivatia unui copil va varia de la o perioada la alta si de la un incident la altul.In loc sa incercati sa va descurcati cu fiecare copil in acelasi mod,incercati sa vizualizati rezultatul final pe care il doriti,si faceti orice trebuie facut ca sa-l obtineti cu fiecare copil in parte.Invatati sa priviti in inima fiecarui copil si sa determinati ce corectii sunt necesare in functie de asta.



Ceea ce consecventa inseamna cu adevarat este ca de fiecare data cand copilul vostru trebuie sa fie corectat,ridicati-va si faceti-o (si stati acolo ,si continuati sa o faceti ,pana intelege mesajul).Imi amintesc ca o data vorbeam cu cineva la telefon,si ii spuneam persoanei respective ca imi aud fiica cea mica sarind pe canapea dincolo,si ca ar trebui sa o opresc,dar...".Asta m-a lovit.Da,asta e.Asta e exact ceea ce trebuie sa fac.Trebuie sa imi intrerup conversatia telefonica si sa ma duc sa-mi corectez fetita.Si trebuie sa fac asta de cate ori nu se comporta cum trebuie.Aceasta este consecventa si asta lipsea in educatia pe care o dadeam copiilor mei.


Asa ca am decis sa fac asta.Am stabilit-o ca fiind priritatea mea numarul unu.Nu m-am mai dus nicaieri si n-am mai facut nimic,nici macar sa mai vorbesc la telefon fara sa am copiii sub ochi tot timpul.Ma opream din ce aveam de facut si ii corectam de fiecare data,de cate ori era nevoie.DE FIECARE DATA.Intai au fost o gramada de corectii si am avut indoielile mele referitor la eficacitatea metodei,dar la sfarsitul celei de-a treia zi lucrurile erau cu mult imbunatatite.La sfarsitul celei de-a treia luni aveam o familie noua.Dupa asta n-a mai fost nevoie de disciplinari majore deloc.A fost un miracol,si mare parte din el o reprezinta consecventa.


Consecventa este imposibila daca sunteti la distanta de ceea ce face copilul ,si nu sunteti destul de aproape sa-l corectati.Tineti-va copilul aproape,includeti-l,daca e posibil,in tot ceea ce faceti,astfel incat sa-l aveti sub ochi intreaga zi.La inceput asta va va ajuta a vedeti si sa corectati comportarile gresite,dar mai tarziu va va ajuta sa va indrumati copilul si sa va bucurati de el. Eventual va deveni un mod de viata care va va uni familia mai mult,si o va apropia de Dumnezeu.



Disciplineaza intotdeauna



Daca va gasiti disciplinand mult,este o buna indicatie ca nu va supravegheati copilul,si in consecinta,ca nu sunteti consecvent.Puteti corecta copilul de zece ori ,si sa va scape o data,si veti pierde tot ce ati realizat ultimele zece dati.Daca il corectati cu credinciosie de o suta de ori,si apoi treceti cu vederea o greseala minora,nu va va lua mult sa va aduceti copilul din nou acolo unde trebuie.Dar nu uitati ,intai trebuie sa fiti consecventi de o suta de ori la rand.Nu vreau sa spun ca trebuie sa va corectati copilul de o suta de ori pentru acelasi lucru,ci doar de o suta de ori la rand pentru orice neascultare.Trebuie sa va convingeti copilul ca este necesar sa va asculte intotdeauna,inainte sa puteti trece ceva cu vederea .Dupa aceasta constiinta lui va fi astfel educata incat sa se dojeneasca singur pentru ce a facut rau,chiar daca voi nu o faceti.


Educati cu dragoste



Tineti copiii langa voi,si,atata timp cat va asculta,bucurati-va de ei.Imbratisati-i,sarutati-i,vorbiti cu ei si faceti lucruri impreuna.Faceti un efort sa-i includeti in activitatile voastre.Zambiti-le cand vin sa va vorbeasca sau sa va arate ceva.Bucurati-va de atentia lor.Raspundeti la intrebarile puse.Luati-ii in brate si jucati-va cu ei.Lasati-i sa se catere langa voi in pat si harjoniti-va impreuna.Cand va intreaba "pot sa vin cu tine" incercati sa raspundeti afirmativ.Cand vor sa va ajute,lasati-i.Radeti cu ei.Glumiti cu ei.Fiti interesati de ceea ce-i intereseaza.Aratati-va incantati de realizarile lor.Aratati-le cum sa faca diverse lucruri.Bucurati-va cu ei in orice lucru.Cunoasteti-i si lasati-i sa va cunoasca.Asta e ceea ce trebuie sa faceti cu copiii vostri 99% din timp
Stiu ca toate mamele au treburi gospodaresti de facut,dar asta nu trebuie sa-i excluda pe copii decat daca este necesar.Faceti cat de multe puteti impreuna cu copiii vostri.Lasati-i sa va ajute.Invatat-i tot ce stiti.Imprieteniti-va cu ei.Disciplinarea,daca e facuta cu intelepciune,ar trebui sa va ia doar o mica parte a zilei.Educatia se face cu multa dragoste."


(va urma)





2 comentarii:

  1. Foarte, foarte folositor tot ce s-a scris aici. Am inceput sa pun in practica cateva din povetele date:)
    Si Bogdi e parca mai receptiv...
    Ma intorc de multe ori pe pagina si citesc cu mare atentie tot ce ai scris despre cresterea copiilor...
    Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa ne crestem copiii asa cum trebuie, in credinta, ca astfel sa devina oameni bine-placuti Lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. Laura,si eu incerc sa aplic cat pot aceste reguli si vad ca dau rezultate.La noi e destul de problematic deocamdata,fiindca Ilinca sta aproape toata ziua la cresa,si mai putin cu noi acasa.Iar unul din "secretele succesului" e sa iti pastrezi copiii mereu sub ochi,ca sa-i poti corecta cand gresesc.
    Sper sa am timp zilele astea sa postez continuarea.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.